Wszystko o:

jakie owoce obniżają cholesterol

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

organizm także likopen i luteina. Ten pierwszy znajduje się głównie w czerwonych owocach i warzywach. Luteina w żółtych i zielonych, liściastych. Poziom cholesterolu całkowitego i LDL obniża witamina C, której pełno w czarnej porzeczce, dzikiej róży, papryce, cytrusach, czy w brukselce. Czytaj także

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

cholesterolu. Mogą one zmniejszyć jego stężenie nawet o 20 proc. Co za dużo to ... Bez względu na to jak coś jest skuteczne i naturalne należy zachować zdrowy rozsądek. Przekroczenie dawki 3 gramów dziennie, nie tylko nie przyspiesza obniżania się LDL, czyli "złego" cholesterolu. Czasem zdarza się

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

Bogatym źródłem fitosteroli są także margaryny tzw. prozdrowotne (nazywane też funkcjonalnymi). Liczne badania kliniczne potwierdziły, że regularne spożywanie tego typu produktów skutecznie obniża cholesterol oraz chroni przed chorobą niedokrwienną serca. Dodatkowo, jak ogromna większość dostępnych na

Dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?

Dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?

niej znacznie słodszy to zawiera o 40 proc. mniej kalorii oraz prawie trzy razy więcej magnezu. Stosowany jest do produkcji niektórych wypieków i wyrobów cukierniczych jak np. polewy, lukry czy lody. Wchodzi w skład dżemów, galaretek marmolad. Z nasion owoców chlebowca wydziela się tzw. gumę karobową

Kwasy omega-3 i omega-6 są zdrowe, ale tylko we właściwych proporcjach, czyli o potędze równowagi

Kwasy omega-3 i omega-6 są zdrowe, ale tylko we właściwych proporcjach, czyli o potędze równowagi

psychoz. Poprawiają i utrzymują nawilżenie skóry, chronią stawy. Kwasy omega-6 również mają wiele zalet: wzmacniają układ nerwowy, obniżają poziom złego cholesterolu, przyspieszają gojenie ran, odżywiają skórę, włosy i paznokcie, wspierają pracę nerek, wątroby... Brzmi podobnie, ale... Jednak wady

Śledziem w depresję

Śledziem w depresję

dobrego cholesterolu HDL i obniżają poziom złego. Śledzie są również źródłem witamin A, D, E: - w 100g jest 53 μg witaminy A, dzienna norma to 800 μg - w 100g jest ok. 25 μg witaminy D, dorosła osoba potrzebuje jej ok. 5 μg - w 100g jest ok. 1mg witaminy E, dzienne zapotrzebowanie to 10mg

Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

ten potrafi jednak wspomagać organizm również od wewnątrz. Dostarczanie sobie witaminy F jest bowiem ważne dla naszego układu krwionośnego. Dzięki zdolności do obniżania we krwi poziomu trójglicerydów oraz tzw. "złego" cholesterolu (frakcja LDL), a podwyższania stężenia "dobrego"

Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

Chińczycy, ale ze względu na walory zdrowotne są cenione niemal w całej Azji. Szczególnie intensywne badania nad tymi owocami prowadzą Japończycy. Udało im się dowieść naukowo, że jedzenie mandarynek obniża ryzyko miażdżycy i cukrzycy typu II (badania w Mikkabi), a przede wszystkim raka wątroby (badania w

Czego nie lubi twoje serce

Czego nie lubi twoje serce

związek z występowaniem chorób sercowo-naczyniowych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn z wysokim stężeniem LDL. Obniżanie cholesterolu oznacza zmniejszenie ryzyka tych chorób. Spadek poziomu cholesterolu o 10 proc. obniża ryzyko tzw. incydentów sercowych w ciągu pięciu lat o 25 proc. Cholesterol w dużych

Błonnikowi liderzy - produkty, które mają najwięcej błonnika

Błonnikowi liderzy - produkty, które mają najwięcej błonnika

kondycji układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu LDL. Już sama czynność rozgryzania zaś relaksuje spięte mięśnie twarzy i żuchwy. Przegryzka składająca się z kilku migdałów ma hamować pojawiające się uczucie głodu, a także pomagać pozbyć się zgagi. Ile kalorii w migdałach? Migdały są dosyć

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Dieta a cholesterol

roślinnymi. Istotne jest również ograniczenie spożycia soli. Dobrze, że je Pani dużo warzyw, ich ilość wraz z owocami powinna być >400 g/dziennie. To dobre źródło błonnika, witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Udowodniono również korzystne działanie na wysoki poziom cholesterolu, kwasów

Łączenie leczenia cytostatykami ze statynami

Przeczytałam niedawno na Waszym portalu informację i niewskazanym łączeniu leczenia Methotrexatem z obniżaniem poziomu cholesterolu za pomocą statyn. Czy rzeczywiście łączenie leczenia Methotrexatem z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów w dawce 12,5 mg na tydzień (+kwas foliowy 15 mg na

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

to nie jest wskazane...Wątróbka zawiera dużo cholesterolu, który może mieć wpływ na dyslipidemię cukrzycową, czyli zaburzenia lipidowe, które znacząco zwiększają ryzyko wystąpienia przewlekłych powikłań cukrzycy np.: schorzeń sercowych i naczyniowych. Nadmiar cholesterolu w diecie będzie miał na to

Jakie mogą być przyczyny przedłużonego cyklu menstruacyjnego?

poziom cholesterolu i trójglicerydów (co mogło być też spowodowane stylem życia i moją "dietą", w której warzywa i owoce stanowiły mniejszość, lub ich w ogóle nie było - dużo słodyczy, tłustych rzeczy itp.), i stosowałam w wakacje antykoncepcję hormonalną (odstawiłam ją ze 3 miesiące temu). Zawsze miałam

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Morwa

owoce mają istotne właściwości prozdrowotne. Liście zresztą też. Oba surowce regulują poziom cukru we krwi i obniżają cholesterol. -- Fundacja Niechciane i Zapomniane - SOS dla Zwierząt Fundacja Przystanek Schronisko Nic tak nie cieszy psiego pyska, jak pełna miska!

Re: 6 produktów, które leczą żołądek

Awokado.....Jest niezwykle bogate w potas, błonnik oraz tłuszcze przyjazne dla żołądka i serca. Zapobiega zaparciom, obniża poziom trójglicerydów i „zły cholesterol”. Reguluje również poziom insuliny we krwi. Indianie uprawiali awokado od wieków i uważali je za afrodyzjak. Owocowi temu

Re: Jak obniżyć cholesterol naturalnymi środkami

pożarna, jak jest dużo pożarów, to jeździ dużo straży, a że trochę drogi rozjeżdżą... Omega-3 też wchodzi w skład błon komórkowych, a mamy przeważnie niedobór w diecie. Uzupełnianie więc omega-3 obniża poziom cholesterolu. Nie należy obniżać poziomu cholesterolu w sposób sztuczny, tylko poprawić budowę

Re: Cholesterol cz2

obniżanie stężenia cholesterolu. Coraz więcej lekarzy zaleca naturalne metody kontroli stężenia cholesterolu, polegające na: zachowywaniu zdrowego stylu życia i stosowaniu właściwej diety, czyli spożywanie warzyw i owoców, białego mięsa, unikanie tłuszczów, a szczególnie nasyconych tłuszczów zwierzęcych

Kiwi naturalna ochrona przed nowotworami

korzystnie wpływa na samopoczucie i pomaga ukoić nerwy. Uczeni z Nowej Zelandii odkryli, że wystarczy jeść 2-3 sztuki kiwi każdego dnia, by zapewnić sobie naturalną ochronę przed nowotworami. Kiwi obniża także poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Nawet po sześciu miesiącach składowania w owocu

Re: Walka z rakiem..granat

obecne w granacie chronią również przed nowotworem piersi u kobiet. Granat obniża także poziom cholesterolu, zapobiega starzeniu się komórek, ostrym oraz chronicznym procesom zapalnym wywołanym przez wirusy i bakterie. Substancje przeciwzapalne i przeciwutleniające z tego owocu pozytywnie wpływają

Re: Zaproszenie na herbatę

erh rzeczywiście pomaga w odchudzaniu, bo przyspiesza spalanie tłuszczu. Poza tym obniża poziom cholesterolu. Dobra jest dla wszystkich, którzy mają problemy z wątrobą. Nie leczy, ale wspomaga jej pracę. Pobudza trawienie i oczyszcza. Jeśli zdarzyło Ci się nadużyć alkoholu, wypij następnego dnia kilka

Re: Flora pro-activ

jak widzisz złapałeś się na reklamę , to jest bez smaku i tak gu. pomoże ci w obniżaniu cholesterolu (złego ) kupuj sobie ryby i chude mięso ,(indyk, schab) jedz owoce warzywa ,a tego badziewia nie spożywaj bo to płacisz za reklamę i ten chłam w pudełku ,kupuj sobie margarynę np.ramę , zapłacisz

Re: ##########NASZE CHOROBY############

- powiedział Aviram. - Ale badania na ludziach zdrowych wykazały, że 100 gramów daktyli dziennie przez miesiąc nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, a za to znacznie obniża poziom trójglicerydów. Minimalizują one również utlenienie się cholesterolu, które zapoczątkowuje proces osadzania się blaszki

Re: Walka z rakiem...aronia...

tworzenie blaszek miażdżycowych, ponadto obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów oraz wpływają na obniżenie ciśnienia krwi poprzez regulację poziomu hormonu angiotensyny. Są więc szczególnie polecane osobom z chorobą wieńcową czy nadciśnieniem. Przeciwutleniające działanie barwników aronii

Owoce morza

, także owoce morza zawierają cholesterol: mięczaki 40–100 mg/100 g, skorupiaki 100–200 mg/100 g, największe zaś ilości znajdują się w kawiorze. Tradycja kulinarnaTradycyjnie spożywane są powszechnie w krajach śródziemnomorskich oraz w Australii, prawdopodobnie odgrywały ważną rolę w odżywianiu

Orzechy (bakalie)

Orzechy – w sztuce kulinarnej: ogólne określenie różnych nasion lub owoców, które mają jadalne jądro zamknięte w twardej bądź kruchej skorupie czy łupinie. Zalicza się do nich: orzechy włoskie, owoce drzewa o tej samej nazwie (Juglans regia). Obniżają poziom złego cholesterolu

Kolendra siewna

w baldachy złożone wyrastające na końcach rozgałęzień. Roślina miododajna. Kwiaty 5-krotne z 1 słupkiem i 5 pręcikami. Kwitnie od czerwca do lipca. Owoce Kulista rozłupka, o średnicy 3–7 mm, złożona z dwu złączonych niełupek, o wężykowatych żeberkach. Młode owoce – zielone, przed dojrzewaniem

Woski

kwasów tłuszczowych monokarboksylowych (do 80 atomów węgla) oraz wyższych alkoholi monowodorotlenowych. Kwasy tłuszczowe są zwykle nasycone, natomiast alkohol może być nasycony lub nienasycony. Niektóre woski składają się z alkoholi złożonych z grupy steroli (np. cholesterol). Są nierozpuszczalne

Podbiał pospolity

kwiaty żeńskie, w środku obupłciowe, lecz płonne kwiaty rurkowate. Owoce Niełupki, duże i nagie, z białym puchem kielichowym. Biologia i ekologiaBylina. Kwiatostany pokazują się, zanim rozwiną się liście. Kwitnie od marca do maja. Liście pojawiają się pod koniec kwitnienia. Liście zawierają śluz

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!