Wszystko o:

jakie badania na anemie

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

Anemia, czyli słaba krew

. Wiosenne przesilenie mija, gorzej, gdy mimo upływu czasu wciąż źle się czujemy. Na nic nie mamy siły, jest nam słabo, kręci się w głowie. Takich objawów nie należy lekceważyć - możemy cierpieć na niedokrwistość, potocznie zwaną anemią. Niedokrwistość często kojarzy nam się z za małą ilością krwi. To

Usunięcie macicy - to konieczne?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Decyzję o usunięciu macicy należy podjąć po konsultacji z ginekologiem. W celu określenia przyczyn obfitych miesiączek mogą być niezbędne jeszcze inne badania - oznaczenia stężeń hormonów. Należy również wykluczyć choroby związane z zaburzeniami krzepliwości krwi

Zagrożenie utratą wzroku?

tym idzie zmniejszenia jej przejrzystości. Omdlenia są jednak niepokojące i mogą wskazywać na inne schorzenia. Podsumowując, sugeruję wykonanie podstawowych badań, włącznie z badaniem ciśnienia tętniczego, kontynuowanie diagnostyki neurologicznej, a także pozostanie pod opieką poradni zdrowia

Anemia sierpowata

Anemia sierpowata

u zdrowej osoby. Co gorsza uszkodzone krwinki mogą zatykać naczynia krwionośne prowadząc do uszkodzenia narządów wewnętrznych. W przypadku dzieci, które otrzymały wadliwy gen tylko od jednego z rodziców obserwuje się nie tylko brak charakterystycznych dla anemii objawów, ale i wysoką odporność na

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

raz w roku! Najpewniejszym sposobem uniknięcia niechcianych konsekwencji anemii jest badanie krwi raz do roku. Jeśli masz objawy wskazujące na niedokrwistość, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. To może być inna choroba, niejednokrotnie problem z tarczycą, który również bywa rozpoznawany późno, a

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Tylko zmęczenie... A może choroba?

, kołatanie serca, zimne dłonie i stopy. Niedokrwistość lekarz pierwszego kontaktu stwierdza na podstawie ogólnego badania krwi i kontroli stężenia żelaza w surowicy (niedobór tego pierwiastka to najczęstsza przyczyna choroby). U kobiet anemia bywa skutkiem zbyt obfitych miesiączek, dlatego wskazana jest

Megakariocytopenia

Megakariocytopenia

jest wykonywanie badań profilaktycznych. Zdaniem specjalistów najskuteczniejsza w jej leczeniu jest terapia wykorzystująca komórki macierzyste lub krew pępowinową . Czytaj także: Skazy krwotoczne Anemia sierpowata Choroba Vaqueza Hipereozynofilia MPV

Sferocytoza wrodzona

Sferocytoza wrodzona

żółciowego. Ten rodzaj anemii bywa niebezpieczny dla płodu, w skrajnych przypadkach może doprowadzić do jego obumarcia. Diagnoza Podstawą rozpoznania jest w pierwszej kolejności wywiad z pacjentem oraz badania fizykalne (potwierdza ból brzucha, powiększenie śledziony oraz zmianę zabarwienia skóry

Anemia

Anemia

pierwotna, czyli występująca bez wyraźnych przyczyn. Tego typu anemie diagnozowane są poprzez badanie krwi obwodowej oraz szpiku kostnego. O tym, jak poważny jest stan chorobowy, decyduje stopień oraz czas trwania niedokrwistości. Formy ostre toksyczne (wywołane lekami) pozwalają często na samoistne

RDW

RDW

się go dzieląc standardowe odchylenie czerwonych krwinek przez ich średnią wielkość i mnoży przez 100. Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria wykonujące badania stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego podane normy mogą różnić się między sobą (wartość podana na wydruku

Anemia a białaczka?

zmarło na raka. Mam zamiar iść zrobić badania płytek krwi. Czy jestem chora na białaczkę, czy to zwykłą anemia? Co zrobić by się poczuć lepiej? W pierwszej kolejności w przypadku osłabienia oraz uczucia zimna należy stwierdzić czy objawy nie są związane z niedokrwistością (anemią) lub niedoczynnością

Anemia i co dalej

Trzy miesiące temu przez przypadek dowiedziałam się, że mam anemie z niedoboru żelaza. Nie mając żadnych objawów anemii. Poziom hemoglobiny wówczas był na poziomie 8,7 a żelazo 10. Dostałam od pani hematolog leki, preparat żelaza i kwas foliowy po dwóch tygodniach przyjmowania leków parametry

Anemia, krew w stolcu, hemoroidy, a rak jelita grubego

Moja mama ma 50 lat. Po badaniu krwi okazało się, że ma anemię. Teraz lekarz wypisał jej skierowanie na badania utajonej krwi. Wyczytałam w internecie, że te badania mają na celu wykrycie raka jelita grubego. Boję się, tak bardzo się boję.. Moja mama w zeszłym roku skarżyła mi się, że z jej

Spadek hemoglobiny

Od pewnego czasu honorowo oddaje krew, wszystkie wyniki miałam idealne, ale od pół roku coś jest nie tak. Przy badaniu kontrolnym wyszło, że mam niską hemoglobinę miałam poniżej 11. Przyjmowałam witaminy i niby się poprawiło. Dziś byłam znowu. Pani pobrała mi krew z jednego palca wyszło, że mam 10

Wypadające włosy i ciągle robiące się siniaki

Jestem 25 letnią kobietą. Od jakiegoś czasu same robią mi się siniaki, bardziej niż zwykle wypadają włosy. Cały czas jestem zmęczona i bardzo wybuchowa. Pojawiły mi się cienie pod oczami. Często zanim zrobią mi się siniaki czuje jakby bolały mnie kości i mięśnie. Zastanawiam się, czy to anemia, czy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Anemia u niemowlaka i badania w UK

Bedac w Polsce zrobilam dziecku ( 10 miesiecy) rutynowe badania morfologiczne. Okzalo sie ze ma anemie. Minelo 3 miesiace. Chcialam powtorzyc badania tu na miejscu ale lekarz nie widzial powodu by to zrobic bez przetlumaczonych na angielski wynikow badan. Zadal mi glupie pytanie, po co robilam

Re: Anemia u roczniaka -badania kontrolne-retikul

Witaj mo syn też miał anemie jak był mały podawałam ferrum i wróciło do normy. Teraz niedawno przeszedł zatrucie i lekarz zlecił badania znów wyszła anemia i bardzo niskie żelozo dla kontroli zleciła powtórne za 2 tygodnie i ku mojemu ździwieniu inna pani doktor dała skierowanie na morfologie ale

Re: Anemia u niemowlaka i badania w UK

My polskie wyniki przynieslismy do recepcji i zostaly wpisane do komputera. Oznaczenia sa takie same. Tutaj (jezeli juz) powtarza sie badania co pol roku. Poza tym tutaj sa nizsze normy, wiec mozliwa jest sytuacja, ze z polskich bedzie wychodzic anemia, a wg ang bedzie ok. 3 tyg czekalas na wizyte

Re: Anemia u niemowlaka i badania w UK

zdrowego wyglądu może mieć anemie, przepisał żelazo, a mały po 2 tygodniach aplikowania przerobił raczkowanie, siadanie, podnoszenie sie i chodzenie przy meblach w ciągu jednego tygodnia. Nie miałam też póżniej problemu z uzyskaniem skierowań na kontrolne badanie krwi. i nie był jedynym niemowlakiem

Re: Anemia u roczniaka -badania kontrolne-retikul

uzależnić od lekarza, który będzie je interpretował - co z tego, ze zrobisz jakieś badanie, jak lekarka nie będzie umiała mądrze zinterpretować... z tego, co ja wiem, to kuracja na anemię jest długotrwała i rzeczywiście podstawowe wyniki morfologii niewiele mówią po krótkim okresie leczenia; jak

Anemia u roczniaka -badania kontrolne-retikulocyty

Witajcie, u mojej córki przy okazji leczenia szpitalnego wykryto anemię. Dostała żelazo i po 2 tyg od podania żelaza miała mieć zrobioną morfologię z retikulocytami (zapis w karcie wypisowej). Poszłam więc do rodzinnego po skierowanie i lekarka wielce oburzona odmówiła mi tego skierowania na

Re: wyniki badani krwi - anemia?

Lekka anemia, na pierwszy rzut oka wygląda na niedobór żelaza. Obfite miesiączki? Nieruchawy tryb życia? Kiepska dieta? Ja bym z tym jeszcze od razu nie biegła do lekarza. Kup sobie suszone morele i dużo sałaty, weź się za ćwiczenia aerobowe. Powtórz analizy za miesiąc - jak nie przejdzie to

wyniki badań na anemię

Dostałam wreszcie wyniki badań na ferrytynę, kwas foliowy i B12. Ferrytyna poniżej 15 (norma 15 - 150) B12 532 (norma 190-665) kwas foliowy 11,84 (norma 3,1 - 17,5) Z tymi wynikami i wynikami tarczycowymi, które są powyżej, poszłam do endo. Stwierdził, że hormony tarczycowe są bardzo dobre:(, a

Doktorze,anemia,wyniki badań...

Doktorze,moja córeczka wczoraj skończyła 2 m-ce.Jej wyniki badań to HB 9,4 RBC 2,9 HCT 26,1 Proszę o pomoc,czy to jeszcze fizjologiczna anemia?Czy podawać żelazo.Mała ma silne bóle brzuszka i jeszcze to żelazo.Boję się pogorszenia. -- dziecko.haczewski.pl/suwaczek/2007/10/10/29.png

Prywatna praktyka (sezon 2)

), Tim Guinee (Seth), Darcy Rose Byrnes (Gracie) Oficjalny polski tytuł:"Budowanie więzi" StreszczenieSam spotyka się Sonyą. Naomi jest zazdrosna o nową kobietę jej byłego męża.Do kliniki przychodzi Daron wraz z dziećmi na rutynowe badania. Wszyscy są chorzy na mukowiscydozę. Podczas tych badań

Chirurdzy (sezon 5)

do przychodni. Izzie każe przeprowadzić Sadie wszystkie badania na sobie pod pretekstem nauki. Okazuje się po wynikach badań, że ma anemie.Derek chce się oświadczyć Meredith. Nie wie jak ma to zrobić. Z pomocą Sloana, Derek dekoruje sypialnię Meredith kwiatami, świecami i dużym, pluszowym misiem

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!