Wszystko o:

jaki wynik jest dobry dodatni

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

mikroalbuminurii i w przypadku dodatniego wyniku badanie ilościowe białka w moczu, ocenę dobowego wydalania sodu i potasu w moczu, ocenę dna oka, wykonanie doustnego testu obciążenia glukozą, 24-godzinnej rejestracji BP (ABPM, ambulatory blood pressure monitoring) oraz diagnostykę przesiewową w kierunku zespołu

Otoskleroza - wróg słuchu młodych ludzi

Otoskleroza - wróg słuchu młodych ludzi

(zaburzające reakcje układu odpornościowego) Jakie są objawy otosklerozy? Głównym objawem otosklerozy jest niedosłuch, który w zależności od lokalizacji ogniska otosklerotycznego może mieć charakter przewodzeniowy (80% pacjentów), mieszany (15%) lub odbiorczy (5%). Niedosłuch przewodzeniowy jest rezultatem

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

zapadają ludzie młodzi, do 40. roku życia, niejednokrotnie już dzieci. Najczęściej choroba atakuje między 18., a 30. rokiem życia. Początek choroby jest nagły, zwykle o dramatycznym przebiegu: chory szybko traci na wadze, chociaż ma dobry apetyt, ma bardzo wzmożone pragnienie, które zmusza do wypijania

Nadwzroczność - dopóki starczy akomodacji

Nadwzroczność - dopóki starczy akomodacji

Z bliska widzisz niewyraźnie. Masz kłopot z czytaniem. Ale wystarczy, że odsuniesz gazetę od oczu, już widzisz dobrze - to typowy objawy nadwzroczności. Dlatego osoby, które na nią cierpią nazywa się potocznie dalekowidzami. Jednak katalog dolegliwości, jakie powoduje ta wada wzroku jest dużo

Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym - aktualne wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, część I

Zasady postępowania w nadciśnieniu tętniczym - aktualne wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, część I

zwróceniem uwagi na wykrywanie ewentualnych przyczyn nadciśnienia oraz obecność powikłań narządowych. Ważne jest udokumentowanie stwierdzonej nadwagi i otyłości, a zwłaszcza otyłości brzusznej. Jako kryterium otyłości brzusznej przyjęto zwiększony obwód pasa (w pozycji stojącej) przekraczający u mężczyzn 102

Alergia, czyli czas na testy

Alergia, czyli czas na testy

wiarygodne w przypadku alergii wziewnej, mniej w przypadku uczuleń pokarmowych. Chociaż można mieć ujemny wynik testu i być alergikiem. Nie zapominajmy, jak ważną rolę w diagnozowaniu alergii odgrywa dobry wywiad medyczny. Codzienne obserwacje dają niejednokrotnie więcej niż dodatkowe testy. Ale jeśli lekarz

Jakie uczulenia wykrywają testy skórne?

Test skórny może być niekiedy zawodny. Ktoś w dzieciństwie był na przykład uczulony na mleko, a jako dorosły dobrze je toleruje. Tymczasem test skórny pozostaje dodatni. Test skórny może też wykazać fałszywą reakcję ujemną - w takim przypadku test pokazuje, że ktoś nie jest uczulony np. na mleko

Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uchronić?

Tętniak mózgu : można się jakoś przed nim uchronić?

upośledzenie funkcji życiowych, w wyniku powikłań, takich jak udar mózgu (więcej na ten temat), padaczka , wodogłowie. Wyraźna większość tętniaków mózgu (ok. 90%) jest wykrywana dopiero po ich pęknięciu. Zazwyczaj dopiero tętniaki o wielkości 22 mm i nieco więcej dają o sobie wyraźnie znać i przyczyniają się

Czy masz alergię - czyli objawy alergii

Czy masz alergię - czyli objawy alergii

pozostaje dodatni. Test skórny może też wykazać fałszywą reakcję ujemną - w takim przypadku test pokazuje, że ktoś nie jest uczulony np. na mleko krowie, a tymczasem po wypiciu mleka organizm reaguje alergicznie Z tych powodów dobrze jest uzupełniać badania testowe skóry badaniami przeciwciał w surowicy

1,2,3 i misio śpi. O naukowej teorii drzemki

1,2,3 i misio śpi. O naukowej teorii drzemki

. Komórki nigdy nie zasypiają, ryba całą noc pływa w wodzie, nawet koń nie śpi, człowiek też snu nie potrzebuje' - twierdził Thomas Edison. Dziś już wiemy, jak bardzo się mylił. Drzemka w ciągu dnia należy się nie tylko maluchom czy kobietom w ciąży, ale wszystkim ludziom pracy. Koledzy naukowcy - dobra

[16+] Niechciana pamiątka z wakacji. "Największe żniwo jesienią"

[16+] Niechciana pamiątka z wakacji. "Największe żniwo jesienią"

Jod radioaktywny - dobry pomysł?

Po 45 latach od operacji tarczycy(wycięcie) zrobiłam badanie, ponieważ objawy(samopoczucie) przypominało to, które miałam przed operacją. Wyniki ostatniego TSH 24.620 (12/11/2012) FT4 0.49 poprzednie to TSH 38.356 (22/08/2012) FT4 0.14, Anty TPO 104.10 (09/2012). Od początku leczenia przyjmuje

Wyniki TSH

Proszę o interpretację moich wyników: TSH 3gen -3,120 i anty -TPO 258.Bardzo ważna jest informacja z jakiego powodu zostały zlecone powyżej wymienione badania. Czy występowały jakieś objawy związana z niedoczynnością tarczycy, powiększona tarczyca lub też jakiśinny powód. Podwyższone miano

Wyniki EEG

Dzień dobry, Proszę o udzielenie informacji jak mogę interpretować te wyniki: wiek 23 lata, kobieta czynność podstawowa w odprowadzeniach ciemieniowo potylicznych składa się z czunności fal alfa o częst. 9,0 - 10,7 Hz i amlp. do 85 uV, z nałożoną niskonapięciową cz.szybką beta. Rz - obecna na

Tarczyca wyniki

.. Zrobiłam ostatnio badania krwi, lekarz powiedział, że sa dobre. Mnie zastanawia wynik Immunochemi tj: TSH 3 generacja - 6,17uIU/m1 (z.Ref:0,27-4,20). FT3 - 3,41pg/ml i FT4 1,0ng/dl. Lekarz zauważyl jedynie w przypadku ciąży musiałabym brać jakieś tabletki przy takiej wartości TSH. PROSZE O OPINIE CZY

Wynik TSH

Chciałabym prosić o interpretację moich wyników TSH. Wynik wyszedł 0.059 ulU/ml 0.350 - 4.940. Czy te wynikidobre? Czy raczej muszę skontaktować się z lekarzem? Wynik TSH jest poniżej normy, najprawdopodobniej świadczy o nadczynności tarczycy.Proszę zgłosić się do lekarza rodzinnego, który

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Neuroborelioza=po 7 latach od ugryzienia diag

kolego tarczyca rozjeb ... a tak wyniki bardzo dobre, jednym słowem jesteś wyleczony,nie chciałbyś mmoich widzieć ,a niby ciężko nie choruję, tylko coś z wątrobą , ja mam wyniki wątroby bardzo dobre a jednak nieco powiększona , no i garini wyszedł dodatni? i to w IGM

Re: Mam niskie libido:(

na priv) - wysle temu panu kartke z kondolencjami. -- "helicobakter pyroli- wynik dziś odebrałam i jest napisane tak :- wynik ujemny : poniżej 0,9 -wynik niejednoznaczny: 0,9-1,1 -wynik dodatni : powyżej 1,1 Wynik badania to < 0,40. Jak dobrze zrozumiałam to wynik jest niejednoznaczny tak ? co

Re: Bardzo prosze o porade!!!

Mirosławie, u młodych kobiet tsh ponad 2.5 nie jest dobrym wynikiem. W dodatku masz dodatnie przeciwciała. Myślę, ze warto sprawdzić jak byś się czuła biorąc hormon tarczycy i mając niższe tsh. Moja znajoma miała podobne wyniki jak Twoje (trochę lepsze) i ledwo żyła. Dostała Euthyrox 25 na próbę i

Wyniki Badań

Witam Was Mamy Piszę do was z pytaniem może i liczę na dobre wieści od was . Jestem w ciąży w 12 tyg, odebrałam wyniki krwi,, badanie Cytomegalowirus IgM wyszedł dodatni 0,351, zakres referencyjny tego laboratorium jest w skali <0,100 E ujemny / 0,100-0,200 E wątpliwy / >0,200 E dodatni

Re: Neuroborelioza=po 7 latach od ugryzienia diag

driszti -> wyniki miałem takie: Ch.pneumoniae IgG (dodatni) 16 ( referencja od 16 do miana 512) Mykoplazmoza IGG : (dodatni - 29 ) Mykoplazmoza IGM ( ujemny ) a tego środka nie testowałem : Raintree Formulas Myco Capsules 650mg 120 Veg Caps na myko lece Doxy i Tini :) i zaczyna coś iść

Re: Proszę o interpretację wyników

Spokojnie. Wynik dodatni w klasie IgG oznacza że masz przeciwciała, a ujemny w klasie IgM, że aktualnie nie chorujesz, czyli przechodziłaś w przeszłości zarówno toksoplazmozę jak i cytomegalię, więc jesteś odporna. W kontekście ciąży to dobra wiadomość.

Re: złe wyniki przeciwciał różyczki...

potwierdzenie, że jestem odporna na różyczkę... Z mojego doświadczenia zatem, jeśli inne wyniki oraz USG masz w porządku - myślę, że "niemartwienie się" jest dobrą radą :)

Re: Skoro już o nauczycielach mowa

W Krakowie dodatki motywacyjne wbrew stanowisku znp przyznano nauczycielom uczących w szkołach o dodatnim ewd. Okazało się, że to dobry trop bo w latach następnych znaczna ilość szkół poprawiła wyniki. Czyli się da. -- Wysyłasz cv, a telefon milczy. Hmm, ciekawe czemu.

Stwierdzona Borelioza u 8 latki!!!!

/ciała p/jądrowe 1:160 dodatni. Typ świecenia plamisty. Mieszkamy w Kielcach tu nikt nie ma zielonego pojęcia o tej chorobie...poszukujemy dobrego i skutecznego lekarza dla dziecka!!!! Aha Antybiotyk mieliśmy na 2 tygodnie przepisany i dalej niewiadomo co robić..... P roszę o pomoc Dziękuje

Wynik finansowy

Wynik finansowy – różnica pomiędzy przychodami a kosztami ich uzyskania obliczona dla określonego przedsiębiorstwa w wybranym okresie sprawozdawczym. Dodatni wynik finansowy jest nazywany zyskiem, zaś ujemny stratą. Wynik finansowy podzielony przez wartość przychodu lub zaangażowanego

Wynik brutto ze sprzedaży

i materiałów. Wynik brutto na sprzedaży występuje tylko w wariancie kalkulacyjnym rachunku zysków i strat. Wynik ten, jeżeli jest dodatni, nazywamy zyskiem brutto ze sprzedaży, jeżeli ujemny, stratą brutto na sprzedaży.

Korzyść

Korzyść – dodatni wynik porównania jakiegoś stanu (cechy, sytuacji) z innym. korzyść finansowa korzyść krańcowa korzyść majątkowa korzyść marginalna ? korzyść krańcowa korzyść oczekiwana ? lucrum cessans korzyść osobista korzyść polityczna

Próba na katalazę

Próba na katalazę – próba polegająca na dodaniu wody utlenionej do hodowli bakteryjnej. Pojawiające się pęcherzyki gazu uważa się za wynik dodatni. Katalaza jest wytwarzana przez większość mikroroganizmów aerobowych i anaerobowych. Nie posiadają katalazy paciorkowce i anaeroby obligatoryjne.

Próby chwiejności koloidowej białek surowicy krwi

, dlatego miały jedynie znaczenie orientacyjne. Dodatni wynik tych prób świadczył o dysproteinemii. Dodatni wynik uzyskiwano najczęściej w przypadkach hipoalbuminemii lub hipergammaglobulinemii.Spośród opisanych wielu prób, najczęściej stosowanymi były: próba tymolowa próba kefalinowo-cholesterolowa próba

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!