Wszystko o:

jaki jest prawidłowy wynik ob

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

Ból w pachwinie

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Proszę zastanowić się nad wykluczeniem zmian w odcinku lędźwiowo-krzyżowym kręgosłupa - w tym celu wskazana jest kontrola u lekarza ortopedy. Wskazana też jest kontrola u lekarza ginekologa i - być może - powtórzenie badania USG.

Odczyn Biernackiego (OB.)

Odczyn Biernackiego (OB.)

tradycyjnej morfologii, pobiera się z żyły łokciowej. Następnie umieszczany jest w próbówce wypełnionej cytrynianem sodu. Szybkość z jaką opadają krwinki zależna jest przede wszystkim od wieku. Prawidłowa wartość wskaźnika nie powinna być większa od: - u noworodka: 0-2 mm/h - u niemowląt (do 6 miesięcy): 12

MCHC

MCHC

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wartość wskaźnika nie ma związku z wiekiem i płcią pacjenta. Zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn prawidłowa wartość MCHC powinna mieścić się w przedziale 4,9 - 5,5 mmol/l. Za niskie MCHC Jeśli wynik morfologii pokazuje że stężenie hemoglobiny jest zbyt małe należy, w

Ziarniniak obrączkowaty

Ziarniniak obrączkowaty

czy już choroba Ziarniniak obrączkowaty - diagnoza Podobny rodzaj zmiany może stanowić tylko objaw, a nie oddzielną jednostkę chorobową. Aby ustalić co jest przyczyną rozwoju ziarniniaka konieczne jest, w pierwszej kolejności wykonanie morfologii z rozmazem i oznaczeniem Ob. oraz CRP . Jeśli

Mikroskopowe zapalenie naczyń

Mikroskopowe zapalenie naczyń

- i krwiomocz. Dodatkowo zleca się badania obrazowe - tomografię i RTG- pozwalające ocenić ewentualne zmiany w płucach, Jeśli wynik testów sugeruje rozlane zapalenie pęcherzyków konieczne jest pobranie materiału do badania histopatologicznego. Zazwyczaj potwierdza ono m.in. martwicę ścian

Morfologia - ogólne badanie krwi

Morfologia - ogólne badanie krwi

godzin. Pobrany jednorazowo materiał nie przekracza zazwyczaj 2 mililitrów. Wynik morfologii - jak go odczytać? Klasyczna morfologia podaje przede wszystkim poziom: - WBC - białe krwinki, gdy jest ich za dużo można podejrzewać m.in. białaczkę, chorobę zakaźną, stan zapalny lub silny stres. W przypadku

Anaplazmoza

Anaplazmoza

dolegliwości i badania pozwalają potwierdzić anaplazmozę. Ostateczne potwierdzenie daje obecność bakterii w surowicy krwi. U chorych nieprawidłowewyniki badania CRP oraz OB . Najskuteczniejszą formą leczenia jest antybiotykoterapia, podana odpowiednio szybko pozwala uniknąć groźnych powikłań. Bez

PLT

PLT

450 tysięcy płytek na każdy milimetr sześcienny. Mała liczba płytek Zbyt mała ilość trombocytów we krwi najczęściej łączona jest z tromocytopenią, czyli małopłytkowością. Więcej o chorobie przeczytasz tutaj . Spadek liczby płytek obecny jest także u osób z chorobami szpiku, przy poważnych

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

je kontrolować przy każdej okazji. Problem jest tak powszechny, że aparat do mierzenia ciśnienia jest w wielu domach. Rzecz w tym, że często nieużywany. Wierzysz, że skoro nie masz nadwagi, nie palisz i prawidłowo odżywiasz, nie możesz mieć nadciśnienia? To też mit. 10% osób z nadciśnieniem ma je z

Czas protrombinowy

Czas protrombinowy

czczo (od ostatniego posiłku powinno minąć co najmniej 8 godzin). Normy Wynik badania może być określony w sekundach, procentach czy INR. Jego prawidłowa wartość nie powinna przekraczać: 13-17 sek. 0,9-1,3 INR (2-4 INR zakres terapeutyczny) 80-120 proc. (tzw. wskaźnik Quicka) Przy porównywaniu wyników

Wynik OB

Mam 60 lat zrobiłem badania kontrolne krwi, wszystkie wyniki w normie. OB mam 1. Nie wiem jak to interpretować.Jeżeli w innych badaniach nie ma nieprawidłowości i nie obserwuje Pan u siebie żadnych niepokojących objawów wynik można uznać za prawidłowy.Obniżone wartości OB mogą być związane z

Wysokie OB

Właśnie odebrałam wyniki badań i niepokoi mnie wysokie OB-25. Mam 33 lata i ostatnio bardzo dokucza mi ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i bóle nóg, a ogólnie bolą mnie wszystkie kości. Pozostałe wyniki z morfologii są w normie, tylko cholesterol całkowity wynosi 220,0,a aminotransferaza

Wysokie OB, a dentysta?

Moja córka ma OB 67. Ponad to ma nadwagę, często skarży się na bóle stawów i skurcze. Byłam u lekarza, który wysłał mnie z dzieckiem do dentysty. Co robić?OB na poziomie, który Pani wymienia jest bardzo niespecyficznym wynikiem i może oznaczać w zasadzie wszystko od stanu prawidłowego po infekcję w

Jak wygląda prawidłowy mielogram?

całą historię choroby jak również jakie było wskazanie do wykonania tego badania. W celu interpretacji bardzo istotna jest jakie są wyniki badań mi.in. morfologii, CRP, OB. oraz inne nieprawidłowości w innych badaniach dodatkowych. Dodatkowo pomocne są wnioski, które powinny być opisane na każdym

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Borelioza - wątpliwości

. Kręgosłup lędźwiowo - krzyżowy i stawy krzyżowo-biodrowe w badaniu RTG prawidłowe. Miałem robione badania w kierunku zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa - wynik negatywny. Potem przypomniałem sobie o kleszczu. Poszedłem do lekarza, pyta się mnie czy miałem rumień, kiedy powiedziałem, że nie

Hashimoto, niedoczynność, kortyzol, acth

pobraniu krwi, czy to może przez to być tak niski wynik? Na chwilę obecną mam leukocyty 15 (norma 4-10), crp 15 (norma do 5) oraz ob 29 (norma 2-15), a także nieco podwyższone erytrocyty - 5,3 (norma 3,7-5,1). Ktoś może ma jakiś pomysł? Nie mam już siły na lekarzy, tak naprawdę jak niczego im nie

niedoczynność, Hashimoto, kortyzol, acth

wysokie ACTH oraz bardzo wysoki kortyzol. Na chwilę obecną mam leukocyty 15 (norma 4-10), crp 15 (norma do 5) oraz ob 29 (norma 2-15), a także nieco podwyższone erytrocyty - 5,3 (norma 3,7-5,1). Dodam, że nadnercza w usg jamy brzusznej mam prawidłowe. Co to może być? Dlaczego ACTH taki niski? Dodam

Re: Rozpoznanie białaczki u dziecka-przesadzam???

wirusologicznych potwierdzających postawione rozpoznanie. W badanej grupie oko− ło 60% stanowiły infekcje wirusowe, około 30% infekcje bakteryjn ujemny wynik CRP przy gorączce, której towarzyszy brak odchyleń od stanu prawidłowego w badaniu fizy− kalnym, pozwolił na spokojne prowadzenie ob

niskorosłość-jakie wykonać badania?

długie, chciałabym mieć wyniki badań ze sobą już na pierwszą wizytę. Mamy już wykonane badania zlecone przez pediatrę: morfologia z rozmazem, OB, poziom żelaza, ferrytyny, mocz, badania w kierunku celiakii, hormony tarczycy -wszystkie wyniki prawidłowe. Pani Doktor, jakie badania można jeszcze wykonać

Re: Refluks

Witam, jeżeli synek prawidłowo przybiera na masie, nie ma niedokrwistości czy niepokojących prężeń to raczej ulewanie fizjologiczne. Co do zapalenia płuc - po zachłyśnięciu po 24-48 godz pojawia się gorączka i objawy zapalenia. Przy bakteryjnych zapaleniach wyniki badań laboratoryjnych (morfologia

Re: prośba o interpretację wyników

tydzień mam wizytę u endo i usg. Biorę suple, zrobiłam wyniki, ale nie wiem czy jest potrzeba uzupełniania wapnia, więc proszę Was o pomoc w interpretacji wyników: tsh 0,44 (0,55 - 4,00) z 0,77 ostatnio ft 3 4,73 (3,50 - 6,50) 41% z 36% ostatnio

Re: Nietypowe objawy Hashimoto

em-maja napisał(a): > Jutro jadę zrobić badania, przy okazji zrobię wit.d3, ferrytynę i TSH z fT3, fT4. Warto tez zrobic poziom wit.B12 i najwazniejsze powtorzyc badania - morf, CRP (bylo bardzo wysokie), OB, i caly pakiet reumatyczny (www.alablaboratoria.pl/67-pakiet-reumatyczny jaki tutaj

Re: OB

Niestety prawidłowy wynik OB nie może wykluczyć choroby nowotworowej.

poważna choroba jelit?

, że boi ją pupcia przy robieniu, widzę, że załatwianie się zaczyna wiązać się ze stresem. W międzyczasie zrobiliśmy USG brzuszka - prawidłowe. A dziś odebrałam wyniki krwi i mnie trochę ścięło: OB 65, fibrynogen 594,13, WBC 13,4. Pani dr, co mogą oznaczać takie wyniki? Bardzo się martwię

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!