Wszystko o:

jaka jest norma płytek krwi

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

kaole

MPV - co to jest i co oznacza?

MPV - co to jest i co oznacza?

Trombocyty, czyli płytki krwi wytwarzane są przez szpik kostny i pełnią w organizmie bardzo ważną rolę. MPV to wskaźnik, na podstawie którego określa się ich średnią objętość.

Mapa LP

Mapa artykułów

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

Anemia, zwana inaczej niedokrwistością, to spadek stężenia hemoglobiny (Hb), hematokrytu (Ht) lub liczby erytrocytów (krwinek czerwonych RBC) poniżej wartości prawidłowych. Objawy anemii to między innymi bladość skóry, ogólne osłabienie, obniżenie koncentracji. Leczenie anemii należy oprzeć na ustaleniu przyczyn niedokrwistości, a następnie uzupełnić niedobory, wdrożyć leki immunosupresyjne lub leczyć główną przyczynę powstania anemii, jeśli towarzyszy ona dysfunkcji innych narządów

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

godzin. Pobrany jednorazowo materiał nie przekracza zazwyczaj 2 mililitrów. Wynik MORFOLOGII - jak go odczytać? Klasyczna morfologia podaje przede wszystkim poziom: - WBC - białe krwinki, gdy jest ich za dużo można podejrzewać m.in. białaczkę, chorobę zakaźną, stan zapalny lub silny stres. W przypadku

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

, jaka część mózgu została zajęta, np. jeśli jest to kora ruchowa, pojawiają się zwykle niedowłady, a w przypadku kory wzrokowej - problemy z widzeniem, itp. Tak, jak zawał udar mózgu wymaga jak najszybszego wezwania fachowej pomocy i podjęcia leczenia. Chory niezwłocznie otrzymuje leki trombolityczne

Śledziona: "zbędny narząd", który decyduje o twojej odporności

Śledziona: "zbędny narząd", który decyduje o twojej odporności

przejmują inne narządy, przede wszystkim wątroba, jednak odporność i praca układu krążenia nie jest już tak sprawna, jak przed zabiegiem. Bez śledziony można żyć i nie jest to tak skomplikowane, jak np. po usunięciu żołądka, gdy konieczna jest chociażby zmiana zwyczajów żywieniowych, jednak z nią jakość

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

wskazany w każdym wieku, rodzaj aktywności i jej porcjowanie skonsultuj z lekarzem. Jeśli zaczniesz zbyt ostro, zamiast lepszych wyników, do kompletu dojdą ci jeszcze kontuzje lub inne problemy. Czytaj: Jaki sport wybrać i dlaczego? Jeśli nawet stosujesz już zdrową dietę dla osób z wysokim

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

należy zwrócić uwagę, jak często należy je wykonywać i jakie parametry bada. Jak się przygotować? Teoretycznie, w przypadku klasycznego badania krwi, to czy przyjdziemy najedzeni czy nie, nie ma znaczenia. Ale tylko teoretycznie. Tłuste jedzenie czy wypity dzień wcześniej alkohol mogą przekłamywać wyniki

Badania krwi

Badania krwi

kobiet i 14-18 g/dl dla mężczyn. Niski poziom hemoglobiny, podobnie jak erytrocytów, może świadczyć o niedokrwistości. W ciąży hemoglobina może spaść poniżej 11 g/dl. Trzeba poradzić się lekarza. - PLT - płytki krwi (trombocyty). Norma - 150-400 K/ L. Mniejsza liczba może świadczyć o zaburzeniach

Analiza krwi

Analiza krwi

hemoglobiny, podobnie jak erytrocytów, może świadczyć o niedokrwistości. - W ciąży hemoglobina może czasem spaść poniżej 11 g/dl. PLT - płytki krwi (trombocyty). - Norma to 150-400 K/ l. Mniejsza liczba może świadczyć o zaburzeniach krzepliwości krwi, większa zaś o przewlekłych zakażeniach, a nawet

Jak interpretować wyniki badania krwi?

Jak interpretować wyniki badania krwi: cholesterol 226; bilirubina 1,2; transaminazy w normie.Niestety bez kontekstu klinicznego (wykonania dokładnego badania podmiotowego i przedmiotowego), a także bez podania zakresu norm aktualnych dla danego laboratorium nie jestem w stanie podjąć się wiążącej

Wysoka liczba płytek

wpływa on bezpośrednio na ilość płytek krwi ani ich funkcję. Przyjmowanie acenokumarolu nie powinno więc powodować obniżenia poziomu płytek w osoczu. Płytki na poziomie 114 tyś/ml są poniżej dolnej granicy normy, jednak za groźny dla zdrowia uznaje się poziom płytek poniżej 50 tyś/ml. Przy tak niskich

Jaki lekarz?

Przez ponad miesiąc leciała mi krew przy wydalaniu i przez pewien czas bolało mnie to bardzo. Teraz od 2 tygodni boli mnie podbrzusze. Nie wiem co to może być.. do jakiego lekarza mam się z tym wybrać? Sugeruję wizytę u gastroenterologa. Jest wiele możliwych przyczyn krwawienia z dolnego odcinka

Płytki oddech

, obracanie ciała na bok uniemożliwia nawet płytki oddech (ból, duszność). Ciągła chęć wymiotów do których jednak nie dochodzi. Podczas wizyty w szpitalu i zrobieniu wielu testów tj. ekg, prześwietlenie, mocz, krew, natlenienie krwi. Wszystko jest w normie. Dostałem antybiotyk - może pomoże. Nie wiadomo co

Normy WBC

rozrostową (nowotwór) krwi. Proszę jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Proszę Was o pomoc

napisz o płytkach krwi i limfocytach. Do tych badań brakuje usg tarczycy, ono powinno wyjaśnić. Podniesione poziomy hormonów, wysokie TSH i podwyższone p/ciała /mie napisałaś przy nich norm/ i paskudne samopoczucie wskazują na początek hashimoto. --

Re: Czy to może być tarczyca?

mimo kilku obniżeń mam potraktować wszystko jako w normie. Badanie było robione po wyleczeniu infekcji dróg moczowych (mniej więcej od tamtej pory zaczęły się mocniej dawać we znaki różne infekcje, choć pojawiały się już wcześniej, ale nie z taką częstotliwością jak w ostatnim półroczu - od pory badań

Re: interpretacja wyników, kobieta 23l

Podaję kolejne wyniki badań krwi: Ferrytyna: 32,9 (norma 10-291), ok. 12% D3: 20,1 (30-80) B12: 532 (211-911) Erytrocyty: ~31% Leukocyty: 29% Płytki krwi: 31% Hemoglobina: 38% HDL: 55 (od 45) LDL: 67( do 115), Trójglicerydy: 30 (do 150) Ca: 44% Mg: 43% Glukoza na czczo: 48% Zrobiłam też krzywą

Re: Niedoczynność tarczycy a kłopoty nad morzem i

, spuchnięte powieki górne i dolne każdego ranka i po np. maseczce nawilżającej na twarz, bóle stawów (zwyrodnienia). Z badań krwi to hemoglobina i żelazo ciągle przy dolnej granicy normy, czasem tuż nad nią, czasem trochę pod nią. Do tego neutrofile wciąż poniżej normy, czasem na granicy normy, płytki krwi

POMOCY-prosze o interpretacje wyników 8 latka

płytki krwi - 230 G/l (150-450) Średnia objętość płytki krwi - 8,55 fl (7,00-12) Hematokryt płytkowy 1,97 ml/l1,40-3,60) Anizocytoza płytek krwi - 17,2 10(GSD) - (12,0--19,0) Rozmaz manualny: Blasty -0% Promielocyty -0 % Mielocyty -0 % Metamielocyty-0 % Pałki-0 % (norma 1-5) Segmety-30 % (norma 40

Re: In vitro/transfer zarodków w 2015 cz.5

Drobne zachwiania w morfologii w ciąży są normą. Grunt, żeby hemoglobina nie spadła zbyt mocno no i płytki krwi przed porodem dobrze, żeby były w normie. Takie drobiazgi jak lekkko obniżone/podwyższone monocyty, leukocyty, trombocyty itp miałam w KAŻDYM jednym badaniu morfologii w ciąży.

Kolejne wyniki krwi mojego synka do interpretacji

) Hemoglobina 14,0 g/dl (norma 10,9 - 14,2) Hematokryt 39% (norma 34 – 41) MCV 79 fl (norma 72 – 87) MCH 28 pg (norma 25,5 - 29,5) MCHC 36,0 g/dl (norma 31 – 37) płytki krwi 375 tys/µl (norma 210 – 490) RDW-CV 14,2% (norma 11,6 - 14,8) PDW 8,8 fl (norma 9 – 17) L MPV 8,5 fl

Płytki krwi-jakie są normy?

Witam, moje dziecko ma wynik 590 tysięcy. Prosba do was kochane mamy znacie normy?Proszę o poradę. Pozdrawaim serdecznie. Asia

FIP? wyniki badań

wynikach nie widać. Pani doktor napisała, że wskazane jest zrobienie testów w zakresie chorób zakaźnych, ze wskazaniem na FIP, zakaźne zapalenie otrzewnej... Kot nawet bez jednego objawu mogącego wskazywać FIP. Nawet z tych podstawowych, je, wydziwia jak zawsze, żebrze tak, że chowam się z jedzeniem bo nie

splenomegalia

Pani Doktor, szukam przyczyny powiększenia sledziony u 12 letniego syna. W listopadzie przy okazji infekcji pediatra wyczuła powiekszoną sledzionę. Kontrolne usg wykazało że śledziona ma ok 100 mm przy normie do ok 118 mm (norma wyliczona jak 125% wielkości lewej nerki). Wtedy zalecono obserwacje i

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!