Wszystko o:

jaka jest norma cholesterolu

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

Cholesterol

Cholesterol

). W ramach badania profilu lipidowego określa się stężenie trójglicerydów. Czym one są? Podobnie jak cholesterol - są to związki tłuszczowe występujące w osoczu. Są materiałem energetycznym zużywanym na bieżące potrzeby organizmu. Jeżeli jest ich zbyt dużo, są magazynowane w tkance tłuszczowej. Jaki

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

przez organizm w zależności od potrzeb, jednak, gdy już jest już go za dużo, bo naturalne mechanizmy zawiodły, trzeba ograniczyć to dodatkowe "wsparcie" z diety. Warto także sięgać jak najczęściej po naturalnych wrogów złego cholesterolu, bo o ile są wątpliwości czy jajko może podnieść jego

Cholesterol normy

Cholesterol normy

- nieprawidłowe wchłanianie Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza Czytaj także: Niedoczynność tarczycy Za wysoki cholesterol - jaka dieta? Cholesterol Nabyte wady serca Sercowe kłopoty, czyli jak chronić układ krążenia

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

: Jaki sport wybrać i dlaczego? Jeśli nawet stosujesz już zdrową dietę dla osób z wysokim cholesterolem ( czytaj o niej więcej ), ale masz nadwagę, może być problem, by wyniki wreszcie mieściły się w normie. Maksymalny wynik dopuszczalny u osób zagrożonych chorobami układu krążenia to 20% powyżej wagi

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

Sterole - naturalny pogromca cholesterolu

właściwościom zatrzymują jego przyswajanie i zaleganie w jelitach. Tym samym cholesterol jest łatwiej usuwany z organizmu, a jego wartość w surowicy krwi znacznie spada. Sterole występują naturalnie w takich produktach jak: marchewka, jabłko, brokuły, oliwa, pieczywo pełnoziarniste, olej sojowy, migdałki

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

wiemy, z czego wynika spadek poziomu cholesterolu oraz jak to rozwiązać. Więcej o niedożywieniu Dzieci pod szczególnym nadzorem Cholesterol jest niezbędny dla przetrwania naszego gatunku. Wykorzystywany jest bowiem przy produkcji hormonów płciowych (estrogeny, progesteron, testosteron), więc, po części

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

Fitosterole - "tłuszcz", który pokocha twoje serce

właściwości steroli roślinnych. Dzięki zmniejszeniu zdolności przyswajania cholesterolu, przede wszystkim przez jelita, wartość jego "złego" odpowiednika znacznie spada. Zdaniem naukowców zmiana diety i uzupełnienie jej o produkty zawierające fitosterole daje podobne efekty jak leki obniżające

Za wysoki cholesterol - jaka dieta?

Za wysoki cholesterol - jaka dieta?

w procesie trawienia oraz hormony, tak ważne jak progesteron, testosteron, estrogeny. Jednak cholesterol cholesterolowi nierówny, a generalnie co za dużo to niezdrowo. Dieta to za mało Jeśli przesadzisz z cholesterolem, narażasz się na zawał, udar, inne problemy z krążeniem. Zarazem gastrolodzy i

Zespół metaboliczny (MS)

Zespół metaboliczny (MS)

poważnych zmian. Czytaj także: Alkaptonuria, czyli wrodzone błędy metabolizmu Cholesterol normy Za wysoki cholesterol - jaka dieta Borówki zapobiegają nadciśnieniu Miażdżyca

Cholesterol - jak to z nim jest?

Jestem osobą dość szczupłą, staram się zdrowo odżywiać, w wolnych chwilach uprawiam sport,jednak zrobiłam sobie ostatnio badania, z których wynika , że mój cholesterol całkowity wynosi 6,44 mmol/l(norma do 5,2) HDL 2,16(norma 1,04-1,55) LDL 3,58(norma do 3,40) oraz trójglicerydy 1,55 (norma 0,4-1,7

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Zbyt niski cholesterol całkowity?

Mam za mały cholesterol całkowity tylko 120. Jak mogę go podwyższyć? co to oznacza? Mam 56lat i jestem po operacji niedoczynność tarczycy. Mam bóle głowy i drżenie rąk. Byłem u lekarza, ale nie dała mi wyraźnej odpowiedzi co mam robić. Proszę o podpowiedź.Jest to niskie stężenie jednak w granicach

Dieta a cholesterol

Zawsze miałam wysoki poziom cholesterolu. Po ostatnich badaniach jakie wykonałam norma 190 a u mnie 230. Trochę mnie to martwi, ponieważ staram się zdrowo odżywiać, dużo się ruszam... Myślę, że to wina jakiś rodzinnych tendencji do podwyższonego poziomu cholesterolu oraz tego, że od dziecka mam

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Zobacz

Jak ci dobry lekarz na obniżenie tzw cholesterolu przepisze statyny i jakiś acetylsalicylicum, to na dzień dobry masz reumatyzm, kamienie w woreczku żółciowym jak znalazł i nie tylko. Zapytaj tego mądrego lekarza skąd się wzięła liczba wskazująca normę cholesterolu.Dodam ,że miażdżyca dalej będzie

Re: Ty głupi cholesterolu!

stołu potłuć. Przy bardzo dużym szczęściu mogą obniżyć ci cholesterol o aż 10% (!). Szkoda w ogóle zachodu, biorąc pod uwagę, że wartość cholesterolu jest zmienna i raz możesz mieć 250, a raz 230. Owszem, dieta w połączeniu ze sportem obniża cholesterol, podobnie jak obniża poziom trójglicerydów i

Re: nietypowe wyniki :-(

Dziewczyny, wrzucam na szybko wyniki mojego syna 10lat, Tsh 4,9 fT3 6,11 (4,0-8,3) fT4 18,1 (9,0-20,0) badania "tarczycowe" z normami dla dorosłych, widac wyraźnie tendencję tak jak u mnie Wysoki fT4, Tsh ponad normę, słaba konwersja Wit D3 18, cholesterol całk. 219...

Re: Niskie HDL

Ze spokojem, to jest wskaźnik dobrego cholesterolu, nie odbiega on bardzo od normy. Ciekawe jakie masz wyniki złego cholesterolu i trójglicerydów, jeśli one są wysokie to wówczas można zacząć w jakiś sposób działać.

Wyniki TSH moje i mojej 14 miesięcznej córeczki

Witam, zrobiłam wczoraj badania laboratoryjne mojej 14 -miesięcznej córeczce. Oto wyniki: tsh - 5,520 (norma: 0,700-5,970), cholesterol całkowity 201, wit. D3- 20 (norma: 30-50). Dwa miesiące temu też miała oznaczony hormon tsh i wynik był 4,245 (norma: 1,120-8,210). Jak miała ponad trzy miesiące

Re: Tsh, wit.d3 i cholesterol u ponad rocznego dz

, doświadczona, powtórzyłabym to badanie za jakiś czas szczególnie, ze ten cholesterol coś nie teges..jakienormy u takiego Malucha ? Wysoki cholesterol + wysokie tsh to jest już powazne podejrzenie źle pracującej tarczycy... pa magda

Re: eutyrox - czy podwyzszyc dawke?

. Zanyen o ile dobrze pamietam mieszkala w Norwegii. Moze zajrzyj do jej watku. -- mój wątek:forum.gazeta.pl/forum/w,94641,110766235,110766235,przeciwciala_w_normie_tarczyca_jak

Re: Czy możecie mi wyjaśnić czy mam dobre wyniki

Nie wiem, jakienormy w labie, w którym robiłes badania, ale masz raczej zbyt niski cholesterol. Idź do doca. -- Najtrudniej przyznać, że nosi się w sobie diabła i umieć chwycić go za gardło w momencie, gdy tylko się ruszy. Ryszard Kapuściński

Re: Mutacje gnu MTHFR

Jeszcze tylko dopiszę, że przed leczeniem B12 miałam w normie, a homocysteina podwyższona. Moja mama też ma tę mutację i też ma podwyższoną homocysteinę, do tego problemy z ciśnieniem i chorobę wieńcową. Ale nie ma problemów z cholesterolem- ja też mam go zawsze w normie. W rodzinie występują jako

Re: hashitess

Od dwóch miesięcy biore tylko d3 i magnez Nie mam aktualnych badań B12 i ferrytyny. Cholesterol ponad normami. Napady głodu coraz rzadsze, ale co jakiś czas potrafię zjeść całą czekoladę z okienkiem bezpośrednio po obiedzie. Nie potrafię sobie odmówić czekolady i coli oraz słodkich napojów

Koncepcja trójczłonowej budowy normy prawnej

Koncepcja trójczłonowej budowy normy prawnej – koncepcja wzorcowej struktury normy prawnej, w myśl której norma prawna składa się z trzech elementów: hipotezy, w której wyznacza się adresata normy i okoliczności, w których jest on obowiązany zachować się zgodnie z dyspozycją normy

Sylogizm prawniczy

a zarazem i gwarantowana jest prawdziwością jego przesłanek).W sylogizmie prawniczym przesłankę większą stanowi ogólna norma prawna (norma generalno-abstrakcyjna), przesłankę mniejszą stan faktyczny, którego skutki prawne chcemy ustalić, a wniosek (konkluzję) skutki prawne, jakie należy przypisać

Cholesterol

cholesterol) we krwi są następujące: Norma: < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l), Poziom podwyższony: 200–250 mg/dl (5,1–6,5 mmol/l), Poziom znacznie podwyższony: > 250 mg/dl (>6,5 mmol/l). Normy dla stężenia "dobrego" i "złego" cholesterolu są następujące: HDL ("dobry

Obciążalność długotrwała przewodów

Obciążalność prądowa długotrwała przewodów i kabli energetycznych (I_{Z}) - skuteczna wartość prądu jaka może maksymalnie przepłynąć w nieograniczonym czasie przez przewód o określonych parametrach i warunkach zewnętrznych, który może nagrzać przewód do granicznej, dopuszczalnej temperatury

?-Karoten

jego ilość, jaka jest mu potrzebna. Przyczynia się między innymi do ochrony przed drobnoustrojami. Ma działanie antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, systemu immunologicznego. W preparatach często podawany jest razem z witaminami E, D, B i wapniem.Beta-karoten był dość długo

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!