Wszystko o:

jaka dieta przy wysokim potasie

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

Paulina Zduniak

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Bez niego nie moglibyśmy funkcjonować. Potrzebny jest zarówno układowi nerwowemu, jak i mięśniom, w tym - przede wszystkim - sercu. Choć niedobór i nadmiar są równie groźne dla naszego zdrowia, czasami trudno je rozpoznać.

Orzechy brazylijskie - smaczna i odżywcza przekąska

Orzechy brazylijskie to dla nas nadal egzotyka. W naszych rejonach znacznie większą popularnością cieszą się orzechy włoskie i laskowe. Warto jednak poznać cenne właściwości zdrowotne orzechów brazylijskich. To powinno zmobilizować nas do włączenia ich do stałego jadłospisu. Przykładowo, trudno w jakimikolwiek innym owocu znaleźć tak duże stężenie selenu. Już jeden orzech brazylijski zapewnia naszemu organizmowi potrzebną dzienną dawkę tego minerału.

Orzechy laskowe - witaminowy smakołyk

Orzechy laskowe to owoce krzewu leszczyny. Są smaczne i zdrowe; niestety przy okazji także bardzo kaloryczne. Spośród różnych orzechów, ta odmiana wydaje się w naszym kraju chyba najmniej egzotyczna. W przeciwieństwie do orzechów brazylijskich, czy orzechów makadamia są powszechnie dostępne i możemy uprawiać je we własnych ogródkach.

Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

bakterii Listeria monocytogenes, odpowiedzialne za szereg zatruć pokarmowych . W chlebie świętojańskim są też witaminy B1, B2, wapń, magnez, potas oraz pierwiastki śladowe jak żelazo , miedź, nikiel, mangan i chrom. W wysokich stężeniach może powodować wzdęcia (podobnie jak w przypadku innych

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

ten charakteryzuje się przede wszystkim wysoką zawartością (ok. 70%) kwasu linolowego, którego spożycie wiąże się z obniżeniem poziomu złego a podwyższeniem stężenia dobrego cholesterolu we krwi. Ma również delikatny, lekko orzechowy smak. Najlepiej spożywać go na zimno, np. jako dodatek do sałatek i

Stewia - najsłodsza roślina na świecie. Poznaj naturalny zamiennik cukru

Stewia - najsłodsza roślina na świecie. Poznaj naturalny zamiennik cukru

bezpieczna dla naszego zdrowia. Stewia – gdzie ją kupić i jaka jest jej cena? Stewia nie jest obecnie produktem trudno dostępnym. Możemy ją nabyć w formie tabletek, w płynie oraz w proszku. W sprzedaży dostępne są także zasuszone liście stewii.Roślinę znajdziemy zarówno w marketach ekologicznych, jak i

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

zwany popping, przypominający nieco prażoną kukurydzę), a wielbiciele sałatek - po amarantusowe listki. Podobnie jak kasza jaglana jest on zasadotwórczy. Przyda się, kiedy w naszej diecie sporo jest niezdrowej żywności, słodyczy czy kawy, które zakwaszają  organizm. Przy tym jest także bardzo

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

, opóźnia wchłanianie trójglicerydów oraz poprawia trawienie, chroniąc tym samym przed takimi schorzeniami, jak np. udar mózgu (więcej na ten temat: Udar mózgu - dzięki diecie można go uniknąć! ). W badaniach wykazano ponadto, iż jedzenie brązowego, a nie białego ryżu zmniejsza prawdopodobieństwo

Owoce i warzywa NA OCHŁODĘ - które najlepsze?

Owoce i warzywa NA OCHŁODĘ - które najlepsze?

. Czytaj również: Więcej o właściwościach arbuza Seksualne wspomaganie - jak dietą zwiększyć libido i sprawność seksualną?   gazeta.pl Tuż za arbuzem uplasował się słodki ogórek, czyli melon . To również świetny sposób na orzeźwienie w upalne dni, ponieważ zawierają około 90% wody. Przy tym 100 g

Bób: niewątpliwie pyszny, ale czy zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Bób: niewątpliwie pyszny, ale czy zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Jaka dieta po usunięciu nerki?

Moja babcia rok temu przeszła operację usunięcia nerki. Obecnie w badaniach wyszło że ma lekko podwyższony poziom potasu we krwi. Problem polega na tym, iż większość produktów zawiera własnie potas. Jaką zatem dietę powinna stosować moja babcia? Co powinno się znajdować w jej menu ?

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

jakie produkty spożywcze zawierają mało potasu, lub jaka byłaby najlepsza dieta aby ten poziom obniżyć, bo naprawdę nie wiem co mogę jeść.Wśród działań niepożądanych stosowanych przez Panią leków nie ma hiperkaliemii czy podwyższenia poziomu potasu. Produkty zawierające dużo potasu to m.in. konserwy i

Niski poziom potasu

Bbardzo proszę o jakąś wskazówkę odnośnie możliwych przyczyn niskiego poziomu potasu,mimo doustnego przyjmowania Caldymu. Dodam, iż lekarz rodzinny podejrzewał celiakie, ale została ona wykluczona. W diecie staram się spożywać produkty bogate w ten pierwiastek, a do tego uzupełniam go przyjmując w

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

Witam Choruje na Hashimoto od grudnia tamtego roku.Borę Eutyrox 75 Do tego wysła mi wysoka prolaktyna zażywałam Bromergon ale gdy wyniki były w normie lekarz endo kazał mi je odstawić. Mówiłam mu na ostatniej wizycie ze źle się czuje czuje ze tyje jak smok pomimo ze mało jej zaczęłam ćwiczyć i

Jaka dieta przed zabiegiem usunięcia polipów?

Idę do szpitala na zabieg usunięcia polipów z trzonu macicy. Interesuje mnie, czy przed takimi zabiegiem powinnam być na diecie. Jeśli tak to jakiej?Tak jak zostało wyżej napisane nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety, jednak warto przejść na dietę lekkostrawną. W dniu zabiegu ze względu na

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Za dużo wit B12? Proszę o interpretację wynik

. Ostatnie badanie jakie zrobiłam to SHBG - jest w środku normy ( badanie z początku cyklu). Kortyzolu jedynie nie badałam. Potas, sód oraz morfologię robiłam niedawno, wszystko w normie, mam sporo dobrego cholesterolu i mało złego ;) trójglicerydy nisko. Teraz przechodzimy do cukru - czy to jest ostatni i

Re: Interpretacja wyników

monika-majka napisała: > Dzieki za odzew. > > Zelazo - 127 (37-145) ten wynik wskazuje na Twoją dietę z poprzednich dni. Inaczej mówiąc to żelazo, które krąży we krwi. > Ferrytyna - 20,08 (10-291) natomiast ferrytyna to magazyn żelaza. Jak widzisz magazyn właściwie jest

Re: Proszę o interpretację wyników hormonów tarcz

,66 (3,5-5,1) Kortyzolu i wit d3 nie badałam nigdy ale zbadam. A jak myślisz czy wysokie Ob może być spowodowane przez tarczycę? 2 lata temu dochodziło mi do 60-70 przy normie do 12. Przebadałam się z góry na dół i nic nie znaleźli. Leczyli mnie w ciemno antybiotykami i nic nie pomogło. Potem Ob samo

jaka dieta przy wysokich stężeniach sodu i potasu

Mój mąż przyjmuje leki,które podwyższają poziomy tych minerałów. Stężenia są napradę b. wysokie, sód 158mmol/l a potas 5,8mmol/l. Chciałby stosować dietę, ale sam już nie wie, co naprawdę może jeść. Potas i sód są wszędzie, w mięsie, pieczywie, warzywach. Co może jeszcze jeść??? Czy tylko mleko

Historia mojego życia.

1. Jako dziecko leczyłam się na niedoczynność tarczycy. Podobno z powodu niejodowanej soli. nie pamiętam ile to trwało. Pamiętam, że byłam wyleczona i miałam stosować suplementy diety z jodem a nawet pojechać nad morze. Nie dostosowałam się do zaleceń. * ciekawostka: sól zaczęła być w Pl jodowana

Wyniki badań część I.

1. Zrobiłam część badań jak pisałam, mam już wyniki. Witamina B12: 255,9 ( 191,0 - 663,0) Witamina D3: 27,6 ( 30 -50) Wapń: 2,47 ( 2,20 -2, 65) Wapń zjonizowany: 1,29 ( 1,17 -1,29) Parathormon: 25 ( 15,0 - 65,0) Glukoza na czczo 94 ( 70 - 99) ( godzina 8.00) Glukoza po 2 godzinach

Re: ##########NASZE CHOROBY########kelp

również bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego i potasu. Mimo że jest to świetne pożywienie, to prawdopodobnie jego popularność i powszechny dostęp nie będą tak duża, jak np. jarmużu" - podkreśla dietetyk. Niektóre gatunki bywają stosowane, jako pokarm (kapusta morska). W Europie w czasach głodu były to

Załamię się! Oszaleję!

Nic z tego dziadostwa nie rozumiem. Siedzę od 2 miesięcy i dumam sobie: Czemu, ach czemu po zejściu do 25 objawy oczne nie ustąpiły jak rok temu? Wniosek? Trudno żeby ustąpiły przy takich wynikach. - TSH ROŚNIE ( powoli) a hormony? ROSNĄ...mimo zmniejszenia dawki. Cud boski. Niech ktoś mi coś

Re: Sól to śmierć!

potasu w stosunku do tego do czego nasze organizmy były przyzwyczajone przez dziesiątki tysięcy lat tak więc załatwiłem od kumpla z laboratorium czysty KCL i jeśli chcę coś posolić to używam soli potasowej nie mogę solić wszystkiego bo żona jak widzi z jak wyglądającego pojemnika biorę sól to ją skręca

Re: wyniki badań

> To znaczy ile? Jaka jest norma? Dolna granica normy to dla nas nie norma, zwłaszcza przy tak wysokim TSH. FT4 (0,93-1,70) - 1,01 Wit D - 19 ng/ml (10-30) -poziom niewystarczający Kreatynina - 0,83 (0,50-0,90) Sód - 143 (136-145) Potas - 3,99 (3,50-5,10) Bilirubina 1,47 (00-1,2) - mam

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!