Wszystko o:

jak obniżyć potas we krwi

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

Paulina Zduniak

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasze jęczmienne są jednymi z najczęściej spożywanych w Polsce. Dwa najpopularniejsze rodzaje, jakie trafiają na nasze stoły, to pęczak i kasza perłowa.

7 produktów, które warto jeść po treningu

Podczas wysiłku i pocenia się ciało zużywa dużo energii i traci przy tym wiele witamin oraz składników mineralnych. Jeśli nie uzupełnisz ich w 2 godziny po wysiłku, nie dasz szansy swoim mięśniom na prawidłową regenerację. Sprawdź, jakie produkty warto uwzględnić w posiłku potreningowym.

Mak - zdrowy, ale może zaszkodzić

Makowe nasiona to nie tylko pyszny farsz do makowca. Są pełne witamin i minerałów, a wytłaczany z nich olej ma zastosowanie zarówno kulinarne, jak i kosmetyczne. Mak należy jednak spożywać ostrożnie i z umiarem, gdyż jest ciężkostrawny, a nawet może wywołać groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny.

5 zmian w diecie, za które podziękuje Ci Twoje ciało

5 zmian w diecie, za które podziękuje Ci Twoje ciało

sytości. Pomaga również obniżyć stężenie cholesterolu we krwi oraz przyspiesza przemianę materii; bogactwo witamin i minerałów (witaminy z grupy B i E, żelazo, magnez, wapń, miedź, cynk), które są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, współuczestniczą w budowaniu odporności i zapobiegają

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

Chcesz być zdrowy? Jedz zupy!

zupę. Całe dobro w niej zostanie. Krew lepiej krąży Magnez, potas, wapń to tylko niektóre skarby buraków. Są cennym "naturalnym lekiem" krwiotwórczym, ale nie tylko dlatego, że zawierają żelazo. Nie mają go aż tak wiele, jak się sądzi, jednak obfitują w kwas foliowy i barwniki należące do

Dieta na nadciśnienie

Dieta na nadciśnienie

obniżonej zawartości sodu często dodawany jest potas - właśnie dlatego, że równoważy on niekorzystne działanie sodu, który ciśnienie krwi podwyższa. Gdzie szukać naturalnych źródeł potasu? Bardzo bogatym źródłem tego pierwiastka są suszone morele - 14 sztuk to aż 1500 mg potasu. Dzienne zapotrzebowanie dla

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

przyczynia się również do obniżenia poziomu tzw. "złego" cholesterolu (LDL) i ciśnienia krwi, opóźnia wchłanianie trójglicerydów oraz poprawia trawienie, chroniąc tym samym przed takimi schorzeniami, jak np. udar mózgu. Z kolei biały ryż, poddany intensywnemu procesowi oczyszczania (m.in

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

dłuższe poczucie sytości i niewielkie wahania poziomu cukru we krwi. Warto zatem włączyć go do jadłospisu, jeśli chcemy zrzucić nieco zbędnych kilogramów, ale nie tylko. Dieta bogata w błonnik przyczynia się również do obniżenia poziomu tzw. "złego" cholesterolu (LDL) oraz ciśnienia krwi

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

chorych na cukrzycę. Dostarczy sporo wapnia, miedzi, selenu, witamin z grupy B. Przygotowywany z niego kisiel wśród zwolenników medycyny naturalnej ma być źródłem odporności. Ponieważ obfituje w błonnik rozpuszczalny, sprzyja obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi. Czytaj także: Mikroelementy - po co nam

Hiperaldosteronizm wtórny (Aldosteronizm wtórny)

Hiperaldosteronizm wtórny (Aldosteronizm wtórny)

objawem aldosteronizmu wtórnego jest nadciśnienie tętnicze, które nie reaguje na leczenie, oraz obniżone stężenie sodu we krwi. Chorzy skarżą się również na częste oddawanie moczu . Dodatkowo mogą się pojawić obrzęki pochodzenia wątrobowego. Diagnoza i leczenie Badanie stężenia aldosteronu w przypadku

Zbyt duża ilość potasu we krwi

Moja babcia ma za dużo potasu w krwi - wyniki są złe. Tato mi mówił, że może iść do szpitala. Moja babcia ma 79-80lat lecz trzyma się bardzo dobrze, nawet czyta bez okularów. Jak obniżyć chociaż troszeczkę potas z krwi? Są na to sposoby?Podwyższony poziom potasu we krwi najczęściej związany jest z

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Górna granica potasu i sodu

Mam górną granice potasu i sodu. Co mogę zrobić aby ją obniżyć? Boli mnie głowa, mam wrażenie, że zaraz zemdleje, kładę się spać i bolą mnie nogi od kolana do stóp włącznie chwilami i w klatce piersiowej. Co robić?Czy oprócz badania poziomu elektrolitów były wykonywane inne badania laboratoryjne? I

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Obniżony poziom neutrofili

Właśnie odebrałam wyniki badań krwi i widzę, że mam obniżony poziom Neutrofili - 1,62 przy normie (2,50-7,0), oraz 39,2 przy normie(40,0-70,0). Ponadto podwyższone Monocyty - 11,4 (2,0-10,0). Jestem 28 letnią kobietą. Nie jestem w ciąży. Badania wykonałam ponieważ od listopada mam problemy z

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Laxoberal nie zawiera potasu

ale częste zażywanie kropli powoduje OBNIŻENIE poziomu potasu we krwi. Powinna nie zażywać tych kropli bez konsultacji z lekarzem.

Re: wyniki tsh...i inne

gruczolakiem lub przewlekle u pacjentów z obustronnym przerostem kory nadnerczy) i wtórny. Obrzęki pochodzenia sercowego, wątrobowego i nerkowego. Nadciśnienie tętnicze (leczenie skojarzone - leczenie kilkoma lekami). Hipokaliemia (obniżony poziom potasu we krwi) w przypadku braku możliwości zastosowania

Re: powrót do leczenia..

_Czy_to_Hashimoto_kolejne_wyniki_po_zmiani.html i w ulotce: Możliwe skutki uboczne (m in): obniżenie poziomu sodu we krwi - sód 136,9 ( 136-145) Poinformuj lekarza (m.in): gdy masz wysoki poziom potasu we krwi - potas 5,2 (3,5-5,1) Ludzie czytajcie ulotki zanim weźmiecie jakikolwiek lek!!! Przecież to absurd i szkodzenie pacjentowi

Re: nadczynnosc tarczycy rady

P/ciala ATPO 411,2 U/ml norma <60, ale miałam już i 1400 więc spadły, TR-AB 3,27 lU/L Usg gruczołu tarczycowy położony typowo dwuplatowy prawy płat23x145x48 mm (szerokość. gr. Dł.), lewy płat 21x14x47, cieśń 4 mm. Echogenicznosc tarczycy nieco obniżona, echostruktura niejednorodna-w obu

Ból po lewej stronie ,sor ,badania krwi

,cisnienie 145 na 90 dostałem leki i do domu w poniedziałek byłem u mojego lekarza wszystko ok zacząłem pić magnez z potasem w srode katastrofa czułem sie fatalnie wieczorem zmierzyłem cisnienie 170 na 90 decyzja jade na sor jak wszedłem na sor cisnienie 200 na 90 puls 112 przyjeto mnie

Re: po wizycie u nowego endo

Jaki masz poziom sodu i potasu? Znalazłam: sód: 70% potas: 53.33% a w ulotce pisze m.in. w skutkach ubocznych: „...zaburzenia równowagi elektrolitowej (obniżenie stężenia potasu we krwi, podwyższenie sodu)...” Miałaś bardzo niską D3 poniżej normy, bierzesz 5000 lub 7000 jednostek

Leukocyty

Witam. Zrobiłam kontrolnie badania mojemu 3 letniemu synkowi niby na oko wszystko jest w porządku ale zastanawia mnie wynik leukocytów a to wyniki: Morfologia krwi: Leukocyty 6,4 tys/µl 6,0 17,0 N Erytrocyty 4,47 mln/µl 3,8 5,4 N Hemoglobina 11,5 g/dl 9,2 15,5 N Hematokryt 35

dzień dobry, jestem nowa - prośba o interpretację

: czerwiec 2015: sód 143 (138 - 147) potas 4,3 (3,5-5,1) wapń całk 9,9 (8,1-10,4) magnez 2,1 (1,7-2,5) forfor 3 (2,6-4,5) kwas moczowy 3,1 (3,4-7,0) parathormon 23,5 (11,1-79,5) TSH 1,959 (0,55-4,78) FT3 22,68% 2,94 (2,30-4,20) FT4 39,08% 1,23 (0,89-1,76) b12 386 (211-911) czułam się koszmarnie, znowu

Re: ##########NASZE CHOROBY############

kalorii i wysokiej błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit i pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zawiera także witaminę C, witaminy z grupy B i witaminę K oraz minerały: miedź, wapń, potas, żelazo, mangan i fosfor. Najważniejszy w tym zestawie jest, oczywiście, błonnik. Bardzo ważnym składnikiem karczochów

Re: ##########NASZE CHOROBY#####Figi

Figi zawierające błonnik wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi oraz regulują pracę układu krwionośnego. Są bogate w potas, co jest nie bez znaczenia dla osób cierpiących na nadciśnienie. Badania kliniczne potwierdziły, że spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek pozwala obniżyć

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!