Wszystko o:

jak bada się poziom hormonów

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

odpowiada lek. med. Marek Ślusarski, specjalista endokrynolog i ginekolog położnik

Jak często zdrowa kobieta powinna badać poziom hormonów?

Jak często zdrowa kobieta powinna badać poziom hormonów?

Zwykle nie bada się wszystkich hormonów, lecz jedynie sprawdza poziom niektórych z nich, w zależności od podejrzewanego schorzenia.

Trijodotyronina (T3) - badanie

To jeden z ważniejszych hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Jego poziom odgrywa szczególną rolę u nienarodzonych jeszcze dzieci, w okresie rozwoju układu nerwowego oraz kostnego. Na podstawie wartości T3 potwierdza się lub wyklucza nadczynność bądź niedoczynność gruczołu.

Usunięcie macicy - to konieczne?

Mam 37 lat, 3 dzieci - dwójka, urodziła się poprzez cesarskie cięcie. W trakcie wszystkich 3 ciąż miałam tzw. cukrzycę ciążową. Po trzeciej ciąży (2009 r. cc) zaczęły się problemy z miesiączką. Najpierw były bardzo obfite (przez 2 dni zmiany podpasek / tamponów co pół godziny itp., w nocy co 2-3 godziny), towarzyszyły im bardzo silne bóle brzucha. Po kilku miesiącach krwawienia osłabły, bóle również, ale normą stało się krwawienie przez 3-4 dni, przerwa 4-5 dniowa i następnie silne plamienia, lekkie krwawienia przez kolejnych 4-5 dni. Lekarz ginekolog zalecił zbadanie poziomu prolaktyny i hormonów tarczycy (wyniki w normie). Cały czas balansuję na granicy anemii. Lekarz rodzinny zalecił usunięcie macicy, ale nikt nie potrafi mi powiedzieć, co się dzieje. Cytologia wynik I, USG nie wykazało żadnych zmian. Bardzo proszę o odpowiedź jakie badania mogłabym wykonać, aby mój problem wyeliminować. Czy usunięcie macicy rozwiąże te wszystkie problemy?

Hormon luteinizujący(lutropina, LH)

Hormon luteinizujący(lutropina, LH)

nie powinien przekraczać odpowiednio:- w fazie folikularnej: 1,4-9,6 IU/l- w czasie owulacji: 2,3-21 IU/l - po okresie menopauzy: 42-188 IU/l U mężczyzn wartość LH waha się między 1,5 a 9,2 mlU/ml. Utrzymuj się on na tym poziomie aż do okresu pokwitania, po tym czasie jego stężenie, podobnie jak u

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

zawsze ma związek z tarczycą TSH - wysoki poziom Podwyższone stężenie TSH zazwyczaj oznacza niedoczynność tarczycy. Zdarza się jednak, że objawy kliniczne nie potwierdzają chorej tarczycy. Aby jednoznacznie określić przyczynę wzrostu TSH bada się hormony wytwarzane przez tarczycę tj. FT4 oraz FT3

Hormon folikulotropowy (FSH)

Hormon folikulotropowy (FSH)

określenie poziomu jest bardzo pomocne przy badaniu przyczyn niepłodności zarówno kobiecej, jak i męskiej. Pomaga określić przyczynę nieregularnych miesiączek . Testy pod kątem FSH są niezbędne u tych dzieci, u których dojrzewanie płciowe pojawiło się zbyt późno lub zbyt wcześnie. Wartość hormonu w

Szyszynka: prawdopodobnie bardzo ważny gruczoł

Szyszynka: prawdopodobnie bardzo ważny gruczoł

powstaje z serotoniny (przy udziale licznych enzymów), a ta z tryptofanu. Im mniej melatoniny (jej poziom spada wyraźnie, gdy robi się jasno), tym więcej serotoniny, nieprzypadkowo zwanej hormonem szczęścia. System, z założenia znakomity, może zaburzyć się z różnych przyczyn, stąd popularność leczenia za

Gonadotropina kosmówkowa (HCG)

Gonadotropina kosmówkowa (HCG)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! HCG, czyli gonadotropina kosmówkowa to hormon wytwarzany przez zapłodnioną komórkę jajową po jej "zagnieżdżeniu się" w macicy lub łożysku. Pobudza ciałko żółte w jajniku do produkcji progesteronu. Nie tylko ciąża Podwyższony poziom HCG pojawia się już po 7

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

nerwowego, stąd często łączy się je pod wspólną nazwą - układ neuroendokrynny. Razem odpowiadają one za homeostazę organizmu (czyli stabilność jego środowiska wewnętrznego), w tym np. regulują poziom glukozy we krwi. Układ dokrewny działa za pomocą hormonów. Hormony to substancje chemiczne, które

PRZYSADKA MÓZGOWA - pół grama wielkiej mocy

PRZYSADKA MÓZGOWA - pół grama wielkiej mocy

. Przyglądając się ich funkcjom, lepiej uświadamiamy sobie, jak ważny jest ten miniaturowy twór w mózgu. 1. Hormon wzrostu (GH) - odpowiedzialny jest nie tylko za nasz wzrost, ale i właściwy transport budulca białka oraz jego przyswajanie. Przyczynia się również do wzrostu poziomu glukozy we krwi, a w efekcie

Jak wyglądają badania na poziom hormonów?

Chce wykonać badania na poziom hormonów. Jak wyglądają takie badania?Na układ hormonalny (endokrynny) człowieka składa się bardzo duża ilość różnych narządów wydzielania wewnętrznego, które pełnią rozmaite funkcje. Nie istnieje jedno badanie, lub nawet panel badań, który pozwoliłby na całościową

Hormony - jakie badać?

. Chciałabym wrócić do tabletek ale wcześniej zrobić badania hormonalne. Jestem pewna, że lekarz nie skieruje mnie na badania, więc chcę iść do niego z gotowymi wynikami. Jaki rodzaj hormonów powinnam zbadać?Z pośród badań, które warto wykonać przy zaburzeniach miesiączkowania warto wymienić: - LH, FSH

Badania hormonów TSH i FT4

Ginekolog skierował mnie na badania hormonów TSH i FT4 z podejrzeniem niedoczynności tarczycy (od początku miesiączkowania mam ok. 40 dniowe cykle miesiączkowe). Otrzymane wyniki to : TSH 2.87 (0.27-4.2) oraz FT4 12.8 (12.0-22.0). Mam 21 lat. Dodam do tego że mam nadwagę 7 kg, i od 3 lat regularnie

Podwyższony poziom siarczanu DHEA

Co może oznaczać podwyższony poziom siarczanu DHEA?? Wynik wynosi 529 gdzie norma to 148- 407 i 14,36 gdzie norma to 4.02-11,00. Jestem zaniepokojona gdyż czytam wszędzie o guzach nadnercza bądź guzach kory nadnercza. Dodam, że kilka lat temu w czasach szkolnych często mdlałam po czym lądowałam w

Wysoki poziom kortyzolu

Mam pytanie dotyczące swojego stanu zdrowia. Otóż niedawno zrobiłem badanie na poziom kortyzolu i dzisiaj odebrałem wyniki. Mam 27,7 ug kortyzolu na dl krwi, gdzie norma to od 6,2 ug/dl do 19,4 ug/dl. Z różnych źródeł dowiedziałem się, że najwyższe stężenie występuje około godziny 7.00, a krew

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Badania na tarczycę i badanie poziomu hormonów

zrobic kolejne brakujące badania w tym hormony. Czy waszym zdaniem trzeba robić poziom 3 hormonów? Prolaktyna Progesteron Testosteron Wszystkie badania zrobię oczywiście prywatnie więc nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto na niepotrzebne badania. Czy powyzsze badania trzeba robić na czczo

Badanie poziomu hormonów.

Badanie poziomu jakich hormonów powinnam wykonac w przypadku nieregularnych (bardzo dlugich) cykli? Do mojego gina dlugo sie czeka i na dodatek nfz nie podpisal z przychodnia kontraktu wiec trzeba placic- w zwiazku z tym chcialabym na wizyte udac sie juz z kompletem badan.

Re: badanie poziomu hormonów

Zmien tabletki. Trzeba zrobic przerwe,okolo pol roku zeby zbadac czy wszystko jest prawidlowo.Na tabletkach antykoncepcyjnych raczej nic nie wyjdzie,ale dla pewnosci mozna zbadac. Intuicja nie raz uratowala mi zdrowie,nie lekarze. www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/badania/hormony-pciowe-oznaczanie-poziomu

Badania na poziom hormonów

Chciałabym zrobić sobie jakieś podstawowe badania poziomu hormonów. Proszę o podpowiedź, jakie to być powinny i w jakim dniu cyklu przeprowadzić. Muszę zrobić płatne badania, bo od lekarzy to ciężko cokolwiek wydębić... Badania tarczycy mam porobione (włącznie z USG).

Re: problem z nastoletnią córką

A skąd pewność że problemów ze zdrowiem nie ma? Twoją córkę badał lekarz? Miała robione badania krwi - w tym koniecznie oznaczenie poziomu hormonów tarczycy?

hormony - jakie badnia??

witam jakie powinnam zrobić badania na poziom hormonów - badałam tarczycę wszystko wyszło ok, ale dużo przybrałam na wadze, trudno mi schudnąć, czuję się taka "napompowana"

Re: Badanie poziomu hormonów.

2-3 dzień cyklu zrobić estradiol/ progesteron FSH LH prolaktynę{choć co do niej dzień cyklu bez znaczenia} 17 OH progesteron testosteron DHEA SO4{ nie DHEA bo i taki jest} spr pracę tarczycy TSH i ft4 dodatkowo u gina usg dopochwowe Te badania dadzą dobre rozeznanie masz inne objawy PCo

Duphaston a badanie poziomu hormonów (?)

hormonów w następnym cyklu. Mam pewne wątpliwości co do sensu takich badań przy suplementacji hormonalnej - nawet jeśli progesteron wyjdzie ok, to dzięki niej, a jaki mam "naturalny" poziom nigdy się nie dowiem. Jestem ciekawa, czy któraś z Was miała zlecone takie badania przy lekach

Re: Badanie poziomu hormonów.

Jeszcze cos mi sie przypomnialo - w trakcie cesarki okazalo sie, ze mam male miesniaki, tak male, ze nie widoczne na usg. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie jesli chodzi o moj problem.

Re: Badanie poziomu hormonów.

Ooo, dzięki za odzew. Duzo tych badan, nie zbankrutuje?:-) W sumie odkad pamietam zawsze mialam bardzo dlugie cykle, nawet ok.50-dniowe, lekarz podejrzewal PCO, zdaje sie, ze nawet bylam raz u endokrynologa ale nie pamietam jak to sie skonczylo (jakies 20 lat temu to bylo), w kazdym razie na pewno n

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!