Wszystko o:

jajka a cholesterol

Co w jajku siedzi?

Co w jajku siedzi?

cholesterolu i wymaga ograniczenia jego źródeł w menu. O takim postępowaniu może jednak decydować wyłącznie lekarz. Nie odbierajmy dzieciom cennego budulca tak na wszelki wypadek. Poza dobrymi tłuszczami i odżywczymi białkami jajko zawiera witaminy A,D, E oraz z grupy B, a także cenne minerały: magnez, żelazo

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

przetrwania naszego gatunku. Wykorzystywany jest bowiem przy produkcji hormonów płciowych (estrogeny, progesteron, testosteron), więc, po części, to dzięki niemu podejmujemy aktywność seksualną, kobiety zachodzą w ciążę, a potem mogą donosić ciążę. Dzięki cholesterolowi może rozwijać się dziecięcy mózg i

Odchudzająca dieta norweska - kolejna moda na własne ryzyko

Odchudzająca dieta norweska - kolejna moda na własne ryzyko

wiele programów badawczych. Powstają zalecenia dietetyczne, np. dla osób z chorobami serca, nadciśnieniem, żywionych bezglutenowo. Rzeczywiście, ośrodek promuje też kuchnię norweską (a właściwie północną, nordycką), głównie ze względu na niską zawartość cholesterolu, małe porcje, unikanie spożywania

Choroba niedokrwienna serca, a dieta

Choroba niedokrwienna serca, a dieta

Warszawie): - tłuste gatunki mięs i wędlin, podroby i wędliny podrobowe, - pasztety, - jajka: do dwóch sztuk tygodniowo (liczą się także te dodawane do innych potraw, np. w wypiekach). Wprawdzie wiele badań dowodzi, że związek pomiędzy podwyższonym cholesterolem, a spożywaniem jaj jest niewielki, a może i

Wreszcie mamy strączkowy sezon. Ktoś się oprze?

Wreszcie mamy strączkowy sezon. Ktoś się oprze?

przed uderzeniami gorąca, ale i osteoporozą. Białko, błonnik... Nie lubisz jajek? Nie szkodzi. Białko z jajek bez trudu zastąpisz tym z fasolki, a zarazem nie doładujesz się cholesterolem. Wręcz przeciwnie: fasolkowy błonnik skutecznie wiąże cząsteczki tłuszczu, obniżając poziom cholesterolu. Czytaj

Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową

Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową

wolno i mozolnie trawi białko, a do wytężonej pracy zużywa dodatkowe kalorie - szczególnie energię nagromadzoną w niechcianych fałdkach. Do strawienia aminokwasów pochodzących tylko z jednego jajka zużywamy 35 kcal. Jedząc dwa jajka, zużywamy aż 70 kcal na samo ich przyswojenie. W jajku, tym razem

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Amarantus, choć znany ludzkości od wieków, to ciągle pozostawał w cieniu pszenicy i powoli zaczął, niesłusznie, przechodzić do lamusa. Mało kto o nim słyszał, jeszcze mniej wiedziało jakie bogactwo witamin i substancji odżywczych w nim siedzi, a o stosowaniu już

Dlaczego warto jeść jajka?

Dlaczego warto jeść jajka?

żółtku występują również w mleku kobiecym i są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt. Stąd zalecenie, by dziecięce zupki doprawiać właśnie żółtkiem jaj. Cholesterol zawarty w jajkach nie ma wpływu na wzrost poziomu cholesterolu w organizmie. Jego szkodliwe działanie niweluje

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

Dieta osób starszych, czyli jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane menu dla seniora

? Zalecane są przede wszystkim oleje roślinne oraz oleje z ryb. To dobre źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z wielu badań wynika, że obniżają 'zły cholesterol' we krwi, ułatwiają przepływ przez naczynia krwionośne, wpływają korzystnie na pracę mózgu, a co więcej można znaleźć badania

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

dłoni, nudnościami, wyższym poziomem cholesterolu we krwi, a także pogorszeniem stanu skóry (łuszczenie się, łojtok), włosów (wypadanie, łupież, brak połysku) i paznokci (rozdwajanie się). Inne nazwy: biotyna, starsze: witamina H, koenzym R, czynnik ochronny X Witaminą B8, zwaną także inozytolem, nie

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

jajka a cholesterol

Wiem, że to stary post, ale może ktoś będzie czytał tak jak ja w tej chwili, więc zdementuję ten mit - jajka absolutnie nie wpływają na cholesterol, także jedzcie kobiety do woli. To mit z dawnych czasów, wiele razy już zostało to udowodnione, że to nie prawda.

Re: Jajka a wysoki cholesterol

Link: kopalniawiedzy.pl/jajka-jaja-cholesterol-Bruce-Griffin-6785.html -- Kuchnia laika. Zacznij gotować.

Re: Jajka a wysoki cholesterol

Naczytałam się na ten temat sporo i najświeższe badania wskazują, że jajka owszem, zawierają cholesterol, ale jest on przyswajany w małym stopniu i nieporównywalnie mniej szkodliwy niż jedzenie niezdrowych tłuszczy i mięsa. Można jeść :) -- Kuchnia laika. Zacznij gotować.

Re: Jajka NIE podnoszą cholesterolu :)

Zgadzam się w zupełności - zalecenie, że "3 jajka w tygodniu" już nie obowiązuje. Cholesterol w pożywieniu nie podnosi tego we krwi - ale nasycone kwasy tłuszczowe już tak. A tych kwasów jest najwięcej w tłuszczach zwierzęcych, np wieprzowinie, tłustym mleku, serze, ale nie w rybach

Jajka a wysoki cholesterol

Jak to naprawdę jest? Jedne źródła zakazują jedzenia jaj, bo w żółtku czai się bomba, inne podają, że właśnie tam są elementy przetwarzające "zły" na ten "dobry".

Jajka NIE podnoszą cholesterolu :)

W ogóle cholesterol jako taki zawarty w pożywieniu ma niewielki związek z poziomem cholesterolu we krwi. -- Biusty naGie;)

Re: jajo

od tygodnia jem codziennie jajka sadzone :P na sama mysl cieknie mi slinka. taki okres :) i mam super zyły, zero cholesterolu czy czegos tam innego :P -- Blog Furii: Trzeba odstrzelić Amora! Strzelił nie tam gdzie trzeba !!

A czy cholesterol z jajek jest zdrowy?

Przestałem jeść w ogóle jajka gdy mnie przekonano, że zawierają zły cholesterol, który powoli zatyka żyły. Czy jajka "0" zawierają mniej tego cholesterolu czy tyle samo co jajka "3"?

Re: Hashimoto a cholesterol

vita175 napisał: > Jaja lubię i w całej tej zamocie bardzo mi ich żal. ALE JAJKA MOŻNA JEŚĆ! Dość jasno napisano w artykule przytoczonym przez pieska - cholesterol dostarczany z zewnątrz ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Na jego poziom ma wpływ metabolizowanie cholesterolu

Jajko (kulinaria)

składa się średnio w 74,8% z wody, 12,6% z białka, 10,0% z tłuszczu (z czego 3,8% to tłuszcze jednonienasycone, 3,1% tłuszcze nasycone, 1,4% wielonienasycone, a ok. 0,42% to cholesterol), w 1,1% z węglowodanów (prawie wyłącznie cukrów prostych). 100 gramów jajek ma 147 kcal.Jaja zawierają

Znajomi Gabrielle Solis

Przedstawione tu postacie są fikcyjne. Występują w serialu Gotowe na wszystko. Są to członkowie rodziny i znajomi Gabrielle Solis i jej męża Carlosa: głównych bohaterów. Najbliższa rodzina Lucia Marquez Lucia Marquez/Perez (Maria Conchita Alonso) to matka Gabrielle, urodzona w 1955 rokuSezon 2 odci

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!