Wszystko o:

jajka a cholesterol

Eliza Dolecka

Co w jajku siedzi?

Co w jajku siedzi?

Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez jaj. Coraz więcej osób już się ich nie boi i objada bezkarnie. Przez lata lekarze straszyli nas, że będąc źródłem cholesterolu, jajka odpowiadają za wiele chorób cywilizacyjnych. Mają nam również szkodzić z powodu silnych właściwości alergizujących i możliwości zarażenia salmonellą. Czy rzeczywiście jajko to samo zło, skoro WHO dopuszcza zjadanie 10 sztuk tygodniowo?

Jajecznica czy sadzone? To, w jaki sposób przyrządzasz jajka, świadczy o Twojej osobowości

Naukowcy z Mindlab International twierdzą, że to, w jaki sposób przyrządzasz jajka, mówi o tobie więcej, niż można byłoby się spodziewać. Masz ochotę sprawdzić, co?

Oznaczenia na jajkach - co oznaczają i jak wybrać te najlepsze?

Jajko to jajko i wszystkie wyglądają niemal identycznie. To tylko teoria. Na skorupce jajka możemy znaleźć informacje nie tylko skąd pochodzi dane jajko, ale przede wszystkim rozpoznać w jaki sposób kura była hodowana oraz czym karmiona. Jak odczytywać te oznaczenia?

Hipercholesterolemia rodzinna: objawy, diagnoza, leczenie

Hipercholesterolemia rodzinna: objawy, diagnoza, leczenie

Hipercholesterolemia rodzinna oznacza podwyższony poziom cholesterolu we krwi i znacznie częściej rozwija się u osób obciążonych chorobą niedokrwienną serca lub cukrzycy. Obok uwarunkowań genetycznych (postać pierwotna), choroba może pojawić się również w wyniku przyjmowania przez pacjenta leków

Odchudzająca dieta norweska - utrata kilogramów, ale być może także zdrowia

Odchudzająca dieta norweska - utrata kilogramów, ale być może także zdrowia

. To szczególnie niebezpieczne dla osób, które walczą ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu, a wśród ludzi z nadwagą tych nie brakuje. Jaja są zdrowe, ale bez przesady. Czytaj więcej na ten temat. Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą? Grejpfruty są niewątpliwie zdrowe i

Potrawy wielkanocne - czy są zdrowe, ile mają kalorii?

Potrawy wielkanocne - czy są zdrowe, ile mają kalorii?

się kończy. Jajko dostarczy również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E i K, witamin z grupy B, składników mineralnych tj. wapń, związki fosforu i siarki, żelazo, oraz budującą błony komórkowe lecytynę. Niektóre badania wykazują co prawda, że jajek ze względu na dużą zawartość cholesterolu

7 produktów, które warto jeść po treningu

7 produktów, które warto jeść po treningu

korzystne dla zdrowia działanie odkwaszające bananów, które wynika z zawartości składników mineralnych o właściwościach alkalizujących (wapń, potas, magnez). Neutralizują one zakwaszające działanie mięsa, ryb i jajek, a także wyczerpujących treningów. 2. ŁosośŁosoś to nie tylko potężna dawka białka

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

uznają tylko z jajkiem. To dobry pomysł, bo jaja są zdrowe (więcej na ten temat ). Wszystko dla bakterii Smakosze twierdzą, że zakwas żytni sprawia, że żurek ma ostrzejszy smak od barszczu białego, robionego na zakwasie pszennym. Z drugiej strony: wiele osób nie widzi różnicy w smaku samego zakwasu, a

Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą?

Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą?

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

jajka a cholesterol

Wiem, że to stary post, ale może ktoś będzie czytał tak jak ja w tej chwili, więc zdementuję ten mit - jajka absolutnie nie wpływają na cholesterol, także jedzcie kobiety do woli. To mit z dawnych czasów, wiele razy już zostało to udowodnione, że to nie prawda.

Re: Jajka a wysoki cholesterol

Link: kopalniawiedzy.pl/jajka-jaja-cholesterol-Bruce-Griffin-6785.html -- Kuchnia laika. Zacznij gotować.

Re: Jajka a wysoki cholesterol

Naczytałam się na ten temat sporo i najświeższe badania wskazują, że jajka owszem, zawierają cholesterol, ale jest on przyswajany w małym stopniu i nieporównywalnie mniej szkodliwy niż jedzenie niezdrowych tłuszczy i mięsa. Można jeść :) -- Kuchnia laika. Zacznij gotować.

Re: Jajka NIE podnoszą cholesterolu :)

Zgadzam się w zupełności - zalecenie, że "3 jajka w tygodniu" już nie obowiązuje. Cholesterol w pożywieniu nie podnosi tego we krwi - ale nasycone kwasy tłuszczowe już tak. A tych kwasów jest najwięcej w tłuszczach zwierzęcych, np wieprzowinie, tłustym mleku, serze, ale nie w rybach

Re: Wielkanoc wegan. Bez jajek, a żur i sernik z

http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/10,112276,17673122,Wielkanoc_bez_jajek__Nie_przejdzie__Co_z_cholesterolem.html;;17673122;;http://bi.gazeta.pl/im/52/1f/d0/z13639506D,Jajka.jpg;;Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą?;;112276

Re: szukam przepisów bez jaj i mleka-pomóżcie

http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/10,112276,17673122,Wielkanoc_bez_jajek__Nie_przejdzie__Co_z_cholesterolem.html;;17673122;;http://bi.gazeta.pl/im/52/1f/d0/z13639506D,Jajka.jpg;;Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą?;;112276

Re: No i co z tym jajkiem?

No... Jajka na stojąco nieźle się kojarzą... mnie na przykład. ;) Faktycznie w takiej pozycji, na pewno bez cholesterolu... i strawne... -- Jednakowoż ciemnota w Polszcze grasuje nadal.

Re: Ortoreksja - wygląda niewinnie...

Gluten ponoc jest niezbędny. Od 3/4 lat tak naukowcy wyszperali. Jajka juz nie mają zlego cholesterolu od roku, a mleko=wapn zapobiega .....(...)2 chorobom. Ja na watróbce i kapuście chowana pewnie stad taka zdrowa.

Re: cholesterol, dieta, dużo pytań

W rodzinie mojego męża występuje ten "wysoki cholesterol". Wszystkie osoby z podwyższonym cholesterolem (około 250) są szczupłe i bardzo aktywne, praktycznie na tyłku nie usiedzą. Jedna z tych osób była na tzw. diecie cholesterolowej przez rok, zbiła cholesterol do 230. Olali sprawę, cieszą się

Re: (sproszkowana) masa jajeczna

Sproszkowane jajka zawierają utleniony cholesterol. O ile większość z nas nie musi się obawiać cholesterolu w pożywieniu (jak wynika z ostatnich doniesień), nie dotyczy to utlenionego cholesterolu, który jest szkodliwy.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!