Wszystko o:

insulina na czczo norma

Trzustka - to warto o niej wiedzieć

Trzustka - to warto o niej wiedzieć

, że przeszczepienie wysp Langerhansa umożliwi pacjentom z cukrzycą typu 1 pełny powrót do zdrowia. Na razie lepsze efekty przynosi jednak przeszczep całego narządu, jednak ceną za możliwość rezygnacji z zastrzyków z insuliny jest konieczność regularnego przyjmowania leków immunosupresyjnych (przeciw

Insulina - słodko-gorzki smak życia

Insulina - słodko-gorzki smak życia

drugim przypadku trzustka produkuje za mało insuliny, by poradziła sobie ona z całym cukrem krążącym we krwi. Jakie objawy świadczą o cukrzycy typu 2? Bywa, że na początku nie ma żadnych dolegliwości. Czasem jednak mamy duże pragnienie i często oddajemy mocz (nie jest to tak nasilone jak w cukrzycy typu

Zbyt słodcy Polacy

Zbyt słodcy Polacy

pierwszych objawów niedocukrzenia. Nie można z tym zwlekać, ponieważ stan ten może szybko prowadzić do utraty przytomności. Rozpoznawanie cukrzycy 1. Stężenie glukozy na czczo: - poniżej 100 mg/dl - norma - 100-125 mg/dl - upośledzony metabolizm glukozy (stan przedcukrzycowy) - równe lub powyżej 126 mg/dl

Cukrzyca w ciąży

Cukrzyca w ciąży

uodparniają się na insulinę. Z czasem zapasy insuliny się wyczerpują i ilość tego hormonu się zmniejsza. To sprawia, że cukru w naszej krwi jest więcej. Czym jest cukrzyca ciążowa? Uznaje się ją za odrębną postać cukrzycy, choć mechanizm jej rozwoju przypomina cukrzycę typu 2

Zdrowie i matematyka. Licz umiejętnie!

Zdrowie i matematyka. Licz umiejętnie!

mają świadomość, że należą do grupy ryzyka, nie robią kontrolnych badań. Boją się faktów, ufają mitom. To nieprawda, że każda osoba, u której stwierdzono poziom cukru na czczo powyżej normy, będzie w przyszłości zmuszona przyjmować zastrzyki z insuliny. Taki los czeka jednak tych, którzy zaniedbają

Słodziki niezdrowe? Jednak nie!

Słodziki niezdrowe? Jednak nie!

niskokalorycznymi substancjami słodzącymi przez osoby z rozpoznaną nadwagą i otyłością, szczególnie te, które mają rozpoznane zaburzenia gospodarki węglowodanowej (nieprawidłowa glikemia na czczo, nietolerancja glukozy, cukrzyca typu 2). Podkreślają, że korzystne działanie niskokalorycznych substancji słodzących na

Cukrzyca ciążowa - skąd się bierze, kto choruje i jak ją leczyć

Cukrzyca ciążowa - skąd się bierze, kto choruje i jak ją leczyć

dalej. Na czym polega samokontrola? Cztery razy dziennie (na czczo i godzinę po każdym głównym posiłku) należy mierzyć poziom cukru za pomocą glukometru, który można kupić w aptece bez recepty lub wypożyczyć od lekarza prowadzącego. Jakie powinny być te wartości, żeby obyło się bez insuliny? Na czczo

Wyniki TSH ponad normę

Mam 17 lat i niedoczynność tarczycy. Przeszłam już dwie operacje tarczycy. Jedną w wieku 10 lat a drugą rok temu. Ostatnio robiłam badania TSH i wyszło mi, że mam 4,950 a norma mieści się w zakresie 0,270 a 4,200. Biorę codziennie na czczo Eutyrox N75. Czy to źle, że mam taki wynik? I co może to

Dlaczego dostałam leki na cukrzycę?

Mam 32 lata i 0d 3 lat staramy się o dziecko. Ostatnio zrobiłam wyniki i mam wątpliwości co do leków. Zrobiłam krzywą cukrową i glukoza na czczo 84,7 ml/dl (norma 70 - 99), glukoza po 1 godz.77,90 mg/dl, insulina na czczo 10,20 (podano w jednostkach symbol mi IU/ml - norma 2,6 - 24,9), insulina

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o analizę moich wyników: Glukoza na czczo 87 mg/dl Hemoglobina glikowana 6,3 (4,0-6,0) norma HbA1C 45,4 mmol/mol 20,0-42,0 norma Glukoza po 2 h po 75 g glukozy 170 mg/dl Insulina (L97) 103,9 po 2h po 75 g glukozy Insulina (L97) 18,60 mU/l Norma 3,00 - 25,00Przedstawiony wynik

Czy niedocukrzenie mogło się zmienić w cukrzycę?

Mój problem jest złożony, ale zacznę od początku. Zaczęło się od tego, że ok 3 lata temu po wykonaniu badania krwi, mój lekarz zauważył podwyższony poziom TSH. Było to wtedy niewiele ponad normę, bo ok. 4,3, ale w następnym badaniu krwi po upływie ponad roku poziom TSH wynosił już 4,8.. Zatem z tym

Osłabienie i niski poziom cukru

Mam 25 lat i od paru dni czuję się osłabiona. Przez przypadek zmierzyłam sobie poziom cukru we krwi i okazało się, że wynosi on mniej niż 30 mg/dl. Dodam, że to było na czczo. Troszkę się wystraszyłam i po dwóch godzinach od obiadu ponownie zmierzyłam poziom cukru wynosił on 85 mg/dl. Dodam, że

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

insulina/glukoza

Proszę o interpretację wyniku. Lekarz twierdzi, że wszystko jest super, ale ja mam pewne wątpliwości oba badania na czczo Insulina 1,9 (podana norma 2,6 do 24,9) glukoza 80,0 (podana norma 70,0 do 99,0)

Re: potas i test

Witam, dorzucam nowe wyniki zrobione na czczo: - insulina 7,8 (21.82%) norma 3,00 - 25,00 - glukoza 94 (82.76%) norma 70 - 99 HOMA IR - 1,81, a było 3,26!!!] - ferrytyna 39 (18.98%, a było 21 - 5,81%) norma 13 - 150 - androstendion w 3 dc: 2,73 ( 81%) norma 0,3 - 3,30 (a było już 8

cukier i insulina jak to interpretowac?

Insulina na czczo 5,8 ( norma 2,0-25,0) po 1 h 18,3 po 2 h 13,4 Glukoza 87,8 ( norma 65-99) po 1 h 83,1 po 2 h 72,2 Przy okazji zapytam witamina B12 mi wyszla 128,7 przy normie 187-883. Brać jakieś tabletki czy lepiej zastrzyki? -- Feminizm kończy się, gdy trzeba wnieść szafę na 8. piętro.

Re: Hashimoto-obserwujemy. Proszę o interpretację

Jeśli masz insulinooporność (czyli nadmiernie wysoka insulina po posiłku, a cukier na czczo w normie, a po posiłku i wyrzucie insuliny za niski, czyli niedocukrzenie, jak napisałaś), to powinnaś jadać tylko produkty / posiłki z niskim IG, a banany i ryż / chlebki ryżowe mają IG wysokie... Zmień na

Krzywa cukr/insulinowa. Potrzebna interpretacja!

myśleć. Bardzo liczę na Waszą pomoc. GLUKOZA (L43) na czczo: 78 mg/dl (norma 66-109); po 1h (po podaniu 75g glukozy) 163 mg/dl; po 2h - 170 mg/dl INSULINA (L97) na czczo: 22,70 mU/l (norma 3-25); po 1h - 171,30; po 2h - 185,10 Wdzięczna będę za wszelkie sugestie. Pozdrawiam serdecznie :-) Gośka

Re: Moje leczenie cz. 3.

badaniu krzywej nie powinna ponoć podskakiwać ponad trzykrotność wyniku na czczo, jeśli wynik ten jest w normie, bo jak na czczo jest poza normą, to mamy jakby inne problemy, ale na tym się nie znam zupełnie. U ciebie po godzinie masz insulinę bardzo wysoko, czyli jest hiperinsulinemia, co potwierdzają

Re: Tężyczka

insuliny z jednego pobrania wyliczasz wskaznik HOMA :insulina na czczo (nU/l) x stezenie glukozy na czczo (mg/dl) / 405 Mniej niz 1 to norma Wiecej badz rowne 1 wsklazuje na mozliwa insulinoopornosc Wiecej badz rowne 2-3 insulinoopornosc bardzo prawdopodobna Wiecej badz rowne 5 przecietna wartosc wskaznika

Re: Alergia pokarmowa?

Test obciążenia glukozą (75g) i poziom insuliny; Glukoza na czczo 77 norma (65-105) Po 1 h. 85 Po 2 h. 64 Insulina na czcczo 13.97 norma (6-27) Po 1 h 60.9r Po 2 h 36.36 Uwazacie ze wyniki w porzadku?jutro wchodze na dawke 37.5 euthyroxu,czuc roznice w

insulina i glukoza

witam wszystkich serdecznie, właśnie otrzymałam wyniki badań insuliny i glukozy po obciążeniu 75g glukozy, proszę o interpretacje wyników, gdyż nie podano norm a bardzo się martwię bo nie mam miesiączki i nie wiem czym jest to spowodowane. glukoza na czczo: 91 mg/dl (zakres referencyjny:66-109) po

Re: Hashimoto, niedoczynność - czas na mój wątek

niekorzystnie na metabolizm glukozy, wydzielanie insuliny. Mam dość podobnie jak ty - potrafię pić bez umiaru - niepojęte ilości, sikam kilkanaście razy dziennie, jestem potwornie senny i zmęczony - a cukier rano na czczo mam na granicy normy (99).

Insulinooporność

w surowicy na czczo. Mechanizm insulinooporności krążące we krwi przeciwciała przeciwinsulinowe przyspieszony rozpad insuliny wadliwe receptory insulinowe w błonie komórek, na które działa insulina, lub zmniejszona ich gęstość Przyczyny insulinoopornościGłówne przyczyny insulinooporności można podzielić

Cukrzyca typu 2

insuliny przez komórki beta w trzustce. Rozpoznanie Kryteria diagnostyczne cukrzycy wg WHO   Rozpoznanie w 2 godzinie na czczo HbA1c mmol/l(mg/dl) mmol/l(mg/dl) % Norma <7,8 (<140) <6,1 (<110) <6,0 Nieprawidłowa glikemia na czczo <7,8 (<140) ? 6,1(?110) & <7,0

Cukrzyca

cukrzycy. U chorych zaburzone jest zarówno działanie, jak i wydzielanie insuliny, przy czym dominującą rolę może odgrywać jedna lub druga nieprawidłowość. Chorzy są mało wrażliwi na działanie insuliny (insulinooporność). Zwykle w początkowej fazie choroby insulina jest wydzielana w większej ilości

Skróty używane w medycynie

.) wolne kwasy tłuszczowe (Free Fatty Acids) FFP – (ang.) świeżo mrożone osocze (Fresh Frozen Plasma) FG – poziom glukozy we krwi na czczo (zob. nieprawidłowa glikemia na czczo) FHR – (ang.) częstość serca płodu (Fetal Heart Rate) FHT – (ang.) tony serca płodu (Fetal Heart Tones) FK

Skróty używane w naukach biologicznych

czynnik wzrostu FHR (ang.) – częstość serca płodu (Fetal Heart Rate) FHT (ang.) – tony serca płodu (Fetal Heart Tones) FK – fosfataza kwaśna FPG (ang.) – poziom glukozy na czczo (Fasting Plasma Glucose) FRC – zalegająca pojemność czynnościowa w płucach FSH – hormon

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!