Wszystko o:

hormon wzrostu normy

podpis główki

Somatotropina (hormon wzrostu)

Somatotropina to hormon białkowy. Za jego produkcję odpowiada przede wszystkim przedni płat przysadki mózgowej.

Dzięki somatotropinie chrząstki przysadkowe w kościach długich poszerzają się, a kości wydłużają. Wraz ze wzrostem ciała podnosi się również jego masę. Hormon wzrostu odpowiada również za syntezę białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Ma wpływ na gospodarkę węglowodanową, pobudza i przyspiesza glikogenolizę oraz zwiększa wydzielanie glukozy, wytwarzanej przez wątrobę. Pobudza trzustkę do większego wydzielania insuliny, a w tkankach tłuszczowych lipoliza jest znacznie większa.

Zbyt mała ilość hormonu najczęściej prowadzi do tzw. karłowatości.

TSH, czyli strażnik tarczycy

TSH, czyli strażnik tarczycy

tarczycy przede wszystkim FT3 lub/i FT4 (ich oznaczenie jest dużo łatwiejsze niż w przypadku TSH, ponieważ ich spadek lub wzrost następuje bardzo szybko) - u części chorych występuje tzw. podkliniczna (subkliniczna) nadczynność tarczycy - mimo niskiego TSH pozostałe hormony są w normie - spadek TSH nie

TSH - normy

TSH - normy

hospitalizowanych). Anatomia człowieka: tarczyca TSH - poniżej normy TSH poniżej normy najczęściej wiąże się to z pierwotną nadczynnością tarczycy. Zdarza się, że wartość hormonu spada przy nieprawidłowej diecie (zwłaszcza w przypadku gdy jest ona zbyt uboga lub chory się głodzi). Niskie TSH łączy się także z

MORFOLOGIA: Eozynocyty (granulocyty kwasochłonne)

MORFOLOGIA: Eozynocyty (granulocyty kwasochłonne)

pasożytniczą. Wzrost eozynofili pojawia się także u pacjentów z astmą oskrzelową, katarem siennym lub łuszczycą. Eozynocyty - poniżej normy Obniżenie poziomu eozynofilii we krwi obwodowej może być wywołane durem brzusznym , czerwonką, urazem, oparzeniem lub pojawić się po dużym wysiłku fizycznym. Zdarza się

Kalcytonina

Kalcytonina

. U zdrowej osoby jego wartość niw powinna przekraczać 2,9 pmol/l (u mężczyzn może być nieznacznie wyższy). Powyżej normy Znaczne przekroczenie (nawet tysiąckrotnie) stężenia hormonu pojawia się u pacjentów z rakiem tarczycy, tzw. rakiem rdzeniastym tarczycy. Choroba nowotworowa to jednak nie jedyna

Trijodotyronina (T3)

Trijodotyronina (T3)

cząsteczek T3 promieniuje. W oparciu o generowane natężenie światła określa się poziom hormonu. Norma T3 Badanie trijodotyronina (T3) wykonywane jest zazwyczaj u tych chorych, u których wskaźnik TSH nie był prawidłowy. Także analiza wyników T3 zależy od jego poziomu. U zdrowej osoby, przy prawidłowym TSH

PTH (parathormon)

PTH (parathormon)

ewentualnym, przebytym zakażeniu żółtaczką . Należy pamiętać o powstrzymaniu się od jedzenia. Normy Wzrost stężenia hormonu przy jednoczesnym podwyższeniu wapnia w surowicy może oznaczać: - pierwotna niedoczynność przytarczyc - zmiany nowotworowe (płuca, piersi, nadnercza) Przy spadku wapnia a wzroście PTH

Gigantyzm przysadkowy

Gigantyzm przysadkowy

Dołącz do nas na Facebooku! Gigantyzm, czyli nadmierny wzrost ciała wywołany jest nadmierną produkcją hormonu wzrostu. Medycyna dzieli gigantyzm na przysadkowy oraz eunuchoidalny. Schorzenie nie zawsze jest oddzielną jednostką chorobowa, zdarza się, że jest jednym z objawów choroby genetycznej np

Gamma-glutamylotransferaza (GGTP)

Gamma-glutamylotransferaza (GGTP)

enzymu w surowicy nie powinna przekraczać u kobiet 10-66 U/l, a u mężczyzn 18-100 U/l (wzrost ma związek z dużą aktywnością gruczołu krokowego). Powyżej normy Stężenie GGTP u zdrowej osoby ma związek z dostarczonymi organizmowi, wraz z pożywieniem, aminokwasami. Znaczne przekroczenie ogólnie przyjętych

Albuminy

Albuminy

niektóre hormony , kwasy tłuszczowe, leki oraz dwutlenek węgla są prawidłowo rozprowadzane. Ponieważ odpowiadają za obieg płynów w całym organizmie i ich oczyszczanie, to zmiany chorobowe zakłócające ich wydzielanie odbijają się głównie na układzie moczowo-płciowym, limfatycznym a także na produkcji

Estradiol

Estradiol

oddziałowuje także na układ krwionośny Poprawia ukrwienie mięśnia sercowego, obniża ciśnienie krwi. Układ wydalniczy zawdzięcza mu zatrzymanie wody oraz soli mineralnych w organizmie. Poprawia jędrność skóry oraz zmniejsza wydzielanie łoju. Hormony w normie Niedobór estradiolu (oraz pozostałych estrogenów

Hormony kobiece, menopauza?

bardzo zależy mi na opinii polskiego lekarza. Edyta P. W celu interpretacji wyników niezbędne jest podanie norm jakie są stosowane w laboratorium w jakim były wykonywane. Mimo wszystko bardzo ważne jest pilne zgłoszenie się do ginekologa w celu sprawdzenia co wywołuje plamienia w trakcie cyklu

Żelazo w normie z niską hemoglobiną

odpowiada za magazynowanie żelaza. Wydaje się, że 2-tygodniowa kuracja była niewystarczająca i objawy jakie u Pani występują mogą być z tym związane. Warto się też przyjrzeć czy w normiehormony tarczycy, ponieważ niedoczynność może powodować osłabienie, senność oraz nadmierne wypadanie włosów.

Niskie TSH w III trymestrze ciąży

analizować swoich wyników w oparciu o normy, które otrzymała Pani w laboratorium. Dawka Euthyroxu, którą Pani zalecono, jest niewielką dawką, która miała Panią zabezpieczyć przed dalszym wzrostem TSH i utrzymać hormony tarczycy na odpowiednim poziomie. Proszę kontrolować poziom hormonów tarczycy co 4-6

TSH wysokie

Odebrałam wyniki, bardzo proszę o ich interpretację, oto one: TSH (norma to 0,27-4,2) ja: 146,6 !!! (za wysoko), FT4 (norma 0,93-1,7) ja: 0,29m (za nisko), anty-TPO (norma górna 34) ja: 410 !!! (za wysoko). Mam 29 lat. Mój lekarz rodzinny zaniepokoił się moimi objawami, dlatego zleciła mi zbadanie

Interpretacja wyniku histopatologicznego

Proszę o interpretację wyniku histopatologicznego ' Błona śluzowa trzonu w fazie wzrostu'. Co to oznacza?Jest to opis prawidłowej błony śluzowej trzonu macicy. Faza wzrostu oznacza fizjologiczne zmiany zachodzące w śluzówce macicy pod wpływem hormonów wydzielanych przez jajniki między 6 a 13 dniem

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Niskorosłość?

badania tarczycy dobre, to znaczy jakie? podaj wyniki razem z normami. wiek kostny nie zaszkodzi, można jeszcze zrobić IGF-1. typowe badania hormonu wzrostu robi się w szpitalu. jak dziecko urosło 5 cm od lutego do lipca, to jest to bardzo dobry wynik. musisz też przeglądnąć siatki centylowe

Re: Jakie badania?

>>Myślę, że hormony żeńskie nie mają już żadnego znaczenia, gdyby były za wysokie, pojawiłby się chyba okres.<< chodzi o spadek hormonów żeńskich, nie o wzrost. w menopauzie spadają estrogeny i progesteron. od tego się tyje (przemiana materii itd.). po menopauzie warto sprawdzić

Re: Bardzo drobny dwulatek

;Robiłam synowi badania > tsh,r4 i r3 i sa w normie. Czy warto je powtórzać? Czy to już znaczy że hormony > są ok i zostawić dziecko w spokoju? Jak rozumiem chodzi o ft3 i ft4. Jeśli są ok (ale w rzeczywistych normach) to można założyć że tarczyca jest zdrowa. Oczywiście warto te badania

Re: Bardzo drobny dwulatek

ktora jest ze wzrostem w normie i zawsze byla, i mamy tez syna ktory byl z waga i wzrostem ok ale od 4-go roki zycia,spowolnil ze wzrostem. Po 3 latach okazalo sie ze ma niedoczynnosc tarczycy. Zaczal rosnac i jest juz na sdednich wielksciach a nie najnizszych ze wzrostem ale z waga jest wciaz bardzo

Re: Moje nowe wyniki

Z tym poziomem hormonów przy których czujemy się dobrze to chyba sprawa bardzo indywidualna. Ja przy twoim poziomie ft4 (ok 57%) nie czułam się dobrze. Dla mnie nawet 65% to za mało - czuję się świetnie dopiero przy górnej granicy normy ok 80%. Ale jak napisałam, to kwestia indywidualna. Moja endo

Re: Niski wzrost 20 miesięcy a tarczyca

, ale w otoczeniu spotkałam różne przypadki przyczyny zahamowania wzrostu. Czy hormon wzrostu był badany? Jeśli nei, to na pewno warto o to zapytać endokrynologa. A tak w ogóle to bardzo dobrze, że się do niego wybierasz. Powodzenia :) -- inteligentny-projekt.pl kazdystudent.pl

Re: solaris31

dobrze!/, hormony zbadam po mniej więcej miesiącu, bo dopiero od lutego młoda bierze tyroksynę. Ridibunda, pamiętaj przy badaniach tarczycowych, że samo TSH nie wystarczy, potrzebne są wolne hormony. nie patrz też na normy TSH, po pierwsze, są zawyżone, po drugie, inne dla dzieci.

Re: wyniki 9 latka

zniesienia bo już nawet mąż się chciał ze mną rozwieść). U dzieci jest tak że hormony odpowiadają za wzrost itd. Poczytaj w necie. Nie wiem co czuje dzuecko z takimi wynikami ale myślę że jest podobnie jak z dorosłym. A uwierz nie jest fajnie. Stany depresji, brak chęci do życia, brak energii. Jeśli

Re: Bardzo drobny dwulatek

okresie dojrzewania nagle podskoczy i będzie nawet wyższy niż obecne pomiary na to wskazują. Jeśli byłoby inaczej, jeśli w którymś momencie życia zauważysz że znacznie spowolnił wzrost w stosunku do norm to takie rzeczy w dzisiejszych czasach się diagnozuje i leczy. My jesteśmy po diagnozie, synek

Re: Nowa zdezorientowana prosi o ocenę wyników.

hormony tarczycy mają na poziomie od połowy zakresu norm w górę, ale bez przekraczania górnej granicy norm. Każda Hashimotka ma swój własny optymalny dla siebie poziom hormonów, przy którym czuje się najlepiej, dla jednej będzie to 30, dla innej 75, każda musi ten dobry dla siebie poziom odnaleźć metodą