Wszystko o:

hormon tarczycy a poziom potasu

kaole

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca

To, że są bardzo zdrowe każdy z nas wie. Mimo to ciągle stanowią mniejszość wśród produktów obecnych w naszej codziennej diecie. Dlaczego warto po nie sięgnąć?

Cała prawda o łososiu

Ma piękne pomarańczowo - różowe mięso oraz mnogość witamin i minerałów niezbędnych dla naszego prawidłowego funkcjonowania. Łosoś, bo o nim mowa, na dobre zadomowił się na naszych stołach i stał się niekwestionowanym rybim królem.

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

Niemal 90 proc. dorosłych Polaków nie miało zleconego badania tarczycy w ciągu ostatnich dwóch lat. Tymczasem według endokrynologów schorzenia i zaburzenia w pracy tego gruczołu dotyczą co najmniej jednej piątej naszego społeczeństwa.

Halibut - morski olbrzym

Halibut - morski olbrzym

), niezbędnej do właściwej pracy oczu. Dodatkowo zalicza się do tych ryb, które maja najwięcej kwasów omega-3(na 100 gramów ryby przypada 0,62g kwasu; dzienna dawka to 1g), a ten zapobiega m.in. chorobom serca i układu krążenia oraz poprawia pamięć. Kwasy omega-6 obniżają poziom "złego" cholesterolu

7 produktów, które warto jeść po treningu

7 produktów, które warto jeść po treningu

Zaletą łososia jest również wysoki poziom witamin z grupy B, które wspomagają procesy metaboliczne, chronią przed anemią, a także wzmacniają skórę i włosy. Porcja łososia zaspokaja też dzienne zapotrzebowanie na jod (jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy) i potas (działający korzystnie

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

Ryż biały kontra brązowy - porównanie właściwości

komórkowego oraz miedź, dbająca np. o kondycję naszej skóry i włosów.  W ryżu tym znajdziemy ponadto nieco jodu, biorącego udział w procesie wytwarzania hormonów tarczycy (więcej na ten temat: Jod: przereklamowany, niezbędny, a może szkodliwy? ). Spośród witamin, jest on natomiast najbogatszy w

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

Korzeń maca - wzmacniający skarb Inków

kryje się odpowiednio około 15 mg żelaza (150% RDA - zalecanej dziennej dawki dla osoby dorosłej) oraz 6 mg miedzi (600% RDA). Maca znana jest ponadto ze sporej zawartości potasu, wapnia, a także manganu.   Nie dla każdego   Macę powszechnie opisuje się jako tzw. superpokarm (ang. "

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

funkcjonowania chociażby układu odpornościowego czy tarczycy, a także pomaga, gdy cierpimy na zaburzenia nastroju czy nadmierną nerwowość. Chcąc zapewnić sobie jego odpowiednią dawkę, warto sięgać chociażby po ryby (szczególnie łososia), owoce morza, jajka, mięso oraz podroby - na przykład z dodatkiem polenty

Wybuchu nie było, ale trwa nalot na apteki po jodynę i płyn Lugola

Wybuchu nie było, ale trwa nalot na apteki po jodynę i płyn Lugola

naszej redakcji, przy ulicy Chełmskiej w Warszawie, od wczoraj po "czysty jod", płyn Lugola, bądź jodynę zgłosiło się kilkadziesiąt osób. Telefon dzwoni niemal bez przerwy. Preparaty doustne z jodem o znaczeniu leczniczym, a nie suplementacyjnym, przeznaczone dla chorych na tarczycę, dostępne

Owoce i warzywa NA OCHŁODĘ - które najlepsze?

Owoce i warzywa NA OCHŁODĘ - które najlepsze?

ubogie w substancje odżywcze. Zawierają głównie witaminę K oraz nieco witamin z grupy B, a także magnez, mangan, potas i fosfor. Oprócz niewielkiej wartości odżywczej świeże ogórki mają jeszcze jedną wadę. Podobnie jak w innych warzywach dyniowatych, np. w kabaczku lub patisonie, kryje się w nich enzym

Niski poziom potasu we krwi

dobre: tarczyca, glukoza, morfologia, OB. Czy mam się czego obawiać? Czy wystarczy wyeliminować potas z diety i wyniki wrócą do normy?Tak znaczna hipokaliemia (niski poziom potasu we krwi) nie może być wywołana zwykłym niedoborem. Najprawdopodobniej dochodzi do utraty potasu przez nerki, dlatego wymaga

Jak wyglądają badania na poziom hormonów?

Chce wykonać badania na poziom hormonów. Jak wyglądają takie badania?Na układ hormonalny (endokrynny) człowieka składa się bardzo duża ilość różnych narządów wydzielania wewnętrznego, które pełnią rozmaite funkcje. Nie istnieje jedno badanie, lub nawet panel badań, który pozwoliłby na całościową

Niski poziom potasu

Bbardzo proszę o jakąś wskazówkę odnośnie możliwych przyczyn niskiego poziomu potasu,mimo doustnego przyjmowania Caldymu. Dodam, iż lekarz rodzinny podejrzewał celiakie, ale została ona wykluczona. W diecie staram się spożywać produkty bogate w ten pierwiastek, a do tego uzupełniam go przyjmując w

Niski poziom kreatyniny i potasu

Wciąż spada mi kreatynina i potas we krwi. Co robić? Bolą mnie nerki,puchną okropnie nogi, bolą kolana... mam dość!

Tarczyca?

Zastanawiam się czy wszystko dobrze z moją tarczycą. Właściwie podejrzenia miałam już 7 lat temu. W szpitalu panie położne zwróciły uwagę m.in . na wysoki puls przy ciśnieniu niskim lub w granicach normy. Byłam wtedy w ciąży. Zrobiłam badania krwi jakieś 6 lat temu i nie wykazały nieprawidłowości

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Co z tymi emocjami

Zapomniałam dodać, że wpierw warto pójść do rodzinnego, by sprawdzić hormony tarczycy, poziom magnezu, potasu, zbadać ciśnienie :)

Re: Za dużo wit B12? Proszę o interpretację wynik

Wyniki ładne, natomiast sam wynik B12 może być oszukany przez kwas foliowy. Hormony i ferrytyna oraz D3 fajne poziomy. Natomiast samą ferrytynę można podnieść jeszcze. Czy badania robiłaś po min. 2 odstawianiu suplementów? Hmmm co do niechcianego owłosienia, walczę z tym. Trzeba zacząć od porządnej

Re: Choruje na tezyczke- szukam przyczyny

Jeśli chodzi o hormony t: FT4 35.50% FT3 39.46% są na dość niskim poziomie, sama tarczyca w USG 9,49 ml, to trochę za mało, norma dla kobiet to 13-18 ml. To USG sprzed 2 lat? Jeśli tak warto byłoby powtórzyć i sprawdzić czy nadal maleje. Te dwa wyniki razem (USG + niskie hormony) nakładają

Re: Nowe wyniki

7 euthyrox 11 betabloker,magnez,potas 15 sorbifer a o reszcie najczęściej zapominam tzn vit d3,omega raz wezmę raz nie betabloker biorę od kilku lat(jeszcze przed diagnozą tarczycy)a mam okresy,że hormony są wyrównane i na dobrym poziomie.

Re: po wizycie u nowego endo

Jaki masz poziom sodu i potasu? Znalazłam: sód: 70% potas: 53.33% a w ulotce pisze m.in. w skutkach ubocznych: „...zaburzenia równowagi elektrolitowej (obniżenie stężenia potasu we krwi, podwyższenie sodu)...” Miałaś bardzo niską D3 poniżej normy, bierzesz 5000 lub 7000 jednostek

Historia mojego życia.

. Może dlatego, że dzięki niedoczynności nie miałam okresu normalnego? 4. MARZEC 2014. Z powyższego powodu robię I badanie tarczycy: TSH: 7,56 (0,27- 4,20) FT3 7,14 ( 3,95- 6,80) 111.93% Ft4 18,54 ( 12,0- 22,0) 65.40% Napisałyście mi, ze mam dziwne wyniki. Czemu miałam tak wysokie poziomy hormonów

Re: Najlepsze leki na nadkwasotę i zapalenie

odczucie kwasu w ustach. NASILONE. Mało tego, po pewnym czasie zaczęłam mieć poważne problemy: niestrawność, mega wzdęcia, totalne zaparcia, gorycz w ustach, anemię, niedobór ciężki D3, niedobór wapnia, magnezu i potasu , niski parathormon i hormony tarczycy- mam na dowód tego wyniki badań. Nie straszę

Re: Hashimoto a obniżenie leukocytów itd

Również ten mechanizm działa w drugą stronę, to niedoczynność, a więc brak na odpowiednim poziomie hormonów tarczycy powoduje, że organizm nie przyswaja z pożywienia wielu składników pokarmowych (zależność hormon - katalizator) m. in żelaza, wit D3, wit B12, magnezu , u niektórych potasu itp ,itd

Re: Podejmuję rękawicę z Hasimoto:)T3?Prośba o op

to. Myślisz, że to z tego powodu??? Zleciłam mi jeszcze DZM na - metoksykatecholaminy chociaż sama powiedziała że jak inne wyjdą ok to nie muszę. Poziom magnezu, potasu, sodu w normie ale brałam magnez jak miałam nerwowy czas. Teraz odstawiłam. Wielkie dzięki raz jeszcze za komunikację!!!:)

Re: Nietypowe objawy Hashimoto

Pwe to płyny wieloelektrolitowe.Podali Ci magnez i potas (potrafię już odróznić ból w klatce piersiowej spowodowany brakiem jednego z nich) wiec przez jakis czas ich poziomu nie ma sensu badac.Raczej radziłabym zażywać magnez ,żeby nie spadł jego poziom.A potas zbadać za miesiac -półtora

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!