Wszystko o:

hemoglobina wysoka przyczyny

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

organizm urodzonego w terminie noworodka posiada odpowiednie zapasy żelaza i bardzo wysokie stężenie hemoglobiny, w tym wieku nie jest zwykle konieczne dostarczanie go wraz z pożywieniem. Jednakże już od drugiego półrocza życia w diecie malucha powinny się znaleźć produkty zawierające ten mikroelement

Sezonowe wypadanie włosów

Sezonowe wypadanie włosów

grupy B, siarki. Możemy też ratować się ziołami - pomaga zwłaszcza skrzyp i czarna rzepa. Częstą przyczyną wiosennego wypadania włosów jest anemia wynikająca z niedostatków żelaza. Jeśli utrata włosów nas niepokoi, warto wykonać morfologię krwi - określić poziom czerwonych krwinek, hemoglobiny i żelaza

Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego

Nasiona słonecznika - dla urody i układu krwionośnego

. Nie bez przyczyny zwie się ją "witaminą młodości". Do jej głównych zadań należy bowiem ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem, a więc walka z procesami starzenia. Na tokoferol powinni również zwrócić uwagę panowie. Wpływa on bowiem m.in. na prawidłową pracę mięśni oraz

Czad - podstępny zabójca

Czad - podstępny zabójca

zobaczyć. Nie atakuje, kiedy do pomieszczenia stale napływa świeże powietrze. Im jednak zimniej na zewnątrz, tym szczelniej odcinamy się od ożywczego tlenu. Czasem wydając na siebie wyrok. Najczęstszą przyczyną zatruć w budynkach mieszkalnych jest niesprawność przewodów kominowych: wentylacyjnych

Anemia

Anemia

doustne zażywanie soli żelaza, aż do momentu unormowania się ilości hemoglobiny i poziomu żelaza we krwi. Określenie i zlikwidowanie pierwotnej przyczyny niedoborów żelaza pozwala zapobiegać nawrotom anemii. Talasemia, w której jeden z łańcuchów hemoglobiny jest wadliwy z powodów genetycznych, może zostać

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

). Uwaga! Cukrzyca przez dłuższy czas może przebiegać bezobjawowo , a jednak już prowadzić do spustoszenia w twoim ciele. Dlatego tak istotna jest wczesna diagnostyka i profilaktyka. Przyczyny powstawania cukrzycy są różne. Znaczącą rolę odgrywają czynniki genetyczne. Nie zmienia to jednak faktu, że wiele

Krew

Krew

hemoglobiny i najczęściej liczby krwinek czerwonych poniżej tych wartości nazywane jest anemią. Jej przyczyn jest sporo. Do anemii może np. prowadzić niedobór żelaza (jest ono głównym składnikiem hemoglobiny) albo nieprawidłowy rozwój tzw. prekursorów krwinek czerwonych w szpiku kostnym (odpowiada za to brak

Czy mleko "prosto od krowy" i w szklanej butelce jest najzdrowsze?

Czy mleko "prosto od krowy" i w szklanej butelce jest najzdrowsze?

rodzaju białek, witamin i minerałów, przydatnych zwłaszcza w okresie dorastania. Do najważniejszych należą: kazeina (ułatwiająca przyswajanie białek oraz biorąca udział w budowie hemoglobiny i białek osocza krwi), wapń i fosfor (podstawowe materiały budulcowe, odpowiedzialne miedzy innymi za dobrą

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

wysoko przetworzonych, typu fast-food czy słodyczach. Poza tym kwas pantotenowy, może i jest wszechobecny, ale także ulotny. Obróbka pożywienia (smażenie, pieczenie, mielenie) powoduje, że pokarmy stają się w niego uboższe. Nawet o połowę. Stres, uprawianie sportu wyczynowo obliguje cię do zwiększenia

Przewlekła niewydolność nerek

Przewlekła niewydolność nerek

przewlekłej niewydolności nerek. Przyczyny Najczęstszymi przyczynami są przewlekłe zapalenie kłębuszków nerkowych, odmiedniczkowe zapalenie nerek i stwardnienie naczyń tętniczych nerek. Uszkodzenie nerek może być także związane z chorobą nerek wtórną do innych chorób, takich jak liszaj rumieniowaty układowy

Spadek hemoglobiny

Od pewnego czasu honorowo oddaje krew, wszystkie wyniki miałam idealne, ale od pół roku coś jest nie tak. Przy badaniu kontrolnym wyszło, że mam niską hemoglobinę miałam poniżej 11. Przyjmowałam witaminy i niby się poprawiło. Dziś byłam znowu. Pani pobrała mi krew z jednego palca wyszło, że mam 10

Hemoglobina we krwi

Jak zwiększyć poziom hemoglobiny we krwi? Jakie leki, co jeść?Niestety nie jest to wystarczająca informacja, żeby można było odpowiedzieć jednoznacznie na pytanie. Po pierwsze należy zebrać dokładny wywiad, który może sugerować przyczynę zmniejszenia hemoglobiny jak również poznać cały wynik

Wysokie GGTP

Dzisiaj przyszły badania i mam tak: -AST 106 UI/I norma 0-38; -ALT 70 UI/I norma 0-42; -GGTP 425 UI/I norma 11-50. Najbardziej martwię się o wysokie GGTP. Co to może być, jest już bardzo źle?Przedstawione przez Panią/Pana wyniki badań laboratoryjnych opisują funkcję wątroby i dróg żółciowych

Wysoki puls

Już nie wiem od kiedy mam wysoki puls (100-120). Czasem spada do 98. Rzadko kiedy pojawia się nierówne tętno. Ogólne moje samopoczucie jest bardzo dobre. Nie mdleję nie mam duszności. Nic z tych rzeczy, po prostu wysoki puls. Byłam już u jednego kardiologa. Zrobił mi EKG i ono też jest w porządku

Wysokie ciśnienie

badania i wyszły bardzo dobrze, a ciśnienie się nie chce obniżyć. Co robić?Hiperprolaktynemia, czyli podwyższony poziom prolaktyny we krwi, raczej nie jest przyczyną podwyższonego ciśnienia tętniczego. Co więcej, jeżeli lekiem, który Pani przyjmuje jest bromokryptyna, to ciśnienie tętnicze miałoby

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Dlaczego puchną nogi?

powraca. Tak się dzieje za każdym razem. Nie wiem co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Dodam, że leczę nadkrwistość i parametry krwi oscylują wokół wysokiej granicy normy - teraz głównie hemoglobina i hematokryt.

Re: pierwsze wyniki na E25

Żelazo i ferrytynę masz na zupełnie normalnym poziomie a biorąc pod uwagę brak przerwy w suplementacji przed badaniami, może się okazać że poziom ten jest jeszcze ciut niski. Nie wygląda na to, żeby to żelazo miało wpływ na wysoki poziom hemoglobiny. A nie byłaś ostatnio np. w górach? Albo może

wysokie żelazo

dziecko 11 miesięcy bdała antybiotyk 2 tyg temu. Teraz zrobiłam morfologie i wyszło podwyższone żelazo norma do 150 a jej wyszło 206. Hemoglobina 11.4 Wbc 9.39 Jaką jest przyczyna takiego wysokiego żelaza

Lekko podwyższone markery nowotworowe jajnika

zastanawiać, czy problemy z jajnika nie mogą być przyczyną moich dolegliwości i znalazłam w internecie informację, że nowotwory jajnika mogą dawać takie objawy jak wzdęcia, zaparcia czy bóle brzucha. Mama mi poradziła, bym zrobiła sobie markery nowotworowe jajnika. I jak się okazuje, markery HE4 są lekko

Re: Anemia i nadpłytkowość u 6 miesięcznego niemo

Masz podane bardzo dziwne normy. Część jakby była dla dzieci (hemoglobina), a część dla dorosłych (WBC). Płytki z bardzo wysoką górną granicą normy. Płytki Twojej córci są bardzo wysokie. Ja bym nie odpuściła i kierowała się do hematologa. Przykro to stwierdzić, ale pediatrę dobrego trafić trudno

Stan podgorączkowy, czy to może byc przez anemię?

myslec, zrobiłam morfologię i CRP. Generalnie wszystko ok, CRP 1,42 a norma do 5. Poniżej normy mam troche hemoglobinę a sporo poniżej hematokryt. Za wysokie MCHC i monocyty. Czy ktos mógłby cos mi podpowiedzieć co robic? Czy iśc koniecznie do lekarza (strasznie tego unikam, uważam że lekarz i tak nic

Re: Nadkwasota inieżyt żoładka w medycynie ludowe

dokładne badania. Mnie nie bolało nic. Do szpitala trafiłam z zapaleniem oskrzeli i nie dałam się " wypirzyć" póty , puki nie znaleźli przyczyny. Awanturowałam się strasznie bo miałam ciągle wysoka temperaturę i leciała mi hemoglobina. No i znaleźli. To był rak jelita grubego. Podkreślam nic

Re: Jest problem z tarczycą?

objętość. Skoro piszesz o hemoglobinie, to zrób Ferrytynę, B-12 oraz D3. Na Twoim miejscu nie zlekceważyłabym tych badań, trochę będzie to kosztowało, ale już chyba doświadczyłaś niemocy związanej z poszukiwaniami przyczyn złego samopoczucia.... :)

Proszę o pomoc w interpretacji wyników krwi

, które są przecież odchylone lekarz nie zwraca uwagi, mówi że wszystko jest dobrze, że to drobne odchylenia. Czy rzeczywiście nie powinnam panikować? Dlaczego synowie mają obniżone MCV i hematokryt a hemoglobina jest w porządku. Gdy czytam o przyczynach obniżenia MCV i hematokrytu to jest tam napisane

Re: Czy to choroba autoimmunologiczna?

Hashimoto to oczywiście jeden problem i drugi to niedobory. Czy żaden lekarz nie zwrócił uwagi na WBC poniżej normy?? WBC - 3,97 (4,37 - 10,0) L jak poczytasz, to jest wiele przyczyn obniżonej WBC, u Ciebie najbardziej prawdopodobny, biorąc pod uwagę Twoją dietę: >Jeśli chodzi o mój