Wszystko o:

hemoglobina norma u mczyzn

Hemoglobina

Hemoglobina

laboratoriw ma wasn skale pomiaru i mog pojawi si w nich rozbienoci. W przypadku kobiet poziom hemoglobiny mieci si midzy 11,5-16,0 g/dl (7,2-10,0 mmol/l) i ze wzgldu na comiesiczn utrat krwi jest jej mniej ni u mczyzn. U panw wynosi 12,5-18,0 g/dl (7,8-11,3 mmol/l), za u bardzo maych

Eozynocyty

Eozynocyty

kobiet, od cyklu miesiczkowego. Ich poziom zwizany jest take ze stanami chorobowymi. Prawidowe stenie eozynocytw - u kobiet to 0-0,45 x 109/l, za u mczyzn - 0-0,45 x 109/l. Przy porwnywaniu wynikw naley pamita, e laboratoria wykonujce badania stosuj rne odczynniki oraz jednostki

Kinaza kreatynowa - normy

Kinaza kreatynowa - normy

gromadzenie i magazynowanie energii. Medycyna wyrnia dwa rodzaje CK - typ B oraz M. Pierwszy z nich wytwarzany jest w mzgu, drugi za w miniach. Prawidowe stenie kinazy kreatywnej nie powinno przekracza u mczyzn 55-370 U/l, a u kobiet 40-285 U/l. Powyej normy Aktywno kinazy kreatynowej okrela

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzie

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzie

anemii niejednokrotnie dotycz ukadu krenia, ale mog dotkn kadego narzdu, dawa objawy podobne do depresji. Rzeczywicie, kobiecy problem, ale... Anemi czciej stwierdza si u kobiet ni u mczyzn. Problem dotyczy a 20% pa (podczas gdy tylko jednego procenta mczyzn). Co wicej - przede

elazo - nie tylko dla kobiet w ciy i chorych na niedokrwisto

elazo - nie tylko dla kobiet w ciy i chorych na niedokrwisto

Chcesz mie stay dostp do naszych treci? Docz do Zdrowia na Facebooku! elazo to jeden z najwaniejszych mikroelementw w naszym ciele. Jako skadnik hemoglobiny (biaka wchodzcego w skad czerwonych krwinek) i mioglobiny (biaka obecnego w miniach) jest niezbdne w procesach oddychania

Badania krwi

Badania krwi

). Norma - 4,0-5,0 M/ L u kobiet i 4,5-5,5 M/ L u mczyzn. Za maa liczba czerwonych krwinek moe wiadczy o anemii. W ciy, w drugiej poowie, ich liczba czsto spada poniej 3,5 M/ L. Trzeba poradzi si lekarza. - HGB - hemoglobina, barwnik krwinek czerwonych przenoszcy tlen. Norma - 12-16 g/dl dla

Analiza krwi

Analiza krwi

, nowotworach, dnie moczanowej. - W ciy (zwaszcza pod koniec) liczba biaych krwinek moe przekroczy 10 K/ L. Trzeba poradzi si lekarza. RBC - skrt od ang. red blood cells oznaczajcy czerwone ciaka krwi (erytrocyty). - Norma to 4,0-5,0 M/ L u kobiet i 4,5-5,5 M/ L u mczyzn. Zbyt maa liczba

Tylko zmczenie... A moe choroba?

Tylko zmczenie... A moe choroba?

Zdrowia na Facebooku! Gorsza forma poczona z takim objawem jest typowa dla niedokrwistoci, inaczej anemii. Trzeba j leczy. Powstaje, gdy poziom transportujcej tlen hemoglobiny we krwi spada poniej normy i organizm jest niedotleniony. Inne objawy anemii to ble w klatce piersiowej, pytki oddech

Erytrocyty

Erytrocyty

, odpowiadaj za przenoszenie dwutlenku wgla. Gdy jest ich za mao... Prawidowy poziom erytrocytw waha si u mczyzn od 4,0-5,0 M/L, u kobiet 4,5-5,5 M/L. Zaburzenie tych norm moe mie powane konsekwencje dla zdrowia. Ich niedobr to czsto oznaka anemii lub niedokrwistoci rzekomej. Ta ostatnia

Anemia, czyli saba krew

niego sami, ale zawsze trzeba pokaza je lekarzowi. Przyczyn niedokrwistoci moe by wiele, od niedoboru elaza po chorob nowotworow. Kiedy mwimy o niedokrwistoci? Normy s rne w zalenoci od pci. U mczyzn o anemii mwimy, gdy poziom hemoglobiny we krwi ( HB ) spada

elazo w normie z nisk hemoglobin

Jestem cztery miesice po laparotomii (usunicie ciy pozamacicznej i zaniad groniasty czciowy). W wypisie ze szpitala miaam wpisan niedokrwisto z hemoglobin 10,9. Przez 2 tyg braam elazo wg zalece lekarza hemoglobina podniosa si do 12,0 g/dl (norma 12,0 do 16,0) i lekarz nie kaza

Podwyszony poziom DHEAS u mczyzny

O czym moe wiadczy cznie tak ukadajce si parametry? Dodam, e DHEAS jest podwyszony do 260,2 przy normie do 246, prolaktyna dwukrotnie, TSH 5,7 przy normie do 4,2 (fT3 i fT4 w normie), a testosteron minimalnie obniony. Chodzi o wyniki u mczyzny.

Propecja a niepodno u mczyzn

Martwi mnie, bo mj m zaywa Propecj od 3 lat i boje si, e jak bdziemy stara si o dziecko bdzie bezpodny. Czy istnieje takie ryzyko?Finasteryd (Propecia) w niektrych przypadkach moe wpywa negatywnie na popd seksualny mczyzn, potencj i ilo produkowanego nasienia. Po zaprzestaniu

Czy obnienie neutrofili u dorosego mczyzny to biaaczka?

zmierzaj w kierunku norm referencyjnych. Czy powinnam si niepokoi? Prosz o odpowied, za ktr z gry dzikuj. Wspomn, e mj partner zgasza problemy jelitowe od jakiego czasu gwnie o charakterze wzd i blu brzucha. Na badaniu usg wszystko jest dobrze, nie ma powikszenia wtroby. Pozdrawiam. W

Wyniki bada a komisja lekarska

Witam. W wynikach morfologi mam nieznacznie podwyszony poziom mchc - 36,6 oraz poziom hemoglobiny 17.7 - jeszcze w normie, ale na granicy. W najbliszym czasie staje przed komisj lekarska i chciabym poprawi te wyniki. Czuje si bardzo dobrze. Jestem mczyzna, mam 28 lat, pracuje fizycznie. Co

Nie znalaze tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertw

Re: RATUJCIE - prosz sprawdzi moje wyniki....

morfologi w innym lab. Norma hemoglobiny dla mczyzn od 11? Przyjmuje si, e poniej 13 lub 14 mczyzna ma anemi, a nie 11. Hmm, wic to rzeczywicie moe by tarczyca albo niedoczynno przysadki. USG tarczycy by si przydao. Jeli moesz, to badanie witaminy D3 - z tarczyc nie ma za wiele wsplnego

Re: Niska hemoglobina

czerwony barwnik krwi. Norma dla kobiety – 6,8–9,3 mmol/l lub 11,5–15,5 g/dl, a dla mczyzny – 7,4–10,5 mmol/l lub 13,5–17,5 g/dl. Za mao hemoglobiny to wyrany symptom anemii. Za duo HGB moe wiadczy o odwodnieniu organizmu" Gdzie pod uwage bierzesz drugi

Re: Zapytajko,

pow 4,5) i neutrocytw (1,85 norma pow, 1,9), oraz niewielka nadwyka % monocytw ( 8,3% norma do 8%), okresowo w dolnej granicy ilo czerwonych krwinek i hemoglobiny- pomimo zdrowego trybu ycia i odpowiedniego odywiania, ale jak to mczyzna nie skary si na adne dolegliwoci. Dopiero sama jak

Re: prosz o interpretacje wynikw bada

/dl (gram na decylitr) u kobiet i 14 – 18 g/dl u mczyzn. Prawidowy zakres normy dla hemoglobiny mona te poda w innych jednostkach: 8,3 – 10,5 mmol/l dla mczyzn i 7,4 – 9,9 mmol/l dla kobiet. Obnienie poziomu hemoglobiny zwizane jest zwykle z niedokrwistoci (anemi)."

Re: Zapytajko,

jak lekko poniej normy i > lo leukocytw (4,2 norma pow 4,5) i neutrocytw (1,85 norma pow, 1,9), oraz n > iewielka nadwyka % monocytw ( 8,3% norma do 8%), okresowo w dolnej granicy il > o czerwonych krwinek i hemoglobiny- pomimo zdrowego trybu ycia i odpowiednie > go odywiania

Ma w normie, popatrzcie na jednostki!!!

Hemoglobina (HGB, Hb) Kobiety: 11,5-16,0 g/dl (7,2-10,0 mmol/l) Mczyni: 12,5-18,0 g/dl (7,8-11,3 mmol/l) Noworodki: 14,2-19,6 g/dl (8,8-12,2 mmol/l) Wiecej: www.eioba.pl/a/1iwf/normy-laboratoryjne#ixzz1ICnl0VOc

Re: Wyniki w normie i zmiany w tarczycy, pomzcie

czekolady. I jeszcze z Wikipedii: Znajduje si w wielu wanych biakach: hemoglobinie, mioglobinie, w tym te w centrach aktywnych licznych enzymw takich jak: katalaza, peroksydazy oraz cytochromy. Poniewa zapotrzebowanie na elazo jest zmienne i zaley od wieku, pci i stanu organizmu, norma dobowego

Re: nietypowe wyniki :-(

osabienia jak duej np. kilka minut staam, czste ble gowy. Syn mia zastosowan norm dla mczyzn, ktrej grna granica jest wyranie wyej, ni dla kobiet, ale z tego, co powiedziaa mi djpa (z forum) wynika, e do niedawna te dolne granice kobiet i mczyzn nie rniy si zbytnio. A twj wynik

Re: moj poziom zelaza - niski czy w normie??

nie ma znaczenia, ze norma gdzie tam dochodzi do 20, normy dla kobiet s nisze ni dla mczyzn. Dla kobiet przyjmuje sie graniczna wartosc okoo 12, ale to nie dotyczy ciarnych, w ciazy hemoglobina zawsze spada i to jest normalne, jest to objaw prawidowego funkcjonowania i wydolnoci oyska

Proba do pies_z_lalki, hasi - tess lub innych

, CRP w normie. OB z grudnia w normie (4), hemoglobina, jak zawsze ponad norm, zawsze tak miaam, jak mwi lekarz, jak u zdrowego mczyzny. W sierpniu 2010 r. (rok po porodzie) nastpujce wyniki TSH -1,54 Ft3- 5,48 – 53,77% Ft 4 – 11,87 – 18,68 % Wyniki wydaway mi si w normie i

Hemoglobina

Hemoglobina, oznaczana te skrtami Hb lub HGB – czerwony barwnik krwi, biako zawarte w erytrocytach, ktrego zasadnicz funkcj jest przenoszenie tlenu – przyczanie go w pucach i uwalnianie w tkankach. Mutacje genu hemoglobiny prowadz do chorb dziedzicznych: anemii

Morfologia krwi

by rozpatrywane w oderwaniu od innych elementw procesu diagnostycznego a ocen moe najlepiej przeprowadzi lekarz prowadzcy. Nazwa Norma kobiet mczyzn Krwinki czerwone (RBC) 4,2–5,4 mln/mm? 4,5–5,9 mln/mm? Retikulocyty 20–130 tys/?l MCV 81–99 fl 80–94 fl MCH 27–31 pg

Mistrz krajowy

Mistrz krajowy, mistrz szachowy – najwysza kategoria szachowa nadawana przez krajowe federacje szachowe. W Polsce ten tytu nadaje Polski Zwizek Szachowy.Najwaniejszymi warunkami zdobycia tytuu mistrza krajowego jest wypenieniu dwch norm rankingowych (dla mczyzn wymagana norma wynosi

Mczyni wol blondynki

kocha nade wszystko diamenty i bogatych mczyzn. Jest zarczona z milionerem Gusem. Jednak ojciec narzeczonego nie wierzy w szczero uczu kobiety wobec jego syna. Z pomoc prywatnego detektywa prbuje zdoby kompromitujace j materiay... Obsada Marilyn Monroe – Lorelei Lee Jane Russell

Prawidowy skad krwi

Tabela przedstawiajca prawidowy skad krwi czowieka: Substancja Norma Moliwe przyczyny odchyle od normy (wybrane) mmol/dm3 mg/100 cm3 Poniej normy Powyej normy Zwizki organiczne Glukoza (yy) 3,0 – 5,6 70 – 115 leczenie cukrzycy cukrzyca i inne choroby trzustki

Tekst udostpniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z moliwoci obowizywania dodatkowych ogranicze. Zobacz szczegowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufnoci. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na wasn odpowiedzialno. Materia pochodzcy z Wikipedii zosta zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisw. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj wicej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodaj energii, przywracaj wieo umysu, usuwaj zmczenie

10 zawodów

które najczciej prowadz do depresji. Strze si!