Wszystko o:

hematokryt w ciąży

Hematokryt

Hematokryt

żelaza - nieprawidłowym poziomem witamin i minerałów - chorobą wątroby (marskość wątroby), szpiku kostnego lub nowotworem Spadek Ht pojawia się na skutek przewodnienia lub u kobiet w ciąży. Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza 5 prostych badań, które ratują nam życie Czytaj

Morfologia - ogólne badanie krwi

Morfologia - ogólne badanie krwi

- płytki krwi, ich spadek może oznaczać trombocytopenię (małopłytkowość) lub zmiany w szpiku kostnym, znaczne przekroczenie należy łączyć z niedoborem żelaza, stanem zapalnym a także z ciążą. Czytaj także: PLT 5 prostych badań, które ratują nam życie - OB. - odczyn Biernackiego, podwyższony wskaźnik OB

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

momencie zadziałania na osobę genetycznie predysponowaną czynnika zewnętrznego, np. wirusa lub po podaniu jakiegoś leku. Najczęstsza jest jednak niedokrwistość aplastyczna samoistna (70% przypadków). Ten rodzaj anemii ujawnia się głównie w okresie zmian hormonalnych, np. w czasie ciąży lub w okresie

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

razu. Czytaj także: Najważniejsze mikroelementy Najważniejsze makroelementy Witaminy z grupy B Anemia nigdy nie jest stanem naturalnym. W przypadku kobiet w ciąży zdarza się jednak tzw. niedokrwistość rzekoma. Obniżenie poziomu hemoglobiny i hematokrytu jest skutkiem fizjologicznego zwiększenia

APTT

APTT

- chorobą von Willebranda - leczeniem heparyną niefrakcjonowaną lub doustnymi antykoagulantami - uszkodzeniem wątroby oraz niedoborem witaminy K Zaburzenia krzepliwości niejednokrotnie pojawiają się u kobiet w ciąży oraz w czasie menstruacji. Przy porównywaniu wyników należy pamiętać, że laboratoria

Hematokryt

których stężenie krwi jest wyższe od normalnego (odwodnienie, szok, czerwienica prawdziwa), a obniżony w stanach przeciwnych (anemie, ciąża). Jedną z przyczyn wzrostu hematokrytu jest przyjmowanie leków pobudzających wytwarzanie krwinek czerwonych. W niektórych sportach, np. kolarstwie, stosuje się tego

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

wynikiem podawane są zwykle normy dla danego laboratorium i to na ich podstawie powinny być interpretowane rezultaty badań. Ile żelaza nam potrzeba? Zapotrzebowanie na żelazo jest zmienne i zależy w dużej mierze od naszego wieku i płci, ale również innych okoliczności, np. ciąży, choroby, itp. Ponieważ

Niedokrwistość (anemia) z niedoboru żelaza

Niedokrwistość (anemia) z niedoboru żelaza

przełykaniu Przyczyny - utrata krwi, np. podczas miesiączki, z przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa) i inne; - brak żelaza w diecie (np. w przypadku ścisłej diety wegetariańskiej); - zwiększone zapotrzebowanie na żelazo (np. w ciąży i podczas karmienia piersią). Ryzyko zachorowania Jest większe u kobiet

Anemia, czyli słaba krew

poniżej 14 g/dl, hematokryt ( HCT , czyli określenie, ile procent objętości krwi stanowią krwinki czerwone) poniżej 42 proc., a liczba erytrocytów ( RBC ) - poniżej 4,5 mln/l. Dla kobiet - HB poniżej 12 g/dl (oprócz kobiet w ciąży, dla których normy są niższe), HCT poniżej 37 proc., ilość czerwonych

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

20mm/godz.Powyżej 100mm/godz. prawie zawsze świadczy o istnieniu jakiejś choroby.  OB wzrasta - podczas miesiączki, ciąży, po porodzie, w starszym wieku, przy antykoncepcji hormonalnej, przy niedokrwistości, podczas infekcji, w chorobach tarczycy. OB maleje - przy chorobach

Żelazo w normie z niską hemoglobiną

Jestem cztery miesiące po laparotomii (usunięcie ciąży pozamacicznej i zaśniad groniasty częściowy). W wypisie ze szpitala miałam wpisaną niedokrwistość z hemoglobiną 10,9. Przez 2 tyg brałam żelazo wg zaleceń lekarza hemoglobina podniosła się do 12,0 g/dl (norma 12,0 do 16,0) i lekarz nie kazał

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

ile płynów w ciąży? podwyższony hematokryt

ile plynow dziennie powinna spozywac ciezarna? odebralam dzis wyniki morfologii. wyszlo ze mam hematokryt na poziomie 50,2 % (powyzej normy). moja gin stwierdzila ze mam gesta krew z powodu spozywania zbyt malej ilosci plynow. coz faktycznie pije niewiele. jest jakas norma ktora powinnysmy

blw na dobry początek

z racji na moją anemię w ciąży ma za niskie żelazo, hematokryt i hemoglobinę. Preparat żelaza dobrze przyswaja, ale wolałabym obywać się bez tego. Często piszecie tu o jaglance, ale nie wiem, czy to dobre dla takiego malucha. Co myślicie o kuskusie? Chyba za wcześnie, bo to sporo glutenu, do którego

Re: Ciąża ....ale jak?...

Możesz przed wizytą powtórzyć najwyżej wapń i fosfor, tamtych bym nie powtarzała. Dobra ferrytyna, niska hemoglobina i hematokryt to wg mnie sygnał, że w wyniku ciąży organizmowi zaczyna żelaza brakować. Najlepiej dietą, a jak to nie pomoże, to dodatkowo suplementami trzeba to poprawić, bo

Wyniki krwi dziecka

-6,5),neutrofile-1,70 tys/ul(norma 1,5-8).Pozostałe wartości w normie. Córka miesiąc temu przechodzila infekcje wirusową-kaszel dlugo się utrzymywał. Dodam , że jest ona takze diagnozowana pod kątem choroby Hashimoto, tym razem tsh 2,160,anty-TG 32,52 IU/ml. Czy powyżej powinny niepokoić??Jestem obecnie w ciąży

Re: interpretacja wyników - pragnę zajść w ciąże

Witaj Rosteda, dziekuje za analize wyników. Ogromne zmęczenie i senność przepisywałam głównie temu, że jestem w ciąży. W pierwszej ciąży też tak miałam, tylko że dodatkowo przytyłam 7 kg to 16 tygodnia. Na razie przybrałam na wadze tylko 1kg. Wyniki badań w kierunku żelaza: Serum Iron (żelazo

Prośba o weryfikację wyników

Witam, nasze maleństwo to Majka, 6 tygodniowe niemowle. Mama miała niedokrwistość w czasie ciąży. Przyjmowała żelazo. Leukocyty 8,1 Erytrocyty 3,9 Hemoglobina 12,5 L Hematokryt 35 MCH 32 H PDW 8,8 L MPV 8,8 L Neutrofile 0,94 L Neutrofile 11,6 % L Limfocyty 70,6 % H Eozynofile 7,7 % H Rozmaz krwi

opis choroby-proszę o pomoc

. Miesiąc po porodzie TSH bylo 2,4. W ciąży bylo między 1-2. Dawka euthyroxu w ciąży na zmianę 50 i 75. Po porodzie wróciłam do 50. Przyznaję, ze czasai zapominalam brac leku i często nie bralam na czco pół godziny przed posilkiem. Teraz pół roku po porodzie zrobilam badania i TSH mam 8. Robilam tez

Re: Tarczyca a staranie o ciążę/ciąża/poronienie

Normy dla FT4: 12-22 (miałam 16,6 pmol/l), dla FT3 3,1-6,8 (miałam 5,61 pmol/l). Hemoglobina po poronieniu 12,2 g/dL (norma 12-16). Hematokryt jak zawsze trochę niski. Poza tym wszystko przed i po w normie. Wszystkie wyniki hormonów mam sprzed ciąży i nie wiem, jak mój organizm reaguje, ale

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!