Wszystko o:

hdl norma

Cholesterol normy

Cholesterol normy

oznacza się dwa rodzaje cholesterolu "dobrego" (HDL) oraz "złego" (LDL). Ich poziom powinien wynosić odpowiednio: HDL ("dobry" cholesterol) - wyższe wartości stanowią lepszy wynik, Norma u mężczyzn 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l), Norma u kobiet 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l), LDL

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Za niski poziom cholesterolu całkowitego? Nie ma się z czego cieszyć. Dosłownie!

Wiadomo, że za niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL i zbyt wysoki "złego" LDL są niekorzystne dla zdrowia ( sprawdź obowiązujące normy). Warto jednak pamiętać, że równie istotna jest ich suma, czyli tzw. cholesterol całkowity. Dopóki nie przekracza norm, najczęściej się nim

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

wyprodukować samodzielnie, głównie w wątrobie. Cholesterol ma dwie frakcje: LDL (powszechnie nazywaną "złym cholesterolem") i HDL (czyli "dobry cholesterol"). Ten pierwszy pochodzi głównie z pożywienia, a w nadmiarze jest naprawdę groźny, gdyż sprzyja miażdżycy, osadzając się w naczyniach

Zespół metaboliczny (MS)

Zespół metaboliczny (MS)

brzuszną (mówimy o niej gdy obwód w pasie u mężczyzny przekracza 94 cm, a u kobiety 80 cm; więcej o chorobie oraz sposobach jej leczenia przeczytasz tutaj) - poziom trójglicerydów przekraczający 150 mg/dl - poziom HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu jest znacznie obniżony, tj. u kobiet nie przekracza 50

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to za mało

transportowany przez krew w formie lipoprotein: o małej gęstości LDL (low density lipoprotein ) i o dużej gęstości HDL (high density lipoprotein). Zły cholesterol w nadmiarze zwiększa lepkość krwi i sprzyja zakrzepom. Te mogą dosłownie zakleić zwężoną tętnicę, a to grozi zawałem czy udarem. Dobry cholesterol

Śledziem w depresję

Śledziem w depresję

dobrego cholesterolu HDL i obniżają poziom złego. Śledzie są również źródłem witamin A, D, E: - w 100g jest 53 μg witaminy A, dzienna norma to 800 μg - w 100g jest ok. 25 μg witaminy D, dorosła osoba potrzebuje jej ok. 5 μg - w 100g jest ok. 1mg witaminy E, dzienne zapotrzebowanie to 10mg

Rusz się dla serca!

Rusz się dla serca!

, dochodzi z czasem do obniżenia się spoczynkowego ciśnienia tętniczego, zarówno skurczowego jak i rozkurczowego. Badania wskazują, że wysiłek fizyczny obniża ciśnienie nie gorzej niż leki. Po dwóch miesiącach regularnych półgodzinnych spacerów ciśnienie wraca do normy u połowy osób, u których jego poziom

Cholesterol

Cholesterol

do białka w każdej cząsteczce. Te o niskiej gęstości (więcej tłuszczu) oznaczono symbolem LDL, te o wysokiej gęstości (więcej białka) oznaczono symbolem HDL. O cholesterolu LDL mówi się popularnie, że jest zły, a o cholesterolu HDL, że jest dobry. Dlaczego? Zadaniem cząsteczek LDL jest dostarczanie

Za wysoki cholesterol - jaka dieta?

Za wysoki cholesterol - jaka dieta?

poziom korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL, odpowiedzialnego chociażby za ochronę naczyń krwionośnych, wzbogać menu o produkty bogatoresztkowe (pieczywo pełnoziarniste, kasze, owoce ze skórką) oraz obfitujące w błonnik. Foniatra, diabetolog, flebolog i inni, czyli ABC specjalności lekarskich

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

być zapychane i niszczone przez związki tłuszczowe. Pełniejszy obraz daje ocena frakcji cholesterolu (HDL i LDL), ale na wszelki wypadek zrób chociaż jedno badanie. Jeśli wynik przekracza 200 mg/dl, to już ostatni dzwonek, żeby się nad sobą zastanowić (nad stylem życia: dietą, aktywnością fizyczną

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Cholesterol - jak to z nim jest?

Jestem osobą dość szczupłą, staram się zdrowo odżywiać, w wolnych chwilach uprawiam sport,jednak zrobiłam sobie ostatnio badania, z których wynika , że mój cholesterol całkowity wynosi 6,44 mmol/l(norma do 5,2) HDL 2,16(norma 1,04-1,55) LDL 3,58(norma do 3,40) oraz trójglicerydy 1,55 (norma 0,4-1,7

Za niski cholesterol

Cholesterol w rozbiciu na frakcje jest za niski. Czy to oznacza jakąś podstępną chorobę?W badaniu poziomu cholesterolu ważne jest, która frakcja znajduje się poniżej dolnej granicy normy. Zazwyczaj wykrywany jest zbyt niski poziom HDL, czyli frakcji cholesterolu mającej korzystny wpływ na organizm

Dysfunkcja trzustki?

100(norma 0-112)i glukoza 101 (norma 60-99), HDL-42(norma pow.40), cholesterol 227, trójglicerydy239(norma-do 150), kreatynina 1,09(0,60-0,90). Czy te objawy wyniki wskazują na dysfunkcję trzustki? Proszę o pomoc. Starsza pani -lat 63.Przedstawione przez Panią objawy oraz wyniki badań laboratoryjnych

Podwyższone androgeny, a ewentualna ciąża

Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań. Mam 28 lat. 25.10.2012 roku przeszłam zabieg wyłyżeczkowania macicy w z powodu ciąży obumarłej (był to 9 tydzień). Wyniki badań z marca 2013: Cholesterol całkowity w surowicy 188 mg/dl Triglicerydy w surowicy 108 mg/dL Cholesterol HDL w surowicy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Wyniki krwi

Może ktoś doradzi coś w sprawie diety :) Wymienię tylko to co nie jest w normie: - Hemoglobina 13,8 (min. 14.0) - PDW 69,5% (max. 65) - Bilirubina calkowita 1,54 (max. 1,2) - A-amylaza 86 (max. 80) - Cholesterol całkowity 210,6 (HDL 48,5 LDL 147,8) (max 190, HDL min 40) - Kwas moczowy 7,7 (max 7,2)

Niskie HDL

Prosze o pomoc w interpretacji. mam hdl na poziomie 36, norma to 40-65. co to oznacza? czy jest to grozne?

cholesterol - ok? czy nie ok?

witam, chciałam zapytać,czy mam się czym martwic? cholesterol całkowity mam 216, ale hdl wyniósł 112, a ldl 91 ( hdl + ldl = 203 , czemu nie 216 ? pomyłka w laboratorium??? ). No i niby cholesterol calkowity podwyższony, ale przecież ldl jest w normie - czyli wszystko ok?

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci...

Z badań które wykonałem ostatnio wygląda to następująco: Bilirubina całkowita: 0,82 (norma: 0,00 - 1,10) Badanie kału w kierunku pasożytów: dwa razy wynik ujemny, czekam na wynik z trzeciego razu... Anty-CCP: wynik: <7,00 (norma: 0,0-17,0) Cholesterol całkowity: wynik: 208,60 (norma: 115

Re: Poziom cholesterolu

Sumą? A od kiedy? Mam pod ręką poprzedni wynik, ale: całkowity 238 HDL 97 (norma >45) LDL 122 (norma <155) trójglicerydy 93 ostatni wynik całkowity 264, HDL bez zmian - 97

Lekko podwyższone wyniki krwi

Zastanawiam się jak to ugryźć i od czego zacząć, bo są takie wyniki krwi: Wymienię tylko to co nie jest w normie: - Hemoglobina 13,8 (min. 14.0) - PDW 69,5% (max. 65) - Bilirubina calkowita 1,54 (max. 1,2) - A-amylaza 86 (max. 80) - Cholesterol całkowity 210,6 (HDL 48,5 LDL 147,8) (max 190, HDL

Moje wyniki TSH, Ft3, Ft4 a Wit D3 prośba :-)

/ml 1,71 3,71 N FT4 FT4 0,84 ng/dl 0,70 1,48 N Witamina D3 metabolit 25(OH) Wynik badania: 15,2 ng/ml Żelazo 25 norma od 50 Wapń całkowity Wapń całkowity 2,41 mmol/l 2,10 2,55 N Magnez Magnez 1,87 mg/dl 1,50 2,60 N Amylaza Amylaza 111 U

Re: Poziom cholesterolu

Ze w normie to wiem,to samo z ldl,hdl i z triglicerydami. Ale chyba spodziewalam sie nizszego wskaznika moze 140... -- 3bit

Cholesterol- jak to jest?

Odebrałam wyniki: cholesterol całkowity 240,5 (120-200), HDL 80,90 (>65), LDL 150 (<100), troglicerydy 47,6 (35-150). No i zgłupiałam, bo cholesterol całkowity zdecydowanie za duży, "zły" cholesterol- LDL też za wysoki, ale już trójglicerydy w normie i HDL - "

BARDZO PROSZĘ O INTERPRETACJE WYNIKÓW

Zmiany bez patologii mikrozwapnień, w elastografii niepodejrzane. Nie stwierdzono zaburzeń przepływu, okoliczne węzły chłonne niepodejrzane. Inne badania: OB 6 Morfologia ok Glukoza 5,56 (3,9-5,5) Cholesterol 5,51 (3-5) HDL, LDL i Trójglicerydy ok Kortyzol 32 (norma do 20) Z czego może wynikać moje

Cholesterol

cholesterol) we krwi są następujące: Norma: < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l), Poziom podwyższony: 200–250 mg/dl (5,1–6,5 mmol/l), Poziom znacznie podwyższony: > 250 mg/dl (>6,5 mmol/l). Normy dla stężenia "dobrego" i "złego" cholesterolu są następujące: HDL ("dobry

MPEG-4

, ponieważ starsze profile nigdy nie będą zmienione. Części MPEG-4Norma MPEG-4 składa się z kilkudziesięciu części: Część ISO/IEC Opis Część 1 ISO/IEC 14496-1 Systemy: Opisuje synchronizację i mieszanie audio i wideo. Część 2 ISO/IEC 14496-2 Wizja: kodek kompresji dla danych wizualnych (wideo, nieruchome

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.