Wszystko o:

hct we krwi

Hematokryt

Hematokryt

Wartość hematokrytu, czyli stosunku objętości skoagulowanych erytrocytów do objętości całej krwi, najczęściej podawana jest w procentach lub ułamkach. Materiał potrzebny do wykonania badania pobiera się z żyły łokciowej, opuszków palców lub, tak jak w przypadku noworodków, z pięty. Oznaczenie

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

jakimi posługuje się dane laboratorium. OB., kreatynina, RDW, czyli co? Klasyczna morfologia podaje przede wszystkim poziom: - WBC - białe krwinki - RBC - czerwone krwinki - Hgb (Hb) - hemoglobina (transportuje tlen) - Hct (hematokryt) - określa objętość serytrocytów do objętości pełnej krwi - MCV

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

za regulację stężenia żelaza we krwi). Gdy brakuje żelaza Kiedy w organizmie zaczyna brakować żelaza, sięga on najpierw do rezerw, zmagazynowanych głównie w wątrobie, a także szpiku i śledzionie. Im dłużej jednak trwa stan niedoboru, tym bardziej widoczne i odczuwalne są jego objawy. Możemy się także

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Często o anemii przypominamy sobie wczesną wiosną, gdy obserwujemy totalny spadek formy. O niedokrwistości mówimy, gdy we krwi stwierdza się niedobór erytrocytów (czerwone krwinki), a także, gdy są one kiepskiej jakości (np. brakuje ich barwnika, hemoglobiny, do krwi zbyt wcześnie uwalniane są

Anemia, czyli słaba krew

nie są one tak charakterystyczne, żeby wzbudzić nasz niepokój. O tym, że mamy niedokrwistość, dowiadujemy się najczęściej z wyników badań - żeby mocno odczuwać jej skutki, poziom hemoglobiny we krwi musiałby nam spaść poniżej 7 g/dl - to prawie o połowę poniżej normy. Na szczęście proste badanie krwi

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

badań, dzięki którym uzyskujemy informacje o komórkach znajdujących się w naszej krwi -ich liczbie i funkcjonowaniu. HCT - hematokryt Informuje nas o tym, jaką objętość krwi stanowią krwinki czerwone, czyli erytrocyty.  Norma Kobiety - 37-47 proc. (0,37-0,47) Za

Hemoglobina we krwi

morfologii tzn. ilość czerwonych krwinek (RBC), średnią objętość krwinki (MCV), hematokryt (HCT). Istnienie wiele powodów niedokrwistości: utrata krwi (krwawienia z przewodu pokarmowego, dróg moczowych czy rodnych), zmniejszone wytwarzanie (niedobór żelaza, kwasu foliowego czy witaminy B12) lub też

Wyniki badań córki - podwyższony hematokryt

Moja córka 13 lat ma ob-2. hgb-14,9, hcp-40, eo%-20,9. Co może być przyczyną tych złych wyników?Z podanych przez Panią wyników badań laboratoryjnych wyłącznie poziom eozynofilów wykracza poza zakres normy (zakładam, że chodziło o HCT - 40, czyli o hematokryt). Podwyższony poziom eozynofilów we krwi

Niski poziom limfocytów u pięciolatki

Witam Zrobiłam mojej 5 letniej córeczce rutynową morfologię krwi. Wyniki:WBC 5,3; RBC 5,18; HGB 13,1; HCT 40,1 (za duze); PLT 271,0; PCT 0,286; MCV 77; MCH 25,2; MCHC 32,6; RDW 15,1; MPV 10,6; PDW 10,6; Limfocyty % 43,6 (za małe); Monocyty % 9,1; Neutrofile % 45,0; EOS% 1,5; BAS% 0,8; LIC% 0,33

Wyniki badań przy porfirii

Właśnie odebrałam wyniki badań krwi, z których wynika ze mam: s-sodio 140 meq/l; s-potasio 5,0 meq/l; s-calcio 9,7 mg/dl; s-fosfato 5,3 mg/dl; s-transferrina 300 mg/dl; s-creatinina 1,63mg/dl; s-urato 6,3 mg/dl; s-transaminasi ast(got) 23; s-transaminasi alt(gpt) 20; concentrazione media hb(mchc

Wyniki morfologii z rozmazem

Mogą Państwo zinterpretować wyniki morfologii z rozmazem? WBC 7,2 (4,0 - 11,0); RBC 5,05 (4,5 - 5,8); HBG 14,53 (13,4 - 16,8); HCT 42,1 (40,0 - 53,0); MCV 83,3 (82,0 - 98,0); MCH 28,77 (27,0 - 33,0); MCHC 34,54 (31,0 - 36,0); RDW 12,3 (10,0 - 16,0); PLT 230 (130 - 450); MPV 9,5 (6,0 - 10,0); PCT

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: wymioty, zatoki, węzły chłonne

Właśnie dlatego pytam tutaj, na forum, ponieważ lekarze u nas są raczej niechętni do diagnostyki... Wczoraj odebrałam też wyniki krwi dziecka. Ma podwyższone neutrofile (8.90 przy normie 1.800-6.900), RBC (5.43 przy 4.00-5.30), HCT (43.66 przy 32.70-42.00), MPV (10.50 przy 6.80-9.70) i obniżone RDW

Re: po badaniach serducha

Zrobiono mi też sporo badań z krwi, oto wyniki: RBC- 4,26 (4,20-5,20) HGB - 128 (120-160) HCT- 35,6 (38-45) MCV- 82,60 (80-95) WBC-5,81(4,50-10,50) RDW-SD- 35,9(37-54)

Prosze o interpretację-wcześniak

Synek jest wcześniakiem z 32tc (1840g/48cm), gdy miał 5 tyg, z powodu anemii miał przetoczną jednostke krwi - wówczas hgb była na poziomie 10,6, RBC - 3.02, HCT-26.1, MCV -86,4, MCH - 35, MCHC-40,6, RDW-11.1, PLT 271, MPV 6.6 Retikulocyty-8 Zaś: Gran. segmentowane 10 % Gran. kwasochłonne 2

Za niski hematokryt

Witam Odebrałam wyniki krwi. Pozytywne jest to, że nie mam cukrzycy ciążowej, ale za to inne wyniki mam takie sobie. Proszę o radę, czy takie wyniki w ciąży są akceptowalne, czy nie. Mój lekarz jest akurat na urlopie. WBC Neut 5,4 norma 2,5-5,0 Neut% 72,8 norma 45-70 Baso% 0,01 norma 0,02-0,10 RBC

Re: prosba o interpretacje. Kiepsko?

morfologia HCT 41.6 zakres ref. 35-47 RBC 5.01 zakres ref 4.10-5.10 HGB 13.9 zakres ref 12.3-15.3 WBC 6.7 zakres ref 4.4-11.3 wskazniki czerwonokrwinkowe MCV 83 (80-86) MCHC 33.4 (33-36) MCH 27,7 (28-33) RDW-SD 32.9 (37-54) plytki krwi PLT 279 (170-394) MPV 11.1 (9-13) PDW 13.7 (9-17) P-LCR 35

Re: Prosze o interpretację wyników i rady.

morfologia HCT 41.6 zakres ref. 35-47 RBC 5.01 zakres ref 4.10-5.10 HGB 13.9 zakres ref 12.3-15.3 WBC 6.7 zakres ref 4.4-11.3 wskazniki czerwonokrwinkowe MCV 83 (80-86) MCHC 33.4 (33-36) MCH 27,7 (28-33) RDW-SD 32.9 (37-54) plytki krwi PLT 279 (170-394) MPV 11.1 (9-13) PDW 13.7 (9-17) P-LCR 35

Bardzo prosze o interpretacje wynikow...

Wbc 6.44 Rbc 4.56 Hgb 124 Hct 0.370 Mcv 80.1 Mch 27.2 Mchc 340 Plt 350 Rdw 14.4 Hdw 28.7 Mpv 7.1 Pct 0.25% Pdw 49.9 Mpc 27.4 Mpm 1.85 Mikrocytosis + Hypochromia 2.3% Rozmaz Granulocyty obojetnochlonne 36% ................. kwasochlonne 9% Limfocyty 48% Monocyty 7% Dziecko zdrowe... W sensie bez

Proszę o interpetację wyników

Synek ma 7 miesięcy i alergię pokarmową WBC 8,46 RBC 4,80 HGB 11,8 HCT 34,3 MCV 71,5 MCH 24,6 PLT 663 RDW-SD 38,8 RDW-CV 15,2 PDW 10,5 MPV 9,7 P-LCR 22,4 PCT 0,65 NEUT 2,37 LYMPH 4,93 MONO 0,59 EO 0,53 BASO 0,04 NEUT 27,9% LYMPH 58,3% MONO 7% EO 6,3% BASO 0,5% GRANULOCYTY PAŁECZKOWATE 2

Interpretacja wyników badań. Proszę o pomoc

Witam mój synek ma 4,5 roku. Cztery tygodnie temu miał anginę a trzy dni temu miał robione badania krwi i moczu, które trochę mnie martwią. wbc 12,8 lym 5,4 mid 0,9 gran 6,5 rbc 5,42 hgb 14,1 hct 41,1 mcv 76,9 mch 26 mchc 33,8 rdw 15,4 ply 481 mpc 7.8 seg 56% lymp 37% mono 6% eosin 1% ASO 300 j

O czym świadczą moje wyniki ?? Pilne !!

Witam. Odebrałam dziś wyniki krwi, proszę o ich interpretację. Z morfologii: HCT (Hematokryt) - 35,2 (37 - 50) NEUT% - 41,9 (45,0 - 75,0) HGB (Hemoglobina) - 12,0 (12,0 - 16,0) Reszta w normie. Ponadto wyniki tarczycy: TSH 2,210 (0,270 - 4,200) FT3 - 5,250 (3,100 - 6,800) - 58,20 % FT4

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

może oddawać moczu), ani u pacjentów poddawanych dializie (technika oczyszczania krwi). Preparatu Dafiro HCT nie należy również stosować u pacjentów z hipokalemią (niskie stężenie potasu), hiponatremią (obniżony poziom sodu we krwi) i hiperkalcemią (wysokie stężenie wapnia we krwi), którzy nie reagują

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

oddawać moczu), ani u pacjentów poddawanych dializie (technika oczyszczania krwi). Preparatu Exforge HCT nie należy również stosować u pacjentów z hipokalemią (niskie stężenie potasu), hiponatremią (obniżony poziom sodu we krwi) i hiperkalcemią (wysokie stężenie wapnia we krwi), którzy nie reagują na

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

ośmiu tygodni preparat Imprida HCT albo jedno z trzech skojarzeń leków zwierające jedynie dwie z substancji czynnych. Główną miarą skuteczności była średnia zmiana ciśnienia krwi. Jakie korzyści ze stosowania preparatu Imprida HCT zaobserwowano w badaniach? Stosowanie preparatu Imprida HCT w najwyższej

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

, którzy wcześniej stosowali tylko aliskiren lub hydrochlorotiazyd, przed rozpoczęciem podawania preparatu Rasilez HCT może być konieczne zastosowanie tych dwóch substancji w osobnych tabletkach i dostosowanie dawek. Po 2-4 tygodniach przyjmowania preparatu Rasilez HCT, u pacjentów, których ciśnienie krwi

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

tych dwóch substancji w osobnych tabletkach i dostosowanie dawek. Po 2-4 tygodniach przyjmowania leku Sprimeo HCT, u pacjentów, których ciśnienie krwi nie jest odpowiednio kontrolowane, można zwiększyć dawkę. U pacjentów z ciśnieniem krwi odpowiednio kontrolowanym za pomocą tych dwóch substancji

Morfologia krwi

spowodowanej niedoborem żelaza.Hematokryt (HCT) – norma: K: 37-47%, M: 42-52% Hematokryt to stosunek objętości krwinek czerwonych do objętości osocza. Wartość HCT zależy od liczby krwinek czerwonych, objętości ertrocytów, objętości krwi krążącej, płci i wieku. Powyżej normy: wartości powyżej normy

Hematokryt

Hematokryt (liczba hematokrytowa, wskaźnik hematokrytowy) ( krew, ??????; gr. krinein - oddzielać) (oznacza się skrótem Ht lub Hct) – stosunek objętości skoagulowanych erytrocytów do objętości całej krwihematokryt w encyklopedii PWNhematokryt w encyklopedii portalwiedzy.onet.pl lub stosunek

Kwas ursolowy

, moduluje także funkcjonowanie układu immunologicznego i krwionośnego, zmniejsza stężenie cholesterolu w surowicy krwi.Li J, Guo WJ & Yang QY, Effects of ursolic acid and oleanolic acid on human colon carcinoma cell line HCT15, World J Gastroenterol, 2002, 8: 493-495..Stanisław Kohlmüncer, Farmakognozja

Skróty używane w naukach biologicznych

.) – tomografia komputerowa (computed axial tomography) cAMP – cykliczny adenozyno-3'5'-monofosforan CAPD (ang.) – ciągła ambulatoryjna dializa otrzewnowa (Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis) CBF – przepływ krwi przez mózgowie CBG – globulina wiążąca kortykosteroidy CBP

Przewlekła obturacyjna choroba płuc

, raptowne urywanie się cieni naczyń. W tomografii komputerowej (TK) może być widoczna rozedma – wykonanie tomografii jest niezbędne przed planowanym leczeniem operacyjnym.W krwi tętniczej może wystąpić niskie ciśnienie parcjalne tlenu (hipoksemia), a ciśnienie parcjalne dwutlenku węgla

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!