Wszystko o:

guzki tarczycy objawy

Paweł Dymkowski, Ada Gułaj

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy to zaburzenie syntezy hormonu tarczycy - tyroksyny. Najbardziej widoczne objawy niedoczynności tarczycy to przyrost masy ciała, ogólne osłabienie organizmu, zmęczenie i senność. Szczególnie ważna jest poprawna diagnoza niedoczynności tarczycy u kobiet w ciąży oraz wczesna diagnoza u dzieci. Coraz częściej diagnozowany jest też szczególny przypadek dysfunkcji tarczycy zwany chorobą Hashimoto. Podstawowe badanie w kierunku niedoczynności tarczycy wymaga oznaczenia hormonu TSH we krwi

Obrzęk Reinkego: zagrożenie rakiem krtani?

Obrzęk Reinkego (łac. oedema Reinke) to schorzenie krtani; opuchlizna, zazwyczaj obustronna, która pojawia się pod nabłonkiem pokrywającym fałdy głosowe (szczelinowata przestrzeń podnabłonkowa, przestrzeń Reinkego). Wymaga leczenia zabiegowego, przede wszystkim ze względu na możliwe powikłania.

Badanie BAC i TSH

Proszę o interpretację wyniku: CRP 0,9 mg/l,<5,0 FT4 17,31 pmol/l 12.0-22,0 TSH 0,011 mlU/0 27-4,20. Mam w prawym płacie gruczołu dwa guzki ściśle do siebie przylegające 33x21x20 mm. Po badaniu BAC zmiany łagodne. Pytanie: czy te guzki trzeba usunąć? Mam wrażenie, że one są coraz większe.

Choroba Plummera

Choroba Plummera

Dołącz do nas na Facebooku! Choroba Plummera występuje u osób, które już miały zmiany chorobowe w obrębie tarczycy . Nieaktywne wole guzowate obecne w tarczycy mogą przez lata nie dawać żadnych objawów, dlatego ogromna część chorych nie zdaje sobie sprawy z ich obecności. Zdarza się jednak, że

Hipercholesterolemia rodzinna: objawy, diagnoza, leczenie

Hipercholesterolemia rodzinna: objawy, diagnoza, leczenie

(m.in. inhibitorów, leków moczopędnych czy glikortykosteroidów). Niejednokrotnie pojawia się wraz z innym schorzeniem: chorą tarczycą, zespołem nerczycowym bądź zaburzeniem pracy wątroby. Hipercholesterolemia rodzinna: objawy Do najbardziej charakterystycznych objawów choroby należy znaczny wzrost

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

Polscy lekarze nie zlecają badań tarczycy

takie objawy, jak przyspieszenie pracy serca, zaburzenia płodności, problemy ze strony układu pokarmowego - zaparcia lub biegunki, zaburzenia metabolizmu, w tym cukrzyca, a także depresja" - powiedział prof. Tomasz Bednarczuk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. W przypadku guzków tarczycy mogą

Wole Hashimoto

Wole Hashimoto

Objawy - powiększenie tarczycy , ucisk na gardło - wyczuwalne drobne guzki w miąższu tarczycy - zmęczenie, osłabienie, suchość skóry i inne objawy niedoczynności tarczycy - rzadkie miesiączki Anatomia człowieka: tarczyca Przyczyny Organizm wytwarza przeciwciała atakujące komórki tarczycy. Prowadzi

Nawracające zapalenie chrząstek

Nawracające zapalenie chrząstek

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Nawracające zapalenie chrząstek najczęściej atakuje osoby w piątej dekadzie życia, a przyczyna jej rozwoju nie jest znana. Zdaniem specjalistów ma ona podłoże immunologiczne i znacznie częściej dotyka kobiety, niż mężczyzn. Nawracające zapalenie chrząstek - objawy

Zdrowie czterdziestolatki: czas o siebie zadbać

Zdrowie czterdziestolatki: czas o siebie zadbać

tarczyca? Dla przykładu: objawy, które tłumaczysz sobie codzienną gonitwą, mogą oznaczać chorobę tarczycy . Ocenia się, że problemy z tym gruczołem dotyczą co 5. Polaka (a w większości Polek). Zarazem lekarze wciąż lekceważą nawet wyraźne objawy choroby i nie zlecają badań. Jeśli jesteś ospała (albo

Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny)

Nadczynność tarczycy (nadprodukcja tyroksyny i trójjodotyroniny)

Nadczynność tarczycy jest schorzeniem przewlekłym i częściej dotyka kobiety. Nieleczone choroby tarczycy mogą powodować dużo poważniejsze problemy ze zdrowiem. Objawy - stałe osłabienie, chudnięcie mimo dobrego apetytu, biegunki - kołatanie serca, zaburzenia rytmu serca, niewydolność krążenia

Powiększone węzły chłonne a guzki tarczycy

USG węzłów - mają charakter odczynowy, a największy z nich ma średnicę 2cm. Poza tym okazało się, że mam kilka guzków na tarczycy (2 największe mają 0,6 i 0,7cm). Miałam robioną ponownie morfologię - w normie, badanie laryngologiczne- również wszystko w porządku, kuracja antybiotykiem- węzły

Dużo objawów - nadczynność tarczycy?

Od kilku lat mam dziwne objawy, które dosłownie wszystkie się zgadzają z nadczynnością tarczycy, od wielu lat leczyłem się u psychologów i psychiatrów myśląc że to jakaś nerwica, ale po 2 latach stwierdzam, że to jest bez sensu jak objawy są dalej te same. Mam dokładnie te objawy: nietolerancja

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprócz objawów ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak śpię mam suchość nosa, że aż piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Proszę o interpretację, czy jest jakieś podejrzenie tarczycy?Wyniki badań hormonalnych

Tarczyca?

Zastanawiam się czy wszystko dobrze z moją tarczycą. Właściwie podejrzenia miałam już 7 lat temu. W szpitalu panie położne zwróciły uwagę m.in . na wysoki puls przy ciśnieniu niskim lub w granicach normy. Byłam wtedy w ciąży. Zrobiłam badania krwi jakieś 6 lat temu i nie wykazały nieprawidłowości

Nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności

Czy może wystąpić nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności?Zadane pytanie nie jest dla mnie w pełni zrozumiałe. Może się tak zdarzyć, że w przypadku rozpoznania nadczynności tarczycy pojedyncze objawy mogą być charakterystyczne dla niedoczynności.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Czy to może być tarczyca?

muktprega1 napisała: > TSH masz dobre > Hormony tarczycy - nie tragicznie, ale oba za nisko > Ft3 mniejsze od Ft4 - może świadczyć o anemii? Podobne objawy do niedoczynnośc > i tarczycy, osobiście gdybym była na Twoim miejscu jednak zrobiłabym USG tarczy > cy - ono wiele

Re: Jak polepszyć sobie samopoczucie? Szybko ;)

Polepszę Ci od razu - guz na tarczycy przy za wysokim TSH to niemal na pewno nie rak, tylko guzek czynnościowy. Ogólnie 95% tego typu zmian na tarczycy, to guzki łagodne, wytwarzane przez tarczycę w niedoczynności, a prawie wszystkie zmiany niebezpieczne są wytwarzane przez tarczycę w eutyreozie

Re: Hashimoto, duże skoki tsh

mialam dosc niskie FT4, duzo niższe niz FT3, wiec duzy rozjazd. Okazalo sie także ( po histopatologii tarczycy, ze w prawym placie byl guzek. Lekarz powiedzial, ze to wlasnie ten guzek mogl powodowac t a ak duze skoki TSH). Guzek byl niewidoczny w USG. Jak twoje USG? Czy przyjmujesz jakies inne leki

Re: In vitro/transfer zarodków w 2015 cz.6

dziubeczek to nic strasznego! wie? mi. Chyba tylko 2% guzkow tarczycy jest zlosliwych i mialabys wtedy objawy, iedoczynnosc albo nadczynnosc (czesciej przy zlosliwych jest niedoczynnosc) wiec nie ma sie co martwic. wiesz ile moihckolezanek ma guzki tarczycy? To u kobnbiet bardzo czeste shcorzeniie

Re: TSH podwyższone, FT4 i FT3 w normie

Zbadaj D3, ferrytynę i B12 - może Twoje objawy to kwestia niedoborów? Hormony tarczycy masz na całkiem niezłym poziomie, może ft4 mogłoby być wyższe, TSH ma to do siebie, że skacze podczas dnia, choroby, na skutek leków itp. Masz bardzo małą tarczycę - to sygnał ostrzegawczy, o hashi świadczy

Podostre zapalenia tarczycy i guzki-proszę o pomoc

Witam. 2 grudnia zaczęły się u mnie objawy sugerujące podostre zapalenie tarczycy wraz z gorączką. Jedynie ból szyi nie był książkowy czyli duży. Do dnia dzisiejszego walczę z tymi objawami-prawie 4 tygodnie. 3 grudnia zrobiłam badania, w których wyszło: TSH-0,08, FT4-25.611, FT3-4.82 oraz wapń

Re: Lajt, jak się nazywa taka choroba tarczycy?

Możesz mieć objawy nadczynności i inne choróbsko, zupełnie niezwiązane z tarczycą. Ja poszłam do endo z silnym przekonaniem, że tarczyca. W końcu ZAWSZE miałam nadczynność potwierdzoną badaniami i usg. I co? I tarczyca w normie (może nie do końca, bo jednak guzek jest, za to wszelkie inne badania

Re: Co sądzicie o mojej tarczycy? Prośba w ocenie

pewnie od tego stanu zapalnego. Lekarz od biopsji, że r > aczej nie od tego. to są typowe objawy zapalenia tarczycy w stanie aktywności. Pisałaś, że czytasz "Jak zyć z Hashimoto?" więc już wiesz.....

Re: Stojąc na rozdrożu....

i niemiły. Warto zrobić fT3, fT4, do tego ferrytynę, bo MCV jest poniżej normy plus objawy. Do kompletu warto zbadać witaminę B12 i witaminę D3. Nawet gdybyś miała wycinaną tarczycę, warto wiedzieć, co w tych badaniach u Ciebie słychać. Poszukaj taniego laboratorium. Zwykle im większe tym tańsze

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!