Wszystko o:

guz tarczycy operacja

Rak rdzeniasty tarczycy

Rak rdzeniasty tarczycy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Rak rdzeniasty to jeden z kilku typów nowotworów rozwijających się w obrębie tarczycy. W większości przypadków jego wystąpienie łączone jest z zespołem wielogruczolakowatości wewnątrzwydzielniczej oraz z gruczolakiem przytarczyc, guzem chromochłonnym i mnogimi

Przyzwojak

Przyzwojak

, nerwu błędnego. Sporadycznie zmiany lokalizowane są w oczodołach, jamie ustnej, jamie nosowej, tarczycy, przytarczycach, nosogardle czy krtani . Drugi typ guza, czyli przyzwojak chromochłonny tworzy się wokół ciałek układu współczulnego. Ciągną się one przez cały pień współczulny, czyli zwoje nerwowe

Gruczolak przysadki mózgowej

Gruczolak przysadki mózgowej

Dołącz do nas na Facebooku! Gruczolak to niezłośliwy guz tkanki gruczołowej. Rozpoznanie typu gruczolaka zależne jest od hormonu, który wydziela zajęty chorobą gruczoł. Dodatkowym kryterium jest rozmiar i wielkość guza. Co to jest gruczolak przysadki mózgowej? Gruczolak przysadki mózgowej jest

Akromegalia - choroba gigantów

Akromegalia - choroba gigantów

trwa krótko, a guz jest mały, to wyspecjalizowany neurochirurg potrafi usunąć go doszczętnie, przywracając tym samym właściwe stężenie hormonu wzrostu i powrót pacjenta do zdrowia. Jeżeli akromegalię rozpoznajemy późno - guz jest duży i uciska sąsiednie struktury mózgu, to doszczętna operacja nowotworu

Tarczyca nami rządzi

Tarczyca nami rządzi

niedoczynność tarczycy, musi liczyć się z tym, że to choroba na całe życie, zazwyczaj leczona hormonem tyroksyną. Gdy przyczyną problemów jest guz, po operacji możliwy jest całkowity powrót do zdrowia. Bywa jednak, że zoperowany narząd nie daje sobie rady i wymaga farmakologicznego wsparcia. Leczona nadczynność

Duszność? Przyczyną może być porażenie fałdów głosowych

Duszność? Przyczyną może być porażenie fałdów głosowych

, rozpuszczalniki organiczne, leki), procesów zwyrodnieniowych (cukrzyca), uciskowych (guzy węzłów chłonnych szyi, guzy nosogardła, guzy śródpiersia, przełyku), zmian urazowych (rana szyi, złamanie podstawy czaszki), urazów jatrogennych (operacje tarczycy, kręgosłupa w odcinku szyjnym, dużych naczyń, przełyku, po

6 dolegliwości i problemów ze zdrowiem, o których wstydzimy się mówić nawet lekarzowi

6 dolegliwości i problemów ze zdrowiem, o których wstydzimy się mówić nawet lekarzowi

węzłów chłonnych, nie można wykluczyć białaczki, chłoniaka czy ziarnicy. Czytaj: powiększone węzły chłonne - co robić? Otyłość, nerwica, nadczynność tarczycy - to kolejne problemy ze zdrowiem, którym towarzyszy nadprodukcja potu. Nie chcemy cię straszyć, jednak pamiętaj, że banalny objaw bywa sygnałem

Markery nowotworowe

Markery nowotworowe

wiarygodny wskaźnik w prognozie i ocenie odpowiedzi terapeutycznej na drobnokomórkowego raka płuca. To ważny marker nerwiaka płodowego i ogólnie guzów układu neuro-endokrynnego. Tyreoglobulina (Tg) To ważny wskaźnik nowotworów tarczycy. U pacjentów po usunięciu tego gruczołu duże stężenie tyreoglobuliny

Rak karmiony niewiedzą. Polska rzeczywistość to wciąż chińskie ziółka, sok z buraka i skrajne, prowadzące do śmierci, niedożywienie

Rak karmiony niewiedzą. Polska rzeczywistość to wciąż chińskie ziółka, sok z buraka i skrajne, prowadzące do śmierci, niedożywienie

tacy, którzy korzystali z medycyny konwencjonalnej. Nawet, jeśli przerwali cykl leczenia, przyjęte leki czy napromienianie, przebyta operacja zrobiły już swoje. Często też cudowne ozdrowienie to po prostu remisja choroby, a później niestety jej nawrót, o którym nikt już nie wspomina. Wreszcie nie każdy

W poszukiwaniu lekarstwa na raka

W poszukiwaniu lekarstwa na raka

leczenia nowotworów: skalpel chirurga, naświetlanie i zażywanie lekarstw. Jeśli rak jest, jak mówią lekarze, "operacyjny" (a więc np. nie zdążył się rozsiać po organizmie), pozbycie się go tą drogą jest wciąż najwłaściwszym sposobem postępowania. Operacja wycelowana jest bowiem przede wszystkim w

Nerwowość po operacji i wycięciu całej tarczycy

Mam do pytanie odnośnie objawów po usunięciu całej tarczycy Gravesa-bBsedowa. Otóż mam takie same objawy jak przed operacją, a od operacji minął już rok. Teraz nadal mam stany lękowe, trzęsą mi się ręce, boli żołądek, denerwuje się bez byle powodu, wpadam w szał, mam ochotę czymś rzucać a tak

Nerwowosc po operacji i wycieciu calej tarczycy

Dzien dobry,mam do panstwa pytanie odnosnie objawow po usunieciu calej tarczycy gravesa basedowa,otoz mam takie same objawy jak przed operacja,a po operacji minal juz 1rok,teraz nadal mam stany lekowe,trzesa mi sie rece,boli zoladek,denerwuje sie bez byle powodu,wpadam w szal,mam ochote czyms

Bóle kręgosłupa po operacji guza rdzenia szyjnego

Mam porażenie czterokończynowe, siedzę na wózku i mam straszne bóle kręgosłupa lędźwiowego oraz odczuwam ból kręgosłupa po jedzeniu. Jestem po radioterapii tego guza jeszcze przed operacją i teraz mam problemy z gardłem. Bardzo się meczę chciałbym żeby mi ktoś poradził, co mam robić? Jeżeli jest

Usunięcie lewego płata tarczycy - to ostateczność?

Witam, mam skierowanie na zabieg usunięcia tarczycy. Lekarz powiedział, że guz się nie zmniejszy, a raczej będzie rosnąć, a ponieważ jestem z rocznika 1978 operacja i tak mnie nie ominie, a im większy guz tym cięższa operacja. Obecnie ma on 4,2 x ok. 2cm. Z operacją zwlekam już ok. 1,5 roku

Badanie płata tarczycy

Wynik histopatologiczny wyciętego jednego płata tarczycy- rak brodawkowaty, 10mm. Jakich opcji leczenia mogę się spodziewać? Czy w takich sytuacjach konieczna jest druga operacja, czy są inne skuteczne metody? Czy można zastosować jodowanie promieniotwórcze, bez powtórnej operacji?Możliwości

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

operacja guza tarczycy w warszawie

HEJ:) Proszę o pomoc. Mam guza tarczycy na lewym płacie, z biopsji wynika że nie złośliwy (...niejednorodny guzek hypoechogeniczny z przestrzeniami plynowymi o wym 16x14x20 mm...). Pani endokrynolog zleciła kolejne usg i bipsję, jednak wskazała na konieczność operacji. Proszę o pomoc, gdzie

guz 4 cm

Witajcie. Mam ustalony termin operacji usunięcia tarczycy za 2 tygodnie. O guzie dowiedzialam się 3 miesiące temu , przez przypadek nie odczuwam żadnych dolegliwości i mimo ze ma 4 cm nie widzę go. Wykonano biopsję. Wykazało guzek koloidowy. Wykonalam TSH FT 3 FT 4. Badania wyszły dobrze. Mimo

Re: Tarczyca- pomocy

: tarczyca się zmniejszyła do 13,11ml. Cały czas echogeniczność w normie. Wszystkie guzy hypoechogeniczne są podobne wielkością do wyniku zeszłorocznego. Jedyna zmiana dotyczy ich policyklicznych zarysów. (?) Nie do końca wiem co to oznacza?

Re: Tarczyca- pomocy

Jestem już po konsultacji. Co do operacji to "mam sama podjąć decyzję" :D Endo stwierdziła, że tarczyca wygląda podobnie jak w poprzednim badaniu i sama muszę podjąć decyzję co chcę z nią zrobić. Powiedziała, że guzów jest dużo, ale w badaniu palpacyjnym jest ona niejednorodna i miękka. Kontroluję

Re: Tarczyca- pomocy

Co to jest pełny panel tarczycowy? Od dłuższego czasu czuję się dobrze, hormony w ostatnim badaniu wyglądały tak: TSH 1.18 (0,27-4.20) FT4 55.40% FT3 77.54% Tarczyca nie jest pomniejszona, obecnie ma 13,11ml. Z tym, że jest na niej wiele guzów. 2 są duże ok 2cm. Początkowe guzki rosły, a od 2

Mężczyźni i tarczyca

Dzień dobry, w większości osób na forum to kobiety  , wiec mam prośbę do mężczyzn łączmy się . Tak na poważnie, jestem po usunięciu jednego płata tarczycy w 2010 r. ( guz-wole objęte ) od tego czasu biorę euthyrox 75 tsh mam na poziomie 1,8-2, co roku robię USG, samopoczuciem mam d

Re: "u nas w Uk", "bo my to w Niemczech inaczej m

A ja mam bardzo dobre doświadczenia ze służbą zdrowia w UK, zajęto się mną bez porównania lepiej niż w Polsce. I mój lekarz ogólny, i specjaliści. Miałam póki co trzy operacje, dwie z powodu guza rakowego na tarczycy, jednato woreczek żółciowy, do tego dochodzi stała opieka ze względu na problemy

Wyniki badan 8-latka

sama jestem po operacji tarczycy (duży guz i 2 małe, zimne, przed operacją miałam tsh w granicach 2,5) wiem że normy to nie wszystko, że dla dzieci inne, ale jakie? bardzo bym prosiła o rady zanim dostanę się do endokrynologa wyniki: tsh w styczniu 5,09, dziś 5,20, norma na dzisiejszym badaniu 0

Re: od czego zacząć-całkiem zielona

Cześć mojafasolinka , w końcu post trafiony w mój problem, tzn. nie leczyłam sie na tarczycę tylko został wykryty guz, niby wyniki dobre( ale co można stwierdzić po jednorazowych wynikach), ale moje samopoczucie jest dobre , nic mi nie dolega, czekam na wynik biopsji, ty masz skierowanie na

Operacja a miesiączka

Za m-c mam sie zgłosić na oddział chirurgii do szpitala na operację usunięcia guza tarczycy i teraz dopiero policzyłam ze wypada mi miesiączka na 13 01 akurat w dzień zgłoszenia na odział możecie mi powiedzieć czy przesuną mi termin operacji ze wzgkedu na miesiaczkę czy tez mnie potną pytam taz