Wszystko o:

gluten gdzie występuje

Paulina Zduniak

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Choć gluten (czyli mieszanina białek roślinnych) występuje w naszej diecie od niepamiętnych czasów, nie wszystkim służy. Bezglutenowe zboża i kasze też są smaczne i zdrowe. Warto, by jedli je nie tylko ci, którzy glutenu muszą unikać bezwzględnie.

Choroba Duhringa (Choroba Dühringa)

Choroba Duhringa, nazywana także opryszczkowym zapaleniem skóry to schorzenie jelitowo-skórne występujące u osób z nietolerancją glutenu. Choroba nosi miano skórnej postaci celiakii.

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Pieczywo pełnoziarniste, mąka z pełnego przemiału - niby znamy już przepis na zdrowie. Zarazem od czasu obalenia tradycyjnej piramidy żywienia zboża przestały być bezwzględną podstawą naszej diety, a specjaliści podkreślają, że i przy ich wyborze należy kierować się zasadą różnorodności. Owies, jęczmień, pszenica, żyto, orkisz - które z tych źródeł węglowodanów jest najlepsze? Na które lepiej uważać? Czego brakuje w naszym menu?

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej 2015

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej 2015

następujących obszarów: GLUTEN & FREE FROM: żywność i napoje bez glutenu, bez laktozy i innych alergenów SKIN CARE: dermokosmetyki, kosmetyki pielęgnacyjne, odzież specjalistyczna HOME, HEALTH CARE&MED: sprzęt AGD i medyczny, środki czystości, pościel, środki na roztocza, placówki medyczne, ośrodki wypoczynkowe

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

różnych zbóż i roślin.Często dodawanymi substancjami są białka mleka krowiego i soi oraz gluten. Składniki te stanowią częste alergeny, dlatego osoby chorujące na alergię powinny szczególnie zwracać uwagę na czytanie etykiet konkretnych produktów i wybór możliwie najlepszych jakościowo wędlin. Spożycie

Jaka dieta, taka twarz. Wygląd twojej twarzy zdradzi, czego jesz za dużo

Jaka dieta, taka twarz. Wygląd twojej twarzy zdradzi, czego jesz za dużo

, Youthful Skin” wyróżnia typy twarzy charakterystyczne dla efektów wywołanych przez cukier, nabiał, alkohol czy gluten. U osób wrażliwych na nie ich nadmiarowe spożycie produkty te naznaczają skórę twarzy w specyficzny dla siebie sposób: krostkami, obrzękiem, zmianą kolorytu skóry, przedwczesnymi

Nowy sposób na odchudzanie. Odstaw gluten!

przez godzinę, kiedy jest w środku suche, polać lukrem zrobionym ze zmiksowanego ze słodziku ze stewii serka kremowego i soku z cytryny. ---------- Gluten - jego zalety i wady Występuje w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Jest mieszaniną białek roślinnych gluteniny i gliadyny, które tworzą w

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

- Amarantus występuje w różnych formach. Oprócz surowego ziarna, które gotuje się jak kaszę, mamy amarantus ekspandowany, czyli tzw. popping, przypominający trochę prażoną kukurydzę. W postaci świeżej są też listki. Mają niesamowitą, tłustą konsystencję, świetnie nadają się do sałatek i do duszenia

Celiakia to nie wyrok

Celiakia to nie wyrok

diagnoza. W przypadku osoby z celiakią wszystkie te objawy spowodowane są obecnością glutenu w diecie. U chorych na celiakię gluten zaburza proces trawienia, wchłaniany przez jelita niszczy jego ściany. Ta mieszanka białek roślinnych występuje w ogromnej większości produktów, przede wszystkim w tych

Gluten? Nie, dziękuję

Gluten? Nie, dziękuję

pojawić wybroczyny na skórze. Zanim lekarze zdiagnozowali, że jestem chora na celiakię, zdarzyło mi się to chyba kilkadziesiąt razy. Choroba wyszła na jaw, dopiero gdy miałam 32 lata. Genetyczne piętno Celiakia, nazywana także chorobą trzewną, polega na nietolerancji glutenu - białka zawartego w ziarnach

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

przeciwbólowe lub preparaty witaminowe również mogą zawierać gluten, jednak producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Zalecam dokładnie analizować etykiet produktów spożywczych. Szczególnie w celu sprawdzenia występowania w nich glutenu. Pozdrawiam, Dietetyk

Celiakia, a nietolerancja pokarmowa

, niedokrwistość. Raczej nie ma konieczności wykonania badań w kierunku celiakii, ponieważ w mleku oraz jajkach nie występuje gluten. Jednak o takich badaniach decyzję powinien podjąć lekarz znając dokładnie objawy, które występują u Pani syna.

Alergia pokarmowa u niemowlaka

, brokułów). Pomimo mojej diety dziecko ma w co drugim stolcu śluz i są one choć nie tak rozwolnione jak po Bebilon Comfort, ale jednak dość luźne. Oprócz tego mała cierpi na dość silny refluks. Zastanawiam się, czy może nie jest to nietolerancja glutenu bo w Nutramigenie jest gluten i ja też jem produkty go

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Rozszerzanie diety, czy robię cos nie tak?

Należy być świadomym wyników badań i oczywiście korygowanie podejścia zgodnie z nimi jest wskazane, ale zdrowy rozsądek i dopasowanie do dziecka jest podstawą. Świetnie to widać choćby na przykładzie osławionej korelacji podawania glutenu do występowania celiakii - jak rozszerzałam dietę starszej

Re: smarujecie pieczywo?

kazde "zdychanie" glutenem? Pech w tym, że często zdycham, ale dolegliwości po glutenie są u mnie wyjątkowo charakterystyczne. I umiem odróżnić je od innych. Poza tym po wpadce glutenowej zawsze występował u mnie ten sam zespół konkretnych objawów (bólowych, ale nie tylko, akurat ja nigdy nie miałam

Re: Ortoreksja - wygląda niewinnie...

jednak zupełnie co innego. Niezbędny to jest, owszem, do puszystego, fajnego ciasta, szczególnie drożdżowego. Ale akurat sam GLUTEN nie jest organizmowi niezbędny. Wartościowe mogą być inne rzeczy, które występują w glutenowych zbożach, ewentualnie. Ale nie sam gluten jako taki. Dlatego się zdziwiłam. A

Re: alergia/nietolerancja a bóle brzuszka i moja

Dziwie sie, ze sie zastanawiasz nad trzymaniem diety. Dobrze kombinujesz, niestety w praktyce nie jest łatwo ustalić co szkodzi, zwłaszcza jak jest tego dużo. Produkty zbożowe masz na swojej liście, jeśli występuje alergia na gluten to wszystkie zboża tez są podejrzane (u mojego dziecko jest

Re: jak postępować z osobą w manii

Awitaminozy występują w dzisiejszych czasach bardzo często, ze względu na dietę bogatą w cukier , gluten, nabiał/ blokują wchłanianie witamin i minerałów/ i złą żywność która jest uboga w witaminy i minerały. Nadmierne spożywanie środków psychoaktywnych / alkohol, narkotyki, leki/, powoduje że

Re: Kolonoskopia i gastroskopia razem pod narkozą

Przy hashimoto jest tendencja do powstawania złogów i kamieni, hashimotki często bardzo szybko pozbywają się pęcherzyków żółciowych. Jelito draźliwe lub podobne objawy u nas też występują często, zacznij od odstawienia glutenu (zwłaszcza pszenicy) i laktozy i popatrz, czy jest poprawa. Wiem, wiem

Re: potrzbuję rady doświadczonych chorobami tarcz

linii nowotwory występowały. A wyniki zrobiłam 4 dni temu: TSH ? 3,430 ( zakres 0,270 ? 4,200) FT4 ? 15,64 ( zakres 12,00 ? 22,00) FT3 ? 6,13 ( zakres 3,1 ? 6,8 ) Anty-TPO ? 26,93 ( zakres 0 ? 34 ) Anty-Tg ? 248,40 ( zakres 0 ? 115 ) %NEU 71,1 ( zakres 45- 70 ) Czy te wyniki powinny mnie niepokoić? czy

Re: Deser bezlaktozowo-bezglutenowy

, co powyżej. Albo są przesypywane mąką, żeby się nie sklejały, albo są przetwarzane w zakładach, gdzie występuje także gluten (i laktoza). Ale jeśli koleżanka nie ma celiakii, tylko unika glutenu dla zdrowia - nie powinno być takiego problemu. -- Nic na świecie nie zostało sprawiedliwiej rozdzielone

Re: W jaki sposob podawac dania? Pytac o preferen

jajkami, orzechami, czosnkiem, owocami morza - wiadomo - nie występują wszędzie. Ale nieraz miałam sytuację, że gospodarz się nastarał, narobił, naprzygotowywał - a przez jeden składnik, którego nawet by nie podejrzewał o gluten (albo np. przez deskę do krojenia) - danie się nie nadawało :(. Obu stronom

Re: dlaczego niektórzy po dojsciu do eutrozy wrac

wg mnie insulinooporność, PCO (i inne zaburzenia miesiączkowania), nietolerancje pokarmowe, prowadzące do zaburzeń wchłaniania (a tym samym do niedoborów innych składników - anemia, itd.), szczególnie gluten i laktoza często występują łącznie, mam wrażenie że jako zespół pewnych objawów. Tak jak

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!