Wszystko o:

gluten gdzie występuje

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Warto pamiętać, że gluten ze swojego menu muszą wyeliminować przede wszystkim ludzie chorzy. Dieta bezglutenowa musi być przestrzegana bezwzględnie przez osoby dotknięte trwałą nietolerancją glutenu, czyli celiakią ( więcej na temat celiakii ). Bywa jednak pomocna

Choroba Duhringa (Choroba Dühringa)

Choroba Duhringa (Choroba Dühringa)

Dołącz do nas na Facebooku! Na skutek nietolerancji przez organizm glutenu w okolicach brodawek skórnych odkładają się charakterystyczne złogi immunoglobulin typu A (IgA) . Gdy zaczynają się przemieszczać w miejscu ich występowania pojawiają się mikroropnie. Choroba najczęściej atakuje między

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

- Amarantus występuje w różnych formach. Oprócz surowego ziarna, które gotuje się jak kaszę, mamy amarantus ekspandowany, czyli tzw. popping, przypominający trochę prażoną kukurydzę. W postaci świeżej są też listki. Mają niesamowitą, tłustą konsystencję, świetnie nadają się do sałatek i do duszenia

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Ponieważ gluten to pożywne białko roślinne, szkodliwe jedynie dla osób, które są na niego uczulone lub nie tolerują go z różnych przyczyn, poniżej przegląd zbóż glutenowych. O bezglutenowych napiszemy w kolejnym odcinku. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Pszenica dobra pełna? Jest niekwestionowaną

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

, jak to wyliczyć, gdzie szukać, etc. ). Wraz z postępem w diagnozowaniu alergii pokarmowych, ale także badań nad zaburzeniami zachowania i schorzeń ze spektrum autyzmu (np. zespół Aspergera), ataki na gluten się nasiliły. Pojawiły się głosy, że takie białko nie tylko zaostrza przebieg wielu chorób, ale

Celiakia to nie wyrok

Celiakia to nie wyrok

diagnoza. W przypadku osoby z celiakią wszystkie te objawy spowodowane są obecnością glutenu w diecie. U chorych na celiakię gluten zaburza proces trawienia, wchłaniany przez jelita niszczy jego ściany. Ta mieszanka białek roślinnych występuje w ogromnej większości produktów, przede wszystkim w tych

Gluten? Nie, dziękuję

Gluten? Nie, dziękuję

pojawić wybroczyny na skórze. Zanim lekarze zdiagnozowali, że jestem chora na celiakię, zdarzyło mi się to chyba kilkadziesiąt razy. Choroba wyszła na jaw, dopiero gdy miałam 32 lata. Genetyczne piętno Celiakia, nazywana także chorobą trzewną, polega na nietolerancji glutenu - białka zawartego w ziarnach

Quinoa - "złoto Inków" na wzmocnienie organizmu

Quinoa - "złoto Inków" na wzmocnienie organizmu

występują w trzech kolorach - białym, czerwonym i czarnym, przy czym pierwszy rodzaj jest najdelikatniejszy w smaku. Nadają się do spożycia po ugotowaniu - można zrobić z nich potrawkę, podobnie jak z ryżu lub dodać do zupy. Ze względu na orzechowy smak są również wyśmienite na słodko, np. z dodatkiem

Zespół jelita wrażliwego

Zespół jelita wrażliwego

Artykuł jest częścią publikacji pochodzącej z nowej serii Biblioteki Gazety Wyborczej pt.: Wielka Encyklopedia Medyczna, którą nabyć można w Kulturalnym Sklepie lub w każdą środę w kiosku Zespół wrażliwego jelita jest bardzo rozpowszechniony: szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych występuje u 15

Dieta zgodna z grupą krwi nie działa!

Dieta zgodna z grupą krwi nie działa!

dużo białka, najlepiej zwierzęcego, a wyeliminować z diety gluten, którego źródłem jest pszenica; dla osób z grupą krwi "A" najkorzystniejsza jest dieta wegetariańska; a dla osób z grupą "B" - korzystne są produkty mleczne; z kolei osobom z grupą krwi "AB" generalnie

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

przeciwbólowe lub preparaty witaminowe również mogą zawierać gluten, jednak producenci leków nie mają obowiązku umieszczania informacji na temat zawartości glutenu. Zalecam dokładnie analizować etykiet produktów spożywczych. Szczególnie w celu sprawdzenia występowania w nich glutenu. Pozdrawiam, Dietetyk

Celiakia, a nietolerancja pokarmowa

, niedokrwistość. Raczej nie ma konieczności wykonania badań w kierunku celiakii, ponieważ w mleku oraz jajkach nie występuje gluten. Jednak o takich badaniach decyzję powinien podjąć lekarz znając dokładnie objawy, które występują u Pani syna.

Alergia pokarmowa u niemowlaka

, brokułów). Pomimo mojej diety dziecko ma w co drugim stolcu śluz i są one choć nie tak rozwolnione jak po Bebilon Comfort, ale jednak dość luźne. Oprócz tego mała cierpi na dość silny refluks. Zastanawiam się, czy może nie jest to nietolerancja glutenu bo w Nutramigenie jest gluten i ja też jem produkty go

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Co wy z tym glutenem?

. Gluten odpowiada za występowanie stanów zapalnych w jelitach oraz centralnym układzie nerwowym. Lektyny sprawiają, że jelita stają się bardziej przepuszczalne dla obcych białek, które wywołują schorzenia związane z zapaleniem bądź reakcją autoimmunologiczną (np. reumatoidalne zapalenie stawów i toczeń

Re: wiem, czego nie mam, nie wiem co mam

no i rzecz jasna gluten naturalnie występuje w zbożach, ale ludzkośc dodaje go praktycznie do wszystkiego, w szczególności wędlin (ładnie chłonie wodę, a więc zwiększa wagę), ale nawet przypraw, czy jogurtów, płatki niby kukurydziane, a tu - niespodzianka: syrop glukozowo-fruktozowy z glutenem

Re: Czy GMO jest złe?

nietolerancja glutenu u ludzi pojawiła się w ostatnich 20 latach? > Już dziś w naszych pokarmach masę szkodliwej chemii i wpływa ona bardzo niekorz > ystnie na nasze zdrowie. Co rozumiesz przez chemię? Jakie związki chemiczne niewystępujące normalnie w przyrodzie występują w GMO? -- 3 logicians walk

Re: Nie nadaję się na matkę

Nie wiem, czy ta "odstawka" pomoże, ale fakt. Gluten, a zwłaszcza pszeniczny jest bardzo bardzo niedobry. Tylko uwaga występuje on nie tylko w każdym kupnym (również razowym żytnim) pieczywie ale też nawet w parówkach. To bardzo tani, często wykorzystywany polepszacz smaku... -- Sprzątam

Re: Czy to na pewno nerwica?

A jak z układem pokarmowym ? to może być grzybica wewnętrzna lub nadwrażliwość na gluten. Bóle kończyn są typowe dla glutenu, objawy psychiczne też występują, choć są akurat znacznie bardziej charakterystyczne dla grzybicy. Odstaw cukier i produkty zbożowe na jakiś czas (2-3 tygodnie) i zobacz czy

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

pl.wikipedia.org/wiki/Gluten Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Niektórzy autorzy twierdzą, że gluten jako taki w ziarnie nie występuje, a tworzy się dopiero po dodaniu do mąki wody i wyrobieniu ciasta

Re: uwaga mamuśki/wątek lajtowy.

Ale po czym są te wzdęcia? Bo laktoza występuje tylko w mleku. W produktach przetworzonych (jogurty, śmietany, sery) już nie. Przy nietolerancji laktozy stolce wyglądają jak biegunka, ferment. Może nietolerancja glutenu? Gluten znajduje się wręcz wszędzie - chleby, mąki etc. Gluten przytyka jelita

Re: do mam dzieci z nietolerancja glutenu

, zahamowanie wzrostu. Zmiany skórne na ogół nie występują, ale mogą. Zmiany skórne mogą zaś być przy uczuleniu na gluten - można to sprawdzić testem skórnym dla glutenu, albo testem z krwi na przeciwciała IgE dla glutenu, albo dokładniej testem transformacji blastycznej dla glutenu. Można też mieć i celiakię

Re: zmniejszyć dawkę? prosze o interpret. wyników

brakach czy np. bierze w tym udział nietolerancja glutenu i laktozy. Selen i cynk - to mikroelementy, których braki często występują w niedoczynności. Cynk jest odpowiedzialny za stan n/skóry i za stany depresyjne.

Re: Nowa-prośba o interpretację wyników

w chorobach przewlekłych, a takim jest hashimoto bardzo często występuje niedokrwistość. Twoja jest dość duża. Przy wprowadzanej dawce 25 mikrogr. tyroksyny z reguły poziom FT4 bardzo niewiele się podnosi; u Ciebie jest na granicy normy. Mam nadzieję, że już zażywasz co najmniej 37,5 mikrogr. Czy

Celiakia

Celiakia (choroba trzewna, glutenozależna choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten) – choroba uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten i związane z nim prolaminy, występująca u osób genetycznie predysponowanych. Charakteryzuje się obecnością

Miłka abisyńska

do prowadzenia nomadycznego trybu życia (rolnik jedną garścią nasion może obsiać całkiem duże pole). Kulinaria. Zawiera duże ilości błonnika, waliny i wapnia. Ponadto nie występuje w niej gluten co czyni ją odpowiednią dla osób go nie tolerujących. Z miłki wyrabia się mąkę a także używa się jej do przyrządzania

Alergeny pokarmowe

zbliżoną do alergenów pyłków. U czterech na dziesięć osób, u których występuje alergia na owoce, występuje również uczulenie na pyłki. Pacjenci uczuleni na przykład na pyłek ambrozji mają objawy uczuleniowe po spożyciu świeżych melonów i bananów. Osoby z alergią na pyłki traw wykazują symptomy reakcji

Pasztetowa

, skórki wieprzowe, wątroba wieprzowa lub drobiowa (rzadziej cielęca), mom wieprzowe, mom drobiowe, głowizna, kasza manna (zawiera gluten), sól, susz cebulowy, błonnik pszenny, białko sojowe, sacharoza, glukoza, białka mleka, emulgatory (E471, E472c), stabilizatory, przeciwutleniacze (np. E316

Biegunka tłuszczowa

wydzielania enzymów trzustkowych biorących udział w trawieniu tłuszczów (lipaza, fosfolipaza A2, esteraza cholesterolowa) jest przewlekłe zapalenie trzustki. Ponadto upośledzenie wydzielania enzymów może być związane z rakiem trzustki, mukowiscydozą, występuje też u chorych po pankreatektomii

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.