Wszystko o:

gluten a zdrowie

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Ponieważ gluten to pożywne białko roślinne, szkodliwe jedynie dla osób, które są na niego uczulone lub nie tolerują go z różnych przyczyn, poniżej przegląd zbóż glutenowych. O bezglutenowych napiszemy w kolejnym odcinku. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Pszenica dobra pełna? Jest niekwestionowaną

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, teff i wszystkie ich przetwory, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Za bezglutenowe uznaje się również produkty

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Warto pamiętać, że gluten ze swojego menu muszą wyeliminować przede wszystkim ludzie chorzy. Dieta bezglutenowa musi być przestrzegana bezwzględnie przez osoby dotknięte trwałą nietolerancją glutenu, czyli celiakią ( więcej na temat celiakii ). Bywa jednak pomocna

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

tłuszcze trans tylko pod tym względem są dwa razy gorsze. Czytaj: Więcej o tłuszczach trans Miażdżyca, czyli co? Wszystko o cholesterolu Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Najgorszy tłuszcz świata jest pochodzenia roślinnego NIEKONIECZNIE Gluten to grupa białek pochodzenia roślinnego, zawartych w

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

początkowo jako roślina ozdobna, którą wysadzano ogrody. Fot. Shutterstock Koniec ery instant? - Stare zboża i rośliny uprawne obecnie zostały wyparte przez wszędobylską pszenicę, która tak naprawdę nie jest ani specjalnie zdrowa, ani odżywcza, a zmodyfikowana zawiera masę glutenu - zauważa Maia Sobczak

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

. Ponieważ jednak jęczmień jest zbożem zawierającym gluten, nie powinni go jeść alergicy, a także osoby chorujące na celiakię (więcej informacji na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego znajdziesz na stronie: Instytutu Żywności i Żywienia ). W walce ze złym cholesterolem Najważniejszą zaletą kasz

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

Wszelkie kukurydziane produkty są szczególnie popularne w Ameryce (zarówno Północnej i Południowej) oraz w południowej części Europy. W Rumunii przyrządza się z niej tradycyjna mamałygę, a we Włoszech - polentę. Kukurydziana kaszka była niegdyś również jedną z typowych potraw indiańskich

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

zapalnych jelit, np. biegunkowej postaci zespołu jelita drażliwego (więcej na ten temat: Dieta w zespole jelita nadwrażliwego - co jeść, a czego unikać?). Ziarno pszenicy zawiera jednak najwięcej glutenu ze wszystkich zbóż. W związku z tym uzyskiwanej z niego kaszy nie powinni spożywać alergicy, w

Kasze - bogactwo właściwości

Kasze - bogactwo właściwości

chore na celiakię (chorobę związaną z nietolerancją glutenu). Przeciwwskazaniem do jej spożywania jest natomiast przewlekłe zapalenie trzustki. Grube kasze powinno się także ograniczyć cierpiąc na przykład na przewlekły nieżyt jelit, zaparcia nawykowe, a także w biegunkowej postaci zespołu jelita

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Dieta bez glutenu

tygodni ok. 5 kilo i czuję się znakomicie. To jak to jest z tymi zbożami?Witam! Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu, to dieta bezglutenowa nie jest wskazana. Natomiast dieta zgodna z grupą krwi nie ma naukowych dowodów, które potwierdzałyby jej skuteczność. Dokładne, indywidualne zalecenia

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

pl.wikipedia.org/wiki/Gluten Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Niektórzy autorzy twierdzą, że gluten jako taki w ziarnie nie występuje, a tworzy się dopiero po dodaniu do mąki wody i wyrobieniu ciasta

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

Wcale nie jest tak zle, skoro istnieje tyle gatunkow mak, z ktorych mozna wypiekac chleby ... Na pewno bedzie drozej, ale zyc sie da ... Co do jablka, to nic z glutenem wspolnego nie ma ... Owoce Dozwolone są wszystkie, zarówno świeże i mrożone, a także w postaci soków.

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

U mnie można,są sklepy ze zdrową żywnością i tam są różności. -- http://img195.imageshack.us/img195/4654/mediumllr700514ddd05303.jpg

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

dziękuje:) nie jest zle tylko zwyczaje żywieniowe trzeba zmienic, z tym najgorzej bo jak tu jabłuszka nie zjesc jak takie w tym roku smaczne:)

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

30 lat temu to tylko się piekło z mąki kukurydzianej,a mąkę się dostawało na zlecenie lekarza,wtedy o tej chorobie niewiele wiedzieli. Nie było to zbyt dobre. -- http://img195.imageshack.us/img195/4654/mediumllr700514ddd05303.jpg

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

Greis,a dlaczego nie możesz jeść jabłek? na owoce masz uczulenie?jeżeli nie,to możesz wszystkie jeść Tu masz co możesz jeść,a co nie. zdrowe-zywienie.wieszjak.pl/celiakia/253114,Celiakia--co-wolno-jesc-a-czego-nie.html -- http://img195.imageshack.us/img195/4654/mediumllr700514ddd05303.jpg

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

o jeja Greis, niby mowisz ,ze nie tak zle, a tu,prosze,jablko zabronione.... brakuje mi czasu na wieksze poszukanie dla glutenowca co moze jesc wedlug tutejszych norm, ale zamieszcze za niedlugo, w drutach sie zaplatalam i dlatego brak czasu... zycze dibrych testow co mozez papusiac-oby jak najwiec

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

I nawet pieczonego w piekarniku, a potem z lodem lub odpowiednim sosem, coby bylo pieknie dla oka i zdrowo dla zoladka. Ale jakies owoce to chyba mozesz jesc, teraz bedziesz co pare dni pewnie probowala, po jakm jedzeniu czujesz sie lepiej,??? a jakie musisz wyeliminowac.??? Jak to mowia, na wszys

Celiakia

Celiakia (choroba trzewna, glutenozależna choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten) – choroba uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten i związane z nim prolaminy, występująca u osób genetycznie predysponowanych. Charakteryzuje się obecnością

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!