Wszystko o:

gluten a zdrowie

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Ponieważ gluten to pożywne białko roślinne, szkodliwe jedynie dla osób, które są na niego uczulone lub nie tolerują go z różnych przyczyn, poniżej przegląd zbóż glutenowych. O bezglutenowych napiszemy w kolejnym odcinku. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Pszenica dobra pełna? Jest niekwestionowaną

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, teff i wszystkie ich przetwory, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Za bezglutenowe uznaje się również produkty

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! To także niepowtarzalna okazja do zapoznania się z szerokim zakresem oferty rynkowej produktów i usług z zakresu alergii i nietolerancji, a także zrobienia zakupów w promocyjnych cenach i skorzystania z licznych ofert wystawców. Znajdą się wśród nich m.in

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Warto pamiętać, że gluten ze swojego menu muszą wyeliminować przede wszystkim ludzie chorzy. Dieta bezglutenowa musi być przestrzegana bezwzględnie przez osoby dotknięte trwałą nietolerancją glutenu, czyli celiakią ( więcej na temat celiakii ). Bywa jednak pomocna

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

tłuszcze trans tylko pod tym względem są dwa razy gorsze. Czytaj: Więcej o tłuszczach trans Miażdżyca, czyli co? Wszystko o cholesterolu Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Najgorszy tłuszcz świata jest pochodzenia roślinnego NIEKONIECZNIE Gluten to grupa białek pochodzenia roślinnego, zawartych w

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

początkowo jako roślina ozdobna, którą wysadzano ogrody. Fot. Shutterstock Koniec ery instant? - Stare zboża i rośliny uprawne obecnie zostały wyparte przez wszędobylską pszenicę, która tak naprawdę nie jest ani specjalnie zdrowa, ani odżywcza, a zmodyfikowana zawiera masę glutenu - zauważa Maia Sobczak

Jedz chleb, dla zdrowia!

Jedz chleb, dla zdrowia!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Najnowsze badania wskazały, że 43 proc. kobiet wyklucza ze swojej codziennej diety chleb, wierząc, że jest to produkt, który tuczy. Zdaniem większości, chleb nie tylko powoduje przyrost masy ciała, ale również wzdęcia. 15 proc. badanych potwierdza, że stara się

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

. Ponieważ jednak jęczmień jest zbożem zawierającym gluten, nie powinni go jeść alergicy, a także osoby chorujące na celiakię (więcej informacji na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego znajdziesz na stronie: Instytutu Żywności i Żywienia ). W walce ze złym cholesterolem Najważniejszą zaletą kasz

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Ten mało znany, choć dostępny i u nas rodzaj kaszy znacznie większą popularnością cieszy w krajach Bliskiego Wschodu. Stanowi tam fundament tradycyjnej kuchni. Powoli jej wartość docenia i Zachód. Z całą pewnością zyska aprobatę dbających o linię czy chorujących na

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Dieta bez glutenu

tygodni ok. 5 kilo i czuję się znakomicie. To jak to jest z tymi zbożami?Witam! Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu, to dieta bezglutenowa nie jest wskazana. Natomiast dieta zgodna z grupą krwi nie ma naukowych dowodów, które potwierdzałyby jej skuteczność. Dokładne, indywidualne zalecenia

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

pl.wikipedia.org/wiki/Gluten Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Niektórzy autorzy twierdzą, że gluten jako taki w ziarnie nie występuje, a tworzy się dopiero po dodaniu do mąki wody i wyrobieniu ciasta

Re: Latopic dla dziecka z alergią pokarmową

www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/alergie/objawy-alergii-na-gluten-jakie-sa-objawy-alergii-na-gluten_40964.html Hmm od jutra spróbujemy odstawić gluten tak na kilka dni, bo w artykule jest jak wół napisane, że u dzieci objawem uczulenia na gluten jest właśnie azs. Nie poddam się póki nie znajdę dziada

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

Wcale nie jest tak zle, skoro istnieje tyle gatunkow mak, z ktorych mozna wypiekac chleby ... Na pewno bedzie drozej, ale zyc sie da ... Co do jablka, to nic z glutenem wspolnego nie ma ... Owoce Dozwolone są wszystkie, zarówno świeże i mrożone, a także w postaci soków.

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

U mnie można,są sklepy ze zdrową żywnością i tam są różności. -- http://img195.imageshack.us/img195/4654/mediumllr700514ddd05303.jpg

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

dziękuje:) nie jest zle tylko zwyczaje żywieniowe trzeba zmienic, z tym najgorzej bo jak tu jabłuszka nie zjesc jak takie w tym roku smaczne:)

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

30 lat temu to tylko się piekło z mąki kukurydzianej,a mąkę się dostawało na zlecenie lekarza,wtedy o tej chorobie niewiele wiedzieli. Nie było to zbyt dobre. -- http://img195.imageshack.us/img195/4654/mediumllr700514ddd05303.jpg

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

Greis,a dlaczego nie możesz jeść jabłek? na owoce masz uczulenie?jeżeli nie,to możesz wszystkie jeść Tu masz co możesz jeść,a co nie. zdrowe-zywienie.wieszjak.pl/celiakia/253114,Celiakia--co-wolno-jesc-a-czego-nie.html -- http://img195.imageshack.us/img195/4654/mediumllr700514ddd05303.jpg

Re: dziecko mi schudło

A jak wzrost two i partnera? Masz swoją książeczkę zdrowia z okresu dziecięcego? Alergie, pasożyty zbadane? Nietolerancja glutenu? No i jak dziecko je?

Celiakia

Celiakia (choroba trzewna, glutenozależna choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten) – choroba uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten i związane z nim prolaminy, występująca u osób genetycznie predysponowanych. Charakteryzuje się obecnością

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.