Wszystko o:

gluten a zdrowie

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Ponieważ gluten to pożywne białko roślinne, szkodliwe jedynie dla osób, które są na niego uczulone lub nie tolerują go z różnych przyczyn, poniżej przegląd zbóż glutenowych. O bezglutenowych napiszemy w kolejnym odcinku. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Pszenica dobra pełna? Jest niekwestionowaną

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, teff i wszystkie ich przetwory, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Za bezglutenowe uznaje się również produkty

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

tłuszcze trans tylko pod tym względem są dwa razy gorsze. Czytaj: Więcej o tłuszczach trans Miażdżyca, czyli co? Wszystko o cholesterolu Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Najgorszy tłuszcz świata jest pochodzenia roślinnego NIEKONIECZNIE Gluten to grupa białek pochodzenia roślinnego, zawartych w

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

początkowo jako roślina ozdobna, którą wysadzano ogrody. Fot. Shutterstock Koniec ery instant? - Stare zboża i rośliny uprawne obecnie zostały wyparte przez wszędobylską pszenicę, która tak naprawdę nie jest ani specjalnie zdrowa, ani odżywcza, a zmodyfikowana zawiera masę glutenu - zauważa Maia Sobczak

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

. Ponieważ jednak jęczmień jest zbożem zawierającym gluten, nie powinni go jeść alergicy, a także osoby chorujące na celiakię (więcej informacji na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego znajdziesz na stronie: Instytutu Żywności i Żywienia ). W walce ze złym cholesterolem Najważniejszą zaletą kasz

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

Wszelkie kukurydziane produkty są szczególnie popularne w Ameryce (zarówno Północnej i Południowej) oraz w południowej części Europy. W Rumunii przyrządza się z niej tradycyjna mamałygę, a we Włoszech - polentę. Kukurydziana kaszka była niegdyś również jedną z typowych potraw indiańskich

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

zapalnych jelit, np. biegunkowej postaci zespołu jelita drażliwego (więcej na ten temat: Dieta w zespole jelita nadwrażliwego - co jeść, a czego unikać?). Ziarno pszenicy zawiera jednak najwięcej glutenu ze wszystkich zbóż. W związku z tym uzyskiwanej z niego kaszy nie powinni spożywać alergicy, w

Kasze - bogactwo właściwości

Kasze - bogactwo właściwości

chore na celiakię (chorobę związaną z nietolerancją glutenu). Przeciwwskazaniem do jej spożywania jest natomiast przewlekłe zapalenie trzustki. Grube kasze powinno się także ograniczyć cierpiąc na przykład na przewlekły nieżyt jelit, zaparcia nawykowe, a także w biegunkowej postaci zespołu jelita

Amarantus - roślina XXI wieku

Amarantus - roślina XXI wieku

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Amarantus, choć znany ludzkości od wieków, to ciągle pozostawał w cieniu pszenicy i powoli zaczął, niesłusznie, przechodzić do lamusa. Mało kto o nim słyszał, jeszcze mniej wiedziało jakie bogactwo witamin i substancji odżywczych w nim siedzi, a o stosowaniu już

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Dieta bez glutenu

tygodni ok. 5 kilo i czuję się znakomicie. To jak to jest z tymi zbożami?Witam! Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu, to dieta bezglutenowa nie jest wskazana. Natomiast dieta zgodna z grupą krwi nie ma naukowych dowodów, które potwierdzałyby jej skuteczność. Dokładne, indywidualne zalecenia

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

pl.wikipedia.org/wiki/Gluten Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Niektórzy autorzy twierdzą, że gluten jako taki w ziarnie nie występuje, a tworzy się dopiero po dodaniu do mąki wody i wyrobieniu ciasta

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

Wcale nie jest tak zle, skoro istnieje tyle gatunkow mak, z ktorych mozna wypiekac chleby ... Na pewno bedzie drozej, ale zyc sie da ... Co do jablka, to nic z glutenem wspolnego nie ma ... Owoce Dozwolone są wszystkie, zarówno świeże i mrożone, a także w postaci soków.

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

U mnie można,są sklepy ze zdrową żywnością i tam są różności. -- http://img195.imageshack.us/img195/4654/mediumllr700514ddd05303.jpg

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

dziękuje:) nie jest zle tylko zwyczaje żywieniowe trzeba zmienic, z tym najgorzej bo jak tu jabłuszka nie zjesc jak takie w tym roku smaczne:)

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

30 lat temu to tylko się piekło z mąki kukurydzianej,a mąkę się dostawało na zlecenie lekarza,wtedy o tej chorobie niewiele wiedzieli. Nie było to zbyt dobre. -- http://img195.imageshack.us/img195/4654/mediumllr700514ddd05303.jpg

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

Greis,a dlaczego nie możesz jeść jabłek? na owoce masz uczulenie?jeżeli nie,to możesz wszystkie jeść Tu masz co możesz jeść,a co nie. zdrowe-zywienie.wieszjak.pl/celiakia/253114,Celiakia--co-wolno-jesc-a-czego-nie.html -- http://img195.imageshack.us/img195/4654/mediumllr700514ddd05303.jpg

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

o jeja Greis, niby mowisz ,ze nie tak zle, a tu,prosze,jablko zabronione.... brakuje mi czasu na wieksze poszukanie dla glutenowca co moze jesc wedlug tutejszych norm, ale zamieszcze za niedlugo, w drutach sie zaplatalam i dlatego brak czasu... zycze dibrych testow co mozez papusiac-oby jak najwiec

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

I nawet pieczonego w piekarniku, a potem z lodem lub odpowiednim sosem, coby bylo pieknie dla oka i zdrowo dla zoladka. Ale jakies owoce to chyba mozesz jesc, teraz bedziesz co pare dni pewnie probowala, po jakm jedzeniu czujesz sie lepiej,??? a jakie musisz wyeliminowac.??? Jak to mowia, na wszys

Celiakia

Celiakia (choroba trzewna, glutenozależna choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten) – choroba uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten i związane z nim prolaminy, występująca u osób genetycznie predysponowanych. Charakteryzuje się obecnością

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!