Wszystko o:

gluten

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Ponieważ gluten to pożywne białko roślinne, szkodliwe jedynie dla osób, które są na niego uczulone lub nie tolerują go z różnych przyczyn, poniżej przegląd zbóż glutenowych. O bezglutenowych napiszemy w kolejnym odcinku. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Pszenica dobra pełna? Jest niekwestionowaną

Choroba Duhringa (Choroba Dühringa)

Choroba Duhringa (Choroba Dühringa)

Dołącz do nas na Facebooku! Na skutek nietolerancji przez organizm glutenu w okolicach brodawek skórnych odkładają się charakterystyczne złogi immunoglobulin typu A (IgA) . Gdy zaczynają się przemieszczać w miejscu ich występowania pojawiają się mikroropnie. Choroba najczęściej atakuje między

Gluten? Nie, dziękuję

Gluten? Nie, dziękuję

pojawić wybroczyny na skórze. Zanim lekarze zdiagnozowali, że jestem chora na celiakię, zdarzyło mi się to chyba kilkadziesiąt razy. Choroba wyszła na jaw, dopiero gdy miałam 32 lata. Genetyczne piętno Celiakia, nazywana także chorobą trzewną, polega na nietolerancji glutenu - białka zawartego w ziarnach

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

tłuszcze trans tylko pod tym względem są dwa razy gorsze. Czytaj: Więcej o tłuszczach trans Miażdżyca, czyli co? Wszystko o cholesterolu Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Najgorszy tłuszcz świata jest pochodzenia roślinnego NIEKONIECZNIE Gluten to grupa białek pochodzenia roślinnego, zawartych w

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

. Ponieważ jednak jęczmień jest zbożem zawierającym gluten, nie powinni go jeść alergicy, a także osoby chorujące na celiakię (więcej informacji na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego znajdziesz na stronie: Instytutu Żywności i Żywienia ). W walce ze złym cholesterolem Najważniejszą zaletą kasz

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

zapalnych jelit, np. biegunkowej postaci zespołu jelita drażliwego (więcej na ten temat: Dieta w zespole jelita nadwrażliwego - co jeść, a czego unikać?). Ziarno pszenicy zawiera jednak najwięcej glutenu ze wszystkich zbóż. W związku z tym uzyskiwanej z niego kaszy nie powinni spożywać alergicy, w

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

: Instytutu Żywności i Żywienia ). Ponieważ nie zawiera glutenu i dosyć rzadko uczula, jest szczególnie polecana małym dzieciom oraz alergikom. Ze względu na to, że wyróżnia ją nieco wyższa niż w przypadku innych kasz ilość węglowodanów, będzie też dobrym posiłkiem, w sytuacji, gdy zabraknie nam energii

Kasze - bogactwo właściwości

Kasze - bogactwo właściwości

chore na celiakię (chorobę związaną z nietolerancją glutenu). Przeciwwskazaniem do jej spożywania jest natomiast przewlekłe zapalenie trzustki. Grube kasze powinno się także ograniczyć cierpiąc na przykład na przewlekły nieżyt jelit, zaparcia nawykowe, a także w biegunkowej postaci zespołu jelita

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

produktem bezglutenowym mogą ją jeść osoby chore na celiakię (chorobę związaną z nietolerancją glutenu). Przeciwwskazaniem do jej spożywania jest natomiast przewlekłe zapalenie trzustki. Grube kasze powinno się także ograniczyć cierpiąc na przykład na przewlekły nieżyt jelit, zaparcia nawykowe, a także w

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

Dobra dla alergików i zasadotwórcza W porównaniu do innych kasz, szczególnie grubych, zawiera nieco mniej błonnika. Z tego powodu mogą ją jeść osoby na diecie lekkostrawnej (najlepiej w postaci przetartej). Ponieważ przy tym - podobnie jak kasza gryczana - nie zawiera glutenu, może być spożywana

Alergia na gluten?

Mam pytanie, czy jeśli miałem zrobione testy skórne (punktowe) i wyszło mi ze jestem mocno uczulony na zboża (owies, pszenica, jęczmień, żyto) to jestem uczulony na gluten? Jakie jest prawdopodobieństwo, że powinienem zastosować dietę bezglutenowa?Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest

Dieta bez glutenu

tygodni ok. 5 kilo i czuję się znakomicie. To jak to jest z tymi zbożami?Witam! Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu, to dieta bezglutenowa nie jest wskazana. Natomiast dieta zgodna z grupą krwi nie ma naukowych dowodów, które potwierdzałyby jej skuteczność. Dokładne, indywidualne zalecenia

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Nietolerancja pokarmowa - gluten, mleko krowie, jaja kurze

Niedawno zrobiłam badania na nietolerancję pokarmową z użyciem preparatu Food Detective. Wyniki badania wskazują na wysoką nietolerancję na gluten, mleko krowie oraz jaja kurze. Nie wiem na ile te badania są wiarygodne (opinie są różne), a wykluczenie tych produktów bez wątpienia oznacza rewolucję

Dieta bezglutenowa

Jakie są wady i zalety spożywania produktów bez glutenu? Ostatnio ta dieta jest bardzo modna. Jakie szkody ze sobą to niesie dla osób, które toleruję gluten, ale go odrzucą? Interesują mnie również zalety dla organizmu. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gluten?

Moje dziecko koczy 4 miesiace. Jest tylko na piersi. Mieszkamy w Kanadzie i tutaj zaleca sie wprowadzac pokarmy stale w 6 msc. Awokado, slodki ziemniak, itp. Nikt nic nie mowi o kaszkach, kleiku i 'ekspozycji na gluten', o ktorym czytam na polskich stronach. Powiedzcie prosze, czy mam 'eksponowac

gluten

witam, jak wprowadzic gluten u dziecka z alergią na mleko skoro wszystkie kaszki z glutenem sa mleczne.

A jesz gluten?

A jesz gluten? Podobno 99% chorych na Hashimoto cierpi na nietolerancję glutenu.

Re: Gluten?

Nie ma pełnej zgody wśród autorytetów w dziedzinie żywienia neimowląt w sprawie ekspozyzji na gluten przed 6 miesiacem życia. Zalecenia WHO są jasne- do końca 6 m.ż tylko pierś. Zwolennicy wprowadzania glutenu wcześniej do diety podkreślają, że chroni to prze celiakią, przeciwnicy podkreślają

Re: Gluten?

Tak, tak, ja czekam do 6mz. To nie podlega dyskusji. Tylko o ten gluten mi chodzi. Po co sie eksponuje przed 6 mz?

Gluten

Chcialabym zapytac o gluten. Obecnie podaje córce (9 msc) 3 lyżeczki manny, kiedy mówi się, żę dziecko dostaje pełną porcję glutenu, do ilu łyżeczek musimy dojść? Pytanie drugie, jak dlugo mam podawać mannę w asyście mleka kobiecego? Obecnie daje córce manne i do popicia pierś. -- dziecko - sens

Gluten

Chciałabym zapytać o gluten. Obecnie podaje córce (9 msc) 3 łyżeczki manny, kiedy mówi się, żę dziecko dostaje pełną porcję glutenu, do ilu łyżeczek musimy dojść? Pytanie drugie, jak długo mam podawać mannę w asyście mleka kobiecego? Obecnie daje córce mannę i do popicia pierś. -- dziecko

Re: Gluten?

Chodzi o opinię, że wprowadzenie glutenu miedzy 4 a 6 mscem zmniejsza ryzyko zachorowania dziecka na chorobę trzewną w przyszłości. Ostatnio mocno podpytywalam o to lekarzy mojego 4.5 msc dziecka (pediatrę i neurologa dziecięcego). Pediatra zaleciła wprowadzenie kaszek glutenowych w 6tym mscu

Re: Gluten?

wprowadzenie glutenu miedzy 4 a 6 mscem zmniejsza ryzyko za > chorowania dziecka na chorobę trzewną w przyszłości. To wynika z tego, że większość kobiet po prostu przestaje karmić w tym czasie, więc zaleca się wprowadzić ten gluten pod osłoną mleka mamy. Ale jeśli mama planuje karmić dalej

Gluten

Gluten – mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – to specjalna dieta stosowana w leczeniu oraz w profilaktyce celiakii (choroby trzewnej, sprue nietropikalnej). Polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten czyli na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż

Celiakia

Celiakia (choroba trzewna, glutenozależna choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten) – choroba uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten i związane z nim prolaminy, występująca u osób genetycznie predysponowanych. Charakteryzuje się obecnością

Pszenica orkisz

wynosiła około 18 tys. hektarów. W Polsce uprawia się około 200–300 hektarów orkiszu, głównie w gospodarstwach "ekologicznych". Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten. Ponadto zawiera

Pszenica twarda

jest na ogół mniej plenna niż pszenica miękka, lecz daje wartościowe szkliste ziarno, które zawiera więcej i o lepszych własnościach białka (glutenu). Wysokiej jakości gluten umożliwia wytwarzanie makaronu bez białka kurzego. W Polsce praca genetyków (aklimatyzacja, krzyżowanie i selekcja) dała efekty

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!