Wszystko o:

gluten

Gluten

Gluten

Gluten jest składnikiem pokarmowym, który występuje w ziarnach niektórych zbóż, przede wszystkim w pszenicy, jęczmieniu i życie. To dzięki niemu ciasto wytworzone z mąki i wody jest ciągliwe, a pieczywo ma porowatą strukturę, a ciasta nie podlegają fermentacji. Jednocześnie jest to jeden ze składników, które mogą powodować alergie pokarmowe, zwłaszcza u niemowląt i dzieci.

Objawy alergii na gluten. Gluten to jeden ze składników, które należy ostrożnie i stopniowo wprowadzać do diety niemowląt. Objawy alergii pojawiają się szybko, bo już w ciągu kilku minut od spożycia. Wśród tych objawów można wymienić biegunkę, wymioty, katar o wodnistej postaci, pokrzywkę skórną, zmiany skórne (atopowe zapalenie skóry), a nawet wstrząs anafilaktyczny. Można też wskazać objawy, które pojawiają się po upływie kilku godzin od spożycia produktu z glutenem. Jest to biegunka oraz bardziej zaawansowane stadium atopowego zapalenia skóry.

W jakich produktach gluten się nie znajduje? Osoby z alergią na gluten powinny sięgać po produkty bez tego składniku. Mogą to być zarówno produkty glutenowe, ale zmodyfikowane - ze skrobią pszenną bezglutenową - lub też produkty, które naturalnie występują bez glutenu, np. ryż, ziemniaki, fasola, soja, komosa ryżowa czy kukurydza.

Dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?

Dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania - mączka chleba świętojańskiego?

popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów Magiczny proszek? Karob otrzymywany jest z nasion drzewa karobowego (Ceratonia siliqua L., karob, ceratonia, szarańczyn strąkowy). Zawiera naturalny polimer galaktomannanu, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym. W niewielkim stopniu może ulegać

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Warto pamiętać, że gluten ze swojego menu muszą wyeliminować przede wszystkim ludzie chorzy. Dieta bezglutenowa musi być przestrzegana bezwzględnie przez osoby dotknięte trwałą nietolerancją glutenu, czyli celiakią ( więcej na temat celiakii ). Bywa jednak pomocna

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Gluten to mieszanka białek roślinnych. Najwięcej jest go w pszenicy i jęczmieniu. To dzięki niemu wyrabiając ciasto wszystkie składniki doskonale łączą się ze sobą. Ale nie tylko produkty zbożowe zawierają to cenne białko. Można je znaleźć w składzie wielu produktów

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Ponieważ gluten to pożywne białko roślinne, szkodliwe jedynie dla osób, które są na niego uczulone lub nie tolerują go z różnych przyczyn, poniżej przegląd zbóż glutenowych. O bezglutenowych napiszemy w kolejnym odcinku. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj

"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych

"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Mąka zawierająca gluten zapewnia wypiekom, ale i wielu innym produktom, zwiększoną kleistość i sprężystość. Częściowo to zadanie może spełniać jajko czy mleko. Jeśli jednak nie możesz jeść żadnego z tych składników? Z pomocą przychodzą substancje dodatkowe. Ich rolą

Choroba Duhringa (Choroba Dühringa)

Choroba Duhringa (Choroba Dühringa)

Dołącz do nas na Facebooku! Na skutek nietolerancji przez organizm glutenu w okolicach brodawek skórnych odkładają się charakterystyczne złogi immunoglobulin typu A (IgA) . Gdy zaczynają się przemieszczać w miejscu ich występowania pojawiają się mikroropnie. Choroba najczęściej atakuje między

Gluten? Nie, dziękuję

Gluten? Nie, dziękuję

pojawić wybroczyny na skórze. Zanim lekarze zdiagnozowali, że jestem chora na celiakię, zdarzyło mi się to chyba kilkadziesiąt razy. Choroba wyszła na jaw, dopiero gdy miałam 32 lata. Genetyczne piętno Celiakia, nazywana także chorobą trzewną, polega na nietolerancji glutenu - białka zawartego w ziarnach

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

Bezglutenowej przybliżą na czym polega menu bez glutenu oraz co właściwie oznacza i gdzie szukać symbolu przekreślonego kłosa na produktach bezglutenowych. Podczas Dni Alergii, każdy zwiedzający będzie mógł wykonać bezpłatne testy i skonsultować się ze specjalistami z dziedziny alergologii, dermatologii i

Kasze - bogactwo właściwości

Kasze - bogactwo właściwości

chore na celiakię (chorobę związaną z nietolerancją glutenu). Przeciwwskazaniem do jej spożywania jest natomiast przewlekłe zapalenie trzustki. Grube kasze powinno się także ograniczyć cierpiąc na przykład na przewlekły nieżyt jelit, zaparcia nawykowe, a także w biegunkowej postaci zespołu jelita

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Alergia na gluten?

Mam pytanie, czy jeśli miałem zrobione testy skórne (punktowe) i wyszło mi ze jestem mocno uczulony na zboża (owies, pszenica, jęczmień, żyto) to jestem uczulony na gluten? Jakie jest prawdopodobieństwo, że powinienem zastosować dietę bezglutenowa?Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest

Dieta bez glutenu

tygodni ok. 5 kilo i czuję się znakomicie. To jak to jest z tymi zbożami?Witam! Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu, to dieta bezglutenowa nie jest wskazana. Natomiast dieta zgodna z grupą krwi nie ma naukowych dowodów, które potwierdzałyby jej skuteczność. Dokładne, indywidualne zalecenia

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Nietolerancja pokarmowa - gluten, mleko krowie, jaja kurze

Niedawno zrobiłam badania na nietolerancję pokarmową z użyciem preparatu Food Detective. Wyniki badania wskazują na wysoką nietolerancję na gluten, mleko krowie oraz jaja kurze. Nie wiem na ile te badania są wiarygodne (opinie są różne), a wykluczenie tych produktów bez wątpienia oznacza rewolucję

Dieta bezglutenowa

Jakie są wady i zalety spożywania produktów bez glutenu? Ostatnio ta dieta jest bardzo modna. Jakie szkody ze sobą to niesie dla osób, które toleruję gluten, ale go odrzucą? Interesują mnie również zalety dla organizmu. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

kiedy wprowadzic gluten

Mam metlik w glowie i proszę o rady kiedy wprowadzic do diety gluten? Córeczka ma 6.5 miesiąca narazie je same warzywa i jak wprowadzic ten gluten? Myślałam dodać do obiadku lyzeczke kaszy manny dobrze myślę czy nie bardzo proszę napiszcie jak i kiedy Wy wprowadzilyscie do diety Waszych maluchów

gluten

Witam serdecznie, Od 5 dni rozpoczeliśmy wprowadzanie glutentu do diety naszego malucha.Mały jest karmiony mm i wedlug wskazań powinien dostawać 2-3g glutenu i wg przelicznika glutenu ma stronie Bobobity jest to ok 7.5 g konkretnej kaszki mannej. Moje pytanie brzmi bo przez 3 dnu dostawal

Re: kiedy wprowadzic gluten

Podpytam i ja o gluten: czy wprowadzałyście go metodą pół łyżeczki przez jakiś czas czy można od razu więcej? Synek jest alergikiem więc wszystkie nowości daję mu pojedynczo i obserwuję przez 3-4 dni, ale czy jak okaże się, że wszystko jest ok to mogę mu dawać więcej czy jest jakiś sens w tzw

Re: Gluten w rodzinie

Co do młynów zgoda, po prostu nie wiedziałam, że gluten "przykleja się" do naczyń, noży itp.

Re: kiedy wprowadzic gluten

Kiedy i jak to rodzic decyduje. Możesz podać odrobinę do obiadku np kaszy many i zobaczyć czy ok. Tak przez kilka dni. To stara metoda ekspozycji na gluten. Możesz poczekać aż dziecko będzie się działo i dać chlebek do smakowania.

Gluten w rodzinie

Pytanie do osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Jedno dziecko w rodzinie ma zdiagnozowaną celiaklię. Rodzice zdecydowali więc, że ich dom będzie strefą wolna od glutenu, tzn. kupują wyłącznie produkty z przekreślonym kłosem. Dzięki temu nie muszą mieć dwóch kompletów talerzy, noży itd. Ale

Wprowadzenie glutenu

Pani Doktor liczyłam, że zapytam o to jutro ale niestety nie uda się z oczywistych powodów ;) Dlatego pozwalam sobie na zadanie tego pytanie on-line. Rozmawiałyśmy już na ten temat ale nie do końca pamiętam jak mam wprowadzić gluten. Córka skończyła już 20 t.ż. Wprowadziłam na razie marchewkę