Wszystko o:

glukoza w osoczu

glukoza

Glukoza

Definicja: Cukier prosty powszechnie występujący w naturze, zarówno w postaci wolnej (np. w owocach i krwi), jak i połączonej w substancje złożone, jak skrobia lub celuloza (węglowodany). W handlu występuje zwykle pod nazwą dekstrozy.

Rola: Glukoza spełnia szczególnie ważną rolę w królestwie zwierząt, ponieważ stanowi jedyną i główną postać, do której węglowodany są rozkładane, aby mogły zostać przyswojone przez komórki. Glukoza przenosi węglowodany, ponieważ te związki powstają i są rozprowadzane po organizmie zwierzęcym zawsze w takiej formie. Z glukozy wątroba i inne tkanki mogą tworzyć glikogen, a gruczoły sutkowe - laktozę. Z glukozy tworzy się także D-ryboza nukleotydów itd. Te wielorakie funkcje są możliwe ze względu na to, że stężenie glukozy we krwi jest utrzymywane na stałym poziomie dzięki skomplikowanemu mechanizmowi regulacji z udziałem czynników hormonalnych, enzymatycznych i metabolicznych.

Zastosowanie: Glukoza jest powszechnie stosowana w medycynie zarówno jako źródło energii, jak i substancja, która może wpłynąć na równowagę wodno-elektrolitową organizmu.

alergen

Wielka Encyklopedia Medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

kaole

Katecholaminy

Katecholaminy

Katecholaminy to grupa hormonów wytwarzanych przez nadnercza. Ich wydzielanie aktywowane jest przez stres lub silny strach. Zdarza się, że poziom tych związków chemicznych ma szczególne znaczenie przy diagnozowaniu zmian nowotworowych w obrębie nadnerczy.

Rak trzustki - podstępny zabójca. Jak go wykryć?

Rak trzustki często mylony jest z innymi chorobami układu pokarmowego, przez co w większości przypadków wykrywa się go późno. Co zrobić, aby ustrzec się choroby?

Inulina - więcej niż prebiotyk?

Redukuje poziom cholesterolu, usprawnia pracę układu pokarmowego, a nawet, jak dowodzą niektóre badania, ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów. Czym jest inulina i czy warto wprowadzić ją do codziennego menu?

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

stężenie glukozy we krwi oraz zwiększają rozpad tłuszczów. Hormony te są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Kalcytonina z kolei bierze udział w regulowaniu poziomu wapnia w organizmie. Czynność wydzielnicza tarczycy jest regulowana przez hormon tropowy przysadki mózgowej- TSH (hormon

Dlaczego kawa może chronić przed cukrzycą

Dlaczego kawa może chronić przed cukrzycą

metabolizm glukozy. W rezultacie, komórki nie wchłaniają tego cukru efektywnie, a we krwi utrzymuje się jego podwyższony poziom. Naukowcy podejrzewali, że kawa może zwiększać wrażliwość organizmu na insulinę, a przez to obniżać poziom glukozy. Jednak dokładny mechanizm, który miałby za to odpowiadać nie był

Anemia

Anemia

przewyższa 35-40% masy krwi w obiegu. Rokowanie zależy od organizmu, czasu postawienia diagnozy i zatrzymania krwawienia, szybkości z jaką skompensowana zostaje utrata krwi (q transfuzja, q osocze i jego substytuty, środki krwiozastępcze). Druga grupa anemii regeneracyjnych zawiera wszystkie formy anemii ze

Krew

Krew

Dołącz do nas na Facebooku! Czerwona rzeka Krew składa się z osocza oraz z ciałek czerwonych (czyli erytrocytów), białych (leukocytów) i płytek krwi (trombocytów). Świeża powstaje głównie w szpiku kostnym, natomiast zużyta ulega zniszczeniu w śledzionie. Krwinka czerwona żyje 100-125 dni, biała

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

czerwone krwinki (erytrocyty) w osoczu (płynnej części krwi) w czasie jednej godziny.  NormaMężczyźni poniżej 60. roku życia - poniżej 8mm/godz.Mężczyźni powyżej 60. roku życia - poniżej 15mm/godz.Kobiety poniżej 60. roku życia - poniżej 12mm/godz.Kobiety powyżej 60. roku życia - poniżej

Nagłe odwodnienie u dziecka

cukru we krwi, i azotany w moczu. Po podaniu kroplówki nawadniającej i glukozy dziecko budzi się i ma ponownie robione badania i są idealne. Byliśmy w klinice gdzie przebadali go z każdej strony i wszystkie wyniki są dobre, jedynie wychodzi lekko podwyższony kwas mlekowy w osoczu. Dziecko rozwija się

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

glukoza w osoczu na czczo i po obciążeniu 75g glu

mam jeszcze do was pytanko, może ktoś się zna na interpretacji wyników, bo nie mogę nic konkretnego znaleźć w necie. Mam przed sobą wyniki badań : - glukoza w osoczu na czczo- 4,9 mmol/l {3,6-6,3} - glukoza w osoczu 2 godz. po obciążeniu 75 g glukozy- 9,4 mmol/l ale tu nie ma podanej normy. Może

Re: Cukrzyca ciężarnych-efekt brzasku

W tym przypadku to niekoniecznie jest granica tolerancji- zapoznaj się z ulotkami od tych glukometrów bo glukometry mogą przedstawiać wyniki pomiarów na dwa sposoby: w przeliczeniu na krew pełną lub osocze. Stężenie glukozy we krwi pełnej jest o 10-15% niższe niż w osoczu. -- ;)

Glukoza po 50g w 23 tyg ciąży

Witam serdecznie, Tym razem odebrałam wyniki testu na glukozę. Glukoza w osoczu - 93mg/dl Glukoza po 50g - 184 mg/dl. Czy jest prawidłowa na tym etapie ciąży?? Ślicznie dziękuję. Ania

Re: glukoza w osoczu na czczo i po obciążeniu 75g

Tak jak juz pisala moja poprzedniczka po 2 h glukoza powinna byc do 7.8 bo wlasnie znalazlam swoje badania na krzywa cukrowa

Re: glukoza w osoczu na czczo i po obciążeniu 75g

twój poziom w 2h po obciążeniu jest podwyższony ( powinien wynosic ok 7,7 mmol/l), prawdopodobnie lekarz zaleci ci dietę.

Re: glukoza w osoczu na czczo i po obciążeniu 75g

dzięki za odpowiedź, byłam dziś u lekarza i rzeczywiście ta glukoza jest bardzo duża, norma to 7,2, a ewentualnie do 8,0 i wtedy trzeba powtarzać badanie, a ja mam 9,4. Dostałam skierowanie do szpitala na określenie dobowego profilu glikemii.

Re: jeszcze jedno: nie marudzisz!😊

,60 N Żelazo Żelazo 75 ?g/dl 65,0 175,0 N Glukoza Glukoza (osocze fluorkowe) 77 mg/dl 60 100 N Cholesterol HDL Cholesterol HDL 45 mg/dl 60 L Cholesterol LDL met. bezpośrednią Cholesterol LDL, bezpośredni 125 mg/dl 0,00 130,00 N Trójglicerydy Trójglicerydy 94 mg/dl 0 200 N Ma takie niskie Ft3 i

Moje wyniki TSH, Ft3, Ft4 a Wit D3 prośba :-)

/l 25 125 N Glukoza Glukoza (osocze fluorkowe) 84 mg/dl 70 105 N Lipidogram (CHOL, HDL, LDL, TG) Cholesterol całkowity 183 mg/dl 130 200 N Cholesterol HDL 54 mg/dl 60 L Cholesterol LDL 114,80 mg/dl 0,00 135,00 N Trójglicerydy 71 mg

Sześciolatek, wyniki, prośba

/ml Elektrolity (Na, K) Sód 151 mmol/l 135 148 HH Potas 4,6 mmol/l 3,60 5,60 N Wapń całkowity Wapń całkowity 2,61 mmol/l 2,30 2,60 H Magnez Magnez 2,25 mg/dl 1,50 2,60 N Żelazo Żelazo 75 ?g/dl 65,0 175,0 N Glukoza Glukoza (osocze fluorkowe) 77 mg/dl 60 100 N Cholesterol HDL Cholesterol HDL 45 mg/dl 60

Re: Ciągłe zmęczenie, senność, brak pamięci...

badania: TSH: 4,37 (Norma: 0,27-4,2) FT3: 3,9 (Norma: 2,0-4,4) FT4: 1,31 (Norma: 0,90-1,80) AntyTPO: <5,0 (Norma: <34) AntyTG: 13,5 (Norma: <115) Glukoza w osoczu: 96 Żelazo: 190 (Norma: 33-193) Cholesterol całkowity: 184 (Norma: <190) Zgłaszałem lekarzowi, że mam biały nalot na języku i