Wszystko o:

glukoza w mięsie

glukoza

Glukoza

Definicja: Cukier prosty powszechnie występujący w naturze, zarówno w postaci wolnej (np. w owocach i krwi), jak i połączonej w substancje złożone, jak skrobia lub celuloza (węglowodany). W handlu występuje zwykle pod nazwą dekstrozy.

Rola: Glukoza spełnia szczególnie ważną rolę w królestwie zwierząt, ponieważ stanowi jedyną i główną postać, do której węglowodany są rozkładane, aby mogły zostać przyswojone przez komórki. Glukoza przenosi węglowodany, ponieważ te związki powstają i są rozprowadzane po organizmie zwierzęcym zawsze w takiej formie. Z glukozy wątroba i inne tkanki mogą tworzyć glikogen, a gruczoły sutkowe - laktozę. Z glukozy tworzy się także D-ryboza nukleotydów itd. Te wielorakie funkcje są możliwe ze względu na to, że stężenie glukozy we krwi jest utrzymywane na stałym poziomie dzięki skomplikowanemu mechanizmowi regulacji z udziałem czynników hormonalnych, enzymatycznych i metabolicznych.

Zastosowanie: Glukoza jest powszechnie stosowana w medycynie zarówno jako źródło energii, jak i substancja, która może wpłynąć na równowagę wodno-elektrolitową organizmu.

alergen

Wielka Encyklopedia Medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

puchnięcia. Cóż, młodzieńczego wyglądu to raczej nie wróży. Nie wróży też dobrej formy i zdrowia. Jak się ustrzec? Przede wszystkim czytać etykiety. Sprawdzać, ile procent mięsa jest w mięsie, a jeśli procent nie zbliża się do 100, to jakimi substancjami te braki są łatane. Co w parówce siedzi? Dietetyk

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Ciecierzyca, dzięki bardzo dużej zawartość białka (jego budowa bardzo przypomina to występujące w mięsie), to nie tylko doskonały zastępnik mięsa w diecie wegetariańskiej. Zawiera cenne minerały, zwalcza niektóre dolegliwości bólowe. Powszechnie uważa się, że

Pokarmy szczęścia, czyli dieta na dobry nastrój

Pokarmy szczęścia, czyli dieta na dobry nastrój

. Jeśli nie lubisz szpinaku, możesz w zastępstwie sięgnąć po brokuły, brukselkę lub sałatę. Banany do doskonałe źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych. Oznacza to, że szybko dostarczą nam energii, w tym głównego paliwa dla mózgu i mięśni - glukozy. Jeśli przed tobą wysiłek umysłowy lub fizyczny

Nowa piramida zdrowego żywienia

Nowa piramida zdrowego żywienia

, występujące nie tylko w tłustym mięsie, ale i w maśle, serach, mleku, a także produktach roślinnych: oleju palmowym, kokosowym, wyrobach cukierniczych. Cała reszta A co z cukrami? Ogromna grupa złożonych węglowodanów (np. te obecne w białym pieczywie czy ziemniakach) ulega błyskawicznie przemianie w glukozę

Błonnikowi liderzy - produkty, które mają najwięcej błonnika

Błonnikowi liderzy - produkty, które mają najwięcej błonnika

naszych talerzach? Fasola to bardzo dobre źródło białka - składa się z niego w ponad 20 proc. Z tego względu wegetarianie chętne włączają ją do swojej diety (choć w mięsie, nie ma co ukrywać, kryje się pełniejszy zestaw niezbędnych aminokwasów). Inni, nawet jeśli doceniają walory smakowe fasolowego rodu

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

metabolizmu węglowodanów. Co to oznacza? Po pierwsze wpływa na poziom energii, którą rzeczywiście odczuwamy. Po drugie, glukoza, dzięki temu, że jest prawidłowo spalana, nie zalega i nie przemienia się w toksyczne związki.. Witamina B1 działa też trochę jak środek przeciwbólowy i sprzyja szybszemu gojeniu ran

Zasady zdrowego żywienia

Zasady zdrowego żywienia

warzywach błonnik pokarmowy nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. Spełnia on bardzo ważną rolę, m.in. w regulowaniu pracy przewodu pokarmowego, zapobiega tym samym powstawaniu zaparć, korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Większość warzyw i owoców odznacza się wysoką

Skok na wagę

Skok na wagę

, które trawiłoby się 12 godzin - mówi Ruszniak. - Dlatego powinniśmy jeść pięć razy dziennie, co dwie i pół, trzy godziny. Gdy pomijamy któryś z posiłków, w tkance tłuszczowej tworzą się magazyny, z których zaczyna czerpać wątroba, aby dostarczyć glukozę do mózgu i innych narządów wewnętrznych. Na skutek

Dieta Willetta, czyli obraz po rewolucji

Dieta Willetta, czyli obraz po rewolucji

ograniczać tłuszcze nasycone, występujące nie tylko w tłustym mięsie, ale i w maśle, serach, mleku, a także produktach roślinnych: oleju palmowym, kokosowym, wyrobach cukierniczych. Złe cukry? Prof. Willett twierdzi, iż pogląd, że wyłącznie czysty cukier szkodzi, a złożone węglowodany to bezpieczne źródło

Czego nie lubi twoje serce

Czego nie lubi twoje serce

często nie jedzą prawie nic. Przynajmniej wartościowego. Spada im poziom glukozy we krwi niezbędnej do prawidłowej pracy mózgu. Maleje koncentracja, rośnie rozdrażnienie, a nawet agresja. Dzieci muszą coś zjeść. I jedzą. Aż 60-70 proc. z nich codziennie kupuje coś w szkolnym sklepiku. Głównie cukierki

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

- szynkę bez cukru poproszę! - nie ma.

Stoję sobie przy ladzie z wędlinami w Piotrze i Pawle i czytam składy. Nie znalazłam ANI JEDNEJ SZYNKI BEZ CUKRU . Jest cukier, cukier trzcinowy, syrop glukozowo-fruktozowy, glukoza. Dosłownie wszędzie. Może oczywiście jakaś sztuka była się schowała i ja jej nie zauważyłam. I to wszystko na trzecim

Re: Dieta Dukana

japanunieprzerywalempanieposle napisała: > mieso, ktore jesz nie zawiera glikogenu... glikogen jest w miesie owszem ale g > dy zwierze jest zywe :P No tak, zbytnio uprościłem, bo glikogen szybko redukuje się do glukozy w mięsie, tym niemniej cukier dalej tam jest - bardzo niewiele, ale

Re: Dieta optymalna

felisdomestica napisała: > oczywiście musisz wiedzieć, że nie wyłączyłaś wszystkich weglowodanów, bo jedzą > c mięso dostaczasz sobie glikogenu, czyli "skrobi zwierzęcej", który trawisz w > układzie pokarmowym do glukozy. Nie da się nie jeść węglowodanów, są niezbędne > do

Słodycze wypłukują z organizmu glukozę

Słodycze zmieszane ze śliną wypłukują z organizmu glukozę. A kawa podobnie jak morfina powoduje senność. A w mięsie sa glizdy, które przechodzą do krwiobiegu i wyżerają niezbędne dla życia człowieka witaminy. -- ♥ Nieboska satyra

Re: Jest werdykt

leluchow1 napisała: > 3. Eliminacja węglowodanów jest szkodliwa. Na bank. Ale całkowita. Nie wypisuj bzdur! Po pierwsze nie jest możliwe praktyczna eliminacja węglowodanów z diety, ponieważ znajdują się w postaci utajonej nawet w mięsie (glikogen) czy w tłuszczach, mimo że zazwyczaj podaje

Re: Promują wieprzowinę w przedszkolach. "Jest ch

półtora miliona Hindusów żegna się z tego powodu z tym łez padołem. Co dwadzieścia sekund jeden. > co do hormonów i antybiotyków w mięsie, to chyba wierzysz w bajki pisząc takie > rzeczy. KAŻDA żywność produkowana przemysłowo jest pełna różnych "kwiatków": > miąższ pomarańczy w soku

Re: Jak to jest z tą ortodoksją dietetyczną?

węglowodany, co powoduje, że organizm niedobory redukuje spalając mięśnie. > wiem, że nie da się być na diecie zupełnie bez tłuszczu i cukru, no nie da się. > wszak tłuszcz jest konieczny do rozpuszczania witamin, organizm nie wszystko > weźmie z zapasów sadełka, Tłuszcz dostarczasz w mięsie

Re: Straszny apetyt - pyt. do Joggera

Tak intensywny trening powoduje katabolizm mięśni, gdy aminokwasy z nich pochodzące idą na neoglukogenezę (wytwarzanie glukozy, która jest wtedy głównym źródłem energii). Uczucie głodu po treningu wynika z potrzeby uzupełnienia glikogenu mięśniowego. Dostawa glukozy do mózgu jest wtedy

Re: Cukrzyca po polsku

bardzo małą ilość węglowodanów), to nie powinno być zadnych problemów ze spaleniem tychże i nie przyrastałoby stężenie glukozy we krwi. Czyżby organizm sam był w stanie wytworzyć glukozę ? Raczej nie - choć nie jestem specjalistą. Swoją drogą, jak Eskimosi w dawnych czasach funkcjonowali całkowicie bez

Re: do każdego żarcia walą cukier i sól

cukry i ich pochodne - glukoza, maltodekstryny, substancje uzyskiwane z mleka, dodatki smakowe, ekstrakty, hydrolizat, izolat i koncentrat białka sojowego, emulgatory i hydrokoloidy - guma guar i rzadziej karageny, inne przeciwutleniacze, rzadziej kwas octowy oraz barwniki, które głównie rozpuszczalne