Wszystko o:

glukoza w mięsie

glukoza

Glukoza

Definicja: Cukier prosty powszechnie występujący w naturze, zarówno w postaci wolnej (np. w owocach i krwi), jak i połączonej w substancje złożone, jak skrobia lub celuloza (węglowodany). W handlu występuje zwykle pod nazwą dekstrozy.

Rola: Glukoza spełnia szczególnie ważną rolę w królestwie zwierząt, ponieważ stanowi jedyną i główną postać, do której węglowodany są rozkładane, aby mogły zostać przyswojone przez komórki. Glukoza przenosi węglowodany, ponieważ te związki powstają i są rozprowadzane po organizmie zwierzęcym zawsze w takiej formie. Z glukozy wątroba i inne tkanki mogą tworzyć glikogen, a gruczoły sutkowe - laktozę. Z glukozy tworzy się także D-ryboza nukleotydów itd. Te wielorakie funkcje są możliwe ze względu na to, że stężenie glukozy we krwi jest utrzymywane na stałym poziomie dzięki skomplikowanemu mechanizmowi regulacji z udziałem czynników hormonalnych, enzymatycznych i metabolicznych.

Zastosowanie: Glukoza jest powszechnie stosowana w medycynie zarówno jako źródło energii, jak i substancja, która może wpłynąć na równowagę wodno-elektrolitową organizmu.

alergen

Wielka Encyklopedia Medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

kaole

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

Z wyglądu niepozorna - mała, pomarańczowa. Ale zawartość cennych składników w ciecierzycy, nazywanej także włoskim grochem czy cieciorką, robi ogromne wrażenie. Dlaczego warto przyjrzeć jej się bliżej i dlaczego powinna znaleźć stałe miejsce w codziennej diecie?

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Uwaga, jedząc poniższe produkty, dodajesz sobie lat. Jeśli szukasz recepty, aby dorobić się zmarszczek, wysuszyć organizm i uszkodzić swoje DNA, spożywaj je regularnie w dużych ilościach. Na co warto uważać i dlaczego?

Pokarmy szczęścia, czyli dieta na dobry nastrój

Szczęścia szukać na talerzu - czemu nie? W niektórych produktach żywnościowych aż kipi od naturalnych antydepresantów: magnezu, witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych omega-3 i innych. Oto radosne menu na ratunek zszarganym nerwom.

Nowa piramida zdrowego żywienia

Nowa piramida zdrowego żywienia

, występujące nie tylko w tłustym mięsie, ale i w maśle, serach, mleku, a także produktach roślinnych: oleju palmowym, kokosowym, wyrobach cukierniczych. Cała reszta A co z cukrami? Ogromna grupa złożonych węglowodanów (np. te obecne w białym pieczywie czy ziemniakach) ulega błyskawicznie przemianie w glukozę

Błonnikowi liderzy - produkty, które mają najwięcej błonnika

Błonnikowi liderzy - produkty, które mają najwięcej błonnika

naszych talerzach? Fasola to bardzo dobre źródło białka - składa się z niego w ponad 20 proc. Z tego względu wegetarianie chętne włączają ją do swojej diety (choć w mięsie, nie ma co ukrywać, kryje się pełniejszy zestaw niezbędnych aminokwasów). Inni, nawet jeśli doceniają walory smakowe fasolowego rodu

Zasady zdrowego żywienia

Zasady zdrowego żywienia

warzywach błonnik pokarmowy nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. Spełnia on bardzo ważną rolę, m.in. w regulowaniu pracy przewodu pokarmowego, zapobiega tym samym powstawaniu zaparć, korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Większość warzyw i owoców odznacza się wysoką

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

metabolizmu węglowodanów. Co to oznacza? Po pierwsze wpływa na poziom energii, którą rzeczywiście odczuwamy. Po drugie, glukoza, dzięki temu, że jest prawidłowo spalana, nie zalega i nie przemienia się w toksyczne związki.. Witamina B1 działa też trochę jak środek przeciwbólowy i sprzyja szybszemu gojeniu ran

Skok na wagę

Skok na wagę

, które trawiłoby się 12 godzin - mówi Ruszniak. - Dlatego powinniśmy jeść pięć razy dziennie, co dwie i pół, trzy godziny. Gdy pomijamy któryś z posiłków, w tkance tłuszczowej tworzą się magazyny, z których zaczyna czerpać wątroba, aby dostarczyć glukozę do mózgu i innych narządów wewnętrznych. Na skutek

Dieta Willetta, czyli obraz po rewolucji

Dieta Willetta, czyli obraz po rewolucji

ograniczać tłuszcze nasycone, występujące nie tylko w tłustym mięsie, ale i w maśle, serach, mleku, a także produktach roślinnych: oleju palmowym, kokosowym, wyrobach cukierniczych. Złe cukry? Prof. Willett twierdzi, iż pogląd, że wyłącznie czysty cukier szkodzi, a złożone węglowodany to bezpieczne źródło

Czego nie lubi twoje serce

Czego nie lubi twoje serce

często nie jedzą prawie nic. Przynajmniej wartościowego. Spada im poziom glukozy we krwi niezbędnej do prawidłowej pracy mózgu. Maleje koncentracja, rośnie rozdrażnienie, a nawet agresja. Dzieci muszą coś zjeść. I jedzą. Aż 60-70 proc. z nich codziennie kupuje coś w szkolnym sklepiku. Głównie cukierki

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

- szynkę bez cukru poproszę! - nie ma.

Stoję sobie przy ladzie z wędlinami w Piotrze i Pawle i czytam składy. Nie znalazłam ANI JEDNEJ SZYNKI BEZ CUKRU . Jest cukier, cukier trzcinowy, syrop glukozowo-fruktozowy, glukoza. Dosłownie wszędzie. Może oczywiście jakaś sztuka była się schowała i ja jej nie zauważyłam. I to wszystko na trzecim

Re: Dieta Dukana

japanunieprzerywalempanieposle napisała: > mieso, ktore jesz nie zawiera glikogenu... glikogen jest w miesie owszem ale g > dy zwierze jest zywe :P No tak, zbytnio uprościłem, bo glikogen szybko redukuje się do glukozy w mięsie, tym niemniej cukier dalej tam jest - bardzo niewiele, ale

Re: Candida albicana,objawy,skuteczne leczenie

surówkami.Pasuje także jeść kawałek jabłka, jagód po mięsie. Trochę smalcu brunatnego,smalcu gęsiego na pewno nie zaszkodzi, można smarować nimi chleb żytni. Po około 4 miesiącach przemiana materii organizmu jest większa ,aby ustabilizować wagę ciała jedzenie tłustych kawałków jest wskazane. W tłuszczach

Re: Moje boje z candidą

surówkami.Pasuje także jeść kawałek jabłka, jagód po mięsie. Trochę smalcu brunatnego,smalcu gęsiego na pewno nie zaszkodzi, można smarować nimi chleb żytni. Po około 4 miesiącach przemiana materii organizmu jest większa ,aby ustabilizować wagę ciała jedzenie tłustych kawałków jest wskazane. W tłuszczach

Re: Dieta optymalna

felisdomestica napisała: > oczywiście musisz wiedzieć, że nie wyłączyłaś wszystkich weglowodanów, bo jedzą > c mięso dostaczasz sobie glikogenu, czyli "skrobi zwierzęcej", który trawisz w > układzie pokarmowym do glukozy. Nie da się nie jeść węglowodanów, są niezbędne > do

Słodycze wypłukują z organizmu glukozę

Słodycze zmieszane ze śliną wypłukują z organizmu glukozę. A kawa podobnie jak morfina powoduje senność. A w mięsie sa glizdy, które przechodzą do krwiobiegu i wyżerają niezbędne dla życia człowieka witaminy. -- ♥ Nieboska satyra

Re: Jest werdykt

leluchow1 napisała: > 3. Eliminacja węglowodanów jest szkodliwa. Na bank. Ale całkowita. Nie wypisuj bzdur! Po pierwsze nie jest możliwe praktyczna eliminacja węglowodanów z diety, ponieważ znajdują się w postaci utajonej nawet w mięsie (glikogen) czy w tłuszczach, mimo że zazwyczaj podaje

Re: Promują wieprzowinę w przedszkolach. "Jest ch

półtora miliona Hindusów żegna się z tego powodu z tym łez padołem. Co dwadzieścia sekund jeden. > co do hormonów i antybiotyków w mięsie, to chyba wierzysz w bajki pisząc takie > rzeczy. KAŻDA żywność produkowana przemysłowo jest pełna różnych "kwiatków": > miąższ pomarańczy w soku

Re: Jak to jest z tą ortodoksją dietetyczną?

węglowodany, co powoduje, że organizm niedobory redukuje spalając mięśnie. > wiem, że nie da się być na diecie zupełnie bez tłuszczu i cukru, no nie da się. > wszak tłuszcz jest konieczny do rozpuszczania witamin, organizm nie wszystko > weźmie z zapasów sadełka, Tłuszcz dostarczasz w mięsie

Re: Straszny apetyt - pyt. do Joggera

Tak intensywny trening powoduje katabolizm mięśni, gdy aminokwasy z nich pochodzące idą na neoglukogenezę (wytwarzanie glukozy, która jest wtedy głównym źródłem energii). Uczucie głodu po treningu wynika z potrzeby uzupełnienia glikogenu mięśniowego. Dostawa glukozy do mózgu jest wtedy