Wszystko o:

glukoza po 2 godzinach normy

glukoza

Glukoza

Definicja: Cukier prosty powszechnie występujący w naturze, zarówno w postaci wolnej (np. w owocach i krwi), jak i połączonej w substancje złożone, jak skrobia lub celuloza (węglowodany). W handlu występuje zwykle pod nazwą dekstrozy.

Rola: Glukoza spełnia szczególnie ważną rolę w królestwie zwierząt, ponieważ stanowi jedyną i główną postać, do której węglowodany są rozkładane, aby mogły zostać przyswojone przez komórki. Glukoza przenosi węglowodany, ponieważ te związki powstają i są rozprowadzane po organizmie zwierzęcym zawsze w takiej formie. Z glukozy wątroba i inne tkanki mogą tworzyć glikogen, a gruczoły sutkowe - laktozę. Z glukozy tworzy się także D-ryboza nukleotydów itd. Te wielorakie funkcje są możliwe ze względu na to, że stężenie glukozy we krwi jest utrzymywane na stałym poziomie dzięki skomplikowanemu mechanizmowi regulacji z udziałem czynników hormonalnych, enzymatycznych i metabolicznych.

Zastosowanie: Glukoza jest powszechnie stosowana w medycynie zarówno jako źródło energii, jak i substancja, która może wpłynąć na równowagę wodno-elektrolitową organizmu.

alergen

Wielka Encyklopedia Medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

rodzaju substancji (szczególnie kofeiny, sterydów, estrogenów, indometacyny, doustnej antykoncepcji, litu, fenytoiny, furosemidu, tiazydów, tryoksyny).Niegdyś diagnozowano cukrzycę na podstawie pomiarów glukozy na czczo. Wartości większe od 140 mg/dl (7.8 mmol/l) i w 2 godziny po obciążeniu glukozą

Cukrzyca: typy, objawy, leczenie i dieta

Cukrzyca: typy, objawy, leczenie i dieta

ciąży albo wcześniej, jeżeli pacjentka należy do grupy wysokiego ryzyka. Sam test przebiega trochę inaczej. Glukoza oznaczana jest na czczo, jedną godzinę i dwie godziny po obciążeniu. Normy dla tych trzech pomiarów wynoszą kolejno <92mg/dl, <180mg/dl, <153mg/dl. Dodatkowe badania obejmują

Zbyt słodcy Polacy

Zbyt słodcy Polacy

Towarzystwa Diabetologicznego poziom cukru określa się na czczo (po ok. 8 godzinach od ostatniego posiłku) lub wykonuje się test tolerancji glukozy (DTTG). Test DTTG polega na ocenie stężenia glukozy we krwi w ciągu dwóch godzin po podaniu roztworu glukozy. W teście tym pierwszy pomiar wykonuje się na czczo

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

przekazana. Ma to szczególne znaczenie ponieważ z ręki i żyły znajdującej się po stronie po której usunięto pierś nie należy zakładać gumowych opasek oraz pobierać krwi. Jak to wygląda? Krew w ilości ok. 2 mililitrów pobierana jest zazwyczaj z żyły łokciowej. Jednak zanim dojdzie do wkłucia miejsce z którego

TRZUSTKA - to warto o niej wiedzieć

TRZUSTKA - to warto o niej wiedzieć

białek, tłuszczów i węglowodanów, a także reguluje poziom cukru we krwi. Anatomia człowieka: trzustka Za realizację tego zadania odpowiadają głównie specjalne komórki trzustki, zgrupowane w niewielkie skupiska, zwane wyspami Langerhansa. Łącznie jest ich około miliona. Są rozrzucone po całym

Insulina - słodko-gorzki smak życia

Insulina - słodko-gorzki smak życia

? Często porównuje się insulinę do klucza, bo mówiąc obrazowo, otwiera ona drzwi do wszystkich komórek naszego organizmu. Te drzwi (a fachowo mówiąc receptory komórkowe) otwiera po to, by do wnętrza komórki mogła się przedostać glukoza. A po co komórkom glukoza? To paliwo, bez którego nie mogłyby żyć

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

chemioterapii i naświetlaniach.  Limfocyty Norma - 25-40 proc. (0,25-0,40)  Powyżej normy - zakażenia, alergie  Poniżej normy - zakażenie HIV  Monocyty Norma - 2-8 proc. (0,02-0,08)  Powyżej normy - zakażenia (gruźlica, mononukleoza), po usunięciu śledziony, szpiczak mnogi

Cukrzyca w ciąży

Cukrzyca w ciąży

 to typ 2. W jego wczesnej fazie stężenie insuliny często jest bardzo duże. Problem w tym, że nawet to nie wystarcza do utrzymania poziomu cukru w ryzach. Bo, po pierwsze, o wiele więcej glukozy jest wytwarzane przez wątrobę, a po drugie, komórki organizmu

Czego nie lubi twoje serce

Czego nie lubi twoje serce

. uczniów zabiera taki posiłek do szkoły. Dajemy dzieciom pieniądze, żeby kupiły sobie coś po drodze lub w szkolnym sklepiku. Ale tylko w 40 proc. sklepików szkolnych można znaleźć produkty nabiałowe i owoce. Dzieci są w szkole od pięciu do ośmiu godzin dziennie. Powinny więc zjeść jeden lub dwa razy. A

Dieta 5:2 - przepis na utratę wagi bez ciągłego odmawiania sobie?

Dieta 5:2 - przepis na utratę wagi bez ciągłego odmawiania sobie?

zapalnych. Produkty o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym tj. pełne ziarna, zapobiegać wahaniom poziomu glukozy we krwi. Czy 2 dni zaciskania pasa powinny następować po sobie czy nie? Dietetyczka Anna Pietrych jest zdania, że 2 dni znacznego ograniczenia kalorii po sobie mogą okazać się bardziej

Wysoki poziom monocytów i niski glukozy

Mam 17 lat. Od ok miesiąca jestem osłabiona, mam napady picia wody w ilościach dziennych ok. 6litrów. Wczoraj byłam na pobraniu krwi i dziś są już wyniki. Ogólnie, wyniki są dobre: OB 5 lecz niepokoi mnie wysoki procent poziom monocytów (norma 4-12) 14. I niski poziom glukozy (norma 70-99) 65. Czy

Żelazo w normie z niską hemoglobiną

Jestem cztery miesiące po laparotomii (usunięcie ciąży pozamacicznej i zaśniad groniasty częściowy). W wypisie ze szpitala miałam wpisaną niedokrwistość z hemoglobiną 10,9. Przez 2 tyg brałam żelazo wg zaleceń lekarza hemoglobina podniosła się do 12,0 g/dl (norma 12,0 do 16,0) i lekarz nie kazał

Dlaczego dostałam leki na cukrzycę?

po obciążeniu 75 g po 2 godz, 26,5 , prolaktyna na czczo 15,59 ng/ml (norma 4,79 - 23,3), prolaktyna po godzinie 82,95, testosteron na czczo 34,19 ng/dl (norma 6 - 82). Dostałam Glucophage 750 1 x dziennie. Oprócz tego jeszcze Calperos 500 i magnezin 500 co 2 dni i witamine D devicap w kroplach

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o analizę moich wyników: Glukoza na czczo 87 mg/dl Hemoglobina glikowana 6,3 (4,0-6,0) norma HbA1C 45,4 mmol/mol 20,0-42,0 norma Glukoza po 2 h po 75 g glukozy 170 mg/dl Insulina (L97) 103,9 po 2h po 75 g glukozy Insulina (L97) 18,60 mU/l Norma 3,00 - 25,00Przedstawiony wynik

Nadmierna potliwość stóp

wrócił do normy. Dermatolog zlecił mi badania na hormony, wyniki:testosteron 0,445 (górna granica normy), estradiol 15,75 (faza folikularna - dolna granica normy), oraz glukoza 90,2 (norma), kwas moczowy 5,2 (norma), TSH - 4,310 powyżej normy(norma: 0,4-4). Obecnie co drugi dzień moczę stopy w roztworze

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

krzywa cukrowa i insulinowa - nie za dobre???

Witam :) odebrałam dzisiaj wyniki krzywej insulinowej i chyba nie jest dobra. Obciążenie glukozą (75g): glukoza na czczo 71,00 (70,00-99,00) glukoza po 1 godz. 179,00 (brak norm) glukoza po 2 godz. 91,00 (<140,00) Insulina po obciążeniu (75g glukozy) insulina na czczo

Obciążenie glukozą 50 g ! Normy po 2 godzinach.

Robiłam test obciazenia glukoza 50 g. Na czczo wynik wyszedl mi 89 mg Natepnie wiem ze powinno sie mierzyc poziom glukozy po godzinie i ze norma jest do 140 mg. W moim przypadku pani laborantka sie pomylila :( i pobtala mi krew po 2 godzinach !!! a po godzinie nie... I wyszlo wtedy 143 mg. Co o

Re: depresja i bezsenność a choroba hashimoto

Witam Was. 27 maja 2015 byłam prywatnie u innego endokrynologa(poleconego przez innego lekarza),podniósł mi dawkę do 100 euthoryxu i przepiał mi lek glucophage XR 1000mg, zobaczył moja krzywa cukrowa po 2 godz. wynik z 24 marzec 2013r-glukoza po 2 godzinach 186 mg/dl norma max do 140mg/dl. wynik z

Re: Czy to niedoczynność?

Witam. W końcu zrobiłam te badania na cukier i insuline. Oto wyniki. Glukoza na czczo 89,3, normy 65-105 Glukoza po obciążeniu 75 gr.glukozy po 2 godzinach to 90,4 norma <140 Insulina na czczo 25,1 normy od 2,6-24,9 z literką H przy wyniku Insulina po 2 godzinach po obciążeniu 70,6 Do lekarza

Prośba o interpretację wyników badań.

Glikemii po obciążeniu 75g glukozy Glukoza na czczo - 103 mg/dl Glukoza po godzinie - 102 mg/dl Glukoza po 2 godzinach - 93 mg/dl Insulina na czczo - 5,03 uU/ml Insulina po godzinie - 15,73 uU/ml Insulina po dwóch godzinach - 9,36 uU/ml Prolaktyna - 13,86 ng/ml - zakres referencyjny - 4,04 - 15,2 DHEA

Re: hipoglikemia???

metforminę i te stany hipoglikemii bez realnej hipoglikemii mi przejdą. Ważny jest też ruch i dieta z przewagą surowych warzyw, produktów jak najmniej przetworzonych oparta na niskim IG. Moje wyniki obciążenia glukozą to 89mg/dl na czczo a po 2 godzinach 90 mg/dl. Insulina 6.42 mU/l. Linkuję kalkulator

normy glukozy przy krzywej cukrowej

dzisiaj miałam wątpliwą przyjemność zrobić test z 75 gr glukozy. wyniki na czczo 88, po 1 godzinie 159, po 2 godzinach 117, niestety normę mam tylko do glukozy na czczo :( pół rodziny ma cukrzycę więc mam pewne obawy, jestem w 25 tc

Re: Bardzo proszę o interpretację wyników.

troszkę lepiej, ale nadal w ciągu dnia muszę się położyć na pół godziny, mam takie senne odloty. Prawie codziennie wstaje z bólem głowy, biorę tabletkę i po dłuższej chwili przechodzi. A jeszcze mam takie zrobione badania sód w surowicy 136 - norma 135 - 145 potas w surowicy 4,2 - norma 3,5 - 5

Glukoza + insulina - prośba o interpretację

: 84,30 mg/dl (norma 70 - 99) po godzinie od podania 75 g glukozy: 69,90 (L) po dwóch godzinach: 74,10 Insulina na czczo: 9,7 µIU/ml (norma: 2,6 - 24,9) po godzinie od podania 75 g glukozy: 27,1 (H) po dwóch godzinach: 11,7 Dziękuję bardzo za wyjaśnienia :-) Do lekarza idę dopiero we wtorek

Re: Sierpniowe mamusie 2015

musialam na chwilę wyjść bo było mi duszno i słabo.... Po 2 godzinach juz czułam się dobrze. No i wyniki miałam od razu: NA CZCZO-ok PO 1 GODZ-ok NO ALE PO 2 GODZ- aż 167, a norma jest ponoć do 140....No i na dodatek w moczu mi coś wyszło, jakieś leukocyty i bakterie. Wizytę mam w czwartek i teraz się znów