Wszystko o:

ggtp

GGTP

GGTP

GGTP, czyli gamma-glutamylotranspeptydaza. Jednym z kluczowych enzymów wątrobowych jest ggtp, czyli gamma-glutamylotranspeptydaza. Jest to tak zwany enzym katalizujący, który odgrywa znamienną rolę w przemianie reszty glutaminowej. Warto regularnie badać jego stężenie, szczególnie jeśli borykamy się z określonymi objawami.

Jak określić prawidłowy poziom GGTP? Poziom stężenia GGTP można określić tylko za pomocą wykonania tak zwanej próby wątrobowej. Dzięki temu można jednocześnie przekonać się, czy ten gruczoł działa prawidłowo i czy nie jest konieczne rozpoczęcie określonych badań. Wyniki prób wątrobowych nie powinny być ani zbyt niskie, ani za wysokie, bo może to świadczyć o konkretnych dolegliwościach w naszym organizmie.

GGTP - o czym może świadczyć podwyższenie stężenie? Dla naszego zdrowia szczególnie groźne jest podwyższone stężenie GGTP. Zbyt wysokie wartości tego enzymu mogą świadczyć o żółtaczce zastoinowej czy choleostazie. Podwyższony poziom GGTP może wystąpić u osób nadużywających alkohol. Stan zwiększonego stężenie następuje także podczas wzmożonych przemian aminokwasów i białek. Zdarza się także, że podwyższony poziom omawianego enzymu jest objawem konkretnych nowotworów wąroby.

Gamma-glutamylotransferaza (GGTP)

Gamma-glutamylotransferaza (GGTP)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Gamma-glutamylotransferaza (GGTP) odpowiada przede wszystkim za rozkład aminokwasów oraz niektórych peptyd. Za jego wytwarzanie odpowiadają przede wszystkim wątroba, trzustka, nerki, jelita, śledziona oraz płuca, czyli kluczowe dla ludzkiego zdrowia narządy. Wartość

Hormon adrenokortykotropowy (ACTH)

Hormon adrenokortykotropowy (ACTH)

nowotworem, stanem zapalnym bądź radioterapią. Niska wartość ACTH bardzo często bywa powiązana z przyjmowanymi lekami, najczęściej z glikokortykosteroidami. Czytaj także: Hormony nadnerczy Przełom nadnerczowy Przysadka mózgowa - pół grama wielkiej mocy Gamma glutamylotransferaza (GGTP

Badania wątrobowe

Badania wątrobowe

wątrobie, ale nerkach lub zawał mięśnia sercowego - ALAT (Aminotransferaza alaninowa) - obecny jest jedynie w wątrobie, a zmiany jego stężenia najczęściej zapowiada chorobę miąższu wątroby - GGTP (Gamma-glutamylotranspeptydaza) - wzrost poziomu enzymu zazwyczaj związany jest z obumieraniem komórek

Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego

Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego

, zwiększenie ALAT, ASPAT, GGTP oraz fosfatazy zasadowej. Leczenie Ciężkie stany chorobowe wymagają hospitalizacji. Prowadzone jest leczenie objawowe poprzez dożylne nawadnianie chorego, podawanie leków przeciwzapalnych (leków niesteroidowych, pantazocyny), rozkurczowych oraz antybiotyków. Często najlepszą

Enzymy wątrobowe

Enzymy wątrobowe

martwicy komórek mięśnia sercowego (np. zawał serca) uszkodzeniu lub martwicy komórek mięśni szkieletowych (np. po intensywnym treningu siłowym) spadek nie ma klinicznego znaczenia GGTP (inaczej: Gamma-glutamylotranspeptydaza, GAMMA-GT) wartości prawidłowe: 6-18 U/l wzrost w przypadkach wewnątrz lub

Badania krwi

Badania krwi

żółci - bilirubiny. Norma wynosi do 1,0 mg/dl. - Bada się też enzymy transaminazy: GOT i GPT. Norma wynosi do 40 U/L. - GGTP (gamma-glutamylotranspeptydaza). Norma wynosi 10-28 U/L. - Fosfatazę zasadową. Norma wynosi 31-115 U/L. W ciąży (pod koniec) poziom bilirubiny może być podwyższony. Trzeba

Analiza krwi

Analiza krwi

wynosi do 40 U/L. GGTP (gamma-glutamylotranspeptydaza): - Norma wynosi 10-28 U/L. Fosfatazę zasadową: - Norma wynosi 31-115 U/L. - W ciąży (pod koniec) poziom bilirubiny może być podwyższony. Trzeba poradzić się lekarza. Uwaga: Normy podane są w przybliżeniu. Każda z placówek wykonujących analizy

Krew

Krew

. - Próby wątrobowe - Bilirubina (barwnik żółci). Norma: do 1 mg/dl - Transaminaza AspAT. Norma: 5-46 U/I - Transaminaza AIAT. Norma: 5-49 U/I - GGTP. Norma: 10-28 U/I - Fosfataza zasadowa. Norma: 31-115 U/I Badania kontrolujące pracę nerek - Mocznik. Norma: 10-50 mg/dl Kreatynina. Norma: 0,6-1,1 mg/dl

Wzrastające GGTP

Od dłuższego czasu mam uczucie dyskomfortu i ucisku w okolicach wątroby. Prawie w ogóle nie pije alkoholu. Zrobiłem badania: AST, ALT, bilirubina, kreatynina, EGFR, ALP w normie. Mocz,OB ,krew utajona również w normie. Tylko GGTP mi rośnie. Najpierw miałem 81, a trzy tygodnie już 133. Co to może

Wysokie GGTP

Dzisiaj przyszły badania i mam tak: -AST 106 UI/I norma 0-38; -ALT 70 UI/I norma 0-42; -GGTP 425 UI/I norma 11-50. Najbardziej martwię się o wysokie GGTP. Co to może być, jest już bardzo źle?Przedstawione przez Panią/Pana wyniki badań laboratoryjnych opisują funkcję wątroby i dróg żółciowych

Podwyższony aspat, alat, ggtp, ldh, alp

rodzaj wykonywanego zawodu gdyż badania reumatoidalne w styczniu bez zastrzeżeń. Na początku maja zrobiłam badania krwi ( po ataku bólowym w dołku między żebrami , wizyta na SOR-ze skonczyla sie zapisaniem leków rozkurczowych). Badania krwi na 4 dni po ataku : Alat 439 U/l Aspat 143 U/l GGTP 189 U

Ból w lewym boku - trzustka?

Niedawno robiłam badanie USG, po którym powiedziano mi, że część wątroby nie pracuje i mam uszkodzoną trzustkę. Zrobiłam podstawowe badania, które wyszły w normie natomiast GGTP mam 108,3 a OB 31. Od kilku dni boli mnie w lewym boku, bliżej pleców, przy czym mam wrażenie, że codziennie ból jest

Co może mi dolegać?

Pogorszenie wzroku, ból w prawym górnym boku pod żebrami - ogólne osłabienie i ból stawów. Płeć: Mężczyzna Lat: 48 Wykonuję pracę fizyczną Wyniki Biochemii: (tylko te podwyższone) AspAT 102.5 AIAT 163,0 Fosfataza alkaliczna 128,4 GGTP 673.0 Bilirubina całkowita 1,54 Cholesterol 260,1

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Podwyższony Alat i GGTP.

Alat 53.90 zakres ref. 5 - 41 (U/l) GGTP 52.44 zakres ref. 8 - 49 (U/L) Mam 18 lat.

GGTP

Rena, GGTP jest jednym z enzymów wątrobowych-jesli wynik jest wysoki, świadczy to o pogorszeniu funkcji wątroby Ewa, cieszę sie,że lepiej się czujesz. pozdrawiam Cię bardzo serdecznie, Magda

Wysokie GGTP- co bierzecie?

Mam dość wysokie GGTP, bo 114, a jak u was, bierzecie coś na obniżenie, wizyte mam dopiero za jakiś czas i chciałam się zorientować.

GGTP BARDZO WYSOKIE 650

mam bardzo wysokie ggtp 650 ! aspat 350 alat 270 ! poziom fosforu podwyzszony ! prosze o pomoc ! co to moze byc ! mam 24 lata nie pije nie jestem alkoholikiem ! piwo z 4 razy w tyg bylo! od 3 miesiecy nie ruszam w ogole alkoholu a poziom ggtp od 3 m-cy średni to 500 aspat i alat średni to 250 ! nie

enzym GGTP dlaczego taki wysoki?

jaka jest przyczyna podwyższonego enzymy GGTP? synek od urodzenia ma z tym problem...wczoraj skończył miesiąc.. miał bardzo dużą żółtaczkę ( 22 ), przy wypisie ze szpitala w normie.. jednak ten enzym nadal jest wysoki mimo brania urospolu... poziom spada, ale mnie najbarzdiej nurtuje pytanie

Re: GGTP BARDZO WYSOKIE 650

Polecam Ursofalk - lek na receptę, ale może go wypisać internista. Syn bierze depakinę. Też miał wysokie GGTP (100). Zleciało do połowy, aspat i alat też się bardzo obniżyły. Stosował 2 tabletki na dobę, ostatnio tylko jedną. Będę robić mu wyniki i trochę się boję, czy ta jedna wystarczyła.

Re: enzym GGTP dlaczego taki wysoki?

w dniu wypisu ze szpitala AST 46; ALT 20; po dwóch tygodniach badali pozim tego GGTP, lub tylko o tym wynilu wiem, ze nie spada.. jesteśmy pod opieką przychodni przyszpitalnej; kontolują poziom tego GGTP..tylko nikt mi nie potafi tam odpowiedzieć na pytanie jaka jest przyczyna:-/ -- ciągle nie

Re: alat 166, ggtp 54, aspat 56 - prosze o pomoc!

Mnie zarazono HBV w wieku 5 lat jak bylem w szpitalu.. od 20 lat mam alat i aspat wachający się w granicach ~180.. z tym da się żyć normalnie i nie trzeba panikować nadmiernie, tylko kontrolować raz na pol roku.. Dodatkowo takie podwyższone wyniki może wywoływać otyłość. Otłuszczona i obciażona wątr

Re: Podwyższony Alat i GGTP.

maciekkk_online napisał: > Alat 53.90 zakres ref. 5 - 41 (U/l) > GGTP 52.44 zakres ref. 8 - 49 (U/L) > > Mam 18 lat. Chciałbym się dowiedizeć czegoś więcej na ten temat. Mam badania morfologiczne, hematologie i mocz. Pytajcie o to co ważne bo nie będę

AST, ALT, GGTP mocno podwyzszone pomocy

witam, jak w temacie , a oto moje wyniki jakie wyszly mi na badaniu krwi, dodam jeszcze ze od pol roku pojawiaja mi sie po ciele i znikaja swedzace wysypki, dlatego przeprowadzilem badania. cholesterol calkowity 223 - 200 trojglicerydy 370 - 150 AST 72 - 37 ALT 117 - 41 GGTP 222 - 55 Prosze o

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

, zwiększenie aktywności enzymów LDH, GGTP, AspAT, AlAT w surowicy krwi,zakrzepowe zapalenie żył. U jednego pacjenta wystąpiła zakrzepica płucna. Kobiety: bóle głowy, drażliwość, nudności, obniżenie nastroju, zaburzenia snu, uczuciezmęczenia, zmniejszenie libido, sporadycznie występowało zwiększenie

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

krwi aż do hiperglikemii 7 Niezbyt często: zwiększenie aktywności GGTP 3 , zmniejszenie liczby płytek krwi (14) . Rzadko: zwiększenie aktywności fosfokinazy kreatynowej (15) . (1) patrz punkt 4.4 (2) Senność może wystąpić zwykle podczas pierwszych dwóch tygodni od rozpoczęcia zażywania leku i zazwyczaj

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

krwi aż do hiperglikemii 7 Niezbyt często: zwiększenie aktywności GGTP 3 , zmniejszenie liczby płytek krwi (14) . Rzadko: zwiększenie aktywności fosfokinazy kreatynowej (15) . (1) patrz punkt 4.4 (2) Senność może wystąpić zwykle podczas pierwszych dwóch tygodni od rozpoczęcia zażywania leku i zazwyczaj

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

krwi aż do hiperglikemii 7 Niezbyt często: zwiększenie aktywności GGTP 3 , zmniejszenie liczby płytek krwi (14) . Rzadko: zwiększenie aktywności fosfokinazy kreatynowej (15) . (1) patrz punkt 4.4 (2) Senność może wystąpić zwykle podczas pierwszych dwóch tygodni od rozpoczęcia zażywania leku i zazwyczaj

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

masy ciała 9 , zwiększenie aktywności aminotrasferaz (AlAT, AspAT) 3 , zmniejszenie liczby neutrofili, zwiększenie stężenia glukozy we krwi aż do hiperglikemii 7 Niezbyt często: zwiększenie aktywności GGTP 3 , zmniejszenie liczby płytek krwi 14 Rzadko: zwiększenie aktywności fosfokinazy kreatynowej 15