Wszystko o:

gdzie znajduje się tarczyca

eska

TARCZYCA, a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

TARCZYCA, a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

Choroby tarczycy leczy specjalista endokrynolog i najczęściej bez klasycznej farmakologii lub innego postępowania (np. operacji) choremu nie można skutecznie pomóc. Dieta jednak zawsze ma znaczenie wspomagające. Lekarz powinien przekazać szczegółowe wytyczne, co jeść, a czego unikać.

JOD: przereklamowany, niezbędny, a może szkodliwy? Mikroelement, o którym wciąż głośno

Ponieważ jest ściśle związany z funkcjonowaniem tarczycy, przypisuje się mu ogromną rolę. Po jod jeździmy nad morze, zalecamy go przyszłym mamom i dzieciom. Zarazem pojawiają się głosy, że za dużo go w pożywieniu i trzeba na niego uważać. Naprawdę?

UKŁAD DOKREWNY (HORMONALNY) - funkcje, budowa i najczęstsze choroby

Układ dokrewny nazywamy również układem hormonalnym lub wydzielniczym. Odpowiada on, podobnie jak układ nerwowy, za koordynację działania różnych komórek naszego ciała. Układ dokrewny działa za pomocą hormonów, produkowanych przez odpowiednie narządy, gruczoły oraz wyspecjalizowane tkanki.

Chcesz wreszcie schudnąć? Upewnij się, że jesteś zdrowy. Nadmiar kilogramów bywa skutkiem konkretnej choroby

Chcesz wreszcie schudnąć? Upewnij się, że jesteś zdrowy. Nadmiar kilogramów bywa skutkiem konkretnej choroby

. Włosy, zęby i paznokcie osłabiają się, skóra staje się sucha, zimna, u kobiet (to najczęściej ich problem) występują zaburzenia miesiączkowania. Nie musisz mieć wszystkich objawów. Nie muszą być wyraźne. Niejednokrotnie o problemach z tarczycą młode kobiety dowiadują się dopiero przy problemach z

Przyzwojak

Przyzwojak

organizmu na stres. Najważniejsze ośrodki układu znajdują się przede wszystkim w gruczołach wydzielania wewnętrznego jak tarczyca, przytarczyce, przysadka mózgowa, trzustka. Przyzwojak najczęściej tworzy się w okolicy przepony i w zależności od pochodzenia, czyli lokalizacji komórek z których powstał

Światłowstręt? Zapewne potrzebujesz pomocy specjalisty

Światłowstręt? Zapewne potrzebujesz pomocy specjalisty

zbyt wrażliwe, gdy mamy niedobór witaminy B2, czyli ryboflawiny. Sporo tej witaminy znajduje się w podrobach, wołowinie, rybach, nabiale, migdałach, pestkach słonecznika czy roślinach strączkowych. Zarazem: niedobór nie musi być efektem zaniedbań dietetycznych. Czasem to skutek zaburzeń wchłaniania o

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca

, spożywana w nadmiarze może być groźna. W grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim osoby z podwyższonym poziomem kwasu moczowego. Gdy jest go za dużo, krystalizuje się i odkłada w okolicach stawów wywołując artretyzm . O jej zaletach przeczytasz więcej tutaj . Największą zaletą tuńczyka jest obfitość

Nawracające zapalenie chrząstek

Nawracające zapalenie chrząstek

m.in. z gorączką, osłabieniem, sennością oraz ze znaczną utratą masy ciała. W grupie największego ryzyka znajdują się osoby cierpiąc m.in. z powodu reumatoidalnego zapalenia stawów, mieszana choroba tkanki łącznej, tocznia rumieniowatego, guzkowego zapalenia tętnic, zesztywniającego zapalenia

Minnesota zabrania antybakteryjnego mydła, bo nie ma dowodów na jego szczególną skuteczność

Minnesota zabrania antybakteryjnego mydła, bo nie ma dowodów na jego szczególną skuteczność

do rozwoju odpornych szczepów bakterii". W badaniach przeprowadzonych w 2005 r. triklosan znaleziono we krwi ochotników z różnych krajów europejskich. Rok wcześniej szwedzcy naukowcy wykryli, że znajduje się on także w mleku karmiących matek. Badania wykazały, że u myszy triklosan wpływa

Niedosłuch skutkiem nadmiernego hałasu? To częsta przyczyna, ale znamy ich znacznie więcej

Niedosłuch skutkiem nadmiernego hałasu? To częsta przyczyna, ale znamy ich znacznie więcej

USG tarczycy

zastawki mitralnej Bardzo proszę o odpowiedź.Opisywane przez Panią dolegliwości są objawami charakterystycznymi dla niedoczynności tarczycy, jednak poziom stężenia TSH w surowicy znajduje się w granicy normy. Warto więc wykonać dodatkowe badania oceniające stężenie hormonów tarczycy w surowicy (T3 i T4

Odchudzanie a choroba tarczycy

, pomidory. 6. Źródłem węglowodanów w diecie powinny być produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty. 7. Polecam również zwiększyć ilość jodu, ponieważ odgrywa istotną rolę w niedoczynności tarczycy. Znajduje się m.in. w rybach morskich (np.dorsz) lub

Jak schudnąć w niedoczynności tarczycy?

Proszę o pomoc odnośnie polepszenia metabolizmu i prawidłowej diety przy niedoczynności tarczycy. Wszędzie znajduję sprzeczne informacje o tym co można i czego nie można jeść (np. brokuł, którego zresztą i tak nie jadam, są informacje, żeby go nie jeść przy tym schorzeniu, a zaraz po tym znajduje

Leczenie jodem promieniotwórczym

oznacza, że nie powinno się nigdzie wychodzić z domu?Ciekawe opracowanie odpowiadające w sposób przystępny na te i inne możliwe pytania znajduje się tutaj: http://www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=lecz&ter=jod#procedura . Zasadniczo terapia radiojodem rzadko daje powikłania w postaci zapalenia

Wyniki badań FT4 i anty-TPO

tarczycy FT4 w Pani przypadku znajduje się w dolnej granicy normy. Aby umożliwić interpretację, proszę przesłać wynik badnia TSH (które najprawdopodobniej również zostało zlecone), a także zakres norm podany przy poszczególnych wynikach (a szczególnie przy wyniku przeciwciał anty - TPO, których poziom

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jak z chorą tarczycą pielęgnować cerę

Na szczęście nie jest to prawda. Wystarczy trochę poszukać i znajduje się lekarza, który wie, że najczęściej guzy są wytwarzane przez niedoczynną tarczycę. Wyrzucają one sporo hormonów, które dają niezłe wyniki laboratoryjne, ale nie oznacza to, że pacjentki nie trzeba leczyć.

Re: PROLAKTYNA POMOCY !!

właśnie nie robiłam , kiedy byłam u mojego lekarza i powiedziałam o sytuacji jaka się znajduje powiedział tylko ze pewnie mam bezwowulacje ale mam się nie przejmować bo to można zbić tabletkami . Dodał ze gdy zdecyduje się na dziecko mam zrobić prolatyne . Zdziwiłam się ze tak zareagował tym

Re: Interpretacja wyników

.zrobię sobie jeszcze te badania o których pisały się +cholesterol i zobaczymy. Dzisiaj zrobiłam badanie USG tarczycy: Prawy płat około 44×19×19 obj.ok.8.3 cm szesc. Lewy płat około 43×20×19 mm.ok.8.5 cm szeSC. W środkowej części prawego płata znajduje się lita z drobnymi zwyrodnieniami plynowymi nieco

Re: Pomocy, zamarzam... :(

Witaj w klubie ! Zmagam się z tym od lat, nie znajduję jednak zrozumienia u lekarzy bo oni leczą wyniki a nie człowieka , a te mam prawidłowe. Na pocieszenie powiem ci , że najgorzej jest zawsze na przełomie zimy i wiosny, potem już lepiej. Przede wszystkim TSH ale koniecznie dodatkowo FT 3 i Ft

Re: Złożony problem

? badania z 10.2006 już świadczą o problemach z tarczycą: TSH 5,02 (0,4-4,0) mlU/l 128,33% FT3- 32,50% 3,6 (2,3-6,3) qmol/l FT4 - 60,99% 18,9 (10,3-24,4) qmol/l Zbyt wysokie TSH przekracza najwyższą normę. Niższe TSH świadczy o problemach z anemią co znajduje odzwierciedlenie w wynikach: >

tarczyca

Mysia a nie sądzisz,że powinnaś na początku zastanowić się z jakiego powodu wypadają Ci włosy? Cz nie jest to aby spowodowane jakąś poważniejszą chorobą. Często jest objaw nadczynności tarczycy. Tutaj możesz sobie poczytać: leczymytarczyce.pl/ - na stronie znajduje się kilka artykułów o chorobach

TSH poniżej normy, a starania.

znajduje sie ponizej dolnej granicy normy. Dokladnie 0,20 przy normie 0,4 -4,7. Wiem, ze przy staraniach optymalna wartosc TSH to ok.1 Wiem, ze nie powinno byc wiecej. Nigdzie jednak nie moge znalezc informacji co jesli tsh jest niskie... Pytalam swojej lekarki i ta zapewniala mnie, ze moje wyniki, tzn

Re: miesiaczka a tarczyca

kuzynki to rodzina po stronie ojca do tej pory nic mi bylo o tym nie wiadomo kolezanka pchnela mnie na te tory obecnie nie mam mozliwosci zrobienia czegos w tym kierunku znajduje sie poza granicami za mies wracam i piorunem biore sie za siebie moge dodac ze

Re: Biegam i biegam a co dalej ??????

wygenerowac czas na liczenie kalori czy planowanie posilków wedlug zawartosci weglowodanow tluszczy czy bialka... jestem mama letniego szkraba i z trudem ale codziennie znajduje te 45 minut na ćwiczenia co 2 dzien biegam 15 min rozgrzewki i 30 biegu i co 2 dzien cwiczenia w domu typu przysiady, pompki

Nowa metoda wykrywania raka tarczycy

obwodowej (jedna probówka). Koszt diagnostyki wynosi 300 złotych. Artykuł opisujący wyniki badań warszawskich naukowców można przeczytać w prestiżowym piśmie American Association for Cancer Research – Clinical Cancer Research. Wśród głównych autorów sukcesu znajdują się m. in. Michał Świerniak, Anna

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!