Wszystko o:

gdzie jest błonnik w jedzeniu

Jak pić podczas odchudzania, żeby rozkręcić metabolizm i zachować dobrą formę?

Jak pić podczas odchudzania, żeby rozkręcić metabolizm i zachować dobrą formę?

stanie wytworzyć sam pewne ilości wody podczas trawienia składników pokarmowych z jedzenia - taką wodę nazywamy wodą metaboliczną i produkujemy jej średnio 300 ml na dobę" - dodaje. Gdzie jest dolna granica wypijanych płynów? "U osób dorosłych za minimalną ilość wody z płynów uważa się 1,5

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

przechowywać: w formie główek lub w postaci kapusty kiszonej. Jest niskokaloryczna (kapusta biała: 28 kcal/100 g, kiszona 16 kcal), a zarazem, głównie dzięki błonnikowi, szybko zapewnia uczucie sytości. Uwaga! Znaczenie ogromne ma to, z czym kapustę jemy. Zasmażona z boczkiem, ze sporą ilością tłuszczu w

Dieta trzech minerałów - trzymaj wagę w ryzach

Dieta trzech minerałów - trzymaj wagę w ryzach

(średnio 20-30 mikrogramów na dobę), jednak trzeba pamiętać, że słabo wykorzystujemy go z produktów spożywczych. Szczególnie to trudne, jeśli w diecie jest za dużo cukru. A niedobór chromu zwiększa apetyt na słodkie. Więc: koło się zamyka... Wyprzedź je, przełam się. Przekonaj się do źródeł chromu, może

Cała prawda o błonniku pokarmowym

Cała prawda o błonniku pokarmowym

jelitach. Jest nierozpuszczalna w wodzie, szybko przesuwając się zabiera ze sobą wszelkie odpady procesu przemiany materii, toksyny. W efekcie zapobiega zaparciom, bądź je znosi i ogranicza przyrost masy ciała. Udowodniono, że takie sprzątanie zapobiega powstawaniu coraz powszechniejszych nowotworów

Błonnikowi liderzy - produkty, które mają najwięcej błonnika

Błonnikowi liderzy - produkty, które mają najwięcej błonnika

nie odpuszcza w błonnikowej konkurencji i osiąga godny pochwały wynik 15 g błonnika w 100 g. Nazwa tego egzotycznego daru natury pochodzi od indiańskiego słowa "marau-ya", które oznacza "owoc, który je się jednym haustem". Jej ojczyzną jest Ameryka Południowa. Łacińska nazwa nadana

Jedz chleb, dla zdrowia!

Jedz chleb, dla zdrowia!

najwyższej klasy to trudne zadanie. Jak to się robi? Chleb, jako najbardziej podstawowe źródło błonnika i węglowodanów, powinien być wypiekany ze składników najwyższej jakości. Najważniejszym punktem w produkcji chleba jest etap fermentacji. To moment kiedy wytwarzają się bakterie mlekowe, które powinny

Owocowa lista przebojów lata

Owocowa lista przebojów lata

może nie tylko zapobiegać zmianom nowotworowym piersi, ale nawet je leczyć. Na ostateczne wyniki trzeba jeszcze wprawdzie poczekać, ale na pewno nie zaszkodzi już dzisiaj ta smaczna profilaktyka. O czym mówią piersi 47 kcal i 6,7 g błonnika w 100 g Chociaż sezon malinowy jest bardzo krótki, te owoce

Jak "nauczyć" mózg zdrowego żywienia?

Jak "nauczyć" mózg zdrowego żywienia?

współautorów, dr Thilo Deckersbach, psycholog z Massachusetts General Hospital. - "My wykazaliśmy, że zmiana preferencji z niezdrowego jedzenia na produkty zdrowe jest możliwa, i to bez konieczności wykonywania operacji" - czytamy w artykule na portalu Tufts Now.   Dr Susan B. Roberts, w

Nasiona chia - z czym to się je?

Nasiona chia - z czym to się je?

cenny dla skóry cynk, fosfor, a także żelazo, niezbędne by procesy krwiotwórcze mogły przebiegać prawidłowo. Jedzenie nasion dostarcza również witamin z grupy B oraz witaminy E, "dawka" (ok. 30 mg) tej ostatniej w 100 g znacznie przekracza dzienne zapotrzebowanie (wynosi ono ok. 10 mg). Te

Bób: niewątpliwie pyszny, ale czy zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Bób: niewątpliwie pyszny, ale czy zdrowy? Kto nie powinien go jeść?

Jakie produkty dodadzą mi energii?

. "złe" emocje - sięgamy po jedzenie. Odczuwamy wtedy często spokój, zadowolenie. Jednak jedzenie nie rozwiązuje przyczyn stresu lub innych emocji, a może przyczynić się do nadwagi. Na pewno warto zastanowić się kiedy sięgamy po jedzenie - czy faktycznie jesteśmy głodni, jeśli nie to co nami kieruje

Smoliste stolce i śluz w odbycie

Witam mam 23 lata smoliste stolce i śluz w odbycie. Śluz nie pojawia się zbyt często, ale czasem są to nawet gazy ze śluzem. Smoliste miękkie stolce miewam raz za czas, zwykle przyczyną było jedzenie, które zjadłam dzień wcześniej, jednak dziś był taki bez przyczyny. Mam częste wzdęcia, uczucie

Sok z burków - czy może mi zaszkodzić?

było zdrowo?Buraki to dobre źródło betainy, która ułatwia przyswajanie białek, ponadto to dobre źródło betacyjanin, które według licznych badań, mają działanie przeciwnowotworowe. Prócz tego zawierają wiele składników mineralnych (m.in. potas, żelazo, magnez, miedź), błonnika i witamin (zwłaszcza z gr

Silny ból brzucha i brak stolca

czego to jest. Oczywiście dzisiaj nic nie jadłam bo nie dam rady chodzić. Rytm wypróżnień jest uzależniony znacząco od diety i trybu życia - znaczenie ma nie tylko ile, ale przede wszystkim co jemy. W przypadku stosowania diety ubogoresztkowej (mało pokarmów tłustych, mało błonnika) stolec może być

Zapalenie jelita, krew utajona obecna w wynikach badań

celu unikania krwawień z żylaków odbytu należy stosować dietę zawierającą większą ilość błonnika oraz wypijać dużo płynów. W przypadku braku poprawy może być potrzeba stosowania preparatów farmakologicznych.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

błonnik w proszku- jecie?

Witam! Wiem, że to chyba gdzieś już kiedyś było tutaj poruszane, ale z racji tego, że mam zablokowaną w pracy wyszukiwarkę, nie mam jak tego odnaleźć. Czy jecie może z jogurtem lub z wodą (lub inaczej) błonnik owsiany/kakaowy w proszku? Wydaje mi się, że Dukan nie pozwala spożywać takiego

Re: błonnik w proszku- jecie?

ja na II fazie jadłam codziennie błonnik kakaowy z jogurtem. Dukan nic nie wspomina o tym czy można, więc pewnie nie można. Ale wolałam wypróżniać się regularnie niż raz na tydzień z trudem. Na szczęście na III fazie wszystko wróciło do normy i błonnika już nie spożywam. -- http

Jedz potrawy z błonnikiem

sterlitz napisał: > mam problemy z wypróżnieniem po wypiciu mleka. Przestałam pić > mleko i przestałam mieć problemy ze wzdęciami i zaparciami. Też miałem problem z zaparciami. Zaczęłem jeść potrawy z większą ilością błonnika pokarmowego i przestałem mieć problemy. Na Internecie

Re: Ciągłe zaparcia, co robić????

polecam Ci tylko błonnik NIEROZPuSZCZALNY np. Colon C go ma przeczyści ci jelita rano wypij litr wody z cytryną potem 3 lyzki błonnika i popij szklanka wody za pol godz zjedz sniadanie rób tak przed każdym posiłkiem wiadomo nie jedz ziemniaków kakao kawy i białego pieczywa zupy preferuję

Re: błonnik w proszku- jecie?

bedąc na innej diecie -spożywalam błonnik - taki w tabletkach i ładnie chudłam < rok temu bylam na dukanie ale nie spozywalam blonnika i tez ladnie chudlam , teraz postanowiłam na forum sie wspomagac ( jednak w grupie rażniej niz samemu ) no i bez błonnika -- http

Re: Warto wiedzieć, co się czyta...

ikndar napisał: > > Nie tak znaczącym jak dieta mięsna uboga w błonnik. A kto powiedział, że dieta z udziałem mięsa musi być uboga w błonnik? Jedzenie mięsa nie wyklucza jedzenia roślin. Zazwyczaj mięsożercy oprócz mięsa jedzą też zboża, warzywa, ziemniaki, orzechy, owoce - produkty

Re: doczytalem..

Moim zdaniem ma zaparcia bo je za mało błonnika, a nie pije. Zupki i drugiego nie dawaj razem, moje też by tak nie zjadły. Zrób godzinkę -2 przerwy. A zupy kremy lubi? Tam można przemycić sporo warzyw. Najwięcej błonnika jest właśnie w produktach zbożowych z pełnego przemiału, a u Ciebie na liście

Re: Sierpniowe mamusie 2015

Oj tez tak często mam ale to dlatego że ja mam problem z zaparciami ale na to nie mam sposobu nie wymyśliłam nic ani przez pierwszą ani druga ciążę. Tez staram się jeść zdrowo zero gazowanych Rzeczy i sieciowego jedzenia dużo błonnika itak nic nie pomaga. Któraś faktycznie była Z warszawy. Ja z

Re: na fali kocich wątków - musi jeść mokre?

Jak jest zdrowa, to nie ma się czym stresować. Jeśli chce zjeść trochę chleba, to dobrze, pewnie potrzebuje błonnika. Moje tak marudzą z jedzeniem, że ręce opadają.

Re: IN VITRO - program rządowy Poznań/Polna (cz.4

Ja też jem odwrotnie,w życiu bym nie pomyślała,że są warzywa,które szkodzą w tym temacie.o co chodzi z tym błonnikiem? Zalecają jabłka bez skórki a w niej najwięcej błonnika.w czym on szkodzi??? Może za głupia jestem by to ogarnąć.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!