Wszystko o:

erytrocyty we krwi

kaole

Erytrocyty - jaka jest ich rola w organizmie człowieka?

Erytrocyty - jaka jest ich rola w organizmie człowieka?

Erytrocyty to czerwone krwinki, które jako najliczniejszy element krwi, mają szczególne zadanie. Za ich sprawą wszystkie organy są prawidłowo dotlenione i oczyszczone z dwutlenku węgla. Na podstawie erytrocytów określa się grupę krwi.

Morfologia: RBC

Erytrocyty, czyli czerwone krwinki wytwarzane są przez szpik kostny. Jedną z ich funkcji jest transport tlenu do płuc. Używane w morfologii oznaczenie RBC to wskaźnik określający ich ilość w próbce krwi.

MORFOLOGIA: Hematokryt

Hematokryt należy do najczęściej badanych parametrów przy klasycznym badaniu krwi (morfologii). Wskaźnik ten pozwala określić stosunek elementów morfotycznych, tj. erytrocytów do pozostałych elementów krwi. W wynikach badań hematokryt kryje się pod oznaczeniem Ht lub HCT.

MORFOLOGIA: MCH

MORFOLOGIA: MCH

wskutek utraty dużej ilości krwi. MCH powyżej normy Przekroczenie ogólno przyjętej normy może oznaczać: - niedokrwistość wynikającą z niewłaściwej syntezy DNA i niedoborów żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy B12 - marskość wątroby Materiał do badania stanowi próbka krwi obwodowej pobrana z żyły

RBC (krwinki czerwone)

RBC (krwinki czerwone)

Dołącz do nas na Facebooku! Norma Mężczyźni: 4.7 do 6.1 miliona w μl (mikrolitrze) Kobiety: 4.2 do 5.4 miliona w μl (mikrolitrze) Wzrost Większą ilość krwinek czerwonych obserwujemy w: Niskiej zawartości tlenu we krwi obwodowej Wrodzonej wadzie serca Sercu płucnym Zwłóknieniu płuc

Niedokrwistość (anemia) megaloblastyczna

Niedokrwistość (anemia) megaloblastyczna

terapii niektórymi lekami, np. pochodnymi hydantoiny czy metotreksatem. Diagnostyka Analiza krwi w celu określenia stężenia hemoglobiny, wielkości czerwonych krwinek (w anemii megaloblastycznej - powiększone), liczby białych krwinek i płytek krwi (często jest ich mniej). Pomiar stężenia wit. B12 i kwasu

Choroba Taruiego (glikogenoza typu VII; GSD VII)

Choroba Taruiego (glikogenoza typu VII; GSD VII)

Bezpośrednią przyczyną rozwoju choroby Taruiego jest niedobór fosfofruktokinazy, enzymu odpowiedzialnego za podział i metabolizm glikogenu. Brak ten sprawia, że nieusunięty z organizmu nadmiar wielocukru zaczyna odkładać się w mięśniach oraz komórkach krwi, przede wszystkim w erytrocytach. W

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

całkowitej krwi. W warunkach prawidłowych wynosi powyżej 40% u mężczyzn i 37% u kobiet; erytrocyty to inaczej krwinki czerwone zawierające w swojej budowie hemoglobinę i transportujące tlen. Norma dla erytrocytów u kobiet wynosi 3,6-5,0 mln/mm3 a u mężczyzn 4,2-5,4 mln/mm3. Anemie możemy podzielić, ze

Erytropoetyna (EPO)

Erytropoetyna (EPO)

: niedokrwistością – anemią (niedobór) i czerwienicą – policytemią (nadmiar). Ze względu na towarzyszący im poziom EPO we krwi, anemie dzieli się na pierwotne i wtórne. Pierwotne charakteryzuje wysoki poziom EPO, mający przywrócić prawidłową ilość erytrocytów (anemie spowodowane niedoborem żelaza lub

Morfologia: WBC (białe krwinki)

Morfologia: WBC (białe krwinki)

Liczba krwinek białych jest określana w ramach badania, jakim jest morfologia krwi. Dołącz do nas na Facebooku! Norma WBC Norma białych krwinek to 4,0 - 10,8 x 109/l u kobiet, jak i mężczyzn. Wzrost WBC - leukocytoza Wzrost ilości krwinek białych, czyli leukocytoza może występować w: Chorobach

Wyniki badań dwunastolatka

Proszę o interpretację wyników badań mojego 12- letniego syna. Morfologia krwi obwodowej: - WBC - 6,0; - ERYTROCYTY - 5,25; - HEMOGLOBINA - 14,3; - HEMATOKRYT % - 41,6; - MCV - 79,2; - MCH - 27,2; - MCHC - 34,4; - PŁYTKI KRWI - 218; - LYM% - 40,3; - MXD% - 16,2; - NEU% - 43,5; Mikroskopowy rozmaz

Wyniki z moczu u 4,5 letniego chłopca

Odebrałam dziś wyniki z moczu mojego 4,5 letniego synka. Ogólnie wyniki są ok. Posiew również. Martwią mnie jednak śladowe ilości krwi w moczu (nie ma podanych ilości) jak i erytrocyty w ilości 1-5. Chciałam zapytać jaka jest norma erytrocytów i czy mam się czym martwić? Proszę o poradę. Dziękuję i

Interpretacja badań dziewięciolatka

Bardzo proszę o interpretacje wyników badania mojego dziewięcioletniego syna: leukocyty 8,6 / erytrocyty 5,71 / hemoglobina 13,2 / hematokryt% 41,0 / mcv 71,8 / mch 23,1 / mchc 32,2 / płytki krwi 274 / rdw-sd 30,9 / rdw-cv 14,6 / lym% 35,3 / mxd% 18,7 / neu% 46,0.Bez zbadania syna i przeprowadzenia

Wynik neutrofilów

Mam 16 lat. Tydzień temu poszłam zrobić podstawowe badania. Zaniepokoił mnie wynik neutrofili: W procentach mam ich 70,2 . Jest napisane, że norma to 60,0%. Co to oznacza? Czy taki wynik może oznaczać jakąś chorobę? Podam wszystkie wyniki, które otrzymałam: leukocyty - 6,1, erytrocyty - 5,0

Wyniki morfologi

Mam 16 lat i dzisiaj poszłam odebrać wyniki morfologi: leukocyty- 6,4 erytrocytu- 4,8 hemoglobina- 13.3 hematokryt- 40 MCV- 84 MCH-26 MCHC- 33.3 płytki krwi- 228 limfocyty%- 30 Inne(Eo, Bazo, Mono)%-8 neutrofilie%- 62 limfocyty- 1.9 Inne(Eo,Bazo,Mono)-0.5 neutrofofilie-4.00 RDW-CV-14

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Erytrocyty i krew w moczu.

Witam, mój sześcioletni syn od trzeciego roku życia choruje na zespół nerczycowy, jest po trzech rzutach, leki skończył brać w grudniu 2010roku. Od dwóch miesięcy w ogólnym badaniu moczu zaczęła pojawiać się krew-ślad i erytrocyty świeże. Badanie robimy raz w tygodniu, ostatnie 3 badania to cały

Re: Prośba o interpretację wyników

Norma - niemowleta 3,8 (ale 2 lta to juz nei niemowle), kobiety 3,9?5,6 a mężczyzni 4,5?6,5 podaję za stroną morfologia-krwi.dozdrowia.com/erytrocyty-we-krwi.php , podwyższone moga swiadczyć

Re: Erytrocyty i krew w moczu.

Przecież to oczywiste, że do lekarza trzeba iść, ale zanim dostanę się do nefrologa to chciałam się czegoś dowiedzieć tutaj. -- Wojtuś ur. 08.09.2005r. waga 3400, wzrost 61cm Wiktorek ur. 31.12.2008r. waga 3960, wzrost 59cm

Re: Erytrocyty i krew w moczu.

Przepraszam, ale z taka historią choroby nie powinnas pytać sie na forum co to może oznaczać tylko wte pędy do lekarza prowadzacego dziecko. -- zum.org.pl - Jedyna strona dla rodziców dzieci z wadami układu moczowego asperger.info.pl/ - Chcesz wiedzieć więcej o autyzmie?

Czy moglby ktos sprawdzic moje wyniki ?

Mam 19 lat Leukocyty 5,41 Erytrocyty 4,06 Hemoglobina 12 Hematokryt 35,8 MCV 88,2 MCH 29,6 MCHC 33,5 RDW 12,9 HDW 2,33 CHCM 32,7 CH 28,7 Płytki krwi 263 MPV 9,8 PDW 56 PCT 0,26

Re: Prośba o interpretację wyników

Witam n czy mogę prosić o komentarz w sprawie wyników synka wiek 2 lata stwierdzono wirusowe zapalenie jamy ustnej, wyniki były ok. Po4 dniach zrobiłam je jeszcze raz i martwi nie wynik :Leukocytów 10-20 i erytrocyty swieze 5-10 pozostałe czynniki w normie a jescze slady krwi w moczu ale pewnie

Leukocyty i krew w moczu

Glukoza nieobecna nieobecna Urobilinogen 0,2 mg/dl < 1,0 Bilirubina nieobecna nieobecna Ciała ketonowe nieobecne nieobecne Leukocyty obecne nieobecne Azotyny nieobecne nieobecne Krew obecna nieobecna Mikroskopowy osad moczu (A19) Nabłonki płaskie pojedyncze w.p.w. pojedyncze Leukocyty 15-20 w.p.w. 0

Re: interpretacja wyników, kobieta 23l

Podaję kolejne wyniki badań krwi: Ferrytyna: 32,9 (norma 10-291), ok. 12% D3: 20,1 (30-80) B12: 532 (211-911) Erytrocyty: ~31% Leukocyty: 29% Płytki krwi: 31% Hemoglobina: 38% HDL: 55 (od 45) LDL: 67( do 115), Trójglicerydy: 30 (do 150) Ca: 44% Mg: 43% Glukoza na czczo: 48% Zrobiłam też krzywą

wyniki badan moczu dziecka -prosba o pomoc

Witam nczy mogę prosić o komentarz w sprawie wyników synka wiek 2 lata stwierdzono wirusowe zapalenie jamy ustnej, wyniki moczu były ok. Po4 dniach zrobiłam je jeszcze raz i martwi nie wynik :Leukocytów 10-20 i erytrocyty swieze 5-10 ktore wczesniej były dobre pozostałe czynniki w normie a jeszcze

Re: wyniki badań

Tak, masz krew w moczu. Napisali jakie erytrocyty (świeże czy wyługowane)? Świeże mogą pochodzić z jakichś mikrourazow, wylugowane z nerek. Białka, azotanów, bakterii brak?