Wszystko o:

erytrocyty podwyższone

Sferocytoza wrodzona

Sferocytoza wrodzona

). Następnie zleca się szereg badań laboratoryjnych, w tym morfologię, której wynik zazwyczaj nie pozostawia wątpliwości. O sferocytozie świadczy nie tylko zmieniony kształt erytrocytów, ale znacznie podwyższony poziom potasu oraz obecność przeciwciał typu IgG , które w przypadku niedokrwistości wchodzą w

RBC

RBC

) oraz wykonujących ciężką, fizyczną pracę. Nieprawidłowe stężenie erytrocytów może mieć związek z przyjmowanymi leki, przede wszystkim sterydów. Podwyższona wartość erytrocytów może występować u pacjentów z wrodzonymi wadami serca , przewlekłą chorobą płuc (np. zwłóknieniem płuc). Może pojawić się

LDH (dehydrogenaza mleczanowa)

LDH (dehydrogenaza mleczanowa)

zmiany patologiczne. Mimo że występuje przede wszystkim w wątrobie (tam też jest wytwarzany) to w zależności od miejsca, w którym jest wytwarzany wyróżnia się pięć typów tego enzymu: - LDH1 (HHHH) - komórki mięśnia sercowego - LDH2 (HHHM) - serce, erytrocyty, mózg - LDH3 (HHMM) - mózg, nerki

Odczyn Biernackiego (OB.)

Odczyn Biernackiego (OB.)

Dołącz do nas na Facebooku! Odczyn Biernackiego, nazywany też opadem Biernackiego to wskaźnik oceniający szybkość z jaką opadają erytrocyty, czyli czerwone krwinki w określonej jednostce czasu. Najczęściej wynik podaje się po jednej lub dwóch godzinach. Materiał do badania, podobnie jak przy

Zespół Dubina-Johnsona

Zespół Dubina-Johnsona

Dołącz do nas na Facebooku! Bilirubina powstaje w czasie rozpadu henu, czyli enzymu zawartego w erytrocytach (czerwone krwinki) . Barwnik transportowany jest do wątroby, gdzie nadaje typowy dla żółci kolor i następnie wydalany jest z organizmu. W przypadku zespółu Dubina-Johnsona transport

Zespół Hellp

Zespół Hellp

zachorowania jest szczególnie wysokie w trzecim trymestrze. Przyszłe mamy z podejrzeniem zespołu Hellp najczęściej uskarżają się na bóle głowy , mdłości, wymioty. Dodatkowo dokucza im ból w podbrzuszu lub prawym podżebrzu, złe samopoczucie. Bardzo często mają podwyższone ciśnienie tętnicze, a w moczu

Zespół Gilberta

Zespół Gilberta

Dołącz do nas na Facebooku! Bilirbuina to pomarańczowy barwnik powstający w procesie rozpadu hemu, jednego z enzymów występujący w czerwonych krwinkach (erytrocytach) . We krwi człowieka znajdują się dwa rodzaje barwnika - wolny i sprężony, które łączą się w bilirbuinę całkowitą. Po "

Hemochromatoza

Hemochromatoza

typ schorzenia charakteryzuje się nadmiernym pobieraniem żelaza z treści układu pokarmowego. Hemochromatoza wtórna uwalnia zbyt duże ilości żelaza z erytrocytów (czerwonych krwinek) oraz komórek wątrobowych. Postać mieszana pobiera pierwiastek zarówno z układu pokarmowego, jak i krwi. Nagromadzone

Hemoglobina

Hemoglobina

Dołącz do nas na Facebooku! Hemoglobina jest białkiem występującym w erytrocytach (czerwonych krwinkach), które odpowiadają za transport tlenu z płuc do wszystkich tkanek organizmu. Zbudowana jest z dwóch par podjednostek białkowych, do których przyłączona jest cząsteczka hemu oraz obecne w jej

PCT

PCT

trzy pierwsze doby. Podwyższone stężenie PCT pojawia się u osób po oparzeniach. Przekroczenie 2 ng/ml w większości przypadków jest efektem zakażenia bakteryjnego, zespołu zaburzeń wielonarządowych oraz zakażenia grzybiczego. Podwyższone PTC często występuje u nowonarodzonych dzieci (między 6 a 42

Wyniki z moczu u 4,5 letniego chłopca

pozdrawiam. BasiaW przypadku wystąpienia granicznej ilości erytrocytów w badaniu ogólnym moczu (norma to do 4 wpw) warto je powtórzyć. Jeżeli w kolejnym oznaczeniu również będzie podwyższona ilość erytrocytów należy rozpocząć dalszą diagnostykę. Jednak decydujące znaczenie ma tutaj lekarz, który kierował

Ból w okolicy nerek - wyniki badań

: neg; nitrite: neg; leukocyty: ; erytrocyty: nabłonki wiel.: nieliczne; L: 35wpw; E.św. i wył.10wpw. 2 WYNIK) barwa: żółta nzup; odczyn 6.5; ciężar wł. 1.020; białko ślad; cukier neg; urobilinogen norm; bilirubina neg; ketony 50 mg/dl; nitrite neg; leukocyty; erytrocyty neg; nabłonki wiel: dość liczne

Celiakia, bóle brzucha - wyniki badań

. Za to badanie moczu wyszło nie zbyt dobrze.Barwa : żółta Przejrzystość : lekko mętny Ciężar: >= 1.030 pH. 5,5 Glukoza : n/w Ketony 3,90 urobilinogen w/n Bilirubina: niski Białko: wykryto 0,7 g/l Azotyny: n/w Erytrocyty n/w Leukocyty n/w. Osad moczu: Nabłonki płaskie: liczne Leukocyty: 3-5 wpw

Powikłania po usunięciu wyrostka

moczowego. RTG: w nerce prawej cień wapnisty śr. 3mm , w miednicy mniejszej po stronie lewej trzy cienie wapniste śr. do 5mm. W związku z dolegliwościami udałem się do lekarza który zlecił mi badania CRP , OB , mocznik , kreatynina , GFR , morfologia i analiza ogólna moczu. CRP 11,8 , OB 31 ,erytrocyty w

Ucisk w klatce piersiowej

na powietrzu czuję się lepiej. Czy może to mieć związek z zatorowością płuc? Czy po tych kilku dniach coś zaczęło się dziać? Przed zażyciem tabletek miałam robione badania krwi m.in. moje APTT wynosi 36,9 (norma: 26-36) od urodzenia mam podwyższony poziom erytrocytów, od tych 5 dni mierzę sobie

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: prośba o interpretację wyników

Witam, nieznacznie podwyższone erytrocyty mogą sugerować, że córka wypiła za mało płynów przed pobraniem, są też nieznacznie podwyższone limfocyty - może córka przechodzi jakąś infekcję wirusową bez innych objawów, warto powtórzyć morfologię z rozmazem za 2-3 tyg. Pozdrawiam serdecznie

podwyższone erytrocyty, hematokryt, limfocyty i rc

Proszę o interpretację wyników badań: Leukocyty 9,7 tys/µl 6,0 17,5 N Erytrocyty 5,3 mln/µl 3,9 5,0 H Hemoglobina 13,6 g/dl 11,0 13,8 N Hematokryt 41 % 32 40 H MCV 77 fl 72 87 N MCH 26 pg 25 31 N MCHC 33,5 g/dl 32,4 36,8 N Płytki krwi 213 tys/µl 210 490 N Limfocyty % 54

Re: proszę o ocenę morfologii

Witam, wyniki sugerują infekcję wirusową (niskie wbc z podwyższonym odsetkiem limfocytów, niskie crp), dodatkowo widać, że dziecko nie było dobrze nawodnione (podwyższone parametry czerwonokrwinkowe tj. erytrocyty, hb i hct). Pozdrawiam serdecznie

Re: B. Prosze o interpretację wyników

Witam, przepraszam, umknęły mi te wyniki. Nie są one niepokojące, anemii nie ma, trudno na ich podstawie dopatrzeć się przyczyn ogólnego osłabienia, zmęczenia. Podwyższone erytrocyty, Hb mogą wynikać ze słabego nawodnienia przed pobraniem, a rozmaz komputerowy jest mało miarodajny (ale i tak nie są

Re: nieprawidłowa morfologia u 4 latki ?

Witam, płytki są w normie, monocyty też, przewaga limfocytów wynika z kataru (chociaż niektóre dzieci w tym wieku mają jeszcze fizjologiczną przewagę limfocytów). Parametry czerwonokrwinkowe (erytrocyty, hb i ht) podwyższone wynikają zwykle ze słabego nawodnienia. Nie ma powodów do obaw

Re: morfologia, prosze o interpretacje

Witam! Twoje wyniki są zupełnie dobre. RDW to rozpiętość czerwonych krwinek(erytrocyty). Masz zaledwie 0.2 podniesione tj. bardzo niewiele i nie ma co się tym przejmować. Podwyższone RDW może sygnalizować anemie czyli niedobór żelaza. W tym wypadku możesz jeść troszkę więcej produktów które

morfologia, prosze o interpretacje

Witam, proszę o interpretację moich wyników morfologii: Leukocyty 6,5 norma 4,0-10,0 Erytrocyty 4,61 norma3,7-5,1 Hemoglobina 14,6 norma 12,0-16,0 Hematokryt 41,9 norma37,0-47,0 MCV 91,0 norma 80,0-97,0 MCH 31,9 norma 27,0-34,0 MCHC 34,7 norma32,0-36,0 RDW

Re: złe wyniki badań krwi w ciąży !

E, nie jest tak źle. Leukocyty w ciąży są podwyższone i jest to norma. Erytrocyty też tylko ciut niżej. Nieco gorzej z Hb i Ht. Przyjmuj kwas foliowy i wit C, bo one lepiej przyswajają żelazo. Może jakież żelazo dodatkowo ? Ale to i tak zdecyduje lekarz. -- Zmęczyłam się czytaniem Zielono mi

Morfologia krwi

hemoglobiny poniżej zalecanej normy mogą wynikać z niedokrwistości i przewodnienia.Erytrocyty (RBC) – norma: K: 4,2-5,4 mln/ul, M: 4,7-6,2 mln/ul Erytrocyty to tzw. czerwone krwinki. Komórki odpowiadają za transport tlenu do tkanek i dwutlenku węgla z tkanek do płuc. Powstają w szpiku kostnym i żyją

Glikoliza

. Reoksydacja NADH w reakcji powstawania mleczanu przez odtworzenie NAD potrzebnego w następnym cyklu reakcji umożliwia dalszy przebieg glikolizy w przypadku nieobecności tlenu.Przykładem komórek, które przeprowadzają wyłącznie glikolizę beztlenową są erytrocyty ssaków, ze względu na brak mitochondriów

Paracetamol

laboratoryjnym krwi stwierdza się bardzo podwyższone wartości transaminaz (> 4000 U/l), a tylko lekko podwyższone wartości całkowitej bilirubiny (< 200 ?mol/l), obok hipoglikemii, która występuje u 30% pacjentów. Ponadto w 12 do 48 godzin pojawia się obniżony poziom protrombiny. Choroby metaboliczne oraz stany

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!