Wszystko o:

erytrocyty badanie krwi

Hematokryt

Hematokryt

Wartość hematokrytu, czyli stosunku objętości skoagulowanych erytrocytów do objętości całej krwi, najczęściej podawana jest w procentach lub ułamkach. Materiał potrzebny do wykonania badania pobiera się z żyły łokciowej, opuszków palców lub, tak jak w przypadku noworodków, z pięty. Oznaczenie

Sferocytoza wrodzona

Sferocytoza wrodzona

, gdy stan chorego jest wyjątkowo trudny, a wtłaczanie osocza jest bardzo częste, konieczne jest usunięcie śledziony. Zabieg ten nie jest wykonywany u dzieci poniżej 6 roku życia. Czytaj także: Badanie krwi od kuchni Anemia i jej przyczyny Choroby mikrokrążenia Ferrytyna Menorrhagia

Choroba Vaqueza

Choroba Vaqueza

sposobem na jej potwierdzenie jest badanie krwi. Schorzenie może pojawić się u osób z chorobą nowotworową, chorobą nerek, płuc oraz niektórymi wadami serca . Leczenie Choroba Vaqueza choć jest nieuleczalna medycyna znalazła sposób na złagodzenie jej objawów, a tym samym daje szansę na prowadzenie

RBC

RBC

wydruku badania to norma obowiązująca w danym laboratorium). Gdy jest ich za dużo Zbyt duża ilość czerwonych krwinek we krwi nie zawsze ma związek z chorobą. Zdarza się, że ich znaczny wzrost występuje u osób przebywających wysoko w górach (za przekroczenie norm odpowiada znacznie rozrzedzone powietrze

Hematuria (Krwiomocz)

Hematuria (Krwiomocz)

Dołącz do nas na Facebooku! Najbardziej charakterystycznym objawem hematurii jest obecność erytrocytów (czerwonych krwinek) w wydalanym moczu. W zależności od ilości krwinek znajdujących się w badanej próbce mówi się o dwóch typach choroby - mikrohematurii i makrohematurii. W pierwszym

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

? Znowu ta migrena... Tylko raz w roku! Najpewniejszym sposobem uniknięcia niechcianych konsekwencji anemii jest badanie krwi raz do roku. Jeśli masz objawy wskazujące na niedokrwistość, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. To może być inna choroba, niejednokrotnie problem z tarczycą, który również bywa

Hematologia: wyprzedzić tragedię, wygrać z mitami o konflikcie serologicznym [WYWIAD]

Hematologia: wyprzedzić tragedię, wygrać z mitami o konflikcie serologicznym [WYWIAD]

, dotyczący czynnika Rh, czyli substancji, która może występować (lub nie) w czerwonych krwinkach, erytrocytach. Konflikt w innych antygenach niż Rh może wystąpić u każdej kobiety, nie tylko Rh ujemnej. Dobrze poznanych jest co najmniej kilka i dotyczą różnych komórek krwi. Ten, którym zajmuje się kierowany

LDH (dehydrogenaza mleczanowa)

LDH (dehydrogenaza mleczanowa)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! LDH to tzw. enzym oksydoreduktazy. Jego podstawowym zadaniem jest uczestnictwo w większości reakcji utleniania oraz redukcji (odpowiada za ostatni etap glikolizy, czyli podziału glukozy). Stężenie LDH w organizmie podaje się oparciu o badanie surowicy krwi . U

PCT

PCT

Dołącz do nas na Facebooku! Prokalcytonina (PTC) to białko wytwarzane przez komórki C tarczycy . Jego obecność we krwi pojawia się w raz z infekcją lub stanem zapalnym organizmu. U zdrowej osoby stężenie PCT nie powinno przekraczać 0,5 ng/ml. Badanie PCT to jedno ze skuteczniejszych i

Pancytopenia

Pancytopenia

, bez wyraźnej przyczyny, krwotoki, szczególnie z nosa i dziąseł. Chorzy mają kłopoty z oddychaniem oraz skłonność do infekcji. Zdarza się, że schorzeniu towarzyszy gorączka, utrata świadomości oraz dezorientacja. Prawidłowe rozpoznanie pozwala postawić podstawowe badanie krwi . Niestety ze względu

Badanie cytologiczne - erytrocyty i limfocyty

Czy wystąpienie w badaniu cytologicznym szyjki macicy i pochwy (grupa II) erytrocytów i limfocytów wymaga leczenia? Cytologia jest badaniem, które ma na celu wykrywanie stanów przedrakowych lub już nowotworów. Natomiast nie służy do rozpoznawania infekcji

Kuracja antybiotykowa, a badanie krwi

Czy po przebytej kuracji antybiotykowej można zrobić badanie krwi ? Czy wyniki badań nie będą mylne?Po przebytej kuracji antybiotykowej można wykonać kontrolne badania z krwi.

Badanie TSH

Mój wynik TSH osiągnął 4500. Od miesiąca jestem senna, leciała mi krew z nosa, moja płytka na paznokciach jest żółta i nie chce zejść mimo tygodniowej walki pozbycia się jej. Paznokcie są łamliwe, ciągle jestem głodna. Swędzą mnie powieki oczu, mimo tego że idę spać np. o 20 i wstaje o godz. 7 to

Badanie moczu - kamica nerkowa

Odebrałam dziś wyniki badań moczu w którym jest informacja o erytrocytach 2-5 limfocytach 0-2 oraz nieliczne bakterie jak i nabłonki płaskie. W sierpniu miałam usuwany kamień i założony cewnik JJ, we wrześniu wyjęty. Od momentu wyjęcia cewnika było dobrze, ale od tygodnia pobolewa mnie ta nerka z

Badanie krwi w II fazie cyklu - co to oznacza?

Mam wykonać badanie krwi w II fazie cyklu - co to oznacza? Kiedy należy wykonać takie badania?II faza cyklu rozpoczyna się w momencie owulacji, która ma miejsce w połowie cyklu menstruacyjnego. U kobiet, u których cykl trwa 28 dni druga faza rozpoczyna się około 14 dnia i trwa kolejne 10-14 dni

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Nerki...pogarszające się wyniki

właściwy : 1,019 g/ml (1,015 - 1,025) pH: 6,0 ( 5,0-8,0) Leukocyty: 25 leuk./ul (ujemny) Azotyny : ujemny Białko : 25 mg/ dl ( ujemny) Glukoza:w normie Ciała ketonowe: ujemny Urobilinogen : w normie Bilirubina: ujemny Erytrocyty : ujemny Osad - badanie cytometryczne: Nabłonki płaskie : 17,5 /ul ( <20

Pani Kasiu

Czy mogę się podmywać tantum rosa? Zrobiłam dziś badanie moczu i wyszło: Barwa słomkowa Przejrzystość niezupełna Urrobiloben w normie Billurbina, ciała ketonowe, krew,białko,azotyny,leukocyty, glukoza-ujemny ciężąr-1,015 ph- 7,5 nabłonki płaskie-nieliczne wpr leukocyty- 3-7 wpw erytrocyty- 0-1 wpw

Białko w moczu

obaw. Parę dni temu badanie ogólne moczu wykazało obecność białka 38 mg/dl (leukocyty, erytrocyty, glukoza - ujemne), przed wizytą u nefrologa, chcę wykonać zestaw badań, które mogą być potrzebne. Czy poza dobową zbiórką moczu, morfologią, profilem nerkowym z krwi (elektrolity, mocznik, kwas moczowy

Żelazo 32, podwyższone erytrocyty u 2,8 latka-

Witam! Prosze o interpretacje badań synka. Przez 5 dni przed badaniem wymiotował i miał luźne stolce. W chwili wykonania badania nie było już tych dolegliwości. Leukocyty 8,21 tys/µl 6,00 15,00 N Erytrocyty 5,21 mln/µl 3,90 5,00 H Hemoglobina 13,1g/dl 10,9 14,2 N

Re: Czy to tarczyca???

no więc tak B12 miałąm robione tez teraz i wyszło WYNIk: 734 norma: 211-911 Ogólne badania z krwi z pzred dwóch dni to: Leukocyty 5,2 4-10 Erytrocyty 5,4 4,2-5,4 Hemoglobina 16 12-16 Hemokryt % 47 37-50 MCV 87 80-98 MCH 29 27-31 Płytki krwi 140

Wyniki żywej kropli krwi

W końcu po ponad miesiącu dostałem wyniki z badania żywej kropli krwi, a miały być w góra 10 dni. Erytrocyty: - formy białkowe wewnątrz erytrocytów: pojedyncze - kuliste formy białkowe na powierzchni erytrocytów: brak - grubość błony erytrocytów: prawidłowa - sprężystość błony erytrocytów

Morfologia krwi

Mój brat (32 lata) miał wykonane badania a z wyników nie da się nic zrozumieć. Wie ktoś może co oznacza: MORFOLOGIA KRWI: Leukocyty: 6,4 tys/ul Erytrocyty 5,26 mln/ul Hemoglobina 9,9 mmol/l Hematokryt 0,469 MCV 89,2 fl MCH 1882 amol MCHC 21,1 mmol/l Płytki krwi 99 tys/ul Limfocyty % 21% Inne (Eo

Re: prosba o interpretacje. Kiepsko?

.9 (13-43) Rozmaz LYM 3 MXD 0.7 NEUT 3 %LYM 45.1 (20-45) %MXD 9.6 (1-16) %NEUT 45.3 (45-78) MOCZ- badanie ogolne barwa slomkowa przejrzystosc niezupelna odczyn kwasny 6.5 ciezar wlasciwy 1.019 bialko nieobecne cukier nieobecny bilirubina nieobecna urobilinoegn w normie OSAD nablonki płaskie liczne w

Re: Prosze o interpretację wyników i rady.

.9 (13-43) Rozmaz LYM 3 MXD 0.7 NEUT 3 %LYM 45.1 (20-45) %MXD 9.6 (1-16) %NEUT 45.3 (45-78) MOCZ- badanie ogolne barwa slomkowa przejrzystosc niezupelna odczyn kwasny 6.5 ciezar wlasciwy 1.019 bialko nieobecne cukier nieobecny bilirubina nieobecna urobilinoegn w normie OSAD nablonki płaskie liczne w

Laba, 11 lat, zapalenie wątroby

Witajcie, suczka 11 lat, w sobotę zdiagnozowane zapalenie wątroby (nie wiemy skąd i jak), objawy biegunka, wymioty, żółtaczka w sumie dwa dni przed wizyta u weta. Od soboty regularne codzienne wizyty u weta badanie krwi, usg (czysto żadnych zmian, guzów, zmian nowotworowych), temperatura 38

Badanie krwi

Badanie krwibadanie obejmujące analizę właściwości krwi. badanie biochemiczne krwi czas krwawienia czas trombinowy morfologia krwi OB (odczyn Biernackiego)

Badanie moczu

Badanie moczu ? jedno z podstawowych laboratoryjnych badań diagnostycznych w praktyce medycznej. Mimo swej prostoty daje wiele ważnych informacji o funkcji układu moczowego, a także pośrednio innych narządów i układów. Na badanie to składa się: ocena fizykochemiczna moczu mikroskopowe badanie

Badanie biochemiczne krwi

Badanie biochemiczne krwibadanie obejmujące analizę składników osocza. Dostarcza wielu cennych informacji i wskazówek ułatwiających postawienie właściwej diagnozy. Badanie osocza pokazuje poziom enzymów, hormonów, białek, elektrolitów i pierwiastków śladowych w naszym organizmie. Wyniki

Rozmaz krwi

Rozmaz krwi (obwodowej), rozmaz mikroskopowy, rozmaz ręczny – badanie laboratoryjne krwi polegające na mikroskopowej ocenie krwinek czerwonych, białych i płytkowych wraz z określeniem składu procentowego krwinek białych (wzoru Schillinga). Rozmazem krwi nazywa się także barwiony

Morfologia krwi

Morfologia krwi, badanie morfologiczne krwi (ang. complete blood count, w skrócie CBC) – podstawowe, diagnostyczne badanie krwi, polegające na ilościowej i jakościowej ocenie występujących w niej elementów morfotycznych. Wskazania do wykonania morfologii krwiJest to bardzo często

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.