Wszystko o:

ekg prawidłowy wynik

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

, zasłabnięcia, utraty przytomności) - nadciśnienie tętnicze u kobiet w ciąży - cukrzyca typu 1 i 2 W przypadku znacznych różnic w wynikach pomiarów, trzeba wykluczyć ewentualne błędy wynikające z awaryjności sprzętu lub nieprawidłowego mierzenia ciśnienia. Jak zrobić to dobrze? O tym, jak prawidłowo mierzyć

Dreszcze bez gorączki? To trzeba wyjaśnić!

Dreszcze bez gorączki? To trzeba wyjaśnić!

krwi (morfologia, CRP) i badanie ogólne moczu. Większym wyzwaniem czasem okazuje się odkrycie pierwotnego źródła kłopotów, jednak na podstawie wyników tych standardowych analiz i pełnego wywiadu medycznego lekarz nie powinien mieć problemów z ustaleniem dalszego planu diagnostycznego (np. USG, RTG, EKG

Gdy serce słabnie

Gdy serce słabnie

rozwojowi chorób układu krążenia. Mobilna Kardiologiczna Poradnia Servier odwiedzi 12 miast. Jak co roku oferować będzie bezpłatne badania ciśnienia tętniczego, stężenia glukozy i cholesterolu we krwi oraz wskaźnika BMI. Jeśli wyniki okażą się nieprawidłowe, będzie można skorzystać ze specjalistycznej

Puls życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując tętno?

Puls życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując tętno?

. Ostateczna diagnoza jest jednak stawiana na podstawie wyniku badania doplerowskiego, pletyzmografii (np. w przypadku podejrzenia miażdżycy kończyn dolnych) czy ekg, echa serca (przy podejrzeniu prawdopodobnych nieprawidłowości w mięśniu sercowym). Warto przy tym dodać, że od końca XIX wieku, gdy włoski

Elektrokardiogram (EKG)

Elektrokardiogram (EKG)

związanym z żadnym ryzykiem dla pacjenta. Nie wymaga specjalnego przygotowania lub opieki po wykonanym badaniu. Wyniki EKG może dostarczyć danych dotyczących rytmu i częstości pracy serca. Prawidłowo serce powinno kurczyć się z częstością pomiędzy 60 a 100 uderzeń na minutę. Zaburzenia rytmu serca

Nie chcemy żyć dłużej od naszych mężczyzn! 5 dolegliwości, których panom nie wolno zlekceważyć

Nie chcemy żyć dłużej od naszych mężczyzn! 5 dolegliwości, których panom nie wolno zlekceważyć

za pomocą elektrokardiografu, zapis jest zupełnie prawidłowy, a diagnoza błędna. Konieczna jest więc pogłębiona diagnostyka (najczęściej EKG metodą Holtera, echo serca, próba wysiłkowa, czasem koronarografia). Jeśli problem nie jest jeszcze zaawansowany, leczenie zapewne ograniczy się do zmiany trybu

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

, ponieważ w wyniku niektórych schorzeń czy zaburzeń, w tym na przykład kwasicy metabolicznej uzyskany wynik (stężenie w surowicy) może nie odzwierciedlać rzeczywistych zasobów potasu w organizmie. W takiej sytuacji pomocne może się okazać wykonanie badania EKG. Zmiany w jego zapisie mogą bowiem pomóc

Choroba wieńcowa (choroba niedokrwienna serca)

Choroba wieńcowa (choroba niedokrwienna serca)

Choroba wieńcowa spowodowana jest niedostatkiem tlenu przekazywanego do komórek mięśnia sercowego. Stan ten zazwyczaj jest wynikiem zwężenia, zamknięcia lub skurczu naczyń wieńcowych. Najczęściej przyczyną choroby wieńcowej jest miażdżyca, podczas której tłuszcze odkładają się w postaci blaszek w

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

bardzo wysokim. Uzyskane informacje, dane i wyniki badań za pomocą specjalnego modelu Framingham umożliwiają wyliczenie 10-letniego, absolutnego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wynosi ono odpowiednio: < 15% (niskie), 15-20% (umiarkowane), 20-30% (wysokie) i > 30% (bardzo wysokie

Dusznica bolesna (Morbus ischaemicus cordis)

Dusznica bolesna (Morbus ischaemicus cordis)

są typowe, oraz na przeprowadzeniu badania EKG, UKG (ultrasonokardiografia) i EKG metodą Holtera. W przypadku niepewnych wyników można wykonać elektrokardiograficzną próbę wysiłkową i (jeśli to konieczne) koronarografię. To ostatnie badanie umożliwia stwierdzenie przewężeń w tętnicach wieńcowych

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Wynik badania eeg: zapis nieprawidłowy?

mam 57 lat i robiłam badania eeg i jest takie orzeczenie: zapis nieprawidłowy z zwolnioną czynnością podstawową wskazuje miernego stopnia zmiany uogólnione z przewagą w tylnych częściach mózgu bardziej po stronie lewej nasilone podczas Hw i Fs . Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego orzeczenia.EEG

Nieprawidłowe trawienie

przepisał mi Lamię, ale nie robił badań a ja czuję się coraz gorzej. Odbija mi się pokarmem nie przetrawionym i brzydko pachnie mi z buzi. Dwa razy wzięło mnie pogotowie, wyniki krwi i moczu są dobre i nic nie wykazały. Mdli mnie i wzdęty mam brzuch, ale nie zawsze jak tylko coś zjem lub wypiję. Proszę o

Ból pleców - wyniki badań

tabletkami Lypathyl teraz ok 200. Kyfoza kręgosłupa nieduża, w USG tylko prawy płat wątroby lekko powiększony ale to nic strasznego, tak mi powiedziano. Reszta USG ok. Wynik bilirubiny 1.3 troszkę zawyżony. Dostałem Lipaze Esentiale forte i Kreon 25000. Gastroskopia wykazała zapalenie dwunastnicy i żołądka

Jak wygląda prawidłowy mielogram?

Potrzebuję opisu prawidłowego mielogramu, w którym najbardziej zależy mi na opisie wartości procentowych poziomu erytroblastów, N i prekursorów, E i prekursorów, B i prekursorów. N- neutrofile E- eozynofile B- bazofile Z góry dziękuję.Wynik mielogramu należy interpretować całościowo w oparciu o

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Niepełnosprawność- prawo do osobnego pokoju..

Dzięki. To chyba coś jak mój nieprawidłowy zapis EKG: najpierw powtórny, bo może pani źle podłączyła, później dalej nieprawidłowy, ale mający się nijak do reszty wyników. Moja rozumieć. -- Pozdrawiam serdecznie tych, którzy obrabiają mi tyłek za plecami. Strasznie mi z tego powodu wszystko jedno :).

Re: opowieść o byle jakich i aroganckich lekarzac

doctor_evil napisał: > A może lekarz dyżurny dr.S nie potrafił prawidłowo odczytać EKG i chodziło o to > , aby to EKG zobaczył kardiolog jeszcze przed oznaczeniem troponiny. Możesz sobie gdybać. Bo może lekarz dyżurny wiedział, że pierwszą rzeczą o którą zapyta kardiolog jest właśnie

Re: opowieść o byle jakich i aroganckich lekarzac

; enement. Coś czytałem, że armie amerykańska i rosyjska prowadziły badania w tym > kierunku, ale z braku efektów je zarzucono. A tu naturalny talent. Otwiera się > przed profesorem wielka kariera. A może lekarz dyżurny dr.S nie potrafił prawidłowo odczytać EKG i chodziło o to, aby to EKG zobaczył

Re: opowieść o byle jakich i aroganckich lekarzac

doctor_evil napisał: > Pewnie, że mogę sobie gdybać. To gdybaj sobie dalej. > Bo może pierwszą rzeczą którą powinien zobaczyć > kardiolog jest zapis EKG. No, może kolejne konsultacje kardiologa czy innego specjalisty powinny być po wyniku każdego kolejnego badania? Można by pacjenta

Re: Neuroborelioza=po 7 latach od ugryzienia diag

wzroku. Rzadko występuje opadanie powiek, bóle twarzy lub chrypka i dyzartria. Objawy te wynikają z nacieku śluzowatego nerwów. Objawy neuropatii mogą wyprzedzać nieprawidłowe wyniki badań hormonalnych. Opisywano nieprawidłowe wyniki wzrokowych i słuchowych potencjałów wywołanych. Wcześnie zastosowane

Re: opowieść o byle jakich i aroganckich lekarzac

0.9_procent napisał: No, może kolejne konsultacje kardiologa czy innego specjalisty powinny być po wyniku każdego kolejnego badania? Można by pacjenta skonsultować i kilkanaście razy. Po co konsultować kilkanaście razy. Wystarczy raz a dobrze. A jest jakaś informacja że lekarz dyżurny SOR nie

Re: opowieść o byle jakich i aroganckich lekarzac

ńiestabilnej choroby wiencowej. Jesli sie myle niech mnie poprawi jakis kardiolog :) Ergo ,Aby ocenic czy popelniono blad trzeba by wiedziec co bylo w EKG a takze wiedziec jakie czynnosci podjeto w trakcie oczekiwania na wynik troponiny. Nie wiecie ani jednego ani drugiego o co wiec sie sprzeczacie? Tu

Re: opowieść o byle jakich i aroganckich lekarzac

Ja procedur kardiologicznych nie znam, bo - jak sam zauważyłeś - nie są mi potrzebne. Ale jeśli z kardiologiem należy się skonsultować natychmiast i to jeszcze przed otrzymaniem wyników badania krwi, bo tak nakazują procedury dla zawałowców to to niestety wyklucza raz a dobrze, bo kardiolog

Re: opowieść o byle jakich i aroganckich lekarzac

doctor_evil napisał: > Po co konsultować kilkanaście razy. Wystarczy raz a dobrze. Żeby było raz a dobrze, to wypadało by mieć wyniki wszystkich zleconych badań, a nie żeby EKG zobaczył kardiolog jeszcze przed oznaczeniem troponiny. Albo, albo. > Takiej informacji nie ma, No właśnie

wysoki puls, niskie ciśnienie krwi

witam Mam problem z ciśnieniem, krwi, które jest dość niskie, Dziś np. 94/50. a puls zazwyczaj miewam wysoki- 85-100.I nie jest to wynik ciąży, bo miałam tak już przed ciążą. Robione miałam chyba wszystkie możliwe badania, echo serca, ekg, poziom tarczycy, cukrzycy. Wszystkie badania wychodzą

Wielokształtny częstoskurcz przedsionkowy

ektopowych w przedsionkach, które powodują pobudzenia serca o częstotliwości 100-250 na minutę. W EKG w tym samych odprowadzeniach są załamki P o różnej morfologii. Ponadto obserwuje się: zmienny odstęp PQ, na ogół prawidłowy kształt zespołów QRS oraz niemiarowy rytm komór.

Odstęp RR

Odstęp RR – odstęp pomiędzy dwoma kolejnymi załamkami R w zapisie EKG. Prawidłowy rytm serca charakteryzuje się równymi odstępami RR (z tolerancją 160 ms).W praktyce przy pomocy długości odstępu RR oblicza się częstość akcji serca, według wzoru:HR={v \over RR} 60s HR – częstotliwość

Rytm zatokowy

Rytm zatokowy - (łac. - rythmus sinusalis, ang. - Sinus rythm) - prawidłowy, fizjologiczny, nadawany przez węzeł zatokowy rytm serca.MedicineNet.comJest rozpoznawany na podstawie badania elektrokardiograficznego i do jego stwierdzenia konieczne jest stwierdzenie następujących cech zapisu EKG

Załamek U

Załamek U – w terminologii medycznej określenie fragmentu zapisu elektrokardiograficznego odpowiadającego prawdopodobnie repolaryzacji przegrody lub powolnej repolaryzacji komór. Jego pochodzenie nie jest do końca wyjaśnione. Jest widoczny w ok. 25% zapisów EKG. Prawidłowy załamek UZałamek

Próba Bernsteina

pochodzenia przełykowego indukowanych kwasem. Jeżeli ból w tym okresie się nie pojawi, wynik testu jest prawidłowy.Podanie roztworu kwasu solnego do przełyku w czasie próby może wywołać ból wieńcowy albo objawy skurczu oskrzeli. Jednocześnie z próbą Bernsteina można prowadzić monitorowanie EKG i saturacji

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!