Wszystko o:

ekg normy

Hipokaliemia

Hipokaliemia

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! O niedoborze potasu mówimy gdy jego stężenie w surowicy krwi nie przekracza 3,6 mmol/l (norma to ok. 3,5-5,0 mmol/l). Ten spadek może pojawić się z kilku przyczyn. Bardzo często towarzyszy przyjmowanym lekom (przede wszystkim tym moczopędnym - zwiększają wydalanie

Gdy serce słabnie

Gdy serce słabnie

wywołuje żadnych objawów i dowiadujemy się o nim np. podczas rutynowego EKG. Podstawową metodą leczenia pacjentów z zawałem jest angioplastyka wieńcowa. Polega ona na udrożnieniu zamkniętej tętnicy za pomocą specjalnie skonstruowanego cewnika z balonikiem. Kluczowy jest tu czas, który mija od momentu

Dreszcze bez gorączki? To trzeba wyjaśnić!

Dreszcze bez gorączki? To trzeba wyjaśnić!

krwi (morfologia, CRP) i badanie ogólne moczu. Większym wyzwaniem czasem okazuje się odkrycie pierwotnego źródła kłopotów, jednak na podstawie wyników tych standardowych analiz i pełnego wywiadu medycznego lekarz nie powinien mieć problemów z ustaleniem dalszego planu diagnostycznego (np. USG, RTG, EKG

Zadbaj o swoje serce - 10 lat Servier dla serca

Zadbaj o swoje serce - 10 lat Servier dla serca

. Choroby serca niejednokrotnie łączą się z otyłością, dlatego każdy z uczestników akcji pozna dokładną masę swojego ciała, wraz ze wskaźnikiem BMI. Na jego podstawie określa się czy waga danego pacjenta jest w normie i czy wymaga on odpowiedniej diety, która obok leków skutecznie zapobiega chorobom serca

Nadciśnienie

Nadciśnienie

Objawy - ciśnienie tętnicze przekracza normy dla danej płci i grupy wiekowej - częste bóle głowy - zaburzenia widzenia Przyczyny W większości przypadków (ok. 95 proc.) przyczyna choroby jest nieznana. Ryzyko zachorowania Wzrasta powyżej 60. roku życia, u palaczy, osób z nadwagą

Puls życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując tętno?

Puls życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując tętno?

. Ostateczna diagnoza jest jednak stawiana na podstawie wyniku badania doplerowskiego, pletyzmografii (np. w przypadku podejrzenia miażdżycy kończyn dolnych) czy ekg, echa serca (przy podejrzeniu prawdopodobnych nieprawidłowości w mięśniu sercowym). Warto przy tym dodać, że od końca XIX wieku, gdy włoski

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

normach, wiarygodna ocena ciśnienia powinna opierać się na wielu pomiarach. Z ciśnieniem tętniczym jest bowiem trochę tak, jak z pogodą. Ktoś, kto był w Polsce w kwietniu tego roku, mógłby twierdzić, że jest tu zimno, jak na Syberii. W czerwcu zdarzają się upały niemal afrykańskie. Tymczasem mamy klimat

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

także: Cukrzyca odbiera nam zdrowie po cichu Jak się odżywiać w cukrzycy typu 2 Uwaga na normy Żeby określić czy w naszym ciele znajduje się odpowiednia ilość potasu, należy wykonać badanie krwi z oznaczeniem ilości tego pierwiastka. Jego prawidłowy poziom w surowicy powinien mieścić się w granicach 3,5

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

badań, dzięki którym uzyskujemy informacje o komórkach znajdujących się w naszej krwi -ich liczbie i funkcjonowaniu. HCT - hematokryt Informuje nas o tym, jaką objętość krwi stanowią krwinki czerwone, czyli erytrocyty.  Norma Kobiety - 37-47 proc. (0,37-0,47) Za

Kiedy krew źle krąży

Kiedy krew źle krąży

cholesterol Norma - poniżej 100 mg/dl (2,6 mmol/l) Cholesterol HDL - dobry cholesterol Norma Kobiety - powyżej 50 mg/dl (1,3 mmol/l) Mężczyźni - powyżej 40 mg/dl (1,0 mmol/l) Badania serca EKG - to odczytanie czynności elektrycznej serca. Po 40. roku życia należy robić to badanie raz w roku. Absolutnie

Gazometria u dziecka

Proszę o interpretacje wyników gazometrii: pH 7.453 PCO2 32.0 PO2 66.5 HCO3act 21.9 TCO2 22.9 BE(B) -1.1 O2SAT 93.8Ca 5.4 Dziecko ma 4 miesiące, występuje szary cień wokół ust i niepokojący oddech (brzuszkiem). Ekg ok, echo - otwór owalny.Przypominam, że nie można interpretować wyników

Do jakiego lekarza się udać?

granicy normy), a jednocześnie kardiolog stwierdził zespół LGL (w badaniu EKG odstęp PQ 0,10 s przy prawidłowym kształcie zespołu QRS; obraz serca w UKG bez zastrzeżeń; innych badań kardiologicznych nie miałam wykonywanych). Przez prawie rok przyjmowałam betablokery. W sierpniu (po prawie roku) na

Częstoskurcze serca a Hashimoto

Mam 22 lata i od jakiegoś miesiąca mam częstoskurcze serca, które pojawiają się przeważnie, gdy leżę. Jak wstaję, to jest wszystko w porządku, ale w nocy często nie mogę przez to zasnąć. Jakieś półtora roku temu miałam podobne dolegliwości i robiłam EKG u lekarza rodzinnego, który kazał mi

Silne osłabienie i ból w klatce piersiowej

. Dostałam 8 kroplówek ,ekg w normie , ciśnienie 170/130, badania krwi norma poza podwyższonym CRP i leukocyty. po wielogodzinnej obserwacji wypisana do domu bez diagnozy. teraz odczuwam dyskomfort w okolicach klatki piersiowej, "kłucie" serca, silne osłabienie, duszność szczególnie wieczorem. lekarz

Nerwica?

lekarzem rodzinnym? Warto wykonać ponownie badanie EKG (idealnym rozwiązaniem byłoby 24-godzinne EKG, które monitoruje czynność elektryczną serca przez całą dobę) a także ECHO serca, morfologię i jonogram. Jeżeli wyniki badań będą w normie i lekarz wykluczy obecność innych chorób, wówczas warto skorzystać

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jak Wasze psy znoszą upały?

To nie jest norma, idź szybko do dobrego weterynarza z diagnostyką - powinien psu zrobić ekg serca i zalecić leczenie.

Re: Wczesna ciąża a TSH - pomóżcie

Hi, gina zaniepokoiło ciśnienie - 135/80, wysłał do internisty, ten na EKG i zlecił szereg badań. Wczoraj pobranie, wczoraj wiadomość od lekarza, żebym stawiła się na wizytę po są poza granicami normy. EKG ok - w spoczynku 81 przy zatrzymaniu powietrza na kilka sekund 90 02.10.2014 Białko

Re: Wasza diagnoza zdaje się była trafna

To dobry lekarz, nie wali diagnozy na odczep się. A dziś EKG miałą\am i pulsocośtam, badanie neurologiczne, osłuchowe, cukier, ciśnienie. EEG miałam robione ostatnio i wyszło bez zmian. Ostatnio miałam kilka USG, rentgen, morfologię z biochemią, mocz, hormony. Wszystko w normie. Poza tymi

Re: Trzymajcie się zdrowo. Dziękuję za wspólny cz

Witam w nowym, 2014 roku :) Kolejna wizyta za mną. Wyniki są dobre tj. nie zmieniają się. Kalcytonina ok. 300 czyli moja norma, ekg i rentgen w porządku. Żadnych plot niestety nie pod słuchałem. I dostalem Megace, trochę przytyję bom znów suchy jak wiór :) pozdrawiam serdecznie, Krzysiek

Re: Nowe pytanie z serji co to moze byc

Jem troche owocow ale takze ksze, mieso, jaja, chleb pelnoyiarnisty. Nie wydaje mi sie zebym przesadzala. EKG mialam robione i wyszlo w normie.

Pomocy!

. wysokiego pulsu i nieprawidłowości w EKG + bardzo dużego osłabienia ogólnego. W szpitalu znajomy lekarz rzetelnie zrobił mi badania krwi rozszerzone, wszystkie w normie, idealnie wręcz. I tutaj TSH wyszło 1,354 !!! (norma 0,34-4,94). Hemoglobina 13 (norma 12-15). Oglądał mnie neurolog – także nie

Re: bezdech afektywny

Ależ oczywiście robiłam jej badania... EEG, EKG, miała konsultację neurologiczną, psychologiczną, prześwietlenie klatki piersioiwej... i nic wszystko w normie. W sumie to na szczęscie wszystko w normie, przynajmniej wiem, że to minie z wiekiem. Tylko czasami tak sie potrafi zajsc, że boję się o

prosze pomozcie... mecze sie juz 6 lat

problemy z koncentracja 2009-08-25 po przyjezdzie z nad morza nie wiem co sie ze mna dzieje kompletne rozbice ciagle zmeczenie i bole nog badanie 2010-01-15 cholesterol 111 norma 150-200 crp 10 nor 0-6 tsh 2,105 nor 0,3-4,9 reszta podsawowych badan prawidlowa ekg wyniki-pojedyncze zastepcze pobudzenie

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

zwiększenie stężenia prolaktyny we krwi a , zwiększenie masy ciała Niezbyt często wydłużenie odstępu QT w EKG, EKG odbiegający od normy, zwiększenie stężenia glukozy we krwi, zwiększenie aktywności aminotransferaz, zmniejszenie liczby białych krwinek, podwyższenie temperatury ciała, zwiększenie liczby

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

a , zwiększenie masy ciała Niezbyt często wydłużenie odstępu QT w EKG, EKG odbiegający od normy, zwiększenie stężenia glukozy we krwi, zwiększenie aktywności aminotransferaz, zmniejszenie liczby białych krwinek, podwyższenie temperatury ciała, zwiększenie liczby eozynofilów, zmniejszenie stężenia

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

diagnostyczne Często zwiększenie stężenia prolaktyny we krwi a , zwiększenie masy ciała Niezbyt często wydłużenie odstępu QT w EKG, EKG odbiegający od normy, zwiększenie stężenia glukozy we krwi, zwiększenie aktywności aminotransferaz, zmniejszenie liczby białych krwinek, podwyższenie temperatury ciała

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

a , zwiększenie masy ciała Niezbyt często wydłużenie odstępu QT w EKG, EKG odbiegający od normy, zwiększenie stężenia glukozy we krwi, zwiększenie aktywności aminotransferaz, zmniejszenie liczby białych krwinek, podwyższenie temperatury ciała, zwiększenie liczby eozynofilów, zmniejszenie stężenia

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

a , zwiększenie masy ciała Niezbyt często wydłużenie odstępu QT w EKG, EKG odbiegający od normy, zwiększenie stężenia glukozy we krwi, zwiększenie aktywności aminotransferaz, zmniejszenie liczby białych krwinek, podwyższenie temperatury ciała, zwiększenie liczby eozynofilów, zmniejszenie stężenia

Bloki śródkomorowe

w elektrokardiogramie.W zależności od obrazu elektrokardiograficznego, rozróżniamy 3 główne typy bloku śródkomorowego, opisane poniżej. Blok odnogi lub wiązki pęczka HisaSam blok przewodzenia może być dla badanego nieodczuwalny, zwłaszcza niezupełny (traktowany często jako jeden z dopuszczalnych stanów normy

Załamek P

. Prawidłowo czas trwania depolaryzacji obrazowanej załamkiem P jest mniejszy niż 0,12 s, a jego amplituda nie przekracza 3 mmDla aparatów EKG typowo wyskalowanych w ten sposób, że ich cecha wynosi 1 cm dla 1 mV. w odprowadzeniach przedsercowych. Załamek ma zazwyczaj wychylenie dodatnie

Odstęp PQ

z jego odnogami i włókna Purkiniego. Odstęp kończy się z chwilą rozpoczęcia depolaryzacji mięśniówki komór (a dokładniej mięśniówki przegrody międzykomorowej), co w zapisie EKG odpowiada załamkowi Q wchodzącemu w skład zespołu QRS.W prawidłowych warunkach czas jego trwania wynosi od 0,12 s do 0,20 s (u dorosłych

Zespół ostrego rozpadu guza

kwasu moczowego białko całkowite, albuminy w celu stwierdzenia prawdziwego poziomu wapnia w surowicy (obniżenie poziomu albumin o 10g/l obniża poziom wapnia w surowicy o 0,2 mmol/l; poziom albumin nie wpływa na poziom zjonizowanego wapnia) Inne badania EKG – poziom potasu > 7 mEq/l

Odstęp QT

załamka P. Automatyczna analiza EKG w przypadku gdy wskazuje na wydłużenie QT, wymaga manualnej weryfikacji Norma skorygowanego odstępu QT Normy odstępu QT skorygowanego według wzoru Bazetta. QTc (ms) Dzieci (1-15 lat) Kobiety Mężczyźni prawidłowe <440 <450 <430 graniczne 440 - 460 450

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!