Wszystko o:

egfr 60 norma

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

pod uwagę brany jest przede wszystkim poziom kreatyniny w osoczu (tzw. klirens kreatyniny, bez tego nie jest możliwe określenie GFR), mocznika oraz albumin. Istotny jest także wiek, płeć i rasa pacjenta (tzw. eGFR, czyli szacunkowy współczynnik filtracji kłębuszkowej). Aby wynik był jeszcze

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

) będącą jednym z najlepszych wskaźników tego, jak działają nasze nerki. Uważa się, że eGFR poniżej 60 ml/min jest sygnałem do alarmu i osoby, u których taki wynik się pojawił, powinny natychmiast zgłosić się do lekarza rodzinnego, który skieruje je na konsultację nefrologiczną. Bezwzględnie raz do roku

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

specjaliści szczególnie podkreślają wagę stężenia kreatyniny we krwi. Dlaczego? Bo znając je, można łatwo obliczyć tzw. filtrację kłębuszkową (eGFR) będącą jednym z najlepszych wskaźników tego, jak działają nasze nerki. Uważa się, że eGFR poniżej 60 ml/min jest sygnałem do

Nerki - przewlekły problem

Nerki - przewlekły problem

. W ostatnim czasie specjaliści szczególnie podkreślają wagę ostatniego z wymienionych badań - stężenia kreatyniny we krwi. Znając je, można łatwo obliczyć tzw. filtrację kłębuszkową (eGFR) będącą jednym z najlepszych wskaźników tego, jak działają nasze nerki. Uważa się, że eGFR poniżej 60 ml/min jest

Polka na badaniach

Polka na badaniach

stężenie kreatyniny, można obliczyć tzw. filtrację kłębuszkową (eGFR) będącą jednym z najlepszych wskaźników tego, jak pracują nasze nerki. Uważa się, że eGFR poniżej 60 ml/min jest sygnałem do alarmu, toteż osoby, u których taki wynik się pojawił, powinny natychmiast zgłosić się do lekarza rodzinnego

Tętno - normy

Jakie powinno być tętno u dorosłego człowieka?Tętno (a dokładniej - czynność serca) u dorosłego, zdrowego człowieka powinno w spoczynku wynosić między 60 a 100 uderzeń na minutę. Podczas wysiłku fizycznego, w zależności od kondycji organizmu - tętno będzie wyższe

Wzrastające GGTP

Od dłuższego czasu mam uczucie dyskomfortu i ucisku w okolicach wątroby. Prawie w ogóle nie pije alkoholu. Zrobiłem badania: AST, ALT, bilirubina, kreatynina, EGFR, ALP w normie. Mocz,OB ,krew utajona również w normie. Tylko GGTP mi rośnie. Najpierw miałem 81, a trzy tygodnie już 133. Co to może

Kreatynina w moczu

Odebrałam dziś wynik badania moczu. Kreatynina 0,71 a eGFR > 60. Co oznacza taki wynik?Przy ocenie wyników badań laboratoryjnych nie można pominąć informacji komu i z jakiego powodu zostały one wykonane. Zakładam jednak, że w tym przypadku było to rutynowe, okresowe badanie i nie występują żadne

Niski poziom potasu we krwi

Mam 29 lat. Odebrałam dzisiaj wyniki badań. Martwi mnie potas- 1.75. Przyjmuję witaminy oraz biorę co jakiś czas Aspargin. Dieta również bogata w produkty, w których owy potas się znajduje. Kreatynina w surowicy 0,80 mg/dl eGFR 84,80 mi/min/1.73m2.Żelazo 37 troszkę niskie. Reszta badań, wyniki

Bolące nerki

okrągłe pojedyncze, bakterie bardzo liczne, krwinki białe 2-5. EGFr 60. Albumina 5000 proszę o poradę, co dalej robić? Dodatkowo zawsze biegałam do łazienki i to taki mój urok był teraz toaletę odwiedzam rzadko.Koniecznie powinna się Pani zgłosić do lekarza nefrologa celem kontynuowania i pogłębienia

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Re: kreatynina interpretacja

Zawsze mam niską kreatyninę i wszyscy sie cieszą z tego powodu. Widocznie normy są zawyżone, bo jak mi powiedział doc - niski jej poziom świadczy o szybkiej filtracji nerek. Norma eGFR to>60. Jeżeli w Twoich wynikach nie ma podanej normy, to zapytaj o to w labie, gdzie robiłeś badania. Ale moim

Re: prośba o interpretację wyników

źle podałam eGFR wynik: >60 ml/min/1,73, normy nie podano -- --- 9/10 facetów woli duże cyce. ten dziesiąty woli tych dziewięciu. Mordimer Madderdin

Re: wynik badania moczu - nieprawidłowości

Alat Aspat mam w normie martwią mnie wyniki Kreatynin 0,83 mg/dl (norma 0,50-0,90) eGFR 85,14 ml/min/1,73 m2 wyliczany na podstawie wzoru MDRD dla osób między 18 a 70 r ż. Wynik prawidłowy >60.0 ml/min CRP w normie Czy z tymi nerkami jest też coś nie tak?

Re: Wyniki badania moczu

Alat Aspat mam w normie martwią mnie wyniki Kreatynin 0,83 mg/dl (norma 0,50-0,90) eGFR 85,14 ml/min/1,73 m2 wyliczany na podstawie wzoru MDRD dla osób między 18 a 70 r ż. Wynik prawidłowy >60.0 ml/min CRP w normie Czy z tymi nerkami jest też coś nie tak?

TSH, fT3 i fT4 wszystko znowu w górze, jak żyć?

- 5,17 (3,7 - 5,1) H Hemoglobina - 15,1 (12,00- 16,00) Mocznik i kreatynina niskie: Mocznik - 14,752 mg/dl(16,60 - 48,50) L Kreatynina - 0,597 (0,50 - 0,90) eGFR >90 ml Zna się ktoś może na tym? Bo ja nie ogarniam zupełnie nefrologicznych tematów. Jeju, chyba nigdy się z tego nie

egfr poniżej 60

na tle nerwowym). Po odebraniu wyników krew jest w normie (glukoza tylko na granicy normy) jednak mocz: egfr poniżej 60,ciężar właściwy na granicy normy,leukocyty usiewają wpw,erytrocyty luźno usiewaja wpw,nabłonki płaskie liczne i liczne bakterie oraz urobilinogen na granicy minimum,keratynina 0

prośba o interpretację wyników

Witam, jeśli ktoś miałby chwilkę i był w stanie zinterpretować wyniki... nazwa - wynik (norma) TSH - 2,85 (0,27 - 4,2) FT4 - 1,05 (0,93 - 1-7) anty-TPO - >600 ( <34) anty-TG -93 ( <115) Parathormon - 34 (15 - 65) eGFR >60 ( <1,73) vit D 25(OH) 20 (30 - 100) USG: Oba płaty tarczycy

Re: hashimoto - interpretacja wyników

:( Kreatynina 0,9 mg/dl norma (0,6-1,0) EGFR wg MDRD 80,5 ml/min/1,73m^2 norma (70-130) Potas 4,60 mmol/l norma (3,50-5,10) Z góry dziękuje :)

pomocy

0,5-09 eGFR >60 leukocyty 5,7 norma 3,8-10 erytrocyty 4,6 norma 3,7-5,1 hematokryt 41 37-47 hemoglobina 13,3 norma 12-16 MCV 89 norma 80-99 MCH 29 norma 27-35 MCHC 32,5 norma 32-37 płytki krwi 379 norma 140-440 limfocyty % 34 norma 20-45 inne (eco,bazo,mono) 10 norma 6-12 neutrofile% 55

Re: hashimoto - interpretacja wyników

,6-1,0) EGFR wg MDRD 80,5 ml/min/1,73m^2 norma (70-130) Potas 4,60 mmol/l norma (3,50-5,10) Z góry dziękuje :)

TCO (norma)

zależną od Tjänstemännens Centralorganisation Organization (TCO), bezpośrednio odpowiedzialnej za rozwój i przyznawanie certyfikatów zgodności. Norma jest głównie znana z certyfikacji monitorów komputerowych (TCO 95, 99, 03, 5.0, 6.0, 7.0). Jest także przyznawana dla: drukarek (TCO 99), mebli biurowych

60. ceremonia wręczenia Oscarów

60. ceremonia rozdania Oscarów odbyła się 11 kwietnia 1988 roku w Shrine Civic Auditorium w Los Angeles. Laureaci i nominowaniLaureaci nagród wyróżnieni są wytłuszczeniem Najlepszy film Jeremy Thomas - Ostatni cesarz James L. Brooks - Telepasja Stanley R. Jaffe, Sherry Lansing - Fatalne

Volvo XC60

Volvo XC60 ? samochód osobowy typu SUV produkowany przez szwedzki koncern Volvo Car Corporation od 2008 roku. Auto zostało zaprezentowane podczas Międzynarodowych Targów Motoryzacyjnych w Genewie w 2008 roku. Do sprzedaży w polskich salonach Volvo auto trafiło w listopadzie tego samego

Mercedes-Benz W114

: Układ zasilania: Średnica × skok tłoka: St. sprężania: Moc maksymalna:Wg normy DIN, wersje na rynek USA norma SAE Maks. moment obrotowy 0-100 km/h: V-max: Silniki benzynowe: 200 R4 2,0 l (1988 cm?), SOHC gaźnik Stromberg 175 CDS 87 x 83,6 mm 9,0:1 95 KM (70 kW) przy 4800 obr/min 156 N?m przy 2800

Współczynnik przesączania kłębuszkowego

GFR uszkodzenie nerek z prawidłowym lub zwiększonym GFR ? 90 3,32 % II wczesna PNNPrzewlekła niewydolność nerek utajona PNN uszkodzenie nerek z niewielkim lub zmniejszonym GFR 60 - 89 3 % III umiarkowana PNN wyrównana PNN umiarkowane zmniejszenie GFR 30 - 59 4,32 % IV ciężka PNN niewyrównana PNN

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!