Wszystko o:

czym grozi niskie ciśnienie

Eliza Dolecka

Mroczki przed oczami: niekoniecznie norma

Mroczki przed oczami: niekoniecznie norma

Okulista, neurolog, a nawet kardiolog, to specjaliści, którzy zajmują się leczeniem "mroczków" lub pierwotnej przyczyny, która je wywołuje. Pod warunkiem, że rzeczywiście mamy do czynienia z problemem zdrowotnym, a nie na przykład efektem zmęczenia czy drobnego zanieczyszczenia na gałce ocznej.

Mapa LP

Mapa artykułów

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

Te badania nie bolą (poza ewentualnie ukłuciem do przeżycia), nie zawstydzają (a przynajmniej nie powinny), nie wymagają szczegółowych przygotowań i nie szkodzą. Pozwalają odkryć na czas wiele groźnych schorzeń, które mogą przez dłuższy, kluczowy czas nie dawać wyraźnych objawów. Wprawdzie nie są podstawą do ostatecznego rozpoznania, ale wskazują kierunek. Zrób sobie prezent (na NFZ często trudno liczyć) i zadbaj o siebie. To sensowna inwestycja, a niejednokrotnie nic nie kosztuje lub znacznie mniej niż nowy ciuch lub kosmetyk

Kobieta 50+: dojrzałość zasługuje na troskę i uwagę

Kobieta 50+: dojrzałość zasługuje na troskę i uwagę

okularów. Jaskra, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej - często właśnie teraz ujawniają się te problemy. Ponieważ grożą całkowitą utratą wzroku, zajrzyj do okulisty, jeśli dawno go nie widziałaś. W Polsce świadomość profilaktyki okulistycznej jest wyjątkowo niska. Bądź chlubnym wyjątkiem. Nie ślepnij na

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

? Czym grozi? Kasza czy też kaszka kukurydziana (zwana także polentą) jest jedną z kasz, zawierającą najmniejszą ilość witamin i minerałów. Nie jest jednak bezwartościowa. Spośród innych kasz wyróżnia się najwyższą zawartością witaminy A (na podstawie danych ze strony internetowej Amerykańskiego

(Nie)prawdopodobne zaburzenia snu - co może się zdarzyć, gdy śpisz?

(Nie)prawdopodobne zaburzenia snu - co może się zdarzyć, gdy śpisz?

klatce piersiowej, wydaje ci się, że twoje ciało bezwładnie spada lub wykręca się. Przerażające? To niektóre z objawów porażenia przysennego, zwanego też paraliżem sennym. W wielu kulturach zaburzanie było utożsamiane z nawiedzeniem przez demony, kontaktami ze światem niematerialnym. Czym jest w

Zabójcy libido

Zabójcy libido

organizm? Poziom kortyzolu i adrenaliny motywujący do wysiłku, zamiast opaść, pozostaje na wciąż wysokim poziomie. Czym może to skutkować? Chronicznym stresem i niskim libido właśnie. Jak możemy pozbyć się stresu i przywrócić do życia seksualność? Jest wiele recept. Skutecznym remedium mogą okazać się

Jaskra i zaćma: złodzieje wzroku

Jaskra i zaćma: złodzieje wzroku

nie daje rezultatów, przeprowadza się zabieg laserowy lub operację. Nasza rada: Regularnie co 2 lata badaj wzrok u okulisty, jeżeli: - w twojej rodzinie wystąpiły już przypadki jaskry,- jesteś krótkowidzem, - skończyłeś 45 lat,- masz nadciśnienie lub zbyt niskie ciśnienie krwi.

Chory na cukrzycę świątecznym gościem: co dać mu jeść?

Chory na cukrzycę świątecznym gościem: co dać mu jeść?

, przed oczami stają nam dania tłuste, ciasta wyjątkowo słodkie, z kremami, polewami... Tylko czy na pewno? Wystarczy wybrać się do sklepu, by szybko przekonać się, że chude mięsa, ryby, dobre wędliny czy sery o niskiej zawartości tłuszczu, wcale nie są tanie. Wręcz przeciwnie: prawdziwie wykwintna uczta

Bomba w zębie

znaczy, że zostały źle założone. Nitkowanie jest więc także dobrym sposobem na sprawdzenie, czy mamy prawidłowe plomby. Szczotkowanie przynajmniej trzy razy dziennie z dobrze dobraną pastą do zębów w połączeniu z nitkami dentystycznymi, ewentualnie także z irygatorem wodnym (przepłukuje pod ciśnieniem

Skutki niskiego ciśnienia

prowadziła zapisy pomiarów ciśnienia tętniczego - to ułatwi diagnostykę Pani lekarzowi.,Wszystkie mozliwe skutki niskiego ciśnienia wypisane są tutaj: http://czym-grozi-niskie-cisnienie.blogspot.com/2014/04/czym-grozi-za-niskie-cisnienie.html

Niedowaga a niskie ciśnienie

Nie mogę przytyć waże tyle samo w/g BMI mam niedowagę. Mam niskie ciśnienie krwi, szybko się męczę i często się załatwiam. Jakie muszę zrobić badania, aby postawić diagnozę i przybrać kilka i kilogramów na wadze? Bardzo proszę o pomoc.

Wahania ciśnienia

Od jakiegoś czasu mam bardzo niskie ciśnienie (dziś np. 102/56 ). Wcześniej miałam w miarę normalne, z tendencją do podwyższonego (135/90, 140/95, 125/85 ). Cztery lata temu przeszłam zawał serca, mam założony stent. Zawał nie uszkodził mi serca w znaczących miejscach. Obecnie mam 52 lata. Z uwagi

Czy zmniejszona pobudliwość błędnika jest to coś poważnego i czym to grozi ?

Moja mama ma wymioty,zawroty głowy,omdlenia. wezwane pogotowie dało tylko dwa zastrzyki na wymioty (wczoraj) ,a do dzisiaj omdlenia i zawroty nie ustąpiły? Mama boi się nawet wstać ,bo zaraz kręci jej się w głowie i ciało robi się bezwładne

Zbyt niska waga

Jestem Ola, mam 16 lat. Moi nauczyciele martwią się o mnie ponieważ za mało ważę i ciągle wysyłają mnie na badania. Mam 175cm wzrostu, przy czym moja waga waha się od 48 do 50kg. chciałabym przytyć, ale boję się o moje zdrowie. Czy jest specjalna dieta na przytycie? Proszę o pomocPrzy wzroście

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: ##########NASZE CHOROBY############

Polsce w 2012 r. wyniosło aż 11,5 g zarówno u dorosłych kobiet, jak i u mężczyzn (na podstawie próby populacji wynoszącej ponad 37 tys. osób), czyli ponaddwukrotnie przekraczało dopuszczalną, a ponaddziesięciokrotnie - zalecaną normę. Czym grozi zjadanie zbyt dużej ilości soli i nadmiar sodu w diecie

Re: miód ktory najlepszy?

znam grubasów z niskim ciśnieniem i odwrotnie), ale to nie jest reguła. > > -Na oddziałach intensywnej opieki ograniczenie CUKRU ratuje życie. Nic podobnego. > > -CUKIER-może powodować ŚMIERĆ KOMÓREK. Bzdura. A czy wiesz czym grozi niedocukrzenie organizmu? > > -Na

Otyłość a ciąża i poród

Witam serdecznie! Chciałabym prosić o informacje, czym charakteryzuje się ciąża i poród osoby otyłej. Mam znaczną nadwagę (w sumie jestem i byłam przed ciążą otyła). Na razie przytyłam 2-3kg (25tc), płód (synek :)) jest duży (a ponoć dzieciom otyłych ciężarnych grozi hipotrofia - to prawda

Re: MOJA PIERWSZA CIĄŻA

byłam dziś na wizycie u polecanej endo M-G w Gdańsku. no i zwątpiłam. ale po kolei. generalnie niby ok. obejrzała moje wyniki, przy czym przełknęła, że od grudnia sama podwyższyłam dawkę ze 137t4+14t3 na 150t4+15t3. ale już z trudem przyjęła fakt, że od momentu pozytywnego testu łykam 175t4+20t4

Re: Problemy po terapii

krwinek. Problemy z sercem to tachykardia, bardzo niskie ciśnienie krwi i fatalne samopoczucie. Medzik martwi się, bo po odstawieniu leków nie poprawia się - tylko w niektórych kwestiach jest coraz gorzej (serce, które w czasie leczenia było OK; tarczyca, tak samo). I właśnie o to chodziło: z czym (z

Re: Rozpasania czarnej bandy ciąg dalszy

Kocham zimę, najlepiej czuję się gdy mróz szczypie w policzki a śnieg skrzypi pod nogami. Mój organizm także dobrze czuje się w niskich temperaturach i wysokim ciśnieniu. W przeciwieństwie do wrednych czasów przedwiośnia, rzadko choruję w zimie i prawie zawsze mam nastrój do pracy. Jestem niczym

NOWE WYNIKI - 19.07.2010r.

TSH 0,008 (0,3-3,6) FT3 2,6 (2,6-5,4)= 0% FT4 1,54 (0,8-1,7)= 82,22% Oto moje wyniki na dawce 125 Euthyroksu (jestem na niej pewnie z 4 miesiące). Nieustająco mam niski poziom FT3. Do mojego endo nie sposób dostać się przed październikiem, byłam więc prywatnie. Pani dr miła, sympatyczna

obiecane relacja z operacji!

, przebierze się pan, zrobimy EKG, zmierzymy ciśnienie... Wchodzę w pidżamce na oddział, pielęgniarka prowadzi mnie na salę numer sto piętnaście. Wybieram sobie łóżko pod oknem - chociaż z jednej strony nie będzie sąsiada... a bo to wiadomo na kogo się trafi? Brat jak leżał, co go kiedyś samochód na ulicy

Ustawa działa dobrze?

silne zmiany siatkówki; dwie ciąże zakończone cesarskim cięciem w odstępie półtora roku. Jest w trakcie badań neurologicznych z powodu dolegliwości o nieustalonej dotąd przyczynie; bardzo niskie ciśnienie (90/30), anemia. Ostatnio została zabrana przez pogotowie (źle się czuła, omdlenia) i odwieziona

Re: kolejna...ile ich jeszcze w naszym demokratyc

się czułam. Miałam anemię i bardzo niskie ciśnienie (90/30). Już wcześniej cierpiałam na jakieś zaburzenia neurologiczne, także omdlenia, zawroty głowy, których przyczyny, nie udało się lekarzom ustalić. Będąc w ciąży zasłabłam i zostałam odwieziona do jednego z warszawskich szpitali. Poza tym