Wszystko o:

czy cukier jest konserwantem

Sok, czyli kaloryczna bomba pełna cukru i konserwantów? To bzdury!

Sok, czyli kaloryczna bomba pełna cukru i konserwantów? To bzdury!

opakowania, dbaj o siebie. 1. Sok to produkt tuczący, do którego dodawany jest cukier. Soku nie powinny pić osoby, które dbają o linię lub chcą się odchudzać MIT Zgodnie z prawem do soków owocowych, pomidorowych oraz 100% warzywnych nie wolno dodawać cukru. Jeżeli na etykiecie w wartości odżywczej jest

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

kostkom. Napoje owocowe czy nektary w litrze mają zwykle 400-500 kcal, a co gorsza: zamiast cukrem buraczanym, są często dosładzane znacznie tańszym syropem glukozowo-fruktozowym, który - wedle najnowszych badań - jest nie tylko zabójczy dla figury, ale sprzyja rozwojowi tzw. zespołu metabolicznego

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

j zwykły, biały cukier chociażby miodem. Dar pszczół, oprócz słodkiego smaku, wzbogaci lemoniadę m.in. w bakteriobójczą inhibinę (warto jej szukać zwłaszcza w miodach spadziowych z drzew szpilkowych, a także lipowych i grykowych) czy też acetylocholinę, która wspomoże pracę układu krążenia. Ci

Ocet jabłkowy - magiczny sposób na odchudzanie?

Ocet jabłkowy - magiczny sposób na odchudzanie?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Ocet jabłkowy to jedna z odmian octu, którą można przygotować samodzielnie. Medycyna naturalna już dawno zobaczyła w nim coś więcej niż dodatek do potraw czy konserwant. Zdaniem jej zwolenników ocet jabłkowy pomaga nie tylko przy odchudzaniu, ale i poprawia wygląd

Ortoreksja

Ortoreksja

diety zostają wykluczone posiłki serwowane w różnego rodzaju barach szybkiej obsługi. Następnie znikają z niej mięso , tłuszcze, cukry oraz żywność z dodatkiem utrwalaczy, spulchniaczy oraz konserwantów. Myśli chorego nieustannie krążą wokół jedzenie, jego kaloryczności, wartości odżywczych. Skupiają

Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

substancji dodatkowych w żywności opowiada mgr inż. Alicja Walkiewicz. Substancje dodatkowe, czyli co? W powszechnej świadomości konsumentów określenie "substancje dodatkowe" jest synonimem przede wszystkim konserwantów, co nie do końca odpowiada stanowi faktycznemu. Substancje dodatkowe dzieli się

Keczup i spółka

Keczup i spółka

najświeższy. Zanim wrzucisz słoiczek do koszyka, sprawdź skład i kaloryczność na opakowaniu. Czy produkt składający się z chrzanu, oleju, octu, cukru, mleka w proszku, proszku jajecznego, soli, regulatora kwasowości, środków zagęszczających, przeciwutleniaczy i konserwantów można jeszcze nazwać chrzanem

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

czy chałwy. Zresztą, w przeciwieństwie do pozostałych "bomb kalorycznych", akurat kukurydza w dowolnej formie raczej do nadwagi nas nie doprowadza. Zawiera mnóstwo błonnika, szybko "przelatuje" przez układ pokarmowy, więc zawarty w niej cukier (ponad 16% ziarna) nie odkłada się w

Choroba czai się na sklepowej półce

Choroba czai się na sklepowej półce

. Pomóc nam może jednak rzecz o wiele bardziej prozaiczna - czytanie etykiet! Prawo unijne obliguje producenta do podawania na opakowaniu pełnego składu produktu - w tym konserwantów, sztucznych barwników, soli i cukru. Wnikliwie czytając, dowiemy się, czy "pasztet z królika" jest faktycznie z

Dodatki do żywności

znajduje się zresztą na opakowaniach. Na niektórych sokach także jest napis "bez konserwantów". To chyba jakaś narodowa fobia. Czy naprawdę powinniśmy się bać konserwantów, barwników i polepszaczy smaku? M.K.W.: Nie. Mówimy przecież o związkach, które są dopuszczone do produkcji. To nie są

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: cukier żelujący bez konserwantów

A jakie Ty widziałaś 'konserwanty' w cukrze żelującym? (tak z ciekawości pytam;)) Diamant się reklamuje, że jest bez konserwantów:)

Re: cukier żelujący bez konserwantów

Sam cukier jest konserwantem. Na temat zelujacego sie nie wypowiadam: uzywam tradycyjnego.

tran

hej jaki tran dajecie swoim maluchom? czy któraś stosowała tran Kirkmana (nie zawiera Cukru, skrobi, soi, pszenicy, kazeiny, glutenu, kukurydzy, mleka, jajek, konserwantów, drożdży, żelatyny, dodatków smakowych, barwników ani orzechów) jest dość drogi bo 120zł

Re: cukier żelujący bez konserwantów

Nie sądzę. Ja nigdzie nie widziałam. Ale jak chcesz gotować dżemik parę minut to cukier musi zawierać konserwanty i inne dodatki.

Re: cukier żelujący bez konserwantów

Ech wycofuję się, przepraszam, rzeczywiście ma w składzie konserwanty:/ W sklepie dziś obejrzałam sobie opakowanie: benzoesan sodu i sorbinian potasu. Sama nie używam, ale byłam przekonana, że w skład takiego cukru powinien wchodzić cukier i pektyna, ewnetualnie jakiś kwasek cytrynowy lub forma

Re: Szybkie pytanie kulinarne - chilli

dzięki dziewczyny:-) to różowe to krem z masła, cukru pudru i serka philadelphia, z odrobiną konserwantu w postaci barwnika, heh -- "Niektórzy ludzie mogliby się zabić skacząc z poziomu swojego ego, na poziom swojego IQ"

Re: aloes

Te soki to nie wiem. Pewnie mają cukier, konserwanty itp... Niektórzy wodę kokosową piją...

Re: - szynkę bez cukru poproszę! - nie ma.

Jaki masz rodzaj schorzenia ze dodatek cukru jako konserwantu w wedlinie szkodzi? Pytam serio. Może to twój początek drogi do świadomego jedzenia i stad trudność. Później szukanie zamienników nie powinno nastręczac problemów i zakupy i plan posiłków jest prosty. Nawet jedzenie poza domem

Re: Słodycze...

Owoce suszone są zdrowe jeśli są niesiarkowane czyli kupować w sklepach ze zdrową żywnością przez net. Ale tu idea taniego zycia odpada. owoce marketowe mają cukier jako konserwant. czytać skład na opakowaniach

Re: Jak ograniczyć picie?

Woda smakowa to syf jakich mało (cukier, konserwanty, aromaty), to już chyba z dwojga złego lepsza woda z sokiem, szczególnie wyciśniętym.