Wszystko o:

czy cukier jest konserwantem

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

bogate w ... konserwanty. Nie nadają się do codziennego gaszenia pragnienia. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku soków owocowych i warzywnych. Specjaliści polecają np. sok pomidorowy, jako świetne źródło potasu, świeżo wyciskane soki z owoców i marchwi - bogate w witaminę C czy soki z zielonych

Ortoreksja

Ortoreksja

w różnego rodzaju barach szybkiej obsługi. Następnie znikają z niej mięso , tłuszcze, cukry oraz żywność z dodatkiem utrwalaczy, spulchniaczy oraz konserwantów. Myśli chorego nieustannie krążą wokół jedzenie, jego kaloryczności, wartości odżywczych. Skupiają się na skrupulatnej analizie każdego

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

koktajle z owoców i warzyw. Będą nie tylko smacznym uzupełnieniem codziennej diety, ale i zdrowszą alternatywą dla soków, które możemy nabyć w sklepach, zwykle ?podrasowanych? sporą ilością cukru i konserwantów. Mają one także przewagę nad sokami świeżo wyciskanymi czy też tzw. 100-procentowymi Powód

Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

substancji dodatkowych w żywności opowiada mgr inż. Alicja Walkiewicz. Substancje dodatkowe, czyli co? W powszechnej świadomości konsumentów określenie "substancje dodatkowe" jest synonimem przede wszystkim konserwantów, co nie do końca odpowiada stanowi faktycznemu. Substancje dodatkowe dzieli się

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

czy chałwy. Zresztą, w przeciwieństwie do pozostałych "bomb kalorycznych", akurat kukurydza w dowolnej formie raczej do nadwagi nas nie doprowadza. Zawiera mnóstwo błonnika, szybko "przelatuje" przez układ pokarmowy, więc zawarty w niej cukier (ponad 16% ziarna) nie odkłada się w

Keczup i spółka

Keczup i spółka

najświeższy. Zanim wrzucisz słoiczek do koszyka, sprawdź skład i kaloryczność na opakowaniu. Czy produkt składający się z chrzanu, oleju, octu, cukru, mleka w proszku, proszku jajecznego, soli, regulatora kwasowości, środków zagęszczających, przeciwutleniaczy i konserwantów można jeszcze nazwać chrzanem

Choroba czai się na sklepowej półce

Choroba czai się na sklepowej półce

. Pomóc nam może jednak rzecz o wiele bardziej prozaiczna - czytanie etykiet! Prawo unijne obliguje producenta do podawania na opakowaniu pełnego składu produktu - w tym konserwantów, sztucznych barwników, soli i cukru. Wnikliwie czytając, dowiemy się, czy "pasztet z królika" jest faktycznie z

Dodatki do żywności

znajduje się zresztą na opakowaniach. Na niektórych sokach także jest napis "bez konserwantów". To chyba jakaś narodowa fobia. Czy naprawdę powinniśmy się bać konserwantów, barwników i polepszaczy smaku? M.K.W.: Nie. Mówimy przecież o związkach, które są dopuszczone do produkcji. To nie są

Zdrowotne mity? A jednak to prawda! Przynajmniej częściowo...

Zdrowotne mity? A jednak to prawda! Przynajmniej częściowo...

grzyby. Sam pierwiastek działa wysuszająco. Ale: Kapusta może złagodzić objawy, ale nie leczy chorób. Nie pokona czyraków spowodowanych atakiem gronkowca, a już na pewno cukrzycy, która czasem jest pierwotną przyczyną inwazji tej bakterii (nieprawidłowo przyswajany cukier jest ich fantastyczną pożywką

Zanim kupisz wodę

Zanim kupisz wodę

(powyżej 1000-1500 mg w litrze). Taka też woda jest najlepsza dla osób intensywnie uprawiających sport, kobiet w ciąży i matek karmiących. Polacy bardzo polubili wody smakowe (np. o smaku truskawkowym czy owoców leśnych). Ale jeśli ktoś dba o linię, powinien ich unikać. Zamiast wartości odżywczych zwierają

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jak ograniczyć picie?

Woda smakowa to syf jakich mało (cukier, konserwanty, aromaty), to już chyba z dwojga złego lepsza woda z sokiem, szczególnie wyciśniętym.

Re: cukier żelujący bez konserwantów

A jakie Ty widziałaś 'konserwanty' w cukrze żelującym? (tak z ciekawości pytam;)) Diamant się reklamuje, że jest bez konserwantów:)

Re: aloes

Te soki to nie wiem. Pewnie mają cukier, konserwanty itp... Niektórzy wodę kokosową piją...

Re: cukier żelujący bez konserwantów

Sam cukier jest konserwantem. Na temat zelujacego sie nie wypowiadam: uzywam tradycyjnego.

Re: cukier żelujący bez konserwantów

Nie sądzę. Ja nigdzie nie widziałam. Ale jak chcesz gotować dżemik parę minut to cukier musi zawierać konserwanty i inne dodatki.

Re: cukier żelujący bez konserwantów

Ech wycofuję się, przepraszam, rzeczywiście ma w składzie konserwanty:/ W sklepie dziś obejrzałam sobie opakowanie: benzoesan sodu i sorbinian potasu. Sama nie używam, ale byłam przekonana, że w skład takiego cukru powinien wchodzić cukier i pektyna, ewnetualnie jakiś kwasek cytrynowy lub forma

Re: cukiernia sowa - opinie

Nie kupujcie tam ciast. Oni wkladaja b.duzo konserwantów i cukru. Produkuja podobno ciasta na statki. Taki tort moze leżeć miesiąc w lodowce i będzie"dobry".

Re: Co podawać dzieciom do picia

no pije ale to jest wina rodziow, poniewaz to oni daja mu takie soczki do picia i nie wpajaja dziecku zadnych zdrowych nawyków, a wystarczy czytac tylko etykiety i wybierac to zdrowe i bez konserwantów. Ja znalazłam nawet taki napoj owocowy, który ma zmniejszona zawartosc cukru i slodzony jest

lepszy cukier i sól niż inne konserwanty...

w PRL'u ciężko było dostać szynkę w RP 3 i 3/4 jest jeszcze gorzej... -- chcesz by parlamentarzyści wzięli się w końcu do roboty? to ich nie wybieraj!

Re: Antykoncepcja kolejna odsłona

Codziennie czytam o czymś, co zwiększa ryzyko raka, a do tego mieszkam w Krakowie i oddycham tutejszym powietrzem. Człowiek by zwariował, gdyby miał przejmować się każdą taką nowiną - tym bardziej, że tak czy inaczej na coś w końcu umrze, albo od hormonów, albo od cukru, albo od soli, albo od

Konfitura

używane do sporządzenia konfitur muszą być bardzo słodkie (zawierać ponad 60% cukru). W konfiturach nie używa się środków konserwujących, wystarczającym konserwantem jest cukier. Przeciętnie na 1 kg owoców stosuje się nawet 2 kg cukru. Syrop cukrowy przyrządza się poprzez rozpuszczenie w wodzie dużej

ADHD

, środki konserwujące, barwniki, salicylany i cukier mogą dodatkowo wzmagać aktywność dziecka – jednak brak na ten temat dokładnych badań naukowych. W roku 2007 na Uniwersytecie w Southampton (UK) przeprowadzono badania, które potwierdziły zdecydowany związek pomiędzy spożywaniem barwników

Kuchnia średniowiecza

konserwująceŚredniowieczna sztuka kulinarna wymagała używania wielkiej ilości przypraw; stosowano zioła uprawiane w danym regionie oraz bardzo drogie substancje importowane, jak pieprz, imbir, cynamon, goździki oraz traktowany jak przyprawa, a nie środek słodzący cukier. Bardzo cenionym dodatkiem był szafran. Te przyprawy

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!