Wszystko o:

czy cukier jest konserwantem

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

bogate w ... konserwanty. Nie nadają się do codziennego gaszenia pragnienia. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku soków owocowych i warzywnych. Specjaliści polecają np. sok pomidorowy, jako świetne źródło potasu, świeżo wyciskane soki z owoców i marchwi - bogate w witaminę C czy soki z zielonych

Ortoreksja

Ortoreksja

diety zostają wykluczone posiłki serwowane w różnego rodzaju barach szybkiej obsługi. Następnie znikają z niej mięso , tłuszcze, cukry oraz żywność z dodatkiem utrwalaczy, spulchniaczy oraz konserwantów. Myśli chorego nieustannie krążą wokół jedzenie, jego kaloryczności, wartości odżywczych. Skupiają

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

koktajle z owoców i warzyw. Będą nie tylko smacznym uzupełnieniem codziennej diety, ale i zdrowszą alternatywą dla soków, które możemy nabyć w sklepach, zwykle ?podrasowanych? sporą ilością cukru i konserwantów. Mają one także przewagę nad sokami świeżo wyciskanymi czy też tzw. 100-procentowymi Powód

Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

substancji dodatkowych w żywności opowiada mgr inż. Alicja Walkiewicz. Substancje dodatkowe, czyli co? W powszechnej świadomości konsumentów określenie "substancje dodatkowe" jest synonimem przede wszystkim konserwantów, co nie do końca odpowiada stanowi faktycznemu. Substancje dodatkowe dzieli się

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

czy chałwy. Zresztą, w przeciwieństwie do pozostałych "bomb kalorycznych", akurat kukurydza w dowolnej formie raczej do nadwagi nas nie doprowadza. Zawiera mnóstwo błonnika, szybko "przelatuje" przez układ pokarmowy, więc zawarty w niej cukier (ponad 16% ziarna) nie odkłada się w

Keczup i spółka

Keczup i spółka

najświeższy. Zanim wrzucisz słoiczek do koszyka, sprawdź skład i kaloryczność na opakowaniu. Czy produkt składający się z chrzanu, oleju, octu, cukru, mleka w proszku, proszku jajecznego, soli, regulatora kwasowości, środków zagęszczających, przeciwutleniaczy i konserwantów można jeszcze nazwać chrzanem

Choroba czai się na sklepowej półce

Choroba czai się na sklepowej półce

. Pomóc nam może jednak rzecz o wiele bardziej prozaiczna - czytanie etykiet! Prawo unijne obliguje producenta do podawania na opakowaniu pełnego składu produktu - w tym konserwantów, sztucznych barwników, soli i cukru. Wnikliwie czytając, dowiemy się, czy "pasztet z królika" jest faktycznie z

Dodatki do żywności

znajduje się zresztą na opakowaniach. Na niektórych sokach także jest napis "bez konserwantów". To chyba jakaś narodowa fobia. Czy naprawdę powinniśmy się bać konserwantów, barwników i polepszaczy smaku? M.K.W.: Nie. Mówimy przecież o związkach, które są dopuszczone do produkcji. To nie są

Zdrowotne mity? A jednak to prawda! Przynajmniej częściowo...

Zdrowotne mity? A jednak to prawda! Przynajmniej częściowo...

grzyby. Sam pierwiastek działa wysuszająco. Ale: Kapusta może złagodzić objawy, ale nie leczy chorób. Nie pokona czyraków spowodowanych atakiem gronkowca, a już na pewno cukrzycy, która czasem jest pierwotną przyczyną inwazji tej bakterii (nieprawidłowo przyswajany cukier jest ich fantastyczną pożywką

Zanim kupisz wodę

Zanim kupisz wodę

(powyżej 1000-1500 mg w litrze). Taka też woda jest najlepsza dla osób intensywnie uprawiających sport, kobiet w ciąży i matek karmiących. Polacy bardzo polubili wody smakowe (np. o smaku truskawkowym czy owoców leśnych). Ale jeśli ktoś dba o linię, powinien ich unikać. Zamiast wartości odżywczych zwierają

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: cukier żelujący bez konserwantów

A jakie Ty widziałaś 'konserwanty' w cukrze żelującym? (tak z ciekawości pytam;)) Diamant się reklamuje, że jest bez konserwantów:)

Re: cukier żelujący bez konserwantów

Sam cukier jest konserwantem. Na temat zelujacego sie nie wypowiadam: uzywam tradycyjnego.

Re: aloes

Te soki to nie wiem. Pewnie mają cukier, konserwanty itp... Niektórzy wodę kokosową piją...

Re: Jak ograniczyć picie?

Woda smakowa to syf jakich mało (cukier, konserwanty, aromaty), to już chyba z dwojga złego lepsza woda z sokiem, szczególnie wyciśniętym.

Re: cukier żelujący bez konserwantów

Nie sądzę. Ja nigdzie nie widziałam. Ale jak chcesz gotować dżemik parę minut to cukier musi zawierać konserwanty i inne dodatki.

Re: cukier żelujący bez konserwantów

Ech wycofuję się, przepraszam, rzeczywiście ma w składzie konserwanty:/ W sklepie dziś obejrzałam sobie opakowanie: benzoesan sodu i sorbinian potasu. Sama nie używam, ale byłam przekonana, że w skład takiego cukru powinien wchodzić cukier i pektyna, ewnetualnie jakiś kwasek cytrynowy lub forma

Re: porady diety

puszki są wygodne , ale zawsze świeża ryba ( wiem że nie na wybrzeżu o taką trudno ) jest najlepsza , w puszcze masz już konserwanty, sół cukier i minimalne ilości aluminium więc podparcie się taką dietą na stałe nie jest najlepszym wyjściem

Re: cukiernia sowa - opinie

Nie kupujcie tam ciast. Oni wkladaja b.duzo konserwantów i cukru. Produkuja podobno ciasta na statki. Taki tort moze leżeć miesiąc w lodowce i będzie"dobry".

Re: Ciasta - tak z ręką na sercu

Czekoladę robi się właśnie z kakao... Nie wiem, co jest bardziej wykwintnego w kakao wymieszanym z tłuszczem cukierniczym, cukrem i konserwantami. Ja wolę piec na bazie kakao, a cukier dodawać wg. swojego uznania. No, chyba, że mówimy o pokruszonej gorzkiej czekoladzie do babeczek, tego

Re: bakalie - fakty i mity

Naturalna kaloryczność bakalii to według mnie żaden problem, problemem są konserwanty i cukier. Tego trzeba unikać. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że nawet bakalie na wagę są spryskiwane chemią. Rodzynki czy żurawinę itp. zawsze przepłukuje ciepłą wodą, orzechy oraz inne również, pozostawiam do

Konfitura

używane do sporządzenia konfitur muszą być bardzo słodkie (zawierać ponad 60% cukru). W konfiturach nie używa się środków konserwujących, wystarczającym konserwantem jest cukier. Przeciętnie na 1 kg owoców stosuje się nawet 2 kg cukru. Syrop cukrowy przyrządza się poprzez rozpuszczenie w wodzie dużej

ADHD

, środki konserwujące, barwniki, salicylany i cukier mogą dodatkowo wzmagać aktywność dziecka – jednak brak na ten temat dokładnych badań naukowych. W roku 2007 na Uniwersytecie w Southampton (UK) przeprowadzono badania, które potwierdziły zdecydowany związek pomiędzy spożywaniem barwników

Kuchnia średniowiecza

konserwująceŚredniowieczna sztuka kulinarna wymagała używania wielkiej ilości przypraw; stosowano zioła uprawiane w danym regionie oraz bardzo drogie substancje importowane, jak pieprz, imbir, cynamon, goździki oraz traktowany jak przyprawa, a nie środek słodzący cukier. Bardzo cenionym dodatkiem był szafran. Te przyprawy

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.