Wszystko o:

czy cukier jest konserwantem

Katarzyna Stoś,eska

Sok, czyli kaloryczna bomba pełna cukru i konserwantów? To bzdury!

Sok, czyli kaloryczna bomba pełna cukru i konserwantów? To bzdury!

Soki cieszą się zaskakująco złą sławą. Przed ich spożywaniem przestrzegają nawet niektórzy dietetycy. Tymczasem wynika to głównie z nieznajomości aktualnych przepisów i nieśmiertelnych mitów. W soku nie ma sztucznych aromatów, barwników czy substancji konserwujących. Nie myl go z "napojem owocowym" czy "nektarem". Nazwa "sok" zobowiązuje i wiąże się z konkretnymi obostrzeniami prawnymi w Unii Europejskiej

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

Jeśli masz wyraźnie ochotę na zimną colę, oranżadę czy owocowy napój z kartonu - sięgnij po nie od czasu do czasu, dla przyjemności. Jednorazowe odstępstwo od zasad zdrowego odżywiania nie spowoduje zaraz spustoszenia w organizmie. Jeśli jednak chce ci się pić, wybierz wodę, bo to najzdrowsze rozwiązanie i najlepszy sposób, by ugasić pragnienie.

Zdrowe napoje na ochłodę - co wybrać?

Gdy temperatura rośnie, musimy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Dobrze, jeśli to, co pijemy jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Po które napoje warto sięgać w upalne dni?

Ocet jabłkowy - magiczny sposób na odchudzanie?

Ocet jabłkowy - magiczny sposób na odchudzanie?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Ocet jabłkowy to jedna z odmian octu, którą można przygotować samodzielnie. Medycyna naturalna już dawno zobaczyła w nim coś więcej niż dodatek do potraw czy konserwant. Zdaniem jej zwolenników ocet jabłkowy pomaga nie tylko przy odchudzaniu, ale i poprawia wygląd

Ortoreksja

Ortoreksja

diety zostają wykluczone posiłki serwowane w różnego rodzaju barach szybkiej obsługi. Następnie znikają z niej mięso , tłuszcze, cukry oraz żywność z dodatkiem utrwalaczy, spulchniaczy oraz konserwantów. Myśli chorego nieustannie krążą wokół jedzenie, jego kaloryczności, wartości odżywczych. Skupiają

7 pomysłów na zdrową przekąskę w pracy

7 pomysłów na zdrową przekąskę w pracy

jogurt naturalny oraz odrobinę słodyczy - np. miód, syrop klonowy lub syrop z agawy. 2. Serek wiejski Serek wiejski jest produktem naturalnym, bez zagęstników, sztucznych barwników czy konserwantów - w jego skład wchodzą twaróg ziarnisty, śmietanka, białka mleka i sól. Stanowi dobre źródło

Keczup i spółka

Keczup i spółka

najświeższy. Zanim wrzucisz słoiczek do koszyka, sprawdź skład i kaloryczność na opakowaniu. Czy produkt składający się z chrzanu, oleju, octu, cukru, mleka w proszku, proszku jajecznego, soli, regulatora kwasowości, środków zagęszczających, przeciwutleniaczy i konserwantów można jeszcze nazwać chrzanem

Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?

substancji dodatkowych w żywności opowiada mgr inż. Alicja Walkiewicz. Substancje dodatkowe, czyli co? W powszechnej świadomości konsumentów określenie "substancje dodatkowe" jest synonimem przede wszystkim konserwantów, co nie do końca odpowiada stanowi faktycznemu. Substancje dodatkowe dzieli się

Choroba czai się na sklepowej półce

Choroba czai się na sklepowej półce

. Pomóc nam może jednak rzecz o wiele bardziej prozaiczna - czytanie etykiet! Prawo unijne obliguje producenta do podawania na opakowaniu pełnego składu produktu - w tym konserwantów, sztucznych barwników, soli i cukru. Wnikliwie czytając, dowiemy się, czy "pasztet z królika" jest faktycznie z

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

Od paszy do kulinarnego przeboju - kariera kukurydzy

czy chałwy. Zresztą, w przeciwieństwie do pozostałych "bomb kalorycznych", akurat kukurydza w dowolnej formie raczej do nadwagi nas nie doprowadza. Zawiera mnóstwo błonnika, szybko "przelatuje" przez układ pokarmowy, więc zawarty w niej cukier (ponad 16% ziarna) nie odkłada się w

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: cukier - biala .... ?

Droga Claro, cukier, owszem, jest konserwantem, ale dopiero od stężenia 60%. Poniżej tej koncentracji nie jest w stanie zatrzymać rozwoju drobnoustrojów, w tym drożdży i pleśni. Takie stężenie osiągamy w domowych przetworach przy przepisie 1kg owoców 1 kg cukru oraz w dżemach wysokosłodzonych, bo

Re: cukier żelujący bez konserwantów

A jakie Ty widziałaś 'konserwanty' w cukrze żelującym? (tak z ciekawości pytam;)) Diamant się reklamuje, że jest bez konserwantów:)

Re: cukier żelujący bez konserwantów

Sam cukier jest konserwantem. Na temat zelujacego sie nie wypowiadam: uzywam tradycyjnego.

Re:karma Pedigree

och, naprawdę! Od jutra odstawiam karmę z 50% zawartością mięsa, bez sztucznych dodatków i konserwantów, soli i cukru, pędzę do marketu, żeby kupić P......e i zaczynam karmić mojego psa tą wspaniałą karmą z 4 % zawartością mięsa, sztucznymi konserwantami i barwnikami, solą, cukrem i cholera wie z

Re: cukier żelujący bez konserwantów

Nie sądzę. Ja nigdzie nie widziałam. Ale jak chcesz gotować dżemik parę minut to cukier musi zawierać konserwanty i inne dodatki.

Re: no i kicha...

na kartki byly duze ilosci cukru! owszem, pieklo sie w domu duzo, ale teraz tez pieke i cukru nie zuzywam takich ilosci jakie byly kiedys na kartki. No nie ma szans. Zreszta w kupnych batonach i ciasteczkach nie sam cukier jest problemem ale utwardzane tluszcze, konserwanty itp.

Re: cukier żelujący bez konserwantów

Ech wycofuję się, przepraszam, rzeczywiście ma w składzie konserwanty:/ W sklepie dziś obejrzałam sobie opakowanie: benzoesan sodu i sorbinian potasu. Sama nie używam, ale byłam przekonana, że w skład takiego cukru powinien wchodzić cukier i pektyna, ewnetualnie jakiś kwasek cytrynowy lub forma

Re: Oceniamy

delikatesy? bardzo roznia sie skladem od tylko migdalow i cukru poprzez syrop glukozowy, koloranty, make pszenna, ulepszache smaku i aromatu, konserwanty -- co bylo to bylo co moze byc jest a bedzie to co bedzie

Re: Słodycze i dzieci - moje obserwacje...

No tak, winogrona mają duzo cukru i wysoki indeks glikemiczny. Ale oprócz tego i witaminy, oraz BRAK dodatkowych substancji typu koloranty, sztuczne aromaty czy konserwanty, więc jak dla mnie sa o niebo lepsze od (większości) słodyczy.

Re: a gdzie cytryna? sos ma być słodko-kwaśny

Cytryny nie potrzeba. Sam przecier pomidorowy jest kwaskawy. Papryka, slodka, oczywiscie pokrojona w cienkie plasterki lub kostke. Mozna jesc jeszcze ciepla jak sie komus spieszy ale najlepsza jest na zimno. Kwaskowosc pomidorow, sol, cukier i papryka dzialaja jak konserwant. Proste i wyjatkowo

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!