Wszystko o:

czerwone mięso

PAP, marga

Czerwone mięso szkodzi sercu?

Czerwone mięso szkodzi sercu?

Prawdopodobnie zetknąłeś się już z poglądem, że spożywanie czerwonego mięsa negatywnie wpływa na zdrowie układu krążenia. Naukowcy właśnie odkryli, co jest temu winne.

Jesz dużo czerwonego mięsa? Narażasz się na raka!

Naukowcy już dawno dowiedli, że spożywanie w dużych ilościach mięsa, zwłaszcza czerwonego, wyraźnie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Najnowsze badania Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (WCRF) pokazują, że wzrost zachorowań na raka jelita grubego ma wyraźny związek z mięsną dietą. Popularne twierdzenie mam i babć: "Jedz mięso, będziesz miał dużo siły!" nie jest jednak zupełnie pozbawione sensu. Na jaką ilość możemy sobie pozwolić, żeby nie cierpiało na tym zdrowie?

Tycie skraca życie

Nawet o dziesięć lat. Na długość życia źle wpływa też jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa i wędlin - ostrzegają naukowcy. I zalecają, byśmy jedli więcej drobiu, który dla odmiany ma zbawienny wpływ na zdrowie

Mężczyzno, popraw swoją płodność dietą!

Mężczyzno, popraw swoją płodność dietą!

, palenie papierosów czy współczynnik masy ciała (BMI). Dieta na "tak" i dieta na "nie" Diety mężczyzn podzielono na dwa rodzaje: zachodnią, charakteryzującą się wysokim spożyciem czerwonego mięsa i produktów na bazie oczyszczonych ziaren zbóż oraz zdrową dietę bogatą w ryby, warzywa i

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

 Nie ma bezpiecznych dawek, jeśli chodzi o spożycie wędlin. Dieta obfitująca w mięso i wysoką zawartość tłuszczu często wiąże się z wysokim ryzykiem zdrowotnym, a stałe zwiększanie spożycia mięsa czerwonego, nawet dobrej jakości, może prowadzić do wystąpienia niektórych nowotworów. Pozostaje

Dieta dr. Ornisha - kolejna dieta cud?

Dieta dr. Ornisha - kolejna dieta cud?

. Grupa nr 5 to najmniej zdrowe produkty, czyli te zawierające tłuszcze nasycone oraz trans, należą do nich przede wszystkim rodzaje czerwonego mięsa, żółtka jaj, smażony drób, ryby, hot-dogi, podroby, masło, śmietana, oleje tropikalne. To więcej niż dieta! Ochrona serca przed chorobami to nie jedyna

MORFOLOGIA: MCHC

MORFOLOGIA: MCHC

przed badaniem w diecie nie powinny dominować produkty bogate w żelazo czy witaminę B12 (tj. czerwone mięso, wątróbka, ryby , nabiał, szpinak). Uwaga! Porównując wynika trzeba pamiętać, że laboratoria diagnostyczne stosują różne odczynniki oraz jednostki, dlatego wyniki pomiarów mogą się od

Mięso

Mięso

- białko będące czerwonym pigmentem mięśni. Pasma włókien poszczególnych rodzajów mięsa różnią się od siebie pod względem długości: im włókna są krótsze, tym mięso jest bardziej miękkie i łatwiejsze do strawienia. Także zawartość mioglobiny zmienia się w zależności od wieku zwierzęcia: u niektórych młodych

Czerwone wino z czerwonym mięsem to niekorzystne połączenie

Czerwone wino z czerwonym mięsem to niekorzystne połączenie

Wysoki poziom żelaza we krwi

, ale nie będziemy tego diagnozować. Badanie mogę ewentualnie powtórzyć za 3-4 miesiące. Zaznaczam, że nie brałam żadnych preparatów, które mogłyby podwyższać poziom żelaza, nie jem czerwonego mięsa, zieleninę w umiarkowanych dawkach, itp. Czy mam czekać te 3-4 miesiące i ponowić badania czy też lepiej

Cholesterol

tak zwane tłuszcze nasycone, przede wszystkim czerwonego mięsa, fastfoodów, nabiału pełnotłustego, jajek (żółtka), ciastek i krakersów. Należy również wspomnieć, że efekty stosowania diety będą lepsze, jeżeli dołączymy do niej regularną codzienną aktywność fizyczną.

Problem z niedoborem żelaza

Pani opisała warto włączyć pokarmy zawierające największą ilość żelaza: czerwone mięso, jaja, szpinak, owoce morza, rośliny strączkowe i orzechy.

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

wpływ. a niestety aż do 80% chorych na cukrzycę t. 2 (10% pacjentów z cukrzycą t. 1) ma problem z dyslipidemią. Dobrym żródłem żelaza isotnym w anemii jest również mięso czerwone, ryby, ale i warzywa czy produkty pełnoziarniste. Ważne jest także z czym spożywa się te produkty - zalecana jest

Problemy z przełykaniem pokarmów

przyczyny kardiologiczne); mąż ma natomiast stwierdzoną kifozę; mąż od kilkunastu lat leczy się na nadciśnienie (amlozek, bisocard, ipress long); nigdy nie palił, pije dwa, trzy kieliszki czerwonego wina tygodniowo, czasem kufel piwa, je ryby, warzywa, owoce, chude mięso; ma bardzo stresującą pracę, spędza

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Czerwone mięso

Białego rownież nie będzie. Będziesz musiał przejść do wrogiego obozu wegetarianów. -- Duda potrzebuje cudu, aby wytrzymać całą kadencję!

Re: Czerwone mięso

pies_na_czarnych napisała: > Białego rownież nie będzie. Będziesz musiał przejść do wrogiego obozu wegetaria > nów. > Nie musi się poruszać w środowisku POPiSu. Może zmienić środowisko.

Re: ........czerwone mięso

Swój sposób żywienia powinni przemyśleć miłośnicy, tzw. czerwonego mięsa, czyli wołowiny, wieprzowiny i cielęciny. Nie powinno się go jeść więcej niż 500 g tygodniowo. W badaniu EPIC stwierdzono, że u osób, które na co dzień jadły ok. 80 g czerwonego mięsa, ryzyko zachorowania na raka jelita

czerwone mięso

no ciekawe, jako osoba mieszkająca i gotująca sobie sama przez rok czy dwa 'czerwone mięso' jadłam w zasadzie raz czy dwa razy na miesiąc w postaci mielonego do spaghetti i pepperoni na pizzy głównie, bo się długo przygotowuje w porównaniu z piersią z kurczaka, i wylądowałam u lekarza z ciężką

Zwiększają zachorowalność na raka...mięsa czerwone

Niestety również nadmierne spożycie mięsa, tzw. czerwonego (tu naukowcy zaliczyli wieprzowinę, baraninę i wołowinę) wpływa niekorzystnie na stan naszego ciała. Jeśli jeszcze unikamy jedzenia warzyw, albo zjadamy je w małych ilościach (mniej niż 0,5 kg dziennie) to ryzyko zachorowania na raka jelita

jajka j czerwone mięso

Córka ma 16 miesięcy. Ile jajek powinna jeść tygodniowo i ile razy czerwone mięso? Znalazłam gdzieś wytyczne, że czerwone mięso powinno być 1-2 razy w tygodniu a jajka w dni kiedy go nie ma. Jeden raz w tygodniu czerwone mięso i 6 jajek jest ok?

Re: jajka j czerwone mięso

Rzeczywiście jest taki punkt w zaleceniach dotyczący mięsa czerwonego i jaj (i zamiennego ich podawania). Jednak mięso nie częściej niż 2-3x/tyg. a jaja w dni, w które nie jest spożywane mięso (3-5/tyg). To, co Pani ujęła (6:1) może byc ale nie jako sztywna reguła. Pozdrawiam. Agnieszka Leleń

Chcesz źle i krótko żyć? Jedz czerwone mięso

A ja wam mówię że od czerwonego mięsa jest jeszcze gorsze zielone mięso.

Czerwone mięso i masło? Choroba mózgu gotowa!

Naukowcy wzięli pod lupę sześć tysięcy wolontariuszek. Przyglądali się ich życiu oraz diecie przez cztery lata. Zaobserwowali, że jadłospis obfitujący w czerwone mięso, masło i inne produkty zawierające tłuszcze nasycone zagraża kondycji mózgu. zdrowie.dziennik.pl/senior/artykuly/391600,czerwone