Wszystko o:

cukrzyca - prawidłowe wyniki

cukrzyca

Cukrzyca

Czym jest cukrzyca: to zespół chorób metabolicznych, w których dochodzi do hiperglikemii, czyli podwyższonej ilości cukru we krwi. Przyczyną cukrzycy są zaburzenia produkcji lub działania w organizmie insuliny - hormonu, który odgrywa zasadniczą rolę w metabolizmie węglowodanów.

Objawy cukrzycy typu 1: niewyjaśnione chudnięcie pomimo zwiększenia apetytu; wzmożone pragnienie zmuszające do wypijania ponad 3 litrów płynów dziennie; częste oddawanie dużych ilości moczu; stałe zmęczenie fizyczne; pojawienie się grzybicy, swędzenie w okolicach intymnych; zaburzenia widzenia, brak ostrości obrazu i trudności w czytaniu; senność w ciągu dnia trudna do opanowania. Na cukrzycę typu 1 zapadają ludzie młodzi, a nawet małe dzieci. U 10 proc. pacjentów wykrywa się ją przed 14. rokiem życia, u 10 proc. - między 14. a 18. rokiem życia, a u pozostałych 80 proc. - przed 30. rokiem życia. Dlatego też ten rodzaj cukrzycy nazywa się młodzieńczą.

Objawy cukrzycy typu 2:niewyjaśniona utrata wagi pomimo normalnego odżywiania; wzmożone pragnienie zmuszające do wypijania ponad 3 l płynów dziennie; częste oddawanie dużych ilości moczu; osłabienie; częste zakażenia i trudne gojenie się ran; senność w ciągu dnia nie do opanowania

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

wynik "zwykłego" badania cukru we krwi na czczo jest nieprawidłowy. Cukrzyca ciężarnych - grupy podwyższonego ryzyka Na wystąpienie cukrzycy ciężarnych szczególnie narażone są kobiety, które: - w najbliższej rodzinie (rodzice, rodzeństwo) mają osoby z cukrzycą, - mają nadwagę, otyłość

Badanie cukru we krwi

Badanie cukru we krwi

nadwagą oraz te ze zdiagnozowaną chorobą układu krążenia. Glukoza we krwi - normy Zdrowa osoba powinna badać poziom glukozy raz w roku w czasie rutynowego badania krwi . Prawidłowy wynik mieści się w przedziale 70-99 mg/dL (od 3.9 do 5.5 mmol/L). Jeśli znajdzie się on na poziomie 100 do 125 mg/dL (od

Badanie ogólne moczu

Badanie ogólne moczu

następnie zgodnie z powyższymi instrukcjami. Oddać próbkę moczu do analizy. Powikłania Nie ma ryzyka powikłań związanych z pobieraniem moczu do badania. Wyniki badania moczu Prawidłowe wartości różnią się między sobą w zależności od laboratorium. Badanie moczu - normy (wartości prawidłowe): Kolor: od

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

Cukrzyca to kolejna choroba, która dosłownie pożera Polaków. Choruje na nią ok. 3 milionów rodaków, zagrożony cukrzycą typu 2 jest co czwarty z nas, a prawidłowo leczy się niewielu. Cukrzyca to choroba nieuleczalna, ale niekoniecznie zabójca. Właściwie nadzorowana i zwalczana (zwykle za pomocą leków

Tylko zmęczenie... A może choroba?

Tylko zmęczenie... A może choroba?

możesz mieć cukrzycę, poproś lekarza pierwszego kontaktu, by skierował cię na badania określające poziom glukozy we krwi. Taka kontrola przyda się każdemu. Jeden nieprawidłowy wynik nie rozstrzyga jeszcze sprawy, ale wymaga konsultacji ze specjalistą diabetologiem, który zajmuje się leczeniem cukrzycy. O

Masz nadciśnienie? Sięgnij po kefir lub jogurt!

Masz nadciśnienie? Sięgnij po kefir lub jogurt!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Naukowcy z Griffith University w Gold Coast w Australii, dokładnie przeanalizowali wyniki kilku badań naukowych. Łącznie objęły one 543 dorosłych z prawidłowym lub podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Okazało się, że regularne spożywanie probiotyków obniżało

Erekcja - skąd się bierze i dlaczego czasem zawodzi?

Erekcja - skąd się bierze i dlaczego czasem zawodzi?

anatom. Zaburzenia erekcji, szczególnie u starszych mężczyzn, to wynik zaburzeń w obrębie układu krwionośnego. Bardzo często to związek z cukrzycą lub miażdżyca. Z badań wynika, że problemy z erekcją ma prawie 40 proc. 40-letnich mężczyzn i niemal 70 proc. panów w 70. roku życia. Nigdy jej nie ignoruj

Cukrzyca wokół nas

Cukrzyca wokół nas

prawidłowo kontrolować poziom cukru, wystarcza przyjmowanie tego preparatu zaledwie trzy razy w tygodniu. BADANIE CUKRUKrew pobrana na czczo:Stężenie cukru:* poniżej 100 mg/dl (5,6 mmol/l) - wynik prawidłowy* 100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l) - wynik nieprawidłowy* 126 mg/dl (7,0 mmol/l) lub powyżej - cukrzyca

Roponercze

Roponercze

obniżające odporność antybiotyki. Schorzenie czasem towarzyszy innym chorobom tj. cukrzycy, AIDS (oraz tym, które znacznie zakłócają działanie układu immunologicznego), kamieniom nerkowym lub guzom (stanowią one barierę nie pozwalającą na prawidłowe oczyszczenie dróg moczowych). Czasem roponercze pojawia się

Hemoglobina

Hemoglobina

sierpowatą, jedną z wrodzonych chorób krwi W niektórych przypadkach oznacza się także hemoglobinę glikowaną (HbA1c), której obecność potwierdza cukrzycę . Właściwy poziom Prawidłowe stężenie hemoglobiny we krwi u zdrowej osoby nie powinno przekraczać 11,0-17,5 g/dl. Należy jednak pamiętać, że większość

Prawidłowe wyniki TSH?

W październiku miałam robione TSH. Wyszło mi 5,04 przy normie 0,27-4,20. Zaczęłam brać Letrox 50, TSH spadło do 0,447 przy normie 0,35-5,50. Czy to są prawidłowe wyniki? Co prawda przestały wypadać mi włosy, ale ciągle jestem ospała, zmęczona, nie mam w ogóle ochoty na seks. Nie miałam badanego

Cukrzyca?

miałam na czczo 126mg/dl, morfologia dobrze. Proszę o pomoc.Z jakiego powodu zlecone zostały wymienione badania? ECHO serca i próby wątrobowe to bardzo specyficzne badania wykonywane w celu oceny funkcji tych narządów. Wyniki pomiarów poziomu glukozy we krwi nie wskazują na cukrzycę. Można powtórzyć

Czy mierząc cukier glukometrem jego wynik jest prawidłowy?

Od czasu do czasu będąc u osoby chorej na cukrzycę robię sobie również pomiar cukru. Wyniki to zazwyczaj 92, 141. Dzień wcześniej np.186. Po kilku godzinach 120. Mam pytanie: czy są to niepokojące wyniki i dlaczego tak rozbieżne? kiedy najlepiej jest go mierzyć i na jakiej podstawie , do jakiego

Cukrzyca w ciąży?

nieprawidłowa (mimo, że jest to wartość graniczna). Ponieważ pomiar glikemii na czczo jest wyłącznie badaniem przesiewowym, powinna Pani mieć wykonany pomiar po doustnym obciążeniu glukozą (tzw. OGTT). Dopiero wynik tego badania będzie miarodajny i pozwoli wybrać sposób dalszego postępowania. Ważne jest, aby

Wynik badania eeg: zapis nieprawidłowy?

mam 57 lat i robiłam badania eeg i jest takie orzeczenie: zapis nieprawidłowy z zwolnioną czynnością podstawową wskazuje miernego stopnia zmiany uogólnione z przewagą w tylnych częściach mózgu bardziej po stronie lewej nasilone podczas Hw i Fs . Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego orzeczenia.EEG

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: o jakie badania poprosić lekarza

Cukrzyca: stężenie glukozy we krwi (na czczo). Jak wynik będzie nieprawidłowy, to lekarz skieruje na OGTT. Tarczyca: zbadanie poziomu TSH. Usg tarczycy

Re: Insulinooporność i cukrzyca typu 2

Lekami przeciwcukrzycowymi stymuluje się trzustkę kiedy jeszcze mamy prawidłowo działające wyspy Langerhansa. Kiedy jednak dojdzie do ich całkowitego uszkodzenia w wyniku braku leczenia/złego leczenia/nie trzymania się zaleceń itp. to wtedy nie podaje się już tych leków tylko wchodzi na insulinę

Re: insulinooporność

obciążeniu glukozą, jednak w badaniach glukometrem ile bym nie zjadła i czego bym nie zjadła wyniki były prawidłowe. W związku z tym po dwóch miesiącach spędzonych na patologii ciąży wypuszczono mnie na końcówkę do domu mówiąc, że to nie cukrzyca ciążowa, ale genetyczna skłonność do cukrzycy, która ujawniła

Re: To ryż to nie są węglowodany proste?

Złożone węglowodany w cukrzycy trzeba jeść. Ograniczanie węglowodanów jest pułapką, w którą wpadają "początkujący" cukrzycy, nastawiając się tylko na prawidłowe wyniki pomiarów - 45-50% zapotrzebowania energetycznego w cukrzycy powinny pokrywać odpowiednio dobrane węglowodany, 30 -35

Re: próba VBAC a szacowana waga dziecka

Przygotowując się do swojego porodu sn po cc znalazłam informacje, że makrosomia jest przeciwwskazaniem do próby porodu: 4250g u matek z cukrzycą i 4500g u matek w ciąży niepowikłanej cukrzycą. Znalazłam też wyniki badań, z których wynikało, że lekarze wykonujący usg płodu przed próbą porodu sn po

Re: Zalecenia PTE i PTD 2014 - tarczyca a cukrzyc

chorych z prawidłową funkcją tarczycy leczonych metforminą. Podejrzewano, że pochodne sulfonylomocznika mogą hamować syntezę i wydzielanie hormonów tarczycy, jednak prowadzone do tej pory badania tego nie potwierdziły. Na podstawie obserwacji, interpretując wyniki badan laboratoryjnych, należy brać pod

Esta-ba, prośba o interpretację wyników

powiększoną tarczycę. 3 lata temu tsh 0,7 FT4 43.58% FT3 28.91% Tarczyca dwukrotnie powiększona. Zalecone jodid 100 przez 3 miesiące. 2 lata temu TSH 0.5 FT4 38.96% FT3 40.83% Znowu dostałam jodid 100 bo tarczyca była na granicy prawidłowej ale z niewielkim powiększeniem. Aktualne wyniki tsh 0

Re: badanie

roztwór. Ale są osoby mające problem z wypiciem tego więc pozwalają na wyciśnięcie cytryny lub większą ilość wody. Mnie jeszcze przed badaniem zmierzono glukometrem cukier, bo jak jest wysokie stężenie to badania się nie robi. Podejrzenie o cukrzycę jest jak wynik po 2 godzinach wynosi powyżej 140mg

Re: Odżywianie komórek sposobem na długowieczność

Porusza Pan tutaj widze bardzo ważna kwestię, a mianowicie profilaktyki. Również jestem zdania, że odpowiednia i to w dodatku naturalna profilaktyka jest najważniejsza. U mnie w domu bardzo wiele członków rodziny chorowało/choruje na choroby cywilizacyjne - problemy z sercem, cukrzyca

Piszesz o tym Campbelly od China Study?

...który "kształtuje" wyniki badań tak, by pasowały do z góry przyjętych założeń? Wiesz dlaczego twoi rodzice i znajomi poradzili sobie z cukrzycą? Bo zaczęli spożywać dużo warzyw, a mało cukru i produktów przetworzonych - dam sobie rękę uciąć. A rękę, nogę i jedno jądro dam sobie uciąć

Cukrzyca

Cukrzyca – grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności

Cukrzyca typu 2

bycia na czczo, a jego wyniki są bardziej stabilne, jednak badanie jest droższe niż pomiar stężenia glukozy we krwi. Szacuje się, że 20% cukrzyków w Stanach Zjednoczonych nie zdaje sobie sprawy z obecności choroby. Cukrzyca typu 2 charakteryzuje się wysokim stężeniem glukozy we krwi przy jednoczesnym

Aglutynacja płytek indukowana ristocetyną

kofaktora ristocetyny, ponieważ umożliwia wykrycie typu 2B VWD oraz zespołu Bernarda-Souliera.Antybiotyk ristocetyna indukuje łączenie czynnika von Willebranda do receptora płytkowego - glikoproteiny Ib (GPIb), co w efekcie powoduje aglutynację płytek krwi. Wyniki ristocetyna dodana do próbki krwi zdrowego

Fizyka atomowa

. Jednak elektrony, jako cząstki naładowane, oddziałują ze sobą. Prawidłowe wyniki można otrzymać tą drogą jedynie dla atomu wodoru, gdzie wokół jądra krąży tylko jeden elektron.Dla innych atomów w użyciu jest szereg teorii przybliżonych, które w różny sposób starają się ująć oddziaływanie między elektronami. Prócz

Przewlekłe zapalenie trzustki

- i wewnątrzwydzielniczej tego narządu. Choroba ma przebieg wieloletni, jej podłożem jest najczęściej nadużywanie alkoholu, a dominującym objawem – zwykle ból brzucha. Jednym z następstw przewlekłego zapalenia trzustki jest wtórna cukrzyca. EpidemiologiaDokładne dane dotyczące częstości występowania przewlekłego

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.