Wszystko o:

cukru skład

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

zrywów "wilczego apetytu". Jeśli chcesz unikać cukrów prostych, zapomnij też o syropach glukozowych i fruktozowych. Jeśli znajdujesz je w składzie wybranego produktu, najlepiej zrezygnuj z zakupu. Staraj się w ogóle unikać produktów bardzo przetworzonych. Stawiaj na naturę. To ci dobrze zrobi

"Light" odchudzanie - nie daj się zapędzić w dietetyczną pułapkę

"Light" odchudzanie - nie daj się zapędzić w dietetyczną pułapkę

jednak ze słodkimi serkami, czekoladowymi deserami, które kuszą ograniczoną, często nawet do zera, zawartością tłuszczu? Jak wyprodukować coś beztłuszczowego, co wciąż będzie atrakcyjne dla kubków smakowych? Takie produkty bardzo często mają w składzie większą ilość cukru. Wybierasz serki homogenizowane

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

konkurować pod tym względem. Słodzone napoje, mimo częstych deklaracji producentów, że powstały na bazie wody źródlanej, zazwyczaj nie mają nawet wyszczególnionego składu minerałów. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że niewiele ich zawierają. Pomocne wydają się być izotoniki, czyli specjalne

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

Jak obliczyć wartość energetyczną posiłku, czyli ile to ma kalorii?

przetworów jest wyższa. Na jej wzrost wpływa np. dodatek cukru, oleju, majonezu. Kaloryczność produktów złożonych, potraw czy całych posiłków zależy od ich składu recepturowego, od wyboru surowców o niższej lub wyższej energii oraz od zastosowanych procesów technologicznych, czy metod obróbki kulinarnej

Sabotażyści odchudzania - dietetyczne błędy utrudniające chudnięcie

Sabotażyści odchudzania - dietetyczne błędy utrudniające chudnięcie

coś beztłuszczowego, co wciąż będzie atrakcyjne dla kubków smakowych? Takie produkty bardzo często mają w składzie większą ilość cukru. Wybierasz serki homogenizowane bez tłuszczu albo majonez light? Porównaj ich skład do tradycyjnych odpowiedników. W wielu przypadkach będą miały nie tylko więcej

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Systematyczne spożywanie cukrów prostych może zapoczątkować proces fizjologicznie determinujący starzenie zwany glikacją. Kiedy jesz więcej cukru niż twoje komórki potrafią przetworzyć, nadmiarowa glukoza przyłącza się do z natury elastycznych włókien kolagenowych, co przyczynia się do ich

Badanie ogólne moczu

Badanie ogólne moczu

, np. powodując utrzymać mocz bardziej kwaśny lub zasadowy, aby zapobiec tworzeniu się specyficznych kamieni Białko w moczu Normalnie nie ma białka w moczu. Gorączka, forsowny wysiłek, ciąża i niektóre choroby (szczególnie choroby nerek) mogą spowodować pojawienie się białka w nerkach. Cukier w moczu

Pokarmy szczęścia, czyli dieta na dobry nastrój

Pokarmy szczęścia, czyli dieta na dobry nastrój

Aby twój układ nerwowy mógł pracować na pełnych obrotach potrzebuje węglowodanów. Najszybciej energia dociera do niego z cukrów prostych tj. wyroby cukiernicze, białe pieczywo czy owoce. Jednak bezpieczniejsze zasilanie zapewniają mu węglowodany złożone, czyli produkty pełnoziarniste - ciemne

Orzeszki ziemne - przegryzka pełna zdrowia?

Orzeszki ziemne - przegryzka pełna zdrowia?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Solidna garść orzechów ziemnych (Arachis hypogaea) to kaloryczna bomba (średnio 595 kcal w 100 g), a jednak fistaszki na pewno nie sprzyjają nadwadze. Niby mnóstwo w nich tłuszczu (stanowi on 46% ich składu), ale daleko im do innych orzechów (bywa, że zawarty w nich

Mleka roślinne - dobra alternatywa dla mleka krowiego?

Mleka roślinne - dobra alternatywa dla mleka krowiego?

pochodzenia zwierzęcego, a więc przede wszystkim wegetarianie (zwłaszcza weganie). Przyda się także tym z nietolerancją laktozy (czyli cukru mlecznego), choć obecnie bez trudu można nabyć mleko krowie bezlaktozowe. Skorzystają z niego również osoby z alergią na białka mleka krowiego, czyli tzw. skazą białkową

Cukrzyca a dieta

wybierać te, których indeks lub ładuenk glikeczminy nie jest wysoki. Wracając do kwestii pieczywa - zalecane są pieczywa z pełnego ziarna i razowe, warto przyjżeć się etykiecie czy składzie nie wystepuje cukier, słód lub karmel, które zwiększą zawartość węglowodanów łatwoprzyswajalnych (cukrów

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Cukier brązowy = cukier biały plus karmel

Trzeba bardzo, bardzo uważać. Ostatnio czytałam skład jednego z "brązowych" cukrów i o zgrozo znalazłam tam cukier biały. Czary?

Re: walka ze słodyczami

klamkas napisała: > ostatnio widziałam kukurydzę w puszce > , dosładzaną, z taką ilością węglowodanów, że musieli do niej dodać kilka łyżek > cukru ja ostatnio czytałam skład "bezsmakowych " płatków kukurydzianych f-my na N. Same płatki to bomba węglowodanowa, a tu dodatkowo

Re: sliwki w czekoladzie

Dla porównania skład Wioletek śliwki kandyzowane 60% (śliwki, cukier) czekolada 40% (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat wanilii, może zawierać mleko.) Masa kakaowa w czekoladzie min. 53,8% -- Pomoc dla Krzysia

Re: Rutinoscorbin żelki od 4rż

Jak przeczytałam skład to odłozyłam na półkę. Prócz cukru i wit C nie ma tam nic. -- Suwaczek Suwaczek2

Re: Płatki "Fit" mają więcej cukru niż cola

wystarczy czytac skład na opakowaniu, ale prawda jest taka, że w przeciętnym markecie płatków nie dosładzanych cukrem (pół biedy) albo co gorsza syropem glukozowo fruktozowym raczej nie idzie dostać (chyba, że owsiane)

Niech Ci będzie, że 1 : 1.

To i tak litr soku z litrem cukru. Smacznego. Taki ulep pszczołom się podaje żeby przetrwały wybierane miodu a nie ludziom. Zresztą. G... mnie to obchodzi. Kto ma ochotę niech się nawet żywi samym cukrem. A tak swoją drogą tradycyjny dżem ma dużo więcej dobroci w sobie niż chemiczny cukier żelujący

Re: wasze 9 miesieczne niemowlaki

Oj bez przesady! Fakt ,że biszkopty zawierają też cukier , no ale chrupkom kukurydzianym to już chyba nie ma czego zarzucić? Sam grysik kukurydziany w składzie.

Re: znowu o rozszerzaniu diety u niemowlaka z ale

Nie, jeszcze nie siedzi... nie mam pomysłu na ten trzeci posiłek...myślałam o sinlacu, ale on ma w składzie cukier... a owoce 2 x dziennie to chyba bez sensu...?

Wiązanie N-glikozydowe

Wiązanie N-glikozydowe – rodzaj wiązania glikozydowego pomiędzy anomerycznym atomem węgla cząsteczki cukru a atomem azotu, zwykle wchodzącego w skład zasady azotowej. Występuje w wielu ważnych biocząsteczkach, m.in. w nukleotydach i kwasach nukleinowych.Wiązanie to, jak każde wiązanie

Mieszanina homogeniczna

: cząsteczki lub jony składników są tak dobrze wymieszane, że skład mieszaniny jest w każdym miejscu jednakowy, niezależnie od wielkości próbki.Na przykład syrop jest homogeniczną mieszaniną cukru i wody. Cząsteczki cukru są rozdzielone i wymieszane tak dokładnie z wodą, że pod mikroskopem nie można dostrzec

Test Snydera

spadek pH z 4,8 do 4,4 i zmianę widocznego zabarwienia wskaźnika pH z zielonego na żółtySnyder Test AgarSnyders test - definition from Biology-Online.org. Skład agar (20 g/l) – podłoże, 2% glukoza (=20g/l) – źródło cukru, zieleń bromokrezolowa (0,02g/l) – wskaźnik pH NaCl (5g/l

Muzeum Cukrownictwa w Pszennie

przez Franza Karla Acharda w 1802 roku w Konarach. Ekspozycja muzealna poświęcona jest technikom produkcji cukru. W jej skład wchodzą wystawy poświęcone: historii cukrownictwa na ziemiach polskich, surowcom cukrowniczym, w tym przede wszystkim burakowi cukrowemu, technikom produkcji, badaniom laboratoryjnym

Alginiany

Alginiany – sole kwasu alginowego. WystępowanieSole te występują w wodorostach morskich. Wchodzą w skład ścian komórkowych glonów. Otrzymuje się je w wyniku ekstrakcji Macrocystis pyrifera w środowisku zasadowym. WłaściwościAlginiany są w roztworach wodnych lepkie, często tworzą żel

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.