Wszystko o:

cukier prosty i złożony

Małgorzata Skorupa

Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej?

Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej?

Masz ochotę na coś słodkiego, ale dbasz o linię lub nie chcesz narażać zdrowia na negatywne konsekwencje? Obecnie wybór produktów słodzących, zarówno naturalnego, jak i sztucznego pochodzenia, jest bardzo szeroki. Jakie mają wady i zalety?

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

Jest rakotwórczy, obniża płodność, przyspiesza starzenie... Nie tylko ten w cukiernicy, z buraków, okazuje się trujący. To, że nie słodzisz herbaty, nie oznacza jeszcze, że nie przesadzasz z węglowodanami.

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

Niektórych substancji zawartych w żywności boimy się jak ognia. Chociaż są jadalne, a nawet należą do składników niezbędnych do życia: białek, cukrów, tłuszczów, minerałów, wzbudzają silne emocje i mają swoich zagorzałych wrogów. Tylko czy słusznie? Zawsze szkodzą? Jak bardzo i od czego to zależy?

Chleb powszedni: na co zwracać uwagę, by wybrać najlepszy?

Chleb powszedni: na co zwracać uwagę, by wybrać najlepszy?

węglowodanów złożonych - mówi dietetyczka - i jaka jest kaloryczność naszej diety. Pieczywa nie należy się obawiać, bo jest dobre dla naszego zdrowia. Trzeba tylko wybrać dobrze. Upiec samemu, lub uważnie czytać skład na etykietach. Ważne, byśmy wiedzieli, co jemy i wybierali pieczywo ze sprawdzonych piekarni

Śniadanie dla zestresowanych i osłabionych. Co jeść rano i dlaczego?

Śniadanie dla zestresowanych i osłabionych. Co jeść rano i dlaczego?

apetytu, to jeszcze bardzo obciążają trzustkę, powinniśmy dostarczać sobie raczej węglowodany złożone niż proste. Doskonałym ich źródłem będzie owsianka. Ten znany od niepamiętnych czasów prosty posiłek wraca do łask. Co więcej można go konsumować w niezliczonej ilości wariacji. Na ciepło i na zimno, na

Dietetyczne triki: które działają, a które nie?

Dietetyczne triki: które działają, a które nie?

przyjmowanych kalorii i umiejętność trwania w diecie" - wyjaśnia. Ogólnie rzecz biorąc, węglowodany są niezbędne do prawidłowego działania wszystkich narządów ciała: od mięśni aż po mózg. Jeśli ich brak - nie mogą one prawidłowo działać. Przy odchudzaniu warto rozróżnić węglowodany złożone od prostych. Te

Sabotażyści odchudzania - dietetyczne błędy utrudniające chudnięcie

Sabotażyści odchudzania - dietetyczne błędy utrudniające chudnięcie

ci około 500 kcal, czyli tyle co 5 kromek chleba. Przeciętna kawa latte to koszt rzędu mniej więcej 200 kcal, a w wersji na słodko, z bitą śmietaną, syropami i posypkami nawet dwa razy więcej. Wniosek: przyswajasz dużo cukrów prostych, kalorii, jednak zamiast na efekt sytości, możesz prędzej liczyć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

pacjent odżywia się racjonalnie, to od czasu do czasu może pozwolić sobie na deser. Porcja musi być jednak bardzo mała i spożyta łącznie z dużym posiłkiem, złożonym już z dozwolonych produktów. - Okazjonalne spożycie małej dawki alkoholu jest dopuszczalne. Co to konkretnie oznacza? Przez małą dawkę

Hormony lubią słodycze. Szczególnie jesienią i zimą

Hormony lubią słodycze. Szczególnie jesienią i zimą

sposobem przetrwanie długiej zimy w dobrej kondycji psychicznej i jednoczesnego utrzymania prawidłowej masy ciała jest modyfikacja diety. Mimo że zapotrzebowanie energetyczne w okresie jesienno-zimowym rośnie, to nie powinniśmy bez umiaru spożywać cukrów prostych. Ich nadmiar wiąże się z ryzykiem nadwagi

Omdlenie - nawet jednorazowa utrata przytomności wymaga konsultacji lekarskiej

Omdlenie - nawet jednorazowa utrata przytomności wymaga konsultacji lekarskiej

obfitowały w cukry złożone, które dłużej zapewniają energię, a unikaj prostych - Wypijaj odpowiednie ilości płynów prawidłowo (Wszystko na ten temat ) - Czujesz, że zaraz zemdlejesz? Połóż się na chwilę - to minie - Mdlejesz przy zmianie pozycji, rano, gdy chcesz wstać? Podnoś się stopniowo (najpierw

Cukier w moczu

leczenia w tym diety z ograniczeniem cukrów prostych, które będzie prowadziło do uzyskania prawidłowych glikemii cukier w moczu nie będzie obecny. ,Cukier nie powinien występować w moczu. Jego obecność wskazuje na patologię, którą powinna Pani zbadać i określić przyczynę. Cukier w moczu może oznaczać

Ciągłe zmęczenie przy intensywnym wysiłku

produkty o niskim indeksie glikemicznym, węglowodany złożone, spożywać regularne posiłki, o kaloryczności dopasowanej do zapotrzebowania przy takim wysiłku. Takie stany również pojawiają się w zaburzeniach kardiologicznych, ale tutaj warto zasięgnąć rady lekarza. ,To zmęczenie wynika z niedoboru cukru(nie

Wynik EEG a częste bóle głowy

nadal lecz bez dodatkowych objawów. Morfologia, cukier, żelazo - w normie. Lekarz neurolog zrobił mi badanie eeg czy jest możliwość zinterpretowania wyniku? "Opis: Badanie w czuwaniu. Czynność podstawowa nieregularna, złożona z czynności alfa o częstości 10-11 Hz o ampl. do 30uV. w ok. ciemnieniowo

Mam niedowagę: jak przytyć?

, nabiał), tłuszcze nienasycone (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, orzechy i migdały, pestki słonecznika i dyni) oraz węglowodany złożone ( ryż, makaron, kasza, pieczywo pełnoziarniste) zapewnią nam zdrowe przyrosty masy ciała. Zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych lub węglowodanów prostych negatywnie

Wtórny zanik miesiączki

Jestem matką 18-latki. Mamy złożony problem, ale też odwiedziłyśmy do tej pory kilku specjalistów w kilkunastu odsłonach, wielu podobnej specjalizacji. Otóż od dwóch lat córka ma wtórny zanik miesiączki (nie pierwotny tzw. z łac. amenorrhea). Po wielu ogólnych, i nie tylko badaniach, po

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: tyję

5/6 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu wymyślili dietetycy, którzy nie wyobrażają sobie życia bez dużej ilości cukru (prostego i złożonego, rafinowanego i pełnoziarnistego, itd). A jedząc dużo cukru, ciężko utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, dlatego trzeba jeść ta absurdalnie

Re: schudnąć !!!!!

co zaskakujące nawet nie obniżając kaloryczności posiłków można schudnąć . Jeżeli zmienimy cukry proste na te złożone o niskim indeksi glikogemicznym to już będziemy mieć efekty

Re: chęć schudnięcia a brak motywacji

dieta nisko kaloryczna powoduje głód co wiele osób nie może znieść (moze i dobrze) dużpo łatwiej jest zastąpić proste cukry złożonymi o niskim ideksie glikogemicznym

Re: Waga 82kg Wzrost 162 Jak schudnąć efektywnie?

ogólny bilans kaloryczny jest ważny ale istotny jest typ składnika energetycznego czy jest to prosty cukier czy może złożony o niskim indeksie glikogemicznym

Re: czy da się zrzucić zbędne kilogramy bez ćwicz

spożywać w postaci węgli złożonych - czyli np. mąka wyłącznie z pełnego przemiału, typ powyżej 1800. nie daj się zwieść nazwom produktów, tylko czytaj ich skład. w chlebie o nazwie "razowy" potrafi być połowa zwykłej pszennej mąki w składzie, a cukier możesz znaleźć nawet w solonych orzeszkach

Re: Jak szybko i skutecznie schudnąć?

Gość portalu: cheeta napisał(a): Dla mnie kluczem do sukcesu jest dobrze dobrana dieta. jest to rada uniwersalna i dotyczy wszystkich. nie da się zaprzeczyć jedyne długoterminowe rozwiązanie to zmiana dietetyki na prawidłową (eliminacja prostych cukrów i zastąpienie ich przez cukry złożone z

Re: schudnąć !!!!!

efekty mogą być ale tylko utymczasowe - jak przestanie się zarzywać to znowu waga wraca do nrmy - jedyne prawdziwe rozwiązanie to zmiana dietetyki na zdrową (eliminacja prostych cukrów i zastąpienie ich przez cukry złożone z niskimindeksem glikogemicznym) i trzymanie się jej każdego dnia

Re: Koszmarne noce 11 miesięcznego niemowlaka

serek, jeżeli słodzony, powoduje szybki wzrost cukru we krwi a potem gwałtowny spadek i głód. Na wieczór lepiej coś bezcukrowego, z węglowodanami złożonymi a nie prostymi. Ale tak poza tym, z budzeniem się z głodu jest tak, że niekoniecznie to, co dziecko zjadło, wpływa na zanik budzenia się. Być

Re: To jest akurat dość proste

Nie, to czysta logika: najwyższy indeks ma to, co ma najwięcej cukrów prostych i w zw. z tym najszybciej się cukier dostaje do krwi. Im cukry bardziej złożone lub im mniej ich w ogóle, tym indeks niższy. Przy obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie) łańcuchy cukrów złożonych się rozrywają i są