Wszystko o:

cukier źródła

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Skąd się bierze nadwaga? Montignac winą obarcza węglowodany, które sprawiają, że niezbędny organizmowi cukier do wytworzenia energii, zamiast pozwolić nam działać, odkłada się w komórkach tłuszczowych. Te zaś wyjątkowo lubią i chłonną cukier, co gorsza z jego pomocą

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Osoby, które zmuszano do jedzenia szpinaku, z powodu bogactwa witamin, mogą odetchnąć z ulgą. - Szpinak od czasu do czasu należy zjeść, ale nie należy go gloryfikować jako wspaniałego źródła żelaza - powiedziała dr hab. Małgorzata Drywień ze Szkoły Głównej

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

mamy świadomość, że to źródła tych "niedobrych" cukrów. A co, kiedy jemy bułeczki, bagietki, gotowe sosy pełne węglowodanów? To także źródła "złego" cukru. Węglowodany w orzechach czy roślinach strączkowych rzeczywiście są złożone, czyli wolniej przyswajane, zapewniające regularnie

"Light" odchudzanie - nie daj się zapędzić w dietetyczną pułapkę

"Light" odchudzanie - nie daj się zapędzić w dietetyczną pułapkę

dietetyczne wersje tradycyjnych produktów- nabiału czy chleba. Prawie 4 na 10 osób poszukuje w supermarketach żywności niskotłuszczowej, ubogiej w cukry, z ograniczoną liczbą kalorii - pokazują statystyki. Co nas motywuje? Przede wszystkim nacisk otoczenia. Z badań wynika, że ponad połowa kobiet doświadcza

Nadmierny apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak mu przeciwdziałać?

Nadmierny apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak mu przeciwdziałać?

prosta i powszechnie znana, ale dająca pozytywne efekty zarówno w walce ze spożywaniem nadmiernej ilości słodyczy jak i zbędnymi kilogramami. Naturalne źródła cukru - nie unikaj ich! Pamiętaj też, aby nie unikać naturalnych źródeł cukru czyli owoców, warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych, które

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?

są i powszechnie stosowane technologie ograniczające zagrożenie. Są "lepsze", powszechne źródła najgorszego tłuszczu świata. Gdzie trans? W tłuszcze trans obfitują wszelkie produkty cukiernicze (chrupki, słone przekąski, słodycze), dania typu fast food, a nawet zupki z torebki i potrawy

Nadchodzi menopauza? Uważaj, co jesz! Coraz łatwiej przytyć, coraz trudniej zrzucić

Nadchodzi menopauza? Uważaj, co jesz! Coraz łatwiej przytyć, coraz trudniej zrzucić

mile widziane w twoim menu. Nie dość, że poprawią nastrój, to mają dobry wpływ na wygląd skóry i włosów, a nawet poprawiają pamięć. Soja to fitoestrogenowa bomba, ale są i inne dobre źródła: rośliny strączkowe, szpinak, otręby owsiane, słonecznik, brokuły, szparagi. Więcej o soi Więcej o strączkach

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Systematyczne spożywanie cukrów prostych może zapoczątkować proces fizjologicznie determinujący starzenie zwany glikacją. Kiedy jesz więcej cukru niż twoje komórki potrafią przetworzyć, nadmiarowa glukoza przyłącza się do z natury elastycznych włókien kolagenowych, co przyczynia się do ich

Jak celebryci kulinarni nas pogrubiają

Jak celebryci kulinarni nas pogrubiają

dodatku niemal zupełnie brakowało w nich niezbędnego do trawienia błonnika. Dodatkowo obfitowały, podobnie jak posiłki gotowe, w sól i cukier. Telewizyjny kurs pobłażliwości: "nie żałuj masła do smaku" Nigella schodząca w środku nocy do lodówki w szlafroku tylko po to, by zatopić swoje zęby w za

Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii

Wspomagacze metabolizmu - składniki, które rozpędzą przemianę materii

stabilizująco na poziom cukru we krwi, przeciwdziałając zaleganiu glukozy i tworzeniu się z niej toksycznych związków. Są także potrzebne do trawienia białek i tłuszczów. Witaminy, których nie powinno ci zabraknąć, aby wszystkie te procesy przebiegały bez zarzutu, to witamina B1, B3, B6, B7 oraz kwas foliowy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: O ZAWROTACH GŁOWY I INNYCH... RAZ JESZCZE

Insulinooporności. To co opisujesz, to prawdopodobnie tylko skutek IO, czyli hiperinsulinizm ma źródło w insulinooporności. A wtedy rodzynki są zabójstwem dla trzustki!!! To nie cukrzyca, kiedy już trzustka nie pracuje wcale i musisz podnieść cukier za wszelką cenę, bo sobie wstrzyknąłeś za dużo insuliny. Jeśli

Re: Wpływ marynaty na kaloryczność i wartości odż

Ogórek kiszony jest jak najbardziej dobrą żywnością. To znaczy ogórek kiszony, nie kwaszony. Same ogórki nie zawierają wiele cukrów. Podczas procesu kiszenia bakterie fermentacji mlekowej wykorzystują cukier do życia i zamieniają go w kwas mlekowy. Podobnie jest z kiszoną kapustą. Naturalne

Re: Rzeżucha mimo walorów dekoracyjnych

przyśpiesza trawienie, poprawia pracę trzustki i poprawia apetyt. Ma ona również działanie moczopędne i dezynfekujące, poprawia jakość cery oraz wzmacnia włosy i paznokcie. Kiełki rzeżuchy polecane są w diecie dla cukrzyków, ponieważ obniżają poziom cukru we krwi.

Re: Przewlekłe zapalenie zatok czołowych...

Tylko wywiad z lekarką, w lokalnej gazecie. Źródeł badań nie podawała, bo to była tylko luźna rozmowa o profilaktyce wirusówek i grypy w sezonie jesiennym, a przy okazji dodatkowe rady (mówiła, że taką dietę stosuje u swojego syna - i pamiętam tylko to, że nabiał, cukier i co ciekawe cytrusy

Re: Jaka dieta jest najlepsza?

. małych ilości ziemniaków. Wyklucza jednak pieczywo, makaron i rośliny strączkowe. Zakazuje spożywania cukru w jakiejkolwiek postaci, nawet syropu klonowego. Podstawą tej diety są tłuszcze i białka. Tłuszcze są tutaj traktowane jako podstawowe źródło energii (tłuszcze zwierzęce i roślinne naturalne

Re:

jak "pani doktorowa"... Glukoza w > naturze ma dwa źródła: miód i owoce ? błagam, błagam chociaż kawałek wiedzy zanim cos napiszecie. Glukoza w organizmach zwierząt tworzy sie nie tylko z cukrów, na panbuka! Takze z bialek. Glukoza jest głównym paliwem w oddychaniu komórkowym, bez

Re: kwota wolna od podatku

Jeżeli chodzi o ceny - intuicja jest ważna, ale liczby są pewniejsze. Jest niewiele, ale są towary, które są w Polsce droższe niż w EU. Np. przyzwoitej jakości wino (ale już nie wódka), w miarę eleganckie ubrania (jeżeli kupować na wyprzedażach). Podobnie z towarami o równych cenach - np. cukier

Re: Przepisy na ciasto do pizzy

zimniejsza woda, tym wolniejszy proces - cukry się pojawiają powolutku, drożdze śpią. Stąd pewnie nazwa. Tak mam w swoich źródłach, chociaż zgłębiałam je bardzo dawno temu. Myślę, ze warto, abyś napisał więcej o wodzie w temperaturze 25 stopni - autorkę wątku na pewno to zainteresuje, gdyż jest to

Re: odchudzanie tabletkami?

i najzdrowszy, odstaw całkowicie cukier i białą mąkę, tylko restrykcyjnie włącznie z ukrytymi źródłami tych produktów -zobacz ile cukru jest w musztardzie, ketczupie, marynatach... A zdziwisz się po kilku miesiącach. Nawet mogę Ci dać gwarancję.