Wszystko o:

crp ponad 4

kaole

Cukrzyca typu MODY: objawy, diagnoza, leczenie

Cukrzyca typu MODY: objawy, diagnoza, leczenie

To wyjątkowo rzadka grupa cukrzyc. U podstaw każdej z nich leży mutacja genetyczna i najczęściej dotyka osoby młode oraz szczupłe, czyli odbiegające od utartego wyobrażenia o diabetyku. Zazwyczaj przebiegają łagodnie, a pacjenci zobligowani są przede wszystkim do stosowania odpowiedniej diety oraz regularnej aktywności fizycznej.

Rodzinna gorączka śródziemnomorska

Ta uwarunkowana genetycznie choroba dotyka przede wszystkim mieszkańców basenu śródziemnego lub Dalekiego Wschodu. Jej najbardziej charakterystycznym objawem są napady bólu brzucha połączone z wysoką gorączką. Jest dziedziczona, a pierwsze symptomy pojawiają się przed ukończeniem 20 roku życia.

Guzkowe zapalenie tętnic

Guzkowe zapalenie tętnic zaliczane jest do grupy chorób kolagenoz. Schorzenia tego typu charakteryzują się uszkodzeniami tkanki łącznej i atakują przede wszystkim mężczyzn między 40-60 roku życia. Przyczyny jej występowania nie są do końca znane, choroba prawdopodobnie ma podłoże immunologiczne.

Mieszana choroba tkanki łącznej

Mieszana choroba tkanki łącznej

. oraz CRP . Dodatkowo rozpoznaje się niedokrwistość, małopłytkowość, leukopenię oraz obecność tzw. czynnika reumatoidalnego. Badanie rentgenowskie oraz tomografia komputerowa potwierdzają zmiany m.in. w płucach. Niemal stuprocentową pewność daje występowanie w surowicy krwi przeciwciał anty-U1 RNP

Kasłać na zdrowie

Kasłać na zdrowie

najlepiej pić 3 lub 4 razy dziennie, tuż po jedzeniu. Na kaszel suchy może tez pomóc napar z korzenia prawoślazu lub babki lancetowatej. Aby wytworzył się w drogach oddechowych film ochronnego śluzu - należy go pić bardzo powoli. Na kaszel mokry najlepiej podziała liść bluszczu. Uniwersalnym ziołem jest

Sarkoidoza czy szpiczak mnogi

- podwyższone )OB-36 oraz CRP dodatnie. Od 6 tygodni pobieram Trexan 2,5 mg 3 x dziennie co 7 dni, Metypred 4 mg 1 x dziennie. Augmentin i kwas foliowy. Po 3 tygodniach leczenia rozpoznano rumień guzowaty wędrujący. Nie jestem pewna czy to sarkoidoza. Moja mama w wieku 50 lat też zachorowała na sarkoidozę i po

Bóle w różnych częściach ciała

Od kilku miesięcy mam niepokojące objawy. Mianowicie w lipcu dostałam okres 4 dni wcześniej i miałam problem z oddaniem moczu. Czułam potrzebę jednak na strumień moczu musiałam poczekać ok 20sekund. Po niecałych 2 tygodniach samoistnie to ustąpiło. W sierpniu również dostałam okres wcześniej, a w

Plamy na plecach

Od około roku pojawiają mi się zaczerwienione plamy z reguły na plecach. Są to dwie, czasami jedna wielkości dłoni i o nieregularnych kształtach. Wypełnione są jakby płynem, są wybrzuszone. Zawsze pojawiają się rano, ale nie codziennie. Następnie po upływie 4-5 godzin samoistnie zanikają. Nie bolą

Nieustępujący kaszel

Od 4 tygodni męczy mnie kaszel, najbardziej wieczorem. Odczuwam ciepło, jakbym miała gorączkę, ale jej nie mam. Czuję się osłabiona, chwilami, mocno się pocę. Co to może być?Uporczywy kaszel, jeśli nie był poprzedzony infekcją dróg oddechowych, jest objawem wymagającym diagnostyki szczególnie

Lewoboczna rotacyjna skolioza piersiowa

dręczą mnie potworne duszności, zwłaszcza nocą, w dzień zaczynają się gdy spaceruje dłużej niż 10min, zaczyna mi się też kręcić w głowie. Ponadto, schudłam w ciągu 4 dni ponad 5kg i jestem bardzo osłabiona. Co tydzień mój stan się pogłębia, mam taki dudniący kaszel, katar i po dwóch minutach od wstania

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Podostre zapalenia tarczycy i guzki-proszę o

Dodam normy: TSH (0,27-4,2) FT4 (12-22) FT4 (2,0-4,4) Ob-75 CRP-30

Re: Jak długo zwlekać z podaniem antybiotyku?

Jak długo zwlekać? Dopóki nie masz wyniku crp, czyli na dobra sprawę 2 godziny lub wynik wymazu z gardła - 3-4 dni

Re: Czy CRP-33,4 jest wskazaniem do antybiotyku?

CRP 33,4 to naprawdę dużo.W każdym laboratorium mają inne normy.U nas norma to od 0 do 5.Skoro CRP jest wysokie to znaczy,że w organiżmie jest stan zapalny więc są powody aby podać antybiotyk.

Re: Kinaza kreatynowa wyniki

Witam, po 1,4 roku syn znowu nie chodzi ck ma aktualnie 1400??? miał zapalenie gardła dostał duracef w 3 dobie spałd temperatura a juz w 4 dobie problem z nóżkami, i ck 1400??? co to może być????????????????? morfologia ok, crp w normie

Re: Czy CRP-33,4 jest wskazaniem do antybiotyku?

CRp 33,4 i to nie tak znowu dużo, gdyż akurat crp bardzo szybko rośnie ale i równie szybko spada. Jako zakażenie bakteryjne wymagające antybiotyku traktuje się crp na poziomie wyższym niż 100, mniejsze niż 40 to zwykle wirusówki, tym bardziej, że tak jak piszesz już gorączka spada więc raczej idzie

Re: Moj synek nie rosnie

Ob jest bardzo duże, a crp badałaś? Ob bardzo wolno spada po infekcjach, nawet miesiąc się utrzymuje podwyższone. Crp jest bardziej miarodajne. Ile tych eozynofili i monocytów konkretnie jest? Najlepiej by było, gdybyś przepisała pełne wyniki. Czasem diabeł tkwi w szczegółach. Co do nocy, to mój

Re: Czy CRP-33,4 jest wskazaniem do antybiotyku?

gorączkę 4 dni i cierpiało tylko na ból bliżej nieokreślony, łapał się za oczy, policzki, uszy, jednocześnie wychodziły mu piątki i miał lekkie zapalenie ucha, crp na poziomie 27, pediatra nie przepisała antybiotyku, choroba ustąpiła. -- Czy byłem wystarczająco uprzejmy, Asteriksie? fotoforum

szkarlatyna - można przeoczyć objawy?

chorym miał 4 dni temu. Udać się do lekarza? A może należałoby mimo wszystko zrobić jakieś badania? Jeśli tak to jakie ? Crp, morfologia?

Gorączka od 5 dni, możliwa przy wirusie?

dawać dziecku przez tyle dni leki przeciwgorączkowe, czy nie zaszkodzi jej takie długie podawanie tych leków? Czy faktycznie w infekcjach wirusowych gorączka może tak długo trwać? Najdłużej mieliśmy ostatnio 4 dni z synem (u niego crp przez cały czas było wyższe, w zakresie 10-40).

Re: Pilna prośba

8) po trzech tygodniach wizyta u endo. Tym razem wyniki TSH 0,11 ulU/ml (0,4-4,0), FT4 0,98 ng/dl (0,58-1,64) CRP poniżej 6 mg/l OB 18 mm Znowu Endokrynolog i dawka Thyrozol: 20 mg x 1, encorton 60 mg przez tydzien, potem 40 mg przez kolejne 4 tyg, oczywiście wapń, potas, magnez, wit

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

średniego stężenia apolipoproteiny B o 39,1%> (prawastatyną o 22,0%, p<0,0001). Stosowanie atorwastatyny prowadziło do zwiększenia średniego stężenia HDL-C o 2,9% (po prawastatynie o 5,6%>, wartość p nieznamienna statystycznie). W grupie leczonej atorwastatyna stwierdzono ponadto zmniejszenie stężenia CRP