Wszystko o:

co to są warzywa

Owoce i warzywa NA OCHŁODĘ - które najlepsze?

Owoce i warzywa NA OCHŁODĘ - które najlepsze?

warzywem popularnym, w sezonie (i poza nim) stragany i sklepowe półki wprost uginają się pod ciężarem dużych okazów. Tymczasem najsmaczniejsze, najzdrowsze i najlepsze do przygotowywania potraw niewielkie egzemplarze o wielkości 15-20 cm i ciemnozielonej skórce. Czytaj również: Cukinia - uniwersalne

Owoce i warzywa: liczy się kolor!

Owoce i warzywa: liczy się kolor!

zaleca jedzenie ?zielonych warzyw liściastych?. I na pewno warto go słuchać. Osoby w dobrej formie, bez wyraźnych przeciwwskazań, mogą je spożywać dosłownie bez ograniczeń. Nie utyją, nie zachorują, nie przedawkują. Czytaj: jaki problem, taka dieta W rzeczywistości niejednokrotnie fioletowe (śliwki

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

Ciecierzyca warzywo nie tylko dla wegetarian

korzystnie wpływ na pracę układu pokarmowego, łagodzi infekcje dróg oddechowych, a nawet pobudza do miłosnych igraszek. Wszystko to, co najlepsze Mimo że 100 g warzywa to ok. 170 kalorii, to eliminacja jej z menu, z powodu wysokiej kaloryczności jest kiepskim rozwiązaniem. Obecne w warzywie węglowodany (ok

Warzywa i owoce, które poprawią twoją atrakcyjność zimą

Warzywa i owoce, które poprawią twoją atrakcyjność zimą

uzyskać konsumując warzywa i owoce, sprawia, że bardziej podobamy się innym" - czytamy w "Biology Letters". Ciepły odcień skóry - informacja o dobrym zdrowiu. Doładuj się karotenoidami! Bardziej żółtawy odcień skóry stanowi dla potencjalnych partnerów sygnał, że jesteśmy zdrowi

Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych

Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? Tajemnice warzyw korzennych

(niezbędnego choćby do prawidłowego przyswajania witaminy C i produkcji hormonów tarczycy), magnezu, potasu, fosforu (przyjaciela kości) i żelaza. To warzywo lekkostrawne, obfitujące w błonnik. Burakowi przypisuje się wręcz magiczną moc. Opinie na temat jego roli w leczeniu nowotworów z pewnością nieraz

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

Ogórek to kiler witaminy C. Ziemniak nie tuczy. Burak nie leczy raka. Jesienne warzywa i ich tajemnice

rekordzistów, jak awokado, bób czy korzeń pietruszki, ale i te ilości nie do pogardzenia. Papryka ma tyle witaminy C, że słynna cytryna nawet się z nią mierzyć nie może. Co więcej, podczas obróbki termicznej traci jej mniej, niż inne warzywa czy owoce, gdyż szybko osiąga miękkość, więc "męczymy"

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Czy gotowanie warzyw rzeczywiście niszczy zawarte w nich witaminy? Sposób przyrządzania a właściwości zdrowotne

Podgrzewasz? W tym, co jesz będzie mniej beta karotenu i więcej likopenu Generalnie wiadomo: najzdrowsze surowe warzywa i owoce. Brak obróbki termicznej to mniejsze straty witamin. Jednak nie wszystkich. Niektórych składników zdrowotnych pod wpływem ciepła jest więcej. Przeprowadzone w Niemczech

Na cukrzycę najlepsze zielone warzywa

Na cukrzycę najlepsze zielone warzywa

cukrzycę. - Te badania wskazują, że zielone, liściaste warzywa pełnią szczególnie ważną rolę w prewencji cukrzycy typu 2 - komentuje współautorka pracy prof. Melanie Davies. Na razie, naukowcy nie potrafią wytłumaczyć swoich obserwacji. Jak spekulują, może to mieć związek z tym, że zielone warzywa

Zielone warzywa chronią przed rakiem. Dietetyk wyjaśnia, jak to dokładnie działa

Zielone warzywa chronią przed rakiem. Dietetyk wyjaśnia, jak to dokładnie działa

Cholesterol

warzywa w szczególności jabłka, gruszki, pomidory. 5. Oliwa z oliwek stosowana w ilości około 2 łyżek dziennie (do warzyw i sałatek) a także, jako zamiennik olejów do smażenia. Oczywiście oprócz wprowadzenia do diety wymienionych produktów konieczne jest ograniczenie spożywania pokarmów bogatych w

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Zgrubienie przy odbycie

pracy plus kilka godzin siedzenia na rowerze [dojazdy do pracy], co pewnie sprzyja rozwojowi takich schorzeń. Dietę prowadzę raczej bogatą w błonnik, pełną warzyw i owoców. Czy może to być wczesne stadium ropnia okołoodbytniczego lub żylaków odbytu? Tak, jest to możliwe. Sugeruję wizytę u lekarza

Dieta po operacji zespolenia esicy z odbytnicą

poprawy samopoczucia po pewnym czasie od operacji dieta może być rozwijana do diety zdrowego człowieka. Na początku unikamy produktów: - które mogą działać wzdymająco i gazotwórczo: warzywa surowe, bób, kapusta, kalafiory, brokuły,cebula,pory, szparagi, gruszki,czereśnie,piwo, rośliny strączkowe

Dieta przy refluksie żołądkowo-przelykowym i zespole jelita drażliwego?

produktach. Należy unikać potraw i napojów tłustych i ciężkostrawnych. Często objawy u różnych osób z tym schorzeniem są wywołane różnymi czynnikami, należą do nich m.in: - produkty bogate w węglowodany, zwłaszcza cukry proste: słodycze, napoje - niektóre owoce (gruszka, jabłko, śliwka) - warzywa

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

owoce/warzywa - zmiana proporcji

Pomozcie! Cos nam chyba nie wychodza proporcje miedzy owocami a warzywami w jadlospisie :D Jemy mase owocow, bo uwielbiamy. A warzywa tylko do obiadu. Wiec wychodzi nam sniadanie: "cos" (kasza/muesli/jogurt/serek itp)+owoce, drugie sniadanie owoce, obiad "normalny" z warzywami, podwieczorek owoce i

Re: owoce/warzywa - zmiana proporcji

Sałatki na podwieczorek zamiast owoców? Omlet z warzywami na kolacje, albo to co na śniadanie, czyli kasza, ale z warzywami zamiast owoców, pieczone warzywa, warzywa w naleśnikach, albo z makaronem. Wszystko zależy od tego, na ile ci się chce przygotowywać, coś bardziej skomplikowanego niż kanapki

sposób krojenia warzyw a smak

Czy możliwe jest, że smak zupy zależeć będzie od sposobu rozdrobnienia warzyw? Czyli ta sama ilość warzyw pokrojone w dużą kostkę, w małą, utarta da zupę o wyraźnie innym smaku?

Re: owoce/warzywa - zmiana proporcji

Szczerze mówiąc, to każde warzywo można zblendować z jakimś dodatkiem (jogurt, serek, twarożek), itp. i z tego będzie pasta. Robisz serek wiejski/twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem?

Re: owoce/warzywa - zmiana proporcji

Mam ten sam problem, chociaż tyle dobrze, że syn lubi zupy i jakieś tam warzywa je z drugim daniem. Ja mam chwilę to szykuję, makaron, ryż czy kaszę i gotuję warzywa do tego. Najlepiej idzie, gdy zrobię z tego papkę, którą syn sam będzie jadł łyżeczka. A dziś po lekturze tego wątku będzie leczo z

Re: owoce/warzywa - zmiana proporcji

Jak mi zostają warzywa z obiadu (groszek+marchewka+brokułły+kalafior, itp.), to siekam, dodaję jajka i smażę placuszki. Albo siekam warzywa, robie puree z ziemniaków, mieszkam wszystko, obtaczam w jajki, bułce i smażę kulki warzywno-ziemniaczane. Rozmiar 'do rączki'. No tak, ale Wy jajek nie

Re: sposób krojenia warzyw a smak

Wielkość kostki ma jedynie wpływ na teksturę zupy, nie smak. Natomiast jest różnica między zupą z przetartymi warzywami, a zupą z kawałkami warzyw.

Re: owoce/warzywa - zmiana proporcji

Takie muffinki warzywne to można zamrozić. Potem wyciągam z zamrażarnika, do piekarnika na kilka minut i gotowa przegryzka. Kulki ziemniaczane też można mrozić. Placki typu pancakes z warzywami też mrożę. Tak więc robota jest raz, ale potem przez jakiś czas nie trzeba nic robić.

Re: owoce/warzywa - zmiana proporcji

Robię wspomniane już tutaj zupy oraz omlety z warzywami. A także muffinki warzywne (wczoraj akurat upiekłam ze szpinakiem, fetą i boczkiem)), a także placki warzywne i fritaty. A jak nic nie chce mi się piec czy smażyć, to robię koktajle warzywne.

Re: sposób krojenia warzyw a smak

Wszyscy macie rację i mnie najlepiej smakuje ta z pokrojonymi w kostkę warzywami chociaż najbardziej "ekonomiczna" jest z tartymi .🎍

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Wytyczne WHO dot. spożywania potasu i sodu

sosy w proszku 20g Sos sojowy 7g Chrupki, przekąski tj. precelki, popcorn 1,5g Boczek 1,5g Sosy i pasty do smarowania 1,2g Żółty ser 0,8g Przetworzone warzywa 0,6g Masło, margaryna 0,5g Biały ser 0,4g Przetworzone ryby 0,4g Zboża i produkty zbożowe tj. chleb, płatki śniadaniowe, ciastka 0,25g Ryby

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Zaparcia ? przyczyny powstawania i leczenie.

takich produktów jak: fasola, pełne ziarna i otręby zbożowe, świeże owoce i warzywa tj. szparagi, brukselka, kapusta, marchew. Ważne jest także ograniczenie spożywania, u osób podatnych na zaparcia, produktów zawierających małą ilość błonnika lub nie zawierających go wcale tj. lody, sery, mięso

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Interakcje lek-żywność

, pomarańcze, zielone warzywa albo substytutów soli zawierających potas. BETA - BLOKERY Redukują impulsy nerwowe w sercu i naczyniach krwionośnych co powoduje zmniejszenie częstości skurczów i przeciążenia serca. Przykłady: atenolol / APO - ATENOLOL metoprolol / BETALOC ZOK propranolol / PROPRANOLOL nadolol

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

posiłkiem, w trakcie posiłku lub do godziny po każdym większym posiłku i popijany wodą. Jeśli pacjent nie przyjmuje posiłku lub posiłek nie zawiera tłuszczu, nie należy przyjmować preparatu Xenical. Pacjent powinien stosować dietę zawierającą około 30% kalorii pochodzących z tłuszczów, bogatą w warzywa i

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

, niektórych aminokwasów oraz w przemianach energetycznych. Biotyna wchodzi w skład wielu produktów, jednak w niewielkich ilościach. Najwięcej biotyny zawierają: wątroba, drożdże, żółtko jaj i niektóre warzywa (np. soja, kalafior, soczewica). Substancja ta jest ponadto syntetyzowana przez bakterie w jelicie