Wszystko o:

co to jest tg

kaole

Przeciwciała anty-Tg

Przeciwciała anty-Tg

Tarczyca, jej choroby oraz sposoby interpretacji wyników zarządzających nią hormonów, budzi bardzo wiele wątpliwości i dyskusji. Jednym z ważnych czynników oceny działania tarczycy jest przeciwciało anty-TG.

Antygen

Grupa tych wyjątkowych związków chemicznych odpowiada przede wszystkim za odpowiedź immunologiczną organizmu. Bez ich udziału proces aktywacji układu odpornościowego nie mógłby przebiegać prawidłowo.

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Zmiany w stężeniu TSH, czyli najważniejszego hormonu regulującego działanie tarczycy, dla większości stanowią podstawę do podejrzenia rozwoju choroby. Ponieważ gruczoł ten potrafi przysporzyć niemałych problemów, nie tylko pacjentom, ale i lekarzom by uniknąć błędów diagnostycznych konieczne jest potwierdzenie lub wykluczenie tzw. przeciwciał skierowanych przeciwko tarczycy.

Mapa LP

ujemny gdy drętwieje prawa dłoń żółta gęsta wydzielina z nosa co to jest badanie alt co to jest jonogram ast alt alp ggtp ból pachwiny i jajnika krosty na plecach osteofity kręgosłupa szyjnego erytrocyty świeże 0-1 zdjęcia okolice lędźwiowe kręgosłupa żółty cuchnący stolec

Subkliniczna niedoczynność tarczycy

Subkliniczna niedoczynność tarczycy

mocno zaawansowana. Pierwszym, najbardziej charakterystycznym "symptomem", który może stanowić zapowiedź zmian w gruczole jest nieznacznie podwyższona wartość TSH (więcej o hormonie, pełnionych funkcjach oraz o tym, co mogą oznaczać jego wahania przeczytasz tutaj ) przy jednoczesnym

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

naprawdę spore. Usg tarczycy u co drugiej dorosłej kobiety wypada nieprawidłowo, wykazuje obecność guzków a zarazem te nieprawidłowości w 95% przypadków nie mają najmniejszego znaczenia dla zdrowia. Tymczasem pacjentka przeżywa stres, błędnie interpretuje wyniki, wierzy, że jej życie jest zagrożone

Markery nowotworowe

Markery nowotworowe

. Niespecyficzna enolaza (NSE ) Stężenie NSE jest uważane za najbardziej wiarygodny wskaźnik w prognozie i ocenie odpowiedzi terapeutycznej na drobnokomórkowego raka płuca. To ważny marker nerwiaka płodowego i ogólnie guzów układu neuro-endokrynnego. Tyreoglobulina (Tg) To ważny wskaźnik nowotworów tarczycy. U

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jak to zrobić? sin(90 - alfa)*tg (180-alfa)+cos(180-alfa)*ctg(90+alfa)

Sin(90° - ?) * tg(180° - ?) + cos(180° - ?) * ctg(90° + ?) = cos? * (-tg?) - cos? * (-tg?) = -tg?(cos? - cos?) = -tg? * 0 = 0 Banalnie proste, sam byś sobie dał radę z tym równaniem ;)

Re: Anty-TG - użyteczne?

Nie wiem czy warto ale mi endokrynolog kazała zrobić cały komplet. TSH, t3, t4, TPO, TG, kortyzol rano i wieczorem oraz USG

tarczyca- wysokie anty TG

Witam, robialam badania tarczycowe. Wszystkie w normie oprócz anty TG. co to moze znaczyc. Ciagle jestem zmeczona, senna, drazliwa, mam suchą skórę, budzę się w nocy, cierpie na nadpotliwosc i uderzenia gorąca TSH 0.974 (norma 0.35-4.67) FT3 3.24 (norma 1.71-3.71) FT4 0.98 (norma 0.70-1.48) ANTY

Re: Anty-TG - użyteczne?

> Chcę iść do lekarza z pełnym pakietem badań, nie chcę być odsyłana na kolejne w > izyty, tym bardziej, że biopsja niestety mnie nie ominie. No to rób, niczego nie ryzykujesz. Zawsze miałam robione i anty-TPO, i anty-TG, chyba taka jest powszechna praktyka. -- Dla rozwoju brytyjskiej

Dziecko - anty TG podwyższone to już hashi ?

hey, jakiś czas temu zakładam wątek moich dzieci trojaków. Poniżej wyniki 11-letniego syna dla przypomnienia. Moje pytanie brzmi czy samo podwyższone antyTG świadczy juz o hashi? Usg na razie nie wskazuje na zapalenie. Sama mam hashi, córka od kilku miesięcy tez diagnoza hashi. Cała trójka

anty TG

ktoś poruszył tu chyba temat podwyższonych anty tg , nie wiem czy wojciech,czy ktoś inny, może ktośz was ma wiedze na ten temat. Byłam dzisiaj na wizycie u endo, podam potem wyniki badań, ale moje wysokie tg i zerowe tpo skomentowała tak "teraz to już własciwie nie diagnozuje się hashimoto na

normy P/c anty TG i TPO :)

witam, proszę o informację, jaka jest norma P/c anty-TG u mnie wynik; 0,9 oraz P/c anty-TPO u mnie 0,40. Mam 32 i niedoczynność, zrobiłam kontrolnie przeciwciała, TSH 1,25 po 8 m-cach brania letrox 50, niestety nie mam ze sobą wyników Ft3i Ft4. Szukałam info w necie, ale nie doszukałam się

Re: TG i okolice - gdzie dobre obiady?

tylko nie parkowa w tg, przed imprezą miło i fajnie a później wstyd przed gośćmi pozostaje

Re: wysokie anty TG

Cześć, mam podobne wyniki, anty TG 522, anty TPO 7,89. Moja endo powiedziała, że to Hashimoto, ale nie daje mi to spokoju i też szukam po necie podobnej sytuacji. Na forum znalazłam wątek:

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

frakcji HDL-cholesterolu. Produkt Crestor powoduje zmniejszenie stężenia lipoproteiny ApoB, frakcji nonHDL-C, VLDL-C, VLDL-TG i zwiększa stężenie lipoproteiny ApoA-I (patrz tabela 1). Produkt Crestor zmniejsza również współczynniki LDL-C/HDL-C, całkowitego C/HDL-C, nonHDL-C/HDL-C oraz ApoB/ApoA-I. Tabela

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

zwiększa stężenie frakcji HDL-cholesterolu. Produkt Crestor powoduje zmniejszenie stężenia lipoproteiny ApoB, frakcji nonHDL-C, VLDL-C, VLDL-TG i zwiększa stężenie lipoproteiny ApoA-I (patrz tabela 1). Produkt Crestor zmniejsza również współczynniki LDL-C/HDL-C, całkowitego C/HDL-C, nonHDL-C/HDL-C oraz Apo

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

zwiększa stężenie frakcji HDL?cholesterolu. Produkt Crestor powoduje zmniejszenie stężenia lipoproteiny ApoB, frakcji nonHDL?C, VLDL?C, VLDL?TG i zwiększa stężenie lipoproteiny ApoA?I (tabela 1). Produkt Crestor zmniejsza również współczynniki LDL?C/HDL?C, całkowitego C/HDL?C, nonHDL?C/HDL?C oraz Apo

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

zwiększa stężenie frakcji HDL-cholesterolu. Produkt Crestor powoduje zmniejszenie stężenia lipoproteiny ApoB, frakcji nonHDL-C, VLDL-C, VLDL-TG i zwiększa stężenie lipoproteiny ApoA-I (patrz tabela 1). Produkt Crestor zmniejsza również współczynniki LDL-C/HDL-C, całkowitego C/HDL-C, nonHDL-C/HDL-C oraz Apo

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

(150 ? 26 mg/dl) do wartości wynoszącej średnio 2,85 ? 0,7 mmol/1 (110 ? 26 mg/dl) (p<0,0001). Atorwastatyna powodowała też znamienne zmniejszenie średniego stężenia całkowitego cholesterolu o 34,1% (prawastatyną o 18,4%, p<0,0001), średniego stężenia TG o 20% (prawastatyną o 6,8%, p<0,0009) i