Wszystko o:

co to jest kasza

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

osoby chorujące na cukrzycę. Na zszargane nerwy Do niewątpliwych zalet kaszy bulgur należy bogactwo witamin z grupy B. Przy współpracy z magnezem (ich obecność sprawia, że jest znacznie lepiej przyswajany, szczególne znaczenie ma tu witamina B6) czuwają i kontrolują działanie całego układu nerwowego

Kuskus - kasza czy makaron?

Kuskus - kasza czy makaron?

Od odpadu do popularnego przysmaku Kuskus - podobnie jak kasza manna - produkowany jest (najczęściej) z pszenicy. Do jego wytworzenia używa się jednak pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Choć powszechnie uważany jest za kaszę, tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Jego ziarenka powstają

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Jęczmień nie dla alergika Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych, nie pokruszonych ziaren jęczmienia. To z niego jednak, poprzez rozdrobnienie ziaren, produkuje się najchętniej przez nas spożywaną kaszę perłową. Tę ostatnia mogą spożywać chociażby osoby na diecie lekkostrawnej

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Pozyskiwana jest w wyniku przemiału pszenicy, podczas którego otrzymuje się również mąkę i otręby. Spośród pozostałych rodzajów kasz wyróżnia ją przede wszystkim drobna struktura. Niestety, w efekcie takiej obróbki, powstaje produkt zawierający niewielką ilość błonnika (szczególnie w porównaniu z

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

przez alergików, a także osoby chorujące na celiakię. Pomimo tych właściwości nie jest jednak wskazana w diecie niskoresztkowej, np. w przypadku osób cierpiących na przewlekle zapalenie trzustki (więcej na ten temat: Instytut Żywności i Żywienia - Żywienie w chorobach układu pokarmowego). Od innych kasz

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

powstrzymać nagłe napady głodu. Kaszę gryczaną warto zatem włączyć do menu wtedy, gdy staramy się utrzymać sylwetkę. Przy tym znajdziemy w niej także mnóstwo, bo aż od 10 do nawet 16 % białka roślinnego zbliżonego właściwościami do białek obecnych w roślinach strączkowych, np. fasoli czy grochu. Jest ono o

Wszystko o kaszy

Wszystko o kaszy

W jaki sposób produkowane są kasze? Większość gatunków powstaje w wyniku przetworzenia ziaren zbóż: jęczmienia, prosa, pszenicy. Natomiast kasza gryczana, uznawana za najzdrowszą, wytwarzana jest z nasion rośliny zwanej gryką. Wszystkie kasze produkowane są podobnie. Ziarna lub nasiona są w

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

. Bezglutenowa i lekkostrawna W związku z tym, że właściwościami bardzo przypomina kaszę mannę (a nawet znajdziemy w niej mniej błonnika), podobnie do niej jest zalecana w dietach ubogoresztkowej oraz lekkostrawnej (więcej informacji na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego znajdziesz na stronie

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

- Amarantus występuje w różnych formach. Oprócz surowego ziarna, które gotuje się jak kaszę, mamy amarantus ekspandowany, czyli tzw. popping, przypominający trochę prażoną kukurydzę. W postaci świeżej są też listki. Mają niesamowitą, tłustą konsystencję, świetnie nadają się do sałatek i do duszenia

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

Aromaty zawarte w oliwie z oliwek sprawiają, że jest ona najbardziej sycąca spośród różnych rodzajów tłuszczy - donosi Uniwersytet Techniczny w Monachium. Badacze z Uniwersytetu Technicznego w Monachium i Uniwersytetu Wiedeńskiego odkryli, że ludzie, którzy spożywają produkty zawierające tłuszcz

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

odbudowy zmienionej błony śluzowej jelita. ,Witam serdecznie! Jeśli chodzi o dietę bezglutenową, to trzeba z niej bezwzględnie wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza

Zaparcia - co robić?

? Dodam, że jestem osobą szczupłą i młodą.Witam serdecznie, Najczęstszą przyczyną pojawiania się zaparć jest nieodpowiednie żywienie. Osoby cierpiące na zaparcia powinny spożywać duże ilości błonnika. Znajdziemy go w produktach tj. otręby, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Dieta przy refluksie żołądkowo-przelykowym i zespole jelita drażliwego?

torty) - produkty zbożowe: kasza gryczana, w niektórych przypadkach razowe pieczywo i razowe makarony - tłuste mięso: wieprzowina, kaczka gęś, wędliny tłuste ( m.in kiełbasy) , podrobowe, pasztety, konserwy, smażone na tłuszczu, wędzone oraz tłuste ryby przygotowane w podobny, sposób.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

kasza jaglana

zachciało mis ie kuchni fit, zrobiłam dziś gołabki z kaszą jaglaną( i z mięsem) i sa paskudne, błee, mąż i dzieci na pewno ich nie zjedzą, sama zostałam z 20 gołabkami, i jak mam być fit???? ale tak na serio, jak gotujecie kasze jaglaną to też ma taki specyficzny zapach?? wczesniej tego nie

kasza jaglana

Google translate podpowiada, że kasza jaglana to "millet". Rzeczywiście pod taką nazwą występuje? Gdzie ją można dostać wiecie może? Bo ja nigdzie znaleźć nie mogę.... -- http://www.suwaczki.com/tickers/atdci09kpnpulmcv.png

Re: kasza jaglana

jaglankę najpierw trzeba przelać wrzątkiem potem nastawić do gotowania, ja robię racuchy z kaszy jaglanej z jabłkami, i dobra jest zapiekanka z z serem i jabłkami - moje dzieci jedzą

Re: kasza jaglana

W niedzielę zrobiłam obiad z kaszy i klopsików z Ikea - nawet dobre było. Nie robię często ale jak zrobię to zjedzą. -- http://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/85/45/18/01909d216a.jpg

Re: kasza jaglana

My kupujemy hurtem kaszę jaglaną. Syn je codziennie dużą porcję na kolację z miodem i kakao. Plusy takiej diety są widoczne! Dodaję do gołąbków, zupy, zapiekanek na słodko i z warzywami... Nam smakuje, może dzięki temu infekcje nas omijają.

Re: kasza jaglana

Spróbuj zabić smak dużą ilością sosu ;). Wierzę, że można się nigdy nie przekonać. Ja na początku też nie byłam fanką, a teraz nie wyobrażam sobie życia bez niej i jem najczęściej z wszystkich rodzajów kasz. I nawet dziecię nareszcie do niej dojrzało:). Na przyszłość, żeby trochę zabić

Re: kasza jaglana

uwielbiam kasze jaglana z serem bialym cynamonem i jog.naturalnym. dzieciom tez przemycam bo zdrowa-robie kasze jaglana na mleku z owocami, omlet jaglany z dzemem, krupnik jaglany. nie wchodzi mi zupelnie ta kasza z warzywami np ogorkiem w postaci salatki. aby nie byla gorzka dokladnie ja plucze i

Re: kasza jaglana

znalazłam w internecie przepis na kotleciki z łososiem, pietruszką, jajkiem gotowanym i kaszą jaglaną. Zabrałam się do gotowania, sporo przypraw, pachniało cudnie, usmażyłam kotlety ala mielone i co ... i znów ohyda!!!!!!!! Smak kaszy popsuł wszystko, ale znowu się przemęczyliśmy i zjedliśmy - szkoda mi

Kasza

Kasza – jadalne nasiona zbóż, często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. Kasza to produkt z pełnego ziarna, który zawiera najcenniejsze jego składniki: łuski

Kasza jaglana

Kasza jaglana, jagły – kasza z łuskanego ziarna prosa, etym. od psł. *jag?la, częściej plurale tantum *jag?ly = „proso”.Zawartość głównych składników odżywczych kaszy jaglanej jest zbliżona do kaszy jęczmiennej i innych zbóż, z wyjątkiem błonnika, którego w kaszy jaglanej

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana - produkowana z kukurydzy w postaci drobnego i grubego grysiku. Ma lekko gorzkawy smak. Dostarcza błonnika, witamin B1 i PP, beta-karotenu oraz witaminę E. Białko zawarte w kaszy kukurydzianej nie zawiera tryptofanu przez co nie wywołuje odczynów alergicznych. Kasza kukurydziana

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna – rodzaj kaszy wyrabianej z jęczmienia.W Polsce kasze jęczmienne są najważniejszym ilościowo przetworem kaszarskim; przypada na nie blisko 70% ogólnej ilości produkowanych kasz. Obecnie produkuje się 3 typy kasz jęczmiennych: pęczak, kaszę jęczmienną perłową i kaszę

Kasza gryczana

Hreczanyki albo hreczki, mielone kotlety z kaszy gryczanej i mięsa wieprzowego, Sanok Kasza gryczana - kasza wytwarzana z gryki. W Polsce z gryki produkuje się także kaszę krakowską. Zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.