Wszystko o:

co to jest kasza

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

osoby chorujące na cukrzycę. Na zszargane nerwy Do niewątpliwych zalet kaszy bulgur należy bogactwo witamin z grupy B. Przy współpracy z magnezem (ich obecność sprawia, że jest znacznie lepiej przyswajany, szczególne znaczenie ma tu witamina B6) czuwają i kontrolują działanie całego układu nerwowego

Kuskus - kasza czy makaron?

Kuskus - kasza czy makaron?

Od odpadu do popularnego przysmaku Kuskus - podobnie jak kasza manna - produkowany jest (najczęściej) z pszenicy. Do jego wytworzenia używa się jednak pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Choć powszechnie uważany jest za kaszę, tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Jego ziarenka powstają

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Jęczmień nie dla alergika Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych, nie pokruszonych ziaren jęczmienia. To z niego jednak, poprzez rozdrobnienie ziaren, produkuje się najchętniej przez nas spożywaną kaszę perłową. Tę ostatnia mogą spożywać chociażby osoby na diecie lekkostrawnej

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Pozyskiwana jest w wyniku przemiału pszenicy, podczas którego otrzymuje się również mąkę i otręby. Spośród pozostałych rodzajów kasz wyróżnia ją przede wszystkim drobna struktura. Niestety, w efekcie takiej obróbki, powstaje produkt zawierający niewielką ilość błonnika (szczególnie w porównaniu z

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

przez alergików, a także osoby chorujące na celiakię. Pomimo tych właściwości nie jest jednak wskazana w diecie niskoresztkowej, np. w przypadku osób cierpiących na przewlekle zapalenie trzustki (więcej na ten temat: Instytut Żywności i Żywienia - Żywienie w chorobach układu pokarmowego). Od innych kasz

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

powstrzymać nagłe napady głodu. Kaszę gryczaną warto zatem włączyć do menu wtedy, gdy staramy się utrzymać sylwetkę. Przy tym znajdziemy w niej także mnóstwo, bo aż od 10 do nawet 16 % białka roślinnego zbliżonego właściwościami do białek obecnych w roślinach strączkowych, np. fasoli czy grochu. Jest ono o

Wszystko o kaszy

Wszystko o kaszy

W jaki sposób produkowane są kasze? Większość gatunków powstaje w wyniku przetworzenia ziaren zbóż: jęczmienia, prosa, pszenicy. Natomiast kasza gryczana, uznawana za najzdrowszą, wytwarzana jest z nasion rośliny zwanej gryką. Wszystkie kasze produkowane są podobnie. Ziarna lub nasiona są w

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

. Bezglutenowa i lekkostrawna W związku z tym, że właściwościami bardzo przypomina kaszę mannę (a nawet znajdziemy w niej mniej błonnika), podobnie do niej jest zalecana w dietach ubogoresztkowej oraz lekkostrawnej (więcej informacji na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego znajdziesz na stronie

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

- Amarantus występuje w różnych formach. Oprócz surowego ziarna, które gotuje się jak kaszę, mamy amarantus ekspandowany, czyli tzw. popping, przypominający trochę prażoną kukurydzę. W postaci świeżej są też listki. Mają niesamowitą, tłustą konsystencję, świetnie nadają się do sałatek i do duszenia

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

Aromaty zawarte w oliwie z oliwek sprawiają, że jest ona najbardziej sycąca spośród różnych rodzajów tłuszczy - donosi Uniwersytet Techniczny w Monachium. Badacze z Uniwersytetu Technicznego w Monachium i Uniwersytetu Wiedeńskiego odkryli, że ludzie, którzy spożywają produkty zawierające tłuszcz

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

odbudowy zmienionej błony śluzowej jelita. ,Witam serdecznie! Jeśli chodzi o dietę bezglutenową, to trzeba z niej bezwzględnie wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza

Zaparcia - co robić?

? Dodam, że jestem osobą szczupłą i młodą.Witam serdecznie, Najczęstszą przyczyną pojawiania się zaparć jest nieodpowiednie żywienie. Osoby cierpiące na zaparcia powinny spożywać duże ilości błonnika. Znajdziemy go w produktach tj. otręby, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Dieta przy refluksie żołądkowo-przelykowym i zespole jelita drażliwego?

torty) - produkty zbożowe: kasza gryczana, w niektórych przypadkach razowe pieczywo i razowe makarony - tłuste mięso: wieprzowina, kaczka gęś, wędliny tłuste ( m.in kiełbasy) , podrobowe, pasztety, konserwy, smażone na tłuszczu, wędzone oraz tłuste ryby przygotowane w podobny, sposób.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

kasza jaglana

Google translate podpowiada, że kasza jaglana to "millet". Rzeczywiście pod taką nazwą występuje? Gdzie ją można dostać wiecie może? Bo ja nigdzie znaleźć nie mogę.... -- http://www.suwaczki.com/tickers/atdci09kpnpulmcv.png

Kasza jęczmienna.

Po ostatnim sukcesie kulinarnym jakim była kasza gryczana nabyłam kaszę jeczmienną u Turka na rogu i się jej przyglądam z zainteresowaniem. Nie jestem ekspertem od polskiej kuchni ale cos tam próbuję. Nie chce : kotlecików , zupy , pierogów i ma być wege. Wujek Gugel nie za bardzo mi pomógł

Re: kasza jaglana

Millet groat, kupuje w polskim sklepie. W duzym tesco widzialam manne, gryczana, ale jaglanej nigdy. W H&B tez jest. I kasza I platki, ale 4 razy drozsze niz w " polaku" :-P

Re: kasza manna

Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli to dłuższy okres podawania kaszy manny to ewidentnie później się to nudzi, więc ja nie gotowałam już większych porcji. Zrezygnowałam i przeszłam na produkt bobovita-kasza manna ekspresowa. Robisz identycznie jak mleko, studzisz i jest gotowe. Myślę, że to

Re: Kasza jęczmienna.

jakiej wielkości jest ta kasza? bo u nas są różne - od drobnosiarnistej po pęczak... generalnie - mozna uzywac jak ryz. tzn tam gdzie ryz - zastąpic kaszą. Czyli np kaszotto. Z pęczaku wychodzą fajne sałatki... ja mam w domu kaszojada, ktory by kasze jadl na sniadanie obiad i kolacje. :) Z

Brownie z kaszy jaglanej

Moja filozofia jedzenia polega na tym, że jak coś może być zdrowe i pyszne to super, a jak musi być średnio zdrowe, a jest bardzo pyszne to trudno. I dlatego, gdzie mogę podmieniam białą mąkę na ciemną, kukurydzianą, jaglaną, owsianą albo gryczaną albo wręcz kaszę jaglaną, jak w przepisie

Re: Kasza jęczmienna.

koszmar mojego dziecinstwa to zupa mleczna z kaszä, brrr.. do dzisiaj mi söabo sie robi, jak sobie przypomne.

Re: Kasza Jaglana a zdrowie!

Kasza jaglana jest królową polskich kasz. Warto to przeczytać: www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

Kasza

Kasza – jadalne nasiona zbóż, często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. Kasza to produkt z pełnego ziarna, który zawiera najcenniejsze jego składniki: łuski

Kasza manna

Kasza manna (grysik) - drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy.Kasza manna stanowi jeden z produktów handlowych, otrzymywana w trakcie przemiału ziaren pszenicy. Podczas przemiału pszenicy na mąkę otrzymuje się wiele frakcji kaszek, czyli cząstek bielma mącznego. Jedną z tych frakcji poddaje

Kasza gryczana

Hreczanyki albo hreczki, mielone kotlety z kaszy gryczanej i mięsa wieprzowego, Sanok Kasza gryczana - kasza wytwarzana z gryki. W Polsce z gryki produkuje się także kaszę krakowską. Zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż

Kasza jaglana

Kasza jaglana, jagły – kasza z łuskanego ziarna prosa, etym. od psł. *jag?la, częściej plurale tantum *jag?ly = „proso”.Zawartość głównych składników odżywczych kaszy jaglanej jest zbliżona do kaszy jęczmiennej i innych zbóż, z wyjątkiem błonnika, którego w kaszy jaglanej

Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana - produkowana z kukurydzy w postaci drobnego i grubego grysiku. Ma lekko gorzkawy smak. Dostarcza błonnika, witamin B1 i PP, beta-karotenu oraz witaminę E. Białko zawarte w kaszy kukurydzianej nie zawiera tryptofanu przez co nie wywołuje odczynów alergicznych. Kasza kukurydziana

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!