Wszystko o:

co to jest kasza

kaole

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

Wytwarza się ją z pszenicy durum, czyli tej najwyższej jakości i z największą ilością witamin oraz cennych dla organizmu związków. Czym tak naprawdę jest kasza bulgur, czym różni się od innych kasz i dlaczego warto zrobić i dla niej miejsce w naszej diecie?

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasze jęczmienne są jednymi z najczęściej spożywanych w Polsce. Dwa najpopularniejsze rodzaje, jakie trafiają na nasze stoły, to pęczak i kasza perłowa.

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

Kasza gryczana, w przeciwieństwie do innych kasz nie jest pozyskiwana ze zboża, a z nasion gryki (zaliczanej do zbóż rzekomych czy pseudozbóż) - rośliny z rodziny rdestowatych. Co ciekawe, do jej krewniaków należą np. rabarbar czy szczaw. Pomimo swojej odmienności jest jednak bardzo wartościowa.

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Pozyskiwana jest w wyniku przemiału pszenicy, podczas którego otrzymuje się również mąkę i otręby. Spośród pozostałych rodzajów kasz wyróżnia ją przede wszystkim drobna struktura. Niestety, w efekcie takiej obróbki, powstaje produkt zawierający niewielką ilość błonnika (szczególnie w porównaniu z

Kuskus - kasza czy makaron?

Kuskus - kasza czy makaron?

Od odpadu do popularnego przysmaku Kuskus - podobnie jak kasza manna - produkowany jest (najczęściej) z pszenicy. Do jego wytworzenia używa się jednak pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Choć powszechnie uważany jest za kaszę, tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Jego ziarenka powstają

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

przez alergików, a także osoby chorujące na celiakię. Pomimo tych właściwości nie jest jednak wskazana w diecie niskoresztkowej, np. w przypadku osób cierpiących na przewlekle zapalenie trzustki (więcej na ten temat: Instytut Żywności i Żywienia - Żywienie w chorobach układu pokarmowego). Od innych kasz

Wszystko o kaszy

Wszystko o kaszy

W jaki sposób produkowane są kasze? Większość gatunków powstaje w wyniku przetworzenia ziaren zbóż: jęczmienia, prosa, pszenicy. Natomiast kasza gryczana, uznawana za najzdrowszą, wytwarzana jest z nasion rośliny zwanej gryką. Wszystkie kasze produkowane są podobnie. Ziarna lub nasiona są w

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

. Bezglutenowa i lekkostrawna W związku z tym, że właściwościami bardzo przypomina kaszę mannę (a nawet znajdziemy w niej mniej błonnika), podobnie do niej jest zalecana w dietach ubogoresztkowej oraz lekkostrawnej (więcej informacji na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego znajdziesz na stronie

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

- Amarantus występuje w różnych formach. Oprócz surowego ziarna, które gotuje się jak kaszę, mamy amarantus ekspandowany, czyli tzw. popping, przypominający trochę prażoną kukurydzę. W postaci świeżej są też listki. Mają niesamowitą, tłustą konsystencję, świetnie nadają się do sałatek i do duszenia

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

Oliwa z oliwek - najbardziej sycący tłuszcz?

Aromaty zawarte w oliwie z oliwek sprawiają, że jest ona najbardziej sycąca spośród różnych rodzajów tłuszczy - donosi Uniwersytet Techniczny w Monachium. Badacze z Uniwersytetu Technicznego w Monachium i Uniwersytetu Wiedeńskiego odkryli, że ludzie, którzy spożywają produkty zawierające tłuszcz

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

odbudowy zmienionej błony śluzowej jelita. ,Witam serdecznie! Jeśli chodzi o dietę bezglutenową, to trzeba z niej bezwzględnie wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza

Zaparcia - co robić?

? Dodam, że jestem osobą szczupłą i młodą.Witam serdecznie, Najczęstszą przyczyną pojawiania się zaparć jest nieodpowiednie żywienie. Osoby cierpiące na zaparcia powinny spożywać duże ilości błonnika. Znajdziemy go w produktach tj. otręby, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Dieta przy refluksie żołądkowo-przelykowym i zespole jelita drażliwego?

torty) - produkty zbożowe: kasza gryczana, w niektórych przypadkach razowe pieczywo i razowe makarony - tłuste mięso: wieprzowina, kaczka gęś, wędliny tłuste ( m.in kiełbasy) , podrobowe, pasztety, konserwy, smażone na tłuszczu, wędzone oraz tłuste ryby przygotowane w podobny, sposób.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Grysik czy kasza manna?

Grysik czy kasza manna? Jak mówicie? A ciasto? Grysikowe czy z kaszy manny?

Re: Kasza gryczana.

Lubię kaszę gryczaną i prażoną i białą i nic mi po niej nie jest. Natomiast po chlebie typu kołodziej (dużo ziaren-właściwie to same ziarna) umieram na wzdęcia.

LWW kasza jaglana

Mam w lodówce torebkę kaszy jaglanej, termin ważności lipiec 2015. Czy ta kasza jest jeszcze bezpieczna, czy już, bo ja wiem, zjełczała i trzeba ją wyrzucić? -- pstrykam Polka w UK 80/103

Re: LWW kasza jaglana

Spoko, żeby zjełczała to musiałaby mieć tłuszcz;) Jeśli jest sucha, sypka, kolor jest równy ( ja spotkałam kaszę w kolorach od kremowego po ciemnożółty w zależności od dostawcy i partii) na wszystkich ziarnach, nie ma dziwnego zapachu, to ja obstawiam, że jest ok. Po kiego trzymasz kaszę w lodówce

Re: kasza gryczana

Kasza gryczana plus przesmażony boczek z cebulką, posypane twarogiem, pycha! kasza gryczana w tejze postaci tylko zmielona- jako farsz do pierogów:)

Re: Grysik czy kasza manna?

horpyna4 napisała: > Być może w niektórych regionach "grysik" oznacza to samo, co "kasza manna",w rz > eczywistości jest to jednak znacznie szersze określenie. Grysik to ogólnie drob > na kasza, ale niekoniecznie pszenna. Kasza manna to grysik pszenny. > Grysik nie musi zresztą

Re: LWW kasza jaglana

Jak to taka ugotowana kasza w woreczku, gdzie na opakowaniu jest napisane spozyc iles tam dni po otwarciu i trzymac w lodowce, to bym wyrzucila. -- The Art of Bra Fitting

Re: Kasza gryczana.

ja ogolnie nie przepadam za kaszami,ale teraz jem co przywiozą i często sa kasze. Nie odróżniam jednej od drugiej ta była taka ciemna brazowa i pamiętam,ze ostatnio po takiej samej tez miałam te bole.

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Magnez ? jeden z najważniejszych minerałów organizmu

duże ilości magnezu są: nasiona lnu, otręby pszenne, kakao, migdały, kasza gryczana, nasiona soi, czekolada gorzka, orzechy arachidowe, fasola, groch, zielone rośliny, niektóre ryby: halibut W aptekach dostępne są produkty będące lekami lub suplementami diety, zawierające magnez. Istotne jest, aby

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!