Wszystko o:

co to jest kasza

kaole

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

Wytwarza się ją z pszenicy durum, czyli tej najwyższej jakości i z największą ilością witamin oraz cennych dla organizmu związków. Czym tak naprawdę jest kasza bulgur, czym różni się od innych kasz i dlaczego warto zrobić i dla niej miejsce w naszej diecie?

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasze jęczmienne są jednymi z najczęściej spożywanych w Polsce. Dwa najpopularniejsze rodzaje, jakie trafiają na nasze stoły, to pęczak i kasza perłowa.

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Kaszę mannę, zwaną także grysikiem, zna chyba każdy, choć nie wszystkim dobrze się kojarzy. Tymczasem jest ona bardzo wartościowa - nie tylko dla dzieci i osób na diecie lekkostrawnej.

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

powstrzymać nagłe napady głodu. Kaszę gryczaną warto zatem włączyć do menu wtedy, gdy staramy się utrzymać sylwetkę. Przy tym znajdziemy w niej także mnóstwo, bo aż od 10 do nawet 16 % białka roślinnego zbliżonego właściwościami do białek obecnych w roślinach strączkowych, np. fasoli czy grochu. Jest ono o

Kuskus - kasza czy makaron?

Kuskus - kasza czy makaron?

Od odpadu do popularnego przysmaku Kuskus - podobnie jak kasza manna - produkowany jest (najczęściej) z pszenicy. Do jego wytworzenia używa się jednak pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Choć powszechnie uważany jest za kaszę, tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Jego ziarenka powstają

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

przez alergików, a także osoby chorujące na celiakię. Pomimo tych właściwości nie jest jednak wskazana w diecie niskoresztkowej, np. w przypadku osób cierpiących na przewlekle zapalenie trzustki (więcej na ten temat: Instytut Żywności i Żywienia - Żywienie w chorobach układu pokarmowego). Od innych kasz

Wszystko o kaszy

Wszystko o kaszy

W jaki sposób produkowane są kasze? Większość gatunków powstaje w wyniku przetworzenia ziaren zbóż: jęczmienia, prosa, pszenicy. Natomiast kasza gryczana, uznawana za najzdrowszą, wytwarzana jest z nasion rośliny zwanej gryką. Wszystkie kasze produkowane są podobnie. Ziarna lub nasiona są w

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

przysparza mu wielu wielbicieli. Do tego jest łatwostrawny. Obecnie orkisz znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni – dużą popularnością cieszą się orkiszowy chleb, mąka, płatki, kasza, a także kawa. Orkisz posiada cenne właściwości, dzięki którym zdecydowanie wygrywa w zestawieniu z pszenicą

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

. Bezglutenowa i lekkostrawna W związku z tym, że właściwościami bardzo przypomina kaszę mannę (a nawet znajdziemy w niej mniej błonnika), podobnie do niej jest zalecana w dietach ubogoresztkowej oraz lekkostrawnej (więcej informacji na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego znajdziesz na stronie

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

- Amarantus występuje w różnych formach. Oprócz surowego ziarna, które gotuje się jak kaszę, mamy amarantus ekspandowany, czyli tzw. popping, przypominający trochę prażoną kukurydzę. W postaci świeżej są też listki. Mają niesamowitą, tłustą konsystencję, świetnie nadają się do sałatek i do duszenia

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

odbudowy zmienionej błony śluzowej jelita. ,Witam serdecznie! Jeśli chodzi o dietę bezglutenową, to trzeba z niej bezwzględnie wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza

Zaparcia - co robić?

? Dodam, że jestem osobą szczupłą i młodą.Witam serdecznie, Najczęstszą przyczyną pojawiania się zaparć jest nieodpowiednie żywienie. Osoby cierpiące na zaparcia powinny spożywać duże ilości błonnika. Znajdziemy go w produktach tj. otręby, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Dieta przy refluksie żołądkowo-przelykowym i zespole jelita drażliwego?

torty) - produkty zbożowe: kasza gryczana, w niektórych przypadkach razowe pieczywo i razowe makarony - tłuste mięso: wieprzowina, kaczka gęś, wędliny tłuste ( m.in kiełbasy) , podrobowe, pasztety, konserwy, smażone na tłuszczu, wędzone oraz tłuste ryby przygotowane w podobny, sposób.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Kasza jaglana

Chciałabym przeprowadzić dietę odśluzowującą opartą na kaszy jaglanej. W sklepie znalazłam: prażoną, nieprażoną i z warzywami i bulionem (ale ta chyba z dodatkami, których wolałabym uniknąć). Kto z Was ma doświadczenie? Gdzie znajdę przepisy? No i od jakiej kaszy zacząć. A .. i przy okazji

Re: Kasza jaglana

Mój syn 11-letni codziennie na kolację je kaszę jaglaną z jogurtem greckim, kakao, miodem i zmielonymi ziarnami. Nie wiem, czy to efekt kaszy - 4 klasa, a nie opuścił żadnego dnia w szkole, żadnych śluzów, katarów.

Re: Kasza. Konkretnie jaglana.

gotuję w ryżowarze. kupiłam taki najzwyklejszy, bardzo dobrze i intensywnie służy, do ryżu i kaszy właśnie. miarka kaszy i trzy miarki wody, sól. sam się przełącza z funkcji "cook" na "warm" i przez jakiś czas tak sobie ta kasza dochodzi. Tylko trzeba pamiętać, żeby wyłączyć całkiem z kontaktu

Re: Kasza jaglana

do alfa36 Zrobiłam, bo koleżanka, której zaleciła ją homeopata, mówiła, że się po niej świetnie czuła. A chudnie się tak czy owak. Osiem dni na samej kaszy i wodzie, potem tyle samo na kaszy ze stopniowym, delikatnym wprowadzaniem innych rzeczy. Dlatego (podobno) ważne jest przygotowanie, czyt

Re: Kasza jaglana

do tej listy dodam jeszcze kotlety mielone - wrzucam ugotowana kasze jaglana zamiast rozmoczonej bulki. Ostatnio robilam mielone z dodatkiem kaszy jaglanej i cukinii - wyszly pyszne, pachnace i soczyste.

Re: Kasza jaglana

Robiłam głodówkę kaszową, czyli sama kj i gotowana woda. Polecam - bardzo szybko się przyzwyczajasz. Tylko najpierw warto zażyć jakiś bisakodyl czycoś. Kasza uprażona najpierw na suchej patelni i wypłukana nie ma goryczki.

Re: Kasza jaglana

Przyznam, że pierwszy raz słyszę o tym, żeby kasza jaglana dzieliła się na paloną, czy niepaloną, chociaż jaglankę uwielbiam. Jakie chcesz przepisy? Na słodko, na słono? -- albowiem woda jest ciemna i pełna delfinów

Re: Kasza jaglana

> Mój syn 11-letni codziennie na kolację je kaszę jaglaną > Nie wiem, czy to efekt kaszy - 4 klasa, a nie opuścił żadnego dnia w szkole, żadnych śluzów, > katarów. moje dzieci nigdy nie jadly kaszy jaglanej (a szkoda, ja lubie) i tez nie opuscily dnia w szkole z powodu choroby (8 i

Re: Kasza jaglana

Ja uwielbiam kaszę jaglaną, komosę ryżową, nasiona chia i inne wynalazki ;) Katuję moją rodzinę tym wszystkim, cierpią w milczeniu ;) Przepisów w sieci masa, na słono, na słodko, ważne żeby porządnie wypłukać goryczkę przed gotowaniem. Ponoć prażona usuwa wilgoć skuteczniej. Do czego można

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Magnez ? jeden z najważniejszych minerałów organizmu

duże ilości magnezu są: nasiona lnu, otręby pszenne, kakao, migdały, kasza gryczana, nasiona soi, czekolada gorzka, orzechy arachidowe, fasola, groch, zielone rośliny, niektóre ryby: halibut W aptekach dostępne są produkty będące lekami lub suplementami diety, zawierające magnez. Istotne jest, aby

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!