Wszystko o:

co to jest hashimoto

Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, polegająca na zaburzeniach układu odpornościowego, który przestaje bronić organizmu przed infekcjami, a zaczyna powodować stan zapalny. Anatomia człowieka: tarczyca Choroba Hashimoto może współistnieć z innymi schorzeniami o charakterze

Wole Hashimoto

Wole Hashimoto

Objawy - powiększenie tarczycy , ucisk na gardło - wyczuwalne drobne guzki w miąższu tarczycy - zmęczenie, osłabienie, suchość skóry i inne objawy niedoczynności tarczycy - rzadkie miesiączki Anatomia człowieka: tarczyca Przyczyny Organizm wytwarza przeciwciała atakujące komórki tarczycy. Prowadzi

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

Tarczyca, a dieta. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

, skorzysta na tym organizm, więc również twoja tarczyca. Sprawy dietetyczne komplikują się jednak, gdy już są problemy ze zdrowiem. Jaka dieta w nadczynności tarczycy , jaka w niedoczynności, jaka w przypadku choroby Hashimoto? Sprawdź! Skąd masz wiedzieć, czy wszystko jest w porządku? Czytaj więcej o

Zbadaj tarczycę, warto!

Zbadaj tarczycę, warto!

z chorobą Hashimoto, określaną też jako przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy. Przeciwciała, wytwarzane przez nasz układ odpornościowy, mylnie rozpoznają wroga w jednym z białek oraz enzymów tarczycy i zaczynają je niszczyć. Z takim atakiem związane jest powsta-nie zapalenia gruczołu tarczowego

Wole endemiczne

Wole endemiczne

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Jod należy do tych pierwiastków, których ludzkie ciało nie potrafi samodzielnie wytworzyć. Ponieważ jest mu niezbędny przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania tarczycy musi być dostarczony wraz z pożywieniem. Czasem jednak niewłaściwa dieta bądź pewne

Jod: przereklamowany, niezbędny, a może szkodliwy? Mikroelement, o którym wciąż głośno

Jod: przereklamowany, niezbędny, a może szkodliwy? Mikroelement, o którym wciąż głośno

nadczynności tarczycy" ( czytaj więcej na ten temat). Co zatem z solą jodowaną w przypadku osób szczególnie zagrożonych (np. ze względu na obciążenie genetyczne) czy już chorujących na chorobę Hashimoto lub chorobę Gravesa-Basedowa? W każdym wypadku ustalenia dietetyczne należy uzgodnić z endokrynologiem

Przeciwciała przeciwtarczycowe

Przeciwciała przeciwtarczycowe

procesie syntezy hormonów tarczycy. Ich obecność obserwowana jest u osób z zapaleniem tarczycy, chorobą Hashimoto lub Gravesa-Basedowa. Ale nie tylko. Czasem zdarza się, że obecność tego rodzaju przeciwciał nie ma związku z zaburzeniem działania gruczołu. Wydzielanie anty-TPO bywa powiązane z

Wole guzkowate obojętne

Wole guzkowate obojętne

ten rodzaj wola jest bardzo duża, nie reaguje na wahania w poziomie TSH , dodatkowo zakłóca funkcjonowanie pozostałych części tarczycy - zimnych - bardzo słabo lub wcale nie pobierają jadu. Dodatkowo wole mogą być obojętne lub nadczynne. W pierwszym przypadku guz w żaden sposób nie wpływa na

Przeciwciała anty-TPO

Przeciwciała anty-TPO

Dołącz do nas na Facebooku! Badanie przeciwciał anty-TPO zazwyczaj wykonuje się równocześnie z oznaczeniem hormonów regulujących funkcjonowanie tarczycy tj. TSH, T3 i T4. Obecność TPO pozwala potwierdzić chorobę Gravesa-Basedowa lub chorobę Hashimoto . Określenie jego poziomu konieczne jest u

TSH - normy

TSH - normy

, ani nie prowokował stanów depresyjnych . Dopiero stan, w którym TSH podskoczy do 6-8 mj/l wymaga przeprowadzenia dodatkowych testów i zastanowienia się nad ewentualnym leczeniem. Czasem zdarza się, że nawet skok do 10 mIU/l nie jest przesłanką do leczenia, dotyczy to głównie pacjentów

Hashimoto?

Mam 23 lata, właśnie odebrałam wyniki badań i nim udam się do lekarza (luty, niestety), chciałabym już wiedzieć czy to Hashimoto. Otóż wynik badania to >1300 U/ml, natomiast zakres referencyjny to <60 U/ml.Niestety nie napisała Pani najważniejszej rzeczy, czyli tego, jakie dokładnie badanie miała

Hashimoto?

Miałam wykonane USG tarczycy, na którym lekarz stwierdził zapalenie tarczycy typu Hashimoto. Zrobiłam badania krwi z oznaczeniem hormonów tarczycy i przeciwciał tarczycowych. Moje wyniki to: TSH 1,21 uU/ml norma 0,27- 4.20, FT3 6,31 pmol/l norma 3,93- 7,70, FT4 16,46 pmol/l norma 11,5- 21,0, Anty

Tycie a choroba Hashimoto

Moja córka ma 15 lat. W lutym miała operacje usunięcia guza jajowodu. Guz był wielkości głowy ludzkiej. Badania potwierdziły chorobę Hashimoto, a endokrynolog stwierdził hyperinsulinemię. Dostała tabletki Euthyrox. Dwa lata temu brała Letrox. Następnie kazali odstawić ten lek. Teraz bierze Euthyrox

Hashimoto i wypadanie włosów

Od ponad 3 miesięcy mam zdiagnozowaną chorobę Hashimoto i przyjmuję Euthyrox 50. Po ponownym badaniu hormony się ustabilizowały. Jednak moim problemem w tym momencie są wypadające włosy "garściami". Jest ich pełno w wannie, na szczotce, ubraniach. Stały się suche, cienki i łamliwe. Czy może być to

Częstoskurcze serca a Hashimoto

sprawdzić poziom magnezu i potasu. Wyniki wyszły mi wtedy w normie, ale w tym samym czasie zaczęłam się leczyć u endokrynologa na Hashimoto i przyjmować Eutyrox 25. Objawy z sercem wtedy same ustąpiły, więc uznałam, że to dzięki temu, że leczę tarczycę. Teraz częstoskurcze wróciły, mój poziom THS spadł z

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Hashimoto

Od kilku lat choruję na Hashimoto - przetestowałam już kilkunastu wrocławskich dietetyków – niestety bezskutecznie. Zaczynam z kolejnym dietetykiem – Agnieszką Biernat - www.dieta.eko.org.pl/. Na razie jestem zadowolona - po diecie czuje się zdecydowanie lepiej –ale waga stoi

mam hashimoto czy nie?

Witam, Bardzo proszę o konsultacje moich wyników. Od kilku lat mam zdiagnozowaną niedoczynność i hashimoto. Przyjmuje euthyrox 112. Niedawno zmieniłam endokrynologa i ku mojemu zaskoczeniu dowiedziałam się, że nie mam hashimoto. Poniżej wyniki na podstawie których lekarz wykluczył chorobę

depresja towarzysząca hashimoto

Jak sobie radzicie z depresja towarzyszącą hashimoto? zażywacie jakieś antydepresanty czy radzicie sobie bez nich?

Hashimoto

Mam niedoczynność tarczycy... W ubiegły czwartek dowiedziałam się, że to Hashimoto... Czuję się kiepsko, chociaż TSH z 15, 76 spadło na 7, 65....TPO mam niestety 217:( Dziś zrobiłam USG i wyniki mam takie: Tarczyca o wym .: prawy płat :33 x 10 x 9 mm lewy płat: 29 z 12 x 8 mm Echostruktura

Re: depresja towarzysząca hashimoto

zona.pilota napisała: mi depresja/ nezrwica towarzyszy od 10 lat a Hashimoto dopiero od pół > roku. Hashimoto to choroba przewlekła i pracujemy na nią długie lata. może chiałaś napisać, że została pół roku temu postawiona u Ciebie diagnoza, że cierpisz z powodu zapalenia tarczycy jakim

Re: Puls przy Hashimoto ?

Tez borelioza + hashimoto + yersiania + cos nie tak z watroba dlatego zarzucilem antybiotykoterapie. Polskie ziola - mozesz przyblizyc ?

Re: Hashimoto...

Jestem po 6 - tygodniowej diecie warzywnej i moje TSH skoczyło w tym czasie na 0,06 z 5,5 przed dietą. Możliwe, że organizm oczyścił się ze złogów i metali. Obserwuję co będzie działo się dalej. Dużo się mówi o zależności glutenu i mleka na hashimoto i inne choroby autoimmunologiczne, niezależnie

moje hashimoto

czy przy hashimoto mogą być powiększone . Dopiero zaczynam zabawę z tą chorobą więc jestem całkowicie skołowana i zrozpaczona , prosiłabym bardzo o jakąś myśl na temat tych moich wyników , na zapalenie stawów choruję już kilka ładnych lat , więc się przyzwyczaiłam i pewnie dlatego kiepskie wyniki i

hashimoto

mam hashimoto, choc kilku lekarzy twierdzi, ze z moja tarczyca wszystko w porzadku choc bardzo malutka jest. ciaze zaczelam bez tabletek. w 8 tc zaczelam lykac tyroksyne, obecnie 75. poczatek byl bezproblemowy, aktualnie jestem w 25 tc. i od poniedzialku leze bo okazalo sie, ze moja szyjka macicy

Centrum Informacji o Leku - Zapytaj o leki - Leki na RZS a ciąża

-hashimoto-efferox 125. Czy mogłabym mieć swoje dziecko, zaplanować ciąże? bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje:) Zrobiliśmy dla Pani zestawienie leków stosowanych przez Panią wcześniej i obecnie. Przy lekach stosowanych wcześniej umieściliśmy jedynie informacje o czasie jaki musi minąć od leczenia danym