Wszystko o:

co jeść przy dużym cukrze

Ksylitol - cukier na zdrowe zęby i mocne kości

Ksylitol - cukier na zdrowe zęby i mocne kości

się osoby na diecie oraz te, które zwracają dużą uwagę na to, co jedzą. Zastępując nim zwykły cukier nie tracą walorów smakowych (pozostawia jedynie lekki miętowy posmak), bowiem cukier brzozowy, nie różni się od tradycyjnego cukru. Taka zamiana zalecana jest osobom chorującym na cukrzycę. Wprawdzie

Erytrytol, czyli cukier (prawie) idealny?

Erytrytol, czyli cukier (prawie) idealny?

tradycyjny cukier, zarówno ten wytarzany z  buraków czy trzciny, pozostając przy tym jest znacznie zdrowszym i bezpieczniejszym dla organizmu. Coś więcej niż słodycz Te niecodzienne właściwości (nie tylko słodycz, ale zdolność zagęszczania i wiązania) zapewniły mu uznanie w branży spożywczej. Z dużym

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?

stajemy się głodni - nasz organizm na dużą dawkę glukozy reaguje wydzielaniem zwiększonej ilości insuliny, co prowadzi do gwałtownego spadku poziomu cukru we krwi i uczucia głodu. Dlatego produkty o wysokim indeksie glikemicznym nie są wskazane ani dla osób, które są na diecie, ani dla osób, które mają

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

Przegląd najpopularniejszych napojów lata. Wiesz, co pijesz?

pierwsze i oczywiste to ogrom witaminy C. Ta skrywa się w dużych dawkach nie tylko w cytrusach, ale także w np. w truskawkach czy porzeczkach. Wyizolowana ma lekko kwaśnawy posmak, co może być pewną wskazówką przy doborze produktów w nią bogatych (choć nie nieomylną: nieszczególnie kwaśna papryka i

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

Cukier nie musi być biały, by szkodzić!

mamy świadomość, że to źródła tych "niedobrych" cukrów. A co, kiedy jemy bułeczki, bagietki, gotowe sosy pełne węglowodanów? To także źródła "złego" cukru. Węglowodany w orzechach czy roślinach strączkowych rzeczywiście są złożone, czyli wolniej przyswajane, zapewniające regularnie

"Light" odchudzanie - nie daj się zapędzić w dietetyczną pułapkę

"Light" odchudzanie - nie daj się zapędzić w dietetyczną pułapkę

dobry pomysł? Co sprawia, że to, co jemy, wydają nam się słodkie czy kremowe, skoro nie jest to zasługą cukru i tłuszczu? Słodycz bez cukru Produkty light muszą zawierać przynajmniej o 30 % mniej kalorii niż te tradycyjne, żeby mogły nosić takie mienie. Tajemnica słodkości bez dodatku cukru to zazwyczaj

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

Myślisz, że szpinak ma najwięcej żelaza, a brązowy cukier jest lepszy niż biały? Błądzisz!

m.in. poprzez spożywanie laktozy z mlekiem - wyjaśniła. Jak cukier to tylko brązowy? Nie miejmy złudzeń co do brązowego cukru. Mikroskopijne pozostałości składników mineralnych może zawierać on wtedy, kiedy ma dodatek melasy. Jego kaloryczność też jest niewiele mniejsza od zwykłego białego cukru

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

"Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?

kostkom. Napoje owocowe czy nektary w litrze mają zwykle 400-500 kcal, a co gorsza: zamiast cukrem buraczanym, są często dosładzane znacznie tańszym syropem glukozowo-fruktozowym, który - wedle najnowszych badań - jest nie tylko zabójczy dla figury, ale sprzyja rozwojowi tzw. zespołu metabolicznego

Nadmierny apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak mu przeciwdziałać?

Nadmierny apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak mu przeciwdziałać?

;smakowe" produkty mleczne. Cukier obecny jest praktycznie we wszystkich produktach, które jemy na co dzień. Nic więc dziwnego, że można się od niego uzależnić. Na cukrowej huśtawce - między wilczym głodem a ulgą Nadmiar cukru we krwi powoduje ciągłe jego wahania w organizmie, a co za tym idzie stałe

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

Batat - więcej niż słodki ziemniak?

ich regularne jedzenie usprawnia pracę układu pokarmowego, a tym zmniejsza się wchłanianie cukrów i tłuszczów. Duża wartość potasu pomaga kontrolować gospodarkę wodno - elektrolitową organizmu, jednocześnie wspiera pracę serca oraz obniża ciśnienie. Bataty zwierają sporo kwasu foliowego, który jest

Hipokalemia - co jeść?

jest przede wszystkim unikanie pokarmów bogatowęglowodanowych (bogatych w cukry) oraz pokarmów solonych i z dużą zawartością sodu. Napady porażenia mogą być wywołane przez zimno, stres emocjonalny, bardzo duży wysiłek fizyczny jak również przez alkohol, dlatego zalecane jest ograniczenie jego spożycia

Co jeść po treningu?

Chciałabym wiedzieć, co najlepiej jeść po treningu czy też dużym wysiłku fizycznym zakładając, że ćwiczy się dla ubytku wagi. Z góry dziękuję za odpowiedźW czasie treningu organizm traci z potem wiele minerałów, które należy uzupełnić. Dlatego nie można zapominać o odpowiednim nawodnieniu organizmu

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

Moja koleżanka z cukrzycą typu I powiedziała mi ostatnio, że osobom z tą chorobą nie zaleca się jedzenia wątróbki. Chciałabym wiedzieć dlaczego? Z czym to jest związane? Ma ona częste problemy z anemią i radziłam jej właśnie jedzenie wątróbki raz na jakiś czas, ale ponoć lekarz jej powiedział, że

Śluz w gardle po jedzeniu

Po każdym posiłku mam bardzo dużo śluzu w gardle, a między posiłkami zbiera mi się i osiada na strunach głosowych flegma, tak że ciągle muszę odchrząkać. Już nie mam sił i cierpliwości do tej dolegliwości. Jestem nauczycielem i organistą. Co mogę zrobić by sobie ulżyć?Jeżeli w ostatnim czasie

Jedzenie stało się moją obsesją

zaczęłam się odchudzać. Wcześniej też to robiłam, ale to były krótkie diety, szybki spadek wagi, dużo wypadających włosów i kompletna głupota. Postanowiłam, że tym razem zrobię to z głową i zrobiłam. W 4 miesiące straciłam 9 kg przy wzroście 164 i wadze 57 kilo, zeszłam poniżej 50. W czasie 2-3 miesięcy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Dużo węglowodanów - mało cukru. Można jeść?

Niektóre produkty zawierają dużo węglowodanów, np. 70g na 100g, ale mało w tym cukrów - np. poniżej 10g. Można spokojnie je jeść? Czytałam wiele razy, że węglowodany nie są złe same w sobie, ale zawarte w nich cukry. Podpowiedzcie, bo trochę się pogubiłam... -- http://img265.imageshack.us/img265

Re: Dużo węglowodanów - mało cukru. Można jeść?

to tak jak mi :P burczy w brzuchu za każdym razem, gdy cokolwiek zjem...wprawdzie jem mniej - bo dopiero od kilkunastu dni nie jem cukru, mleka i białej mąki...to może z głodu :D -- Nie mów o sobie źle....inni zrobia to znacznie lepiej ;)

Re: Dużo węglowodanów - mało cukru. Można jeść?

Mnie burczy i bulgocze nawet po wodzie, więc to nie wyznacznik... -- http://img265.imageshack.us/img265/2377/kicka.gif

Re: Dużo węglowodanów - mało cukru. Można jeść?

Węglowodany rozkładają się do cukrów, nie na wszystkich działają źle. Np. ziemniaki - na mnie negatywnie nie działały. Makaron na początku jadłem tylko żytni a potem zauważyłem że zwykły nie szkodzi więc jadłem. Nie ma stosować jakiś wymyślnych teorii tylko sama na sobie poczujesz czy szkodzą czy

Re: Dużo węglowodanów - mało cukru. Można jeść?

Ja od 4 tygodni stosuję dietę. Rygorystyczną na co dzień, ale robię małe wyjątki w razie okazji ;) Bulgocze bez różnicy czy jestem cały dzień na zielonej herbacie, kaszy i chlebie żytnim, czy jem niezdrowo . U mnie głód nie ma szans, bo będąc na tej diecie muszę ciągle cos jeść, bo inaczej nie

Re: Dużo węglowodanów - mało cukru. Można jeść?

No własnie jak juz wcześniej pytałam - nie wiem, co to znaczy "sama poczujesz". Jestem na restrykcyjnej diecie już ponad 2 tygodnie i nie wiem co powinnam poczuć, nie mam jakichś negatywnych zmian po jednym pokarmie czy poprawy po odstawieniu drugiego. Nie wiem, czego w ogóle mam wypatrywa

Dużo tłuszczu, cukru, chleba. Gdzie tak się je?...

Polish Hospital Food www.flickr.com/photos/b_hunter/sets/72157629632435102/

Dużo tłuszczu, cukru, chleba. Gdzie tak się je?...

A jak ktoś od lat pije herbatę lub kawę bez cukru i pocukrzonej po prostu nie lubi. Kawa z mlekiem też nie każdemu służy, mleko jest bardzo ciężko strawne dla wielu osób i powoduje wzdęcia, szczególnie, gdy jest zmieszane z czymś innym, np. kawą. Przecież można podać cukier i śmietankę w

Dużo tłuszczu, cukru, chleba. Gdzie tak się je?...

"Posiłki na Długiej przygotowuje firma cateringowa wybrana w publicznym przetargu. Ale czuwa nad nimi sztab szpitalnych dietetyków" ....??? rece opadaja.... sztab dietetykow???