Wszystko o:

ciśnienie krwi puls normy

sofia

Prawidłowe ciśnienie krwi

Ciśnienie tętnicze to nacisk płynącej krwi na ściany tętnic. Jego wartość zależy przede wszystkim od wydolności serca, szerokości naczyń i sprężystości ich ścian. Aby określić ten poziom, dokonuje się pomiaru ciśnienia skurczowego i rozkurczowego. Wartość górna, czyli ciśnienie skurczowe, powstaje w chwili skurczu serca, gdy krew wpychana jest do naczyń, natomiast wartość dolna, czyli ciśnienie rozkurczowe - podczas napełniania się serca krwią. Normy: Prawidłowe ciśnienie powinno utrzymywać się pomiędzy 120 na 80 a 135 na 85 mm HG. Granicznym ciśnieniem jest ciśnienie 140 na 90.

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

wartościowe uzupełnienie (dlatego nowoczesne aparaty do mierzenia ciśnienia informują także, jaki jest puls). Nieprawidłowe ciśnienie zmienia wprawdzie tętno, ale może to być trudne do stwierdzenia przy zwykłym badaniu palpacyjnym. Można też mieć nieprawidłowy puls i prawidłowe ciśnienie. Tętno w normie

Lato - rodzina pod specjalnym nadzorem

Lato - rodzina pod specjalnym nadzorem

, zapobiegających przegrzaniu. ABCDE czerniaka - jak odróżnić zwykłe znamię od śmiertelnie niebezpiecznej zmiany Pod wpływem ciepła rozszerzają się naczynka krwionośne, znajdujące się w skórze, co automatycznie przyspiesza krążenie krwi. Może temu towarzyszyć wzrost częstości skurczów serca i obniżenie ciśnienia

Zwolnij, serce, zwolnij

Zwolnij, serce, zwolnij

zwiększa ryzyko zawału i udaru, a także zgonu pacjenta. Dlatego lekarze często zalecają chorym oprócz innych leków stosować także te obniżające puls. Chodzi tu przede wszystkim o tzw. beta-blokery (specyfiki te nie tylko zwalniają akcję serca, ale także obniżają ciśnienie krwi). Pomogły one i pomagają

Sprawy sercowe

Sprawy sercowe

sprawia, że naczynia krwionośne są kruche i cienkie, puls przyspieszony, ciśnienie za wysokie. To prosta droga do zawału. Prawidłowe, nie zawsze znaczy dobre Kobiety powinny szczególnie dbać o to, by ich ciśnienie tętnicze było nie tyle w normie, co w jej dolnym przedziale. Chociaż za prawidłowe uważa się

Niewydolność serca

Niewydolność serca

ciśnienia w naczyniach włosowatych płuc i wzmaga niewydolność oddechową. Tłumaczy to uczucie braku powietrza budzące pacjenta w nocy, gdy nie śpi z klatką piersiową uniesioną względem kończyn dolnych. Orthopnoe maleje zazwyczaj po przyjęciu pozycji siedzącej (zmniejsza się wtedy dopływ krwi do płuc). Innym

Wahania ciśnienia

na zaniżone ciśnienie, czuję się dziwnie osłabiona, senna, kręci mi się w głowie przy zmianie pozycji. Wyniki krwi mam bardzo dobre, cholesterol, trójglicerydy, cukier , wapń, magnez, potas, EKG - w granicy normy. Mam bardzo dużo na głowie, jestem dyrektorem 3 placówek oświatowych, mam też poważne

Leczenie ciśnienia krwi

Jakie badania zrobić i jak pozbyć się ciśnienia, które występuje co najmniej 2 razy w miesiącu? Wybudzam się w nocy mierzę, a ciśnieniomierz wskazuje 158 /90. Mam 37 lat. Moje zażywane leki do tej pory to magnez i przy ciśnieniu Chydroksyzyna. Bardzo proszę o poradę.Zmierzone ciśnienie jest

Ciśnienie wewnątrzgałkowe

mieszczą się w granicach normy. Poziom ciśnienia może być różny w obu gałkach ocznych, może on również ulegać wahaniom w ciągu dnia.

Wysokie ciśnienie

badania i wyszły bardzo dobrze, a ciśnienie się nie chce obniżyć. Co robić?Hiperprolaktynemia, czyli podwyższony poziom prolaktyny we krwi, raczej nie jest przyczyną podwyższonego ciśnienia tętniczego. Co więcej, jeżeli lekiem, który Pani przyjmuje jest bromokryptyna, to ciśnienie tętnicze miałoby

Wysokie ciśnienie - co robić?

Mężczyzna lat 68, po udarze. Ostatnie pomiary ciśnienia (skurczowe i rozkurczowe 191/137 puls 57.W przypadku stwierdzanych tak wysokich wartości ciśnienia tętniczego należy dążyć do jego normalizacji. Z tego powodu niezbędna jest pilna wizyta u lekarza.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: hormony w normie i gigantyczne anty-TPO

,035-4,78 Ft4 13,63 norma 11,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic

początek hashimoto?

,035-4,78 Ft4 13,63 norma 11,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic

Re: Choroba czy nie?

,035-4,78 Ft4 13,63 norma 11,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic

Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników.

,035-4,78 Ft4 13,63 norma 11,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic

Re: Czy to hashi...? - przepraszam, długie

. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic. Powiedział że wyniki są w normie, zrobił szybkie usg tarczycy

Re: Prośba o interpretację wyników

,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic. Powiedział że wyniki są w normie

Re: niedoczynność, AZS i astma

,028 norma 0,035-4,78 Ft4 13,63 norma 11,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego

Proszę o pomoc. hasimoto

,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic. Powiedział że wyniki są w normie

Re: jakie badanie trzeba wykonać aby stwierdzić c

,badań krwi wszystko OK tak twierdzi lekarz rodzinny,przypisał mu Polsart80 stosować rano jedną tabletkę i kontrolować ciśnienie. TSH w normie 0,894 ( 0.27-4,2 ) Jakie zrobić jeszcze badania aby znaleźć przyczynę tego podwyższonego ciśnienia może skontrolować te nadnercza ? pozdrawiam

Czy to hashi...? - przepraszam, długie

stanie spoczynku ok 100. Od tego dnia zaczęła się moja walka. Najgorsze były obfite okresy, niepokój, podwyższony puls i zawroty głowy. W zasadzie nic mi nie wirowało tylko czułam takie zapadanie jakbym miała za chwilę zemdleć. Wyniki krwi w normie, rezonans głowy i kręgosłupa szyjnego w porządku

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!