Wszystko o:

ciśnienie krwi normy

sofia

Prawidłowe ciśnienie krwi

Ciśnienie tętnicze to nacisk płynącej krwi na ściany tętnic. Jego wartość zależy przede wszystkim od wydolności serca, szerokości naczyń i sprężystości ich ścian. Aby określić ten poziom, dokonuje się pomiaru ciśnienia skurczowego i rozkurczowego. Wartość górna, czyli ciśnienie skurczowe, powstaje w chwili skurczu serca, gdy krew wpychana jest do naczyń, natomiast wartość dolna, czyli ciśnienie rozkurczowe - podczas napełniania się serca krwią. Normy: Prawidłowe ciśnienie powinno utrzymywać się pomiędzy 120 na 80 a 135 na 85 mm HG. Granicznym ciśnieniem jest ciśnienie 140 na 90.

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

Nadciśnienie - uspokoić szalejącą krew

. Ciśnienie krwi to nacisk wywierany przez krew na ściany tętnic. Zależy ono od siły i częstości skurczów serca oraz od oporu ścian naczyń krwionośnych. To, jak bardzo ściany się opierają, zależy od ich elastyczności, średnicy naczynia i od ilości przepływającej przez nie krwi. Ciśnienie krwi nie jest stałe

Albuminy

Albuminy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Albuminy wydzielane są przede wszystkim przez wątrobę. Regulują ciśnienie i utrzymują właściwe proporcje między wodą znajdującą we krwi a tą obecną w tkankach. Zapobiega to powstawaniu m.in. obrzęków. Uczestniczą w transporcie niektórych substancji. To za ich sprawą

Nie można być otyłym i zdrowym - niezależnie od prowadzonego trybu życia?

Nie można być otyłym i zdrowym - niezależnie od prowadzonego trybu życia?

dokonał przeglądu ponad 1000 opublikowanych badań, obejmujących w sumie powyżej 60 000 osób. Jak się okazało, nadmiar tkanki tłuszczowej oznacza ryzyko dla zdrowia nawet wówczas, gdy poziom cholesterolu, ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom glukozy są w granicach normy. Prawdopodobnie u osób, u których nie

Aldosteron

Aldosteron

zbyt duża ilość tego pierwiastka nie została wydalona wraz z moczem. Za sprawą aldosteronu organizm pozbywa się m.in. potasu. Uaktywnia się gdy stężenie sodu we krwi jest zbyt małe oraz przy niskim ciśnieniu. Ściśle współpracuje z wazopresyną. Dlaczego jest nam potrzebny? Dzięki obecności sodu komórki

Gazometria

Gazometria

ciśnienia parcjalnego tlenu oraz dwutlenku węgla, nasycenia tlenu, stężenia tlenku węgla oraz równowagi kwasowo-zasadowej. Ponadto dostarcza ważnych informacji w przypadku chorób oddechowych, kardiologicznych oraz metabolicznych. Normy: Ciśnienie parcjalne tlenu i dwutlenku węgla mierzone jest w milimetrach

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

Polscy nadciśnieniowcy to trudni pacjenci, zbyt często nieświadomi, nieleczeni. Jak to zmienić? [WYWIAD]

normach, wiarygodna ocena ciśnienia powinna opierać się na wielu pomiarach. Z ciśnieniem tętniczym jest bowiem trochę tak, jak z pogodą. Ktoś, kto był w Polsce w kwietniu tego roku, mógłby twierdzić, że jest tu zimno, jak na Syberii. W czerwcu zdarzają się upały niemal afrykańskie. Tymczasem mamy klimat

Śledziem w depresję

Śledziem w depresję

- bogactwo witamin Obfituje w kwasy omega-3 (2,31g/100g, dzienne zapotrzebowanie to 1g) i omega-6 (2,67g/100g, dzienne zapotrzebowanie to ok. 5g), które m.in. zapobiegają tworzeniu się zakrzepów i regulują ciśnienie krwi, wspomagają pracę mózgu, przyspieszają gojenie ran. Kwasy zwiększają wydzielanie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

pacjenci (wywiad) Zbyt niskie ciśnienie to też problem. Kiedy? Wystarczy niewielka próbka krwi, by dowiedzieć się naprawdę sporo o twoim stanie zdrowia i ewentualnych zagrożeniach, które z czasem mogą rozwinąć się w poważny problem. Nawet powszechna, bagatelizowana (szczególnie u kobiet) niedokrwistość

Nadciśnienie

Nadciśnienie

Objawy - ciśnienie tętnicze przekracza normy dla danej płci i grupy wiekowej - częste bóle głowy - zaburzenia widzenia Przyczyny W większości przypadków (ok. 95 proc.) przyczyna choroby jest nieznana. Ryzyko zachorowania Wzrasta powyżej 60. roku życia, u palaczy, osób z nadwagą

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

Potas - niedobór i nadmiar nie zawsze łatwo rozpoznać

wyniku upośledzenia funkcji nerek i nadnerczy (np. w niewydolności nerek, zespole Cushinga, czy aldosteronizmie), a także działania leków regulujących ciśnienie krwi i substancji moczopędnych (w tym leków diuretycznych). Z tego powodu osoby je przyjmujące powinny regularnie kontrolować poziom potasu

Wahania ciśnienia

na zaniżone ciśnienie, czuję się dziwnie osłabiona, senna, kręci mi się w głowie przy zmianie pozycji. Wyniki krwi mam bardzo dobre, cholesterol, trójglicerydy, cukier , wapń, magnez, potas, EKG - w granicy normy. Mam bardzo dużo na głowie, jestem dyrektorem 3 placówek oświatowych, mam też poważne

Leczenie ciśnienia krwi

Jakie badania zrobić i jak pozbyć się ciśnienia, które występuje co najmniej 2 razy w miesiącu? Wybudzam się w nocy mierzę, a ciśnieniomierz wskazuje 158 /90. Mam 37 lat. Moje zażywane leki do tej pory to magnez i przy ciśnieniu Chydroksyzyna. Bardzo proszę o poradę.Zmierzone ciśnienie jest

Ciśnienie wewnątrzgałkowe

mieszczą się w granicach normy. Poziom ciśnienia może być różny w obu gałkach ocznych, może on również ulegać wahaniom w ciągu dnia.

Wysokie ciśnienie

badania i wyszły bardzo dobrze, a ciśnienie się nie chce obniżyć. Co robić?Hiperprolaktynemia, czyli podwyższony poziom prolaktyny we krwi, raczej nie jest przyczyną podwyższonego ciśnienia tętniczego. Co więcej, jeżeli lekiem, który Pani przyjmuje jest bromokryptyna, to ciśnienie tętnicze miałoby

Niedowaga a niskie ciśnienie

Nie mogę przytyć waże tyle samo w/g BMI mam niedowagę. Mam niskie ciśnienie krwi, szybko się męczę i często się załatwiam. Jakie muszę zrobić badania, aby postawić diagnozę i przybrać kilka i kilogramów na wadze? Bardzo proszę o pomoc.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: hormony w normie i gigantyczne anty-TPO

,035-4,78 Ft4 13,63 norma 11,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic

początek hashimoto?

,035-4,78 Ft4 13,63 norma 11,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic

Re: Choroba czy nie?

,035-4,78 Ft4 13,63 norma 11,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic

Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników.

,035-4,78 Ft4 13,63 norma 11,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic

Re: Prośba o interpretację wyników

,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic. Powiedział że wyniki są w normie

Re: niedoczynność, AZS i astma

,028 norma 0,035-4,78 Ft4 13,63 norma 11,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego

Re: wyniki tsh...i inne

Regulatorem ciśnienia krwi są nadnercza i równowaga elektrolitowa. Stale obniżone ciśnienie może być objawem problemów z nadnerczami. Spironol dziala na nadnercza. Zalozmy Dziewczyno, ze Twoje nadnercza sa zmeczone, czy niedoczynne, w takim przypadku Sprironol bylby gwozdziem do trumny. Euthyrox i

Prośba o interpretację wyników - jestem nowa :)

kosmetyków), -brak tchu przy małym wysiłku fizycznym, -niskie ciśnienie (choć to zawsze miałam niskie) -ciągłe uczucie zimna (zimne ręce i stopy - pomimo grubych skarpet) Zrobiłam wyniki i oto one. Poradźcie co i jak - Wizytę u endo mam dopiero 28.02. TSH 0,283 (norma 0,55-4,78) FT 4 10,87 (norma 7

możecie pomóc w interpreatcji?

kosmetyków), -brak tchu przy małym wysiłku fizycznym, -niskie ciśnienie (choć to zawsze miałam niskie) -ciągłe uczucie zimna (zimne ręce i stopy - pomimo grubych skarpet) Zrobiłam wyniki i oto one. Poradźcie co i jak - Wizytę u endo mam dopiero 28.02. TSH 0,283 (norma 0,55-4,78) FT 4 10,87 (norma 7

Proszę o pomoc. hasimoto

,46-22,65 Czuję się fatalnie od roku. Wypadają mi wlosy, jestem strasznie nerwowa, mam suchą skórę. Ważę 59kg przy wzroście 175cm. Kolatanie serca, puls 100, niskie ciśnienie. Ciągle jestem zmęczona, brakuje mi chęci do życia. Poszlam z wynikiem do lekarza rodzinnego i nic. Powiedział że wyniki są w normie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!